Αναγνώστες

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Συνέδριο ισχυροποίησης και όχι διάσπασης του Συνασπισμού

Δημήτρης Παπαδημούλης, Συνέντευξη στον Ίωνα Τσώχο, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, 30/05/2010
1. Οι νέες αποκαλύψεις για σκάνδαλα προκαλούν ανατριχίλα. Είναι η ώρα να αναληφθεί και στην Ελλάδα μια επιχείρηση «καθαρά χέρια» ή θα δούμε πάλι ατιμωρησία των πάντων;

Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν είναι μόνο ένα επείγον ηθικό μέγεθος –αυτό που λέει ο κόσμος «επιτέλους να πάει κάποιος φυλακή, να τελειώνουμε με την ατιμωρησία». Είναι και σημαντικό οικονομικό μέγεθος. Η διαφθορά ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ το χρόνο. Αν την περιορίσεις, μπορείς να επιστρέψεις ένα μέρος από αυτά που πήρε η κυβέρνηση από την τσέπη των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Αν οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς, έδιναν έμπρακτο δείγμα γραφής στο σκάνδαλο, Siemens, «ξεβρομίζοντας» τα κόμματά τους, από όσους ενέχονται στο σκάνδαλο, τότε θα είχαν προσφέρει πολύ μεγαλύτερη υπηρεσία στη χώρα, από εκατό συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών. Δυστυχώς όμως ο Πρωθυπουργός μιλούσε, πριν λίγες ημέρες στη Βουλή για κουρτίνες και ο κ. Σαμαράς του ανταπάντησε για τα υποβρύχια και το χρηματιστήριο. Κανείς από τους δύο δεν είπε τίποτε συγκεκριμένο, ειλικρινές και έμπρακτο για τη Siemens.

Ισχυροί κύκλοι του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου καλλιεργούν τα σενάρια για γάμο ανάμεσα στο σημερινό κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και τμήμα της εκ δεξιών αντιπολίτευσης. Οι πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ δείχνουν ότι «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά».

Όμως, οι καταγγελίες των πολιτικών εναντίον των επιχειρηματιών, ότι προετοιμάζουν τον έλληνα Μπερλουσκόνι, αν και εύλογες, δεν αρκούν και δεν πείθουν. Γιατί είναι απολύτως προφανές ότι η διαπλοκή για χρόνια στην Ελλάδα έχει δύο άκρες. Είναι η ιθύνουσα πολιτική τάξη που εξέθρεψε την πολιτική και επιχειρηματική διαφθορά. Την άπλωσε στην κοινωνία και την προστάτεψε μέσα από ένα σπάταλο πελατειακό κράτος, που κατελήφθη από ένα χυδαίο κομματισμό. Αυτό είναι το κράτος και το πολιτικό σύστημα που καταρρέει σήμερα.

2. Στην τελευταία πάντως συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, όπου συζητήθηκαν προτάσεις κάθαρσης και διαφάνειας του πολιτικού βίου, η Αριστερά δεν μετείχε…

Στη συζήτηση που έγινε, υποστήριξα ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να πάει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καταθέτοντας την απόλυτη διαφωνία μας με τα αντιλαϊκά μέτρα και προβάλλοντας τη δική μας ατζέντα. Οι περισσότεροι υποστήριξαν αυτό που τελικά αποφασίστηκε. Διατηρώ τη γνώμη μου, αλλά σέβομαι τη συλλογική απόφαση. Πάντως, δεν βγήκε και τίποτε ουσιαστικό από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

3. Η κυβέρνηση εμφανίζει διαρκώς νέα μέτρα σε οικονομία, ασφαλιστικό κλπ, «κατ΄ εντολήν των επιτηρητών», όπως διατείνονται οι υπουργοί της. Είμαστε, λοιπόν, σε καθεστώς «κατοχής»;

Ζούμε μια ιστορική ήττα που υπογραμμίζει και δεν αναιρεί την πολύχρονη ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επιβλήθηκε η κηδεμονία του ΔΝΤ στη χώρα μας, για πρώτη φορά στην καρδιά της ευρωζώνης.

Αυτός είναι ο λογαριασμός για πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, από ένα «πάρτι» της οικονομικής και πολιτικής ελίτ με το δημόσιο χρήμα. Τεράστια ευθύνη έχει η εξαετία της Νέας Δημοκρατίας. Ευθύνονται όμως σημαντικά και λανθασμένοι χειρισμοί στο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Είπαμε ένα δυνατό όχι στα μέτρα που συνοδεύουν το «μηχανισμό», γιατί διακρίνονται από έναν άγριο νεοφιλελευθερισμό. Επιβαρύνουν αποκλειστικά τους πιο αδύναμους κοινωνικά. Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του δημόσιου και τους ιδιωτικού τομέα. Στα μέτρα δεν υπάρχει τίποτε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που είναι από 20 έως 30 δισ. ευρώ ετησίως. Τίποτε για τον περιορισμό της διαφθοράς. Τίποτε για τον περιορισμό της φορολογικής ασυλίας των υψηλών εισοδημάτων. Υπάρχει μπόλικη μείωση αμοιβών, ευκολότερες και φθηνότερες απολύσεις. Δεν υπάρχει τίποτε για τη μείωση τιμών σε μια χώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει. Δεν υπάρχει τίποτε, ούτε καν για τις τιμές που καθορίζει το κράτος. Το δε επιτόκιο με το οποίο δανειζόμαστε είναι τοκογλυφικό.

Δυστυχώς η ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ελίτ αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Ανίκανη να υπερασπίσει τα συμφέροντα των ευρωπαίων πολιτών. Υποτίμησε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος «Ελλάδα». Άφησε την κερδοσκοπική φωτιά να απλωθεί σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Αν αντιμετωπίζεις μια πυρκαγιά στη γένεσή της, αρκούν δυο κουβάδες νερό. Αν καθυστερήσεις, δε σου φτάνουν 50 πυροσβεστικά.

4. Τι απαντάτε σε όσους (και εντός ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ) προκρίνουν λύσεις από την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μέχρι περίπου την έξοδο από το ευρώ;

Η συλλογική μας θέση, ψηφισμένη επανειλημμένα, συχνά ομόφωνα, σε όλα τα Συνέδρια και το πρόγραμμα του ΣΥΝ, είναι σαφής. Διεκδικούμε μια ριζική αλλαγή στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μακριά από τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά θέλουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι απειλή για τη χώρα και ιδίως τους ασθενέστερους. Είναι στόχος των πιο ακραία νεοφιλελεύθερων ευρωπαϊκών κύκλων. Ο Συνασπισμός είναι και πρέπει να παραμείνει δύναμη αριστερού ευρωπαϊσμού, με πρωταγωνιστική συμβολή στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ας μην γελιόμαστε. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αυταπάτες. Μια Ελλάδα έξω από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήταν μια Ελλάδα πολύ πιο φτωχή, ακόμη πιο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ, με ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες.

5. Τι περιμένετε από το 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ; Φοβάστε τη διάσπαση;

Ο Συνασπισμός, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του, είναι γερό σκαρί. Έχει μια αντοχή και ιστορικότητα, με 20 χρόνια ζωής. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε, ειδικά τώρα, είναι η διάσπαση του κόμματος. Αυτό που ζητάει η μεγάλη πλειοψηφία των μελών μας, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας, είναι να ισχυροποιηθεί ο Συνασπισμός. Να τονίσει περισσότερο τα χαρακτηριστικά του ως κόμματος της σύγχρονης αριστεράς, με αριστερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με σύνθεση απόψεων και ενιαία δημοκρατική λειτουργία. Τα τελευταία χρόνια αποδυναμώθηκε και ο Συνασπισμός και αυτά τα χαρακτηριστικά, στο όνομα ενός δόγματος που έλεγε «όλα στον ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή η επιλογή αποδείχθηκε λάθος. Το συνειδητοποιούν πλέον και στελέχη που την υπεράσπισαν. Θέλω να πιστεύω και θα συμβάλλω όσο μπορώ, ώστε το 6ο συνέδριο του κόμματος να είναι ένα συνέδριο ισχυροποίησης και όχι διάσπασης του Συνασπισμού, με τη θετική συμβολή των ιδεών, των προτάσεων και των χιλιάδων μελών του, που εμπνέονται σταθερά από τις ανανεωτικές ιδέες της αριστεράς. Ο Πρόεδρος του κόμματος οφείλει να πάρει επειγόντως τις σχετικές πρωτοβουλίες.

7. Ο Αλέκος Αλαβάνος και το «Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης» αναπτύσσουν διαρκώς και μεγαλύτερη κινητικότητα. Εξακολουθείτε να μην τον αναγνωρίζετε σε σχέση με το παρελθόν;

Όσο περνάει ο καιρός, εκπλήσσομαι δυσάρεστα ολοένα και περισσότερο. Είμαι βέβαιος ότι και ο παλιός καλός Αλαβάνος θα εξοργιζόταν αν έβλεπε ορισμένα καμώματα της τελευταίας περιόδου. Η δική μας Αριστερά και πριν απ’ όλα ο Συνασπισμός, που ήταν έως χθες το κόμμα και του Αλέκου, πρέπει να σταθεί μαχητικά, σταθερά και πειστικά στο πλάι των απλών ανθρώπων που θα πληρώσουν το μάρμαρο. Όχι να αναλώνεται σε αριστερίστικες κορόνες, παραγοντισμούς και διαμάχες προσώπων. Στην κοινωνία υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μια τέτοια Αριστερά. Ας σταθούμε όλοι μας, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων.

"Διαβάστε περισσότερα".

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Η αριστερά, οι πρίγκιπες και οι βάτραχοι


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ*

(Τ΄ άκουσες, Αλέκο;)



Στο τέλος του Πανελλήνιου Συντονιστικού (18-19 Ιουλίου 2009) ο σ. Νίκος Γαλάνης από την ΚΟΕ, μέσα στον προβληματισμό του σχετικά με την πορεία του σχηματισμού, είπε «ίσως να πρέπει να αντιμετωπίσουμε την περίπτωση να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Συνασπισμό».

Εκείνη τη στιγμή ο σ. Αλέκος Φλαμπουράρης, που έφευγε από τις πρώτες σειρές, γύρισε και απευθυνόμενος στον -απόντα- σ. Αλαβάνο είπε: «τ' άκουσες, Αλέκο;» - είχε ο ίδιος αναφερθεί στις διαβρωτικές τάσεις στη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ιστορικό γνωστό: πατερναλιστική, τουλάχιστον, παρέμβαση του σ. Αλαβάνου για την περίφημη Τηλεμαχία όπου είχε μια αμφιλεγόμενη παρουσία, μποϊκοτάρισμα ανοιχτό της εκλογικής μάχης από στελέχη και μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, λοιδορία του Αλέξη Τσίπρα που «χρεώθηκε» την ποσοστιαία πτώση, και παιχνίδια του στυλ παραιτούμαι - δεν παραιτούμαι, που τελικά αποδείχτηκε, δυστυχώς, ότι ήταν του είδους «γιατί δεν με αφήνετε να παραιτηθώ για να με παρακαλέσετε να ανακαλέσω» από τον σ. Αλαβάνο."Διαβάστε περισσότερα".Αυτό το νοσηρό σκηνικό κούρασε, τον ήδη απογοητευμένο από το αποτέλεσμα κόσμο μας, τόσο ώστε στις βουλευτικές εκλογές ήταν πιο δύσκολο, ως υποψήφιος, να πείσω να ξαναψηφίσουν δικοί μας άνθρωποι παρά προερχόμενοι από άλλους χώρους, κρύβοντας τις γελοιότητες που είχαν συμβεί τις προηγούμενες ημέρες και παραλίγο να τινάξουν το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ στον αέρα. Εξηγούμαι:

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου πριν τη συνεδρίαση της Γραμματείας έγινε «κλειστή» συνάντηση των 4 από τις 5 ιδρυτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ το 2004 (ΑΚΟΑ, ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, Ενεργοί Πολίτες) και του σ. Αλαβάνου, ο οποίος αρνήθηκε χωρίς περιστροφές πρόταση να μοιραστούν με τον σ. Τσίπρα τις ευθύνες - αρμοδιότητες της εκλογικής αναμέτρησης και παρουσίας, όπως επίσης δική μου πρόταση να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο σ. Αλαβάνος και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εφόσον εκλεγεί ο σ. Τσίπρας.

Μετά αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει στις εκλογές χωρίς τον ΣΥΝ εφόσον ο τελευταίος επιμένει στην θέση «Επικεφαλής ο πρόεδρος της μεγαλύτερης συνιστώσας όπως μέχρι τώρα».

Υπήρξαν μεικτές απαντήσεις, προσωπικά είπα ότι ήταν δυνατόν από πλευράς υποψηφίων αλλά θα τίναζε στον αέρα την ιδέα της ενότητας της αριστεράς. Στο σημείο εκείνο ο σ. Αλαβάνος αποχώρησε επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Ο Μ. Γλέζος ζήτησε ενωτικό κατέβασμα, αλλά και «ο σ. Τσίπρας να μην εμφανιστεί στην Τηλεμαχία, ούτε στην κεντρική εκδήλωση , ούτε στα εγκαίνια του κεντρικού εκλογικού περιπτέρου παρά μόνον στη Θεσσαλονίκη και σε όλα τα άλλα σύντροφοι από άλλες συνιστώσες ή προσωπικότητες στα πλαίσια της ισοτιμίας των συνιστωσών».

Σε παρατήρησή μου ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο επικεφαλής της μεγαλύτερης συνιστώσας από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις, υπέστην σφοδρή επίθεση από άλλα μέλη των ΕΠ ότι δήθεν διασπώ τη συλλογικότητα, άσχετα αν η συγκεκριμένη πρόταση ΠΟΤΕ δεν ετέθη στην συνεδρίαση των Ε.Π. την προηγούμενη μέρα.

Στο σημείο εκείνο ήρθε ο σ. Θεωνάς, που ήταν σε συνάντηση με τον σ. Βίτσα, και ανακοίνωσε ότι η ηγεσία του ΣΥΝ θα προτείνει στην ΚΠΕ πρόταση συλλογικής κατάθεσης του Ψηφοδελτίου και αναγκαιότητα «σταύρωσης» όλων των υποψηφίων απεμπολώντας το δικαίωμα της «δωρεάν» εκλογής του επικεφαλής των συνδυασμών.

Η αναμφισβήτητα δημοκρατική και ιδιαίτερα τολμηρή αυτή πρόταση τάραξε τα νερά και έληξε εκ των πραγμάτων τη σύσκεψη. Στην ακόλουθη συνεδρίαση της Γραμματείας ο σ. Βίτσας δεν ανέφερε μεν την πρόταση, κάλεσε όμως τις συνιστώσες και τον σ. Αλαβάνο να παραβρεθούν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ την επομένη όπου ως γνωστόν υιοθετήθηκε η πρόταση από τον ΣΥΝ και κατατέθηκε επίσημα στη συνεδρίαση της Γραμματείας με την παράκληση να τεθεί πρώτο στη σειρά των συνιστωσών το όνομα του ΣΥΝ για ευνόητους εσωτερικούς λόγους.

Αυτό προκάλεσε την (μοναδική) αντίδραση του σ. Μ. Γλέζου περί καπελωμάτων κλπ που οδήγησε στη μη υπογραφή του ψηφοδελτίου από εκείνον και σε μια σειρά μονομερών ενεργειών στο εσωτερικό των Ε.Π., με αποκορύφωμα την επίσημη σύσταση και προεδρία του κόμματος των Ε.Π. από την κ. Εύη Καρακώστα και όχι τον σ. Μ. Γλέζο εν αγνοία των μελών, του κόσμου και κυρίως των υπογραφόντων τη σύσταση στον Α. Πάγο (είναι και η τελική αιτία αποχώρησης μας από τους Ε.Π. και της δημιουργίας στη συνέχεια των ριζοσπαστών).

Στη συνέχεια ο σ. Μ. Γλέζος δεν εμφανίστηκε σε καμία κεντρική εκδήλωση παρά μόνον στο κοινό γεύμα Γραμματείας και υποψηφίων Επικρατείας το Σάββατο 3 Οκτωβρίου.

Ο σ. Αλαβάνος διεμήνυσε μέσω του σ. Θεωνά ότι χαιρετίζει την πρόταση αλλά την επομένη δήλωσε ότι δεν συμμετέχει πουθενά και εξαφανίσθηκε από προσώπου γης μέχρι την 3η Συνδιάσκεψη όπου έκανε μια πριγκιπική εμφάνιση του στυλ «ήρθα να σας τα πω και να φύγω, χωρίς ν' ακούσω καμία απάντηση ή να ανεχθώ κριτική».

Με ένα λόγο απαξιωτικό για το εκλογικό αποτέλεσμα, ειρωνικό για την προγραμματική αντιπολίτευση, επιθετικό αλλά και προσβλητικό και διαιρετικό στο σύνολό του με εκφάνσεις του στυλ «δεν ξεμπερδέψατε ακόμα με τη γενιά μου» -λες και όλος ο κόσμος τα 'χει βάλει με τη συγκεκριμένη ηλικία και όχι με 2-3 χρόνια μπρος ή πίσω που είμαστε η πλειοψηφία.

Κατηγόρησε τον ΣΥΝ για το Μάαστριχτ -αλήθεια, τότε δεν ήταν ευρωβουλευτής και μετά έγινε πρόεδρος, τι έκανε για να αποκηρύξει την παλαιά θέση άλλων πλειοψηφιών στο κόμμα του;- και σχεδόν όλους τους υπόλοιπους για μη «κατανόηση της επανάστασης της γενιάς του Δεκέμβρη», ενώ στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το βράδυ της 6.12.2008 συμμετείχε μόνο από την Ιπποκράτους μέχρι την Θεμιστοκλέους όταν όλοι οι υπόλοιποι, λιγότερο επαναστάτες, πήγαμε μέχρι τους στύλους του Ολυμπίου Διός.

Και είπε το αμίμητο «όλη η εξουσία στα σοβιέτ» που αναπαρήγαγαν και μερικοί όψιμοι «μπολσεβίκοι» σύντροφοι του Κολωνακίου θεωρώντας εαυτούς καταπιεσμένους από τον «μενσεβικό» ΣΥΝ ή όλους μας. Οι ίδιοι βέβαια ποτέ δεν καταδίκασαν την αενάως επαναλαμβανόμενη από τον Λεωνίδα Κύρκο και την παρέα του προβοκάτσια κατά του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν λίγο καιρό εμφανίστηκε το Μέτωπο Αντίστασης κ.λπ., μια ομαδοποίηση τεσσάρων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που σκοπό έχει, όπως λέει, την όσο το δυνατόν ευρύτερη συσπείρωση της αριστεράς. Καμία αντίρρηση, όσο παραμένει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν λειτουργεί διαβρωτικά, αλλά αναρωτιέμαι μήπως αυτός δεν είναι ο ρόλος του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ;

Το Μέτωπο, λοιπόν, αγκάλιασε (ή δημιουργήθηκε από;) το «απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου» σ. Αλαβάνο, που παραιτήθηκε από την προεδρία του ΣΥΝ χωρίς να αμφισβητείται, που αποχώρησε (στην ουσία φυγομάχησε) όταν όλοι τον παρακαλούσαμε, και το εννοώ, να παραμείνει, με όλα τα προαναφερόμενα τερτίπια, και απαιτεί συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με κύριο ομιλητή τον ίδιο και διαφορετικό λόγο από το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ -ίσως να αυτοθεωρούνται σοβιέτ.

Είναι δεδομένο ότι τιμούμε όλοι μας την ανεκτίμητη προσφορά και τους διαρκείς αγώνες του σ. Αλέκου Αλαβάνου στο Αριστερό Κίνημα από την εποχή της ΚΝΕ μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σίγουρο ότι η προσφορά του σ. Μ. Γλέζου στην πατρίδα μας, στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα ιδεώδη και στο αριστερό όραμα είναι ασύγκριτη, άδολη, διαρκής και υπόδειγμα για κάθε μεγάλο ή νέο άνθρωπο γι' αυτό και έχει παγκόσμια τιμηθεί.

Είναι σίγουρο ότι όλοι οι παλαιότεροι σύντροφοι αγωνιούν και προσπαθούν να μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, ας μην μεταφέρουν όμως άδικα και τις φοβίες και αγκυλώσεις τους που προέρχονται από ένα συνήθως τραυματικό κομματικό παρελθόν.

Είναι σίγουρο ότι το κομμάτι της αριστεράς που αντιπροσωπεύουμε δεν εκδικείται ούτε τιμωρεί τα ανθρώπινα λάθη, αποδέχεται και βασίζεται στη διαφορετικότητα απαιτεί όμως αυτό που χαρακτηρίζει κάθε δημοκρατική λειτουργία: αυτοκριτική.

Είναι σίγουρο ότι αυτή τη στιγμή με όλη μας τη δράση και την πολύ σωστή γενικά κοινοβουλευτική παρουσία έχουμε κερδίσει αρκετό κόσμο αλλά δεν έχουμε προσεγγίσει πολύ περισσότερο που προσβλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν ξέρει τις θέσεις και τις προτάσεις μας, φοβάται ότι είμαστε ευκαιριακή συμμαχία διαμαρτυρίας που τρώει τις σάρκες της και όχι συγκροτημένος πολιτικός σχηματισμός που προσβλέπει στην πλατιά ενότητα όλης της αριστεράς και αυτοί οι μετωπικοί πειραματισμοί δικαιώνουν τους φόβους του.

Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια ούτε για πείσματα ούτε για παλιμπαιδισμούς με όλες τις σχετικές «παιδικές ασθένειες» διότι ο κόσμος θέλει από εμάς συγκεκριμένο ενωτικό λόγο με προτάσεις που είναι υλοποιήσιμες και θα τον βγάλουν από την κόλαση που τον οδηγεί η κυβερνητική πολιτική. Η αριστερά δεν έχει πρίγκιπες ούτε έχει ανάγκη από βάτραχους που νομίζουν ότι μπορούν να (ξανα)γίνουν πρίγκιπες.



* Ο Αντώνης Μαρκόπουλος είναι τ. υποψήφιος Β' Αθηνών, αν. μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ από τους ΕΠ, μέλος Οργανωτικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, μέλος των Ριζοσπαστών (www.rizospastes.gr)

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Εκδήλωση τιμής για τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη


<Για τον αριστερό, τον οικολόγο, τον μεταρρυθμιστή, τον ριζοσπάστη, τον πρωτοπόρο πολιτικό, τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, μίλησαν χθες σε τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΑΡΣΗ στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, η προεδρεύουσα της Κ.Ο. των Πράσινων στη Βουλή της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου, ο δημοσιογράφος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, ο Σταύρος Λιβαδάς εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ συντόνισε η Μαρία Ρεπούση. Η εκδήλωση είχε αρκετές συγκινητικές στιγμές, καθώς υπήρξαν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από σημαντικές και συνάμα επίκαιρες ομιλίες του Μιχ. Παπαγιαννάκη στο Ευρωκοινοβούλιο και στην ελληνική Βουλή. Όλοι οι ομιλητές εστίασαν στην ξεχωριστή προσωπικότητα του εκλιπόντος, στην πρωτοπορία της σκέψης του, αλλά και, εξίσου σημαντικό, στη γλυκύτητα του χαρακτήρα του. Επιπλέον επισήμαναν την απουσία του λόγου του Παπαγιαννάκη στη σημερινή δύσκολη πολιτική συγκυρία, χωρίς να λείψουν και οι αιχμές για τον τρόπο που τον αντιμετώπισε ο πολιτικός του χώρος σε διάφορες περιόδους. Συν τοις άλλοις η γενικότερη στάση της αριστεράς απέναντι στην κρίση αποτέλεσε αφορμή για κριτική από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, με τον Φώτη Κουβέλη να επισημαίνει, στο πλαίσιο αυτό, "την ανάγκη οικοδόμησης μιας αριστεράς που θα είναι σύγχρονη, πολύμορφη, ανανεωτική και ριζοσπαστική, μιας αριστεράς που θα είναι πρωταγωνίστρια στην κατεύθυνση μεγάλων προοδευτικών συσπειρώσεων για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου". Ο Φ. Κουβέλης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "η απουσία του Μιχάλη για την ανανεωτική αριστερά είναι μεγάλη, για εμάς τους συντρόφους του μέσα στον Συνασπισμό, ειδικά το τελευταίο διάστημα όπου με πολλούς τρόπους κάποιοι μας θεωρούν πολιτικά ανεπιθύμητους - τη γνώρισε και ο Μιχάλης την εμπειρία αυτή, με προσωπικές επιθέσεις, αποκλεισμούς, λοιδορίες".

Η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στην περίοδο που ήταν εκείνη επίτροπός και ο Παπαγιαννάκης "μύθος του Ευρωκοινοβουλίου", τονίζοντας ότι δεν τον είδε ποτέ ως αντίπαλο. Η υπουργός Παιδείας αναρωτήθηκε πώς θα ήταν σήμερα η κοινωνία αν η αριστερά ήταν ρεαλιστική και η σοσιαλδημοκρατία ουτοπική, ενώ εκφράστηκε υπέρ της ανάγκης συμμαχιών στον χώρο της αριστεράς, αφήνοντας ωστόσο αιχμές "για την εκδίωξη του Παπαγιαννάκη και την πρόσφατη ανθρωποφαγία του Κουβέλη".

Για το μοναδικό Έλληνα ευρωβουλευτή που μιλούσε για οικολογία στο Ευρωκοινοβούλιο και ο οποίος ήταν πασίγνωστος και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας μίλησε η Μαρία Βασιλάκου, υπογραμμίζοντας ότι ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης πρότεινε λύσεις που σήκωναν τις τρίχες ακόμα και εντός των οικολογικών κομμάτων.

Η Μ. Βασιλάκου υποστήριξε ότι ο Παπαγιαννάκης ήταν μόνιμος στόχος της εγχώριας αριστεράς, προσθέτοντας ότι "τον βάπτιζε δεξιό, τον δαιμονοποιούσε και ξεμπέρδευε", ενώ ανέφερε ότι "παρά τις προσπάθειες που έκανε η αριστερά για να αποβάλει τον Παπαγιαννάκη, αυτός παρέμεινε σταθερός εντός του χώρου αυτού".

Με μια ομιλία από καρδιάς, ο Γιώργος Γιαννουλόπουλος ανέπτυξε την πολιτική σκέψη και λογική του Παπαγιαννάκη, σημειώνοντας ότι "ο Μιχάλης ήταν ο άνθρωπος που τον έκανε να μην ντρέπεται που είναι αριστερός"!

Ο Σταύρος Λιβαδάς, εμφανώς συγκινημένος, υπογράμμισε ότι "σε μια εποχή που περισσεύουν ο καιροσκοπισμός, η προπέτεια και το άηθες, η κενότητα των απόψεων και της ιδιοτέλειας, η πολιτική της μιντιακής επικοινωνίας και ο πολιτικός της ατάκας, η απουσία του Μιχάλη δεν είναι απλώς δυσαναπλήρωτη, αφήνει ένα κενό, δημιουργεί έλλειμμα πολιτικής".

Στην αίθουσα του ΕΒΕΑ παραβρέθηκαν και καταχειροκρότησαν όλους τους ομιλητές, μεταξύ άλλων, ο Λεωνίδας Κύρκος, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του ΣΥΝ, πολλοί πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου. Η "Αυγή" θα επανέλθει την Κυριακή με αναλυτικό ρεπορτάζ από τη χθεσινή τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο εκλιπόντα.

Α.Π.

span class="fullpost">"Διαβάστε περισσότερα".

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΜΕ ΧΙΟΥ ΚΑΙ


Εμείς οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ "Αλήθεια" , "Πολίτης" και "Δημοκρατική"
ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε στο Εργατικό Κέντρο Χίου την
Τρίτη 25/5/2010 αφού συζητήσαμε το σύνολο των εργασιακών μας
προβλημάτων καταλήξαμε στα εξής:
Οι εργαζόμενοι δέχονται σήμερα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης με
συνεχείς ανατροπές στα εργασιακά , οικονομικά και ασφαλιστικά
δικαιώματα.

Συγκεκριμένα το συγκρότημα τύπου "Αλήθεια" χρωστάει δεδουλευμένα
αρκετών μηνών στο σύνολο σχεδόν των εργαζομένων.
Επιπλέον σήμερα η εργοδοσία επιχειρεί με τη λογική του "διαίρει και
βασίλευε" και υπό τον εκβιασμό της απόλυσης, την βλαπτική μεταβολή
των εργασιακών σχέσεων και την μείωση μισθών.
Στην τηλεόραση "Πατρίδα" επανειλημμένα δεν τηρούνται οι ειδικότητες
με αποτέλεσμα αρκετοί να υποχρεώνονται στην άσκηση καθηκόντων που δεν
προβλέπονται από τη σύμβαση τους ενώ συνάδελφοι εργαζόμενοι στο ίδιο
μέσο , εργάζονται υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης και συνάμα
ασφάλισης.
Στη "Δημοκρατική" μετά την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας δεν έχουν
καταβληθεί ακόμα τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις με αποτέλεσμα οι
απολυμένοι εργαζόμενοι εκτός από την ανεργία να βρίσκονται αντιμέτωποι
με το πρόβλημα της επιβίωσης.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν είναι υπεύθυνοι για την οικονομική
κρίση που αντιμετωπίζουν οι ανωτέρω επιχειρήσεις.
Ούτε συμμετείχαν στα επενδυτικά και επιχειρηματικά σχέδια, στα
οικονομικά ανοίγματα , στις πολιτικές προτιμήσεις των εκδοτών τους και
βεβαίως στο μοίρασμα των κερδών τους ώστε να καλούνται τώρα να
πληρώσουν.
Αντίθετα ότι δημιουργήθηκε έγινε με τη δουλειά , τον ιδρώτα, την
υπεραξία των εργαζομένων σε αυτά, πολλές φορές με απλήρωτες υπερωρίες
ακόμα και εις βάρος της υγείας μας ή και των οικογενειών μας
Σήμερα όμως οι εργαζόμενοι καλούνται να υποστούν και να μοιραστούν
τις συνέπειες των οικονομικών προβλημάτων των επιχειρήσεων αυτών των
οποίων την οικονομική διαχείριση ποτέ δεν είχαν, ούτε ρωτήθηκαν για
κρίσιμες επιλογές .

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν.

-Καμία απόλυση. Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας
-Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις στους
απολυμένους της "Δημοκρατικής" και οι καθυστερούμενοι μισθοί στην
"Αλήθεια"
-Καμία μείωση μισθών ή αλλαγή εργασιακών σχέσεων που θα αποτελεί
βλαπτική μεταβολή όχι μόνο για εμάς τους εργαζόμενους αλλά ακόμη και
για το επίπεδο της ενημέρωσης και συνάμα της Δημοκρατίας.
Συνάδελφοι η υποταγή και η μοιρολατρία δεν αποτελούν λύση. αφού
έρχονται χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα από την κυβέρνηση, την Ε.Ε και το
Δ.Ν.Τ. τα οποία και αυτά θα αποβούν εις βάρος μας όπως π.χ η μείωση
των αποζημιώσεων, η κατάργηση των Σ.Σ.Ε. και άλλα.
Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις
τους το επόμενο διάστημα αν αυτό απαιτηθεί και δεν θα διστάσουν να
χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ , ΣΤΟ
ΜΙΣΘΟ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ




-Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου

-Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Χίου
"Διαβάστε περισσότερα".

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Άννα Φιλίνη: Οι επιτυχίες σας είναι σημαντικές για όλη την Ευρωπαϊκή αριστερά


Στο συνέδριο του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke), που έγινε στο Ροστόκ της Γερμανίας το Σάββατο 15/5, τον ΣΥΝ εκπροσώπησε η Άννα Φιλίνη, μέλος της ΚΠΕ του κόμματος και πρ. βουλευτής.
Στο συνέδριο εξελέγη νέα ηγεσία με συμπροέδρους τους Γκεζίνε Λετς και Κλάους Ερνστ.

Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού της Α. Φιλίνη στο 2ο συνέδριο του κόμματος Die Linke"Διαβάστε περισσότερα".Αγαπητοί σύντροφοι, χαιρετίζουμε το συνέδριό σας και αντλούμε αισιοδοξία από τις επιτυχίες σας. Θερμά συγχαρητήρια για την σημαντική νίκη σας στις τελευταίες εκλογές στη Ρηνανία- Βεστφαλία. Σας φέρνω τον θερμό χαιρετισμό του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα με τις θερμές ευχές του για την επιτυχία του συνεδρίου σας.

Με το κόμμα σας έχουμε αναπτύξει θερμές συντροφικές σχέσεις τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του ΚΕΑ και της Αριστερής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο .Τώρα καλείστε να εκλέξετε νέα ηγεσία. Ο σ. Λόταρ Μπίσκι και άλλα στελέχη του κόμματός σας ήρθαν συχνά στην Ελλάδα για να στηρίξουν κοινές πρωτοβουλίες. Γνωρίζουμε πως ο Λόταρ Μπίσκι και ο Οσκαρ Λαφονταίν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την ίδρυση και τις επιτυχίες του DI LINKE. Ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσετε με νέες δυνάμεις αυτή την πορεία.

Τα κόμματά μας έχουν κοινές θέσεις για την Ευρώπη. Υποστηρίζουν ότι το νεοφιλελεύθερο και μονεταριστικό μοντέλο οικοδόμησης της Ευρώπης δεν έχουν μέλλον, ότι ο νεοφιλελευθερισμός και ο ατλαντισμός δεν ενώνουν αλλά διαιρούν την Ευρώπη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Έρχομαι από την Ελλάδα εδώ στο Ροστόκ σε μια δύσκολη στιγμή για την χώρα και τον λαό μας . Η τελευταία συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ φαίνεται ότι ανακούφισε την ελληνική κυβέρνηση μπρος τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. ¨Όμως το τίμημα για τους έλληνες εργαζόμενους είναι μονόπλευρο και εξαιρετικά βαρύ εξ αιτίας της δραστικής μείωσης των μισθών και των συντάξεων. Παράλληλα είναι διάχυτος ο φόβος ότι τα μέτρα δεν εξασφαλίζουν ανάπτυξη, ότι θα έρθει σοβαρή ύφεση της οικονομίας. Ήδη αυξήθηκε η ανεργία. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος με την καθυστέρηση λήψης μέτρων από την ΕΕ και την έλλειψη αλληλεγγύης, είναι θυμωμένος γιατί άλλα υποσχότανε η κυβέρνηση προεκλογικά, πριν ανέβει στην εξουσία. Τώρα μας ήρθε νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων και της νεολαίας δεν σταματούνε.

Η Ελλάδα πέρασε στην αρχή με ήπιο τρόπο την πρώτη φάση της κρίσης. Στην δεύτερη φάση αποκαλύφθηκε το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα χάρη στον υπερβολικό δανεισμό. Ο υπερδανεισμός της χώρας υπήρξε επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους πελατειακές ανάγκες καθώς και τα συμφέροντα τραπεζών και εργολάβων που αποκόμισαν τεράστια κέρδη. Με την αποκάλυψη του ελλείμματος η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο παγκόσμιων ανταγωνισμών και κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Όμως αυτά αποδείχθηκε περίτρανα ότι απειλούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά άμεσα την ευρωζώνη συνολικά, ολόκληρη την Ευρώπη.

Η νεοφιλελεύθερη οικοδόμηση της ΕΕ οδηγεί σε ύφεση και ανεργία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι πιο αδύναμες οικονομίες απειλούνται από την χρεοκοπία. Η ΕΕ λειτουργεί ως ενιαία αγορά που έχει μεν κοινό νόμισμα, αλλά που δεν έχει κοινές πολιτικές και οικονομικές κατευθύνσεις. Δεν έχει εκείνους τους πολιτικούς θεσμούς που θα την κάνουν να λειτουργεί με αλληλεγγύη, με εξισορρόπηση του κόστους και της ωφέλειας της ενοποίησης. Η σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία οδηγεί τις χώρες με μεγάλα ελλείμματα , όπως είναι οι χώρες του νότου της Ευρώπης , στην ασφυξία.

Αποτελεί μεγάλη αντίφαση η ύπαρξη ενιαίου νομίσματος χωρίς να υπάρχει ένας αντίστοιχος ομοσπονδιακός προϋπολογισμός που να υπολογίζει τις ανάγκες της Ευρώπης συνολικά. Πώς να κλείσουν τα εξωτερικά τους ελλείμματα Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πλεονάσματα δεν αυξάνουν τις εισαγωγές καταναλωτικών προϊόντων από αυτές, ενώ την ίδια στιγμή οι πιο πλούσιες χώρες της Ευρώπης είναι ο κύριος εξαγωγέας απέναντί τους ? Η Ελλάδα πληρώνει τεράστια ποσά σε εισαγωγές καταναλωτικών προϊόντων από την ΕΕ αλλά και για εξωφρενικούς πολεμικούς εξοπλισμούς.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες πολλοί μιλήσανε για το τέλος της ευρωζώνης. Δυστυχώς τέτοιες φωνές ακούγονται και μέσα στην Αριστερά, που μιλούν και για έξοδο από την Ευρωπαϊκή ένωση υποβαθμίζοντας τις βλαβερές συνέπειες των αντιευρωπαϊκών σχεδίων. Αντίθετα, η περίπτωση της Ελλάδας πρέπει να δώσει ώθηση για ένα θαρραλέο βήμα προς την πολιτική ένωση της Ευρώπης. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι είναι επείγουσα η ομοσπονδιακή δημοκρατική ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, τα τελευταία αντεργατικά μέτρα στην Ελλάδα οδήγησαν σε πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις, τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Στις 5 Μαΐου διαδήλωσαν 100.000 άνθρωποι. Μέσα σε αυτό το κλίμα βρήκαν την ευκαιρία να δράσουν δολοφονικά και με προβοκατόρικο τρόπο ομάδες με ρόπαλα και κουκούλες. Εκείνη την ημέρα δολοφονήθηκαν και κάηκαν τρεις νέοι εργαζόμενοι στην Τράπεζα που δούλευαν. Στις 5 Μαΐου. Πολύς κόσμος γεμάτος θλίψη συνεχίζει να αφήνει επί τόπου λουλούδια η και ποιήματα γραμμένα με το χέρι. Αφήνουν και μικρά κουκλάκια στη μνήμη του μωρού που δεν πρόλαβε να φέρει στον κόσμο η νεκρή έγκυος κοπέλα. Το κόμμα μας καταδίκασε την βία και δήλωσε ότι σε αυτήν καταφεύγουν όσοι φοβούνται το λαό και το μαζικό κίνημα. Είναι πάντως γεγονός ότι αυτές οι εκδηλώσεις βίας υπονομεύουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και την δημοκρατική εξέλιξη. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε!

Σύντροφοι, ευχαριστούμε και πάλι για την συμπαράστασή σας. Καλή επιτυχία στο συνέδριό σας και στο κόμμα σας. Τέτοιες επιτυχίες είναι σημαντικές για όλη την Ευρωπαϊκή αριστερά, είναι σημαντικές για μας, είναι σημαντικές για την Ευρώπη."


Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Μεθοδευμένος αποκλεισμός Κουβέλη από το ΣΥΝέδριο


Μεθόδευση αποκλεισμού του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτη Κουβέλη, από το συνέδριο του ΣΥΝ στη χθεσινή εκλογική διαδικασία στην Π.Κ. Καλλιθέας. Η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για μεθοδεύσεις που είναι έξω από την κουλτούρα του κόμματος.

Συγκεκριμένα, κατά την ψηφοφορία για την εκλογή συνέδρων, 8 μέλη της οργάνωσης που έχουν αναφορά στην "Αριστερή Ανασύνθεση" (η οποία εξέλεξε συνέδρους τον Χρ. Πιλάλη και την Αθηνά Λουράντου) εκμεταλλεύτηκαν τη διάταξη του καταστατικού η οποία επιτρέπει την επικοινωνία ανάμεσα στις λίστες κατά την ψηφοφορία για την εκλογή συνέδρων και αλλοίωσαν τη σειρά εκλογής στη λίστα της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Ψήφισαν μαζικά τον Παναγιώτη Γαλανόπουλο, ώστε με τεχνικό τρόπο να αποκλειστεί ο Φ. Κούβελης, ο οποίος ήρθε δεύτερος, με αποτέλεσμα να μην εκλεγεί σύνεδρος λόγω ποσόστωσης, καθώς τη θέση του κατέλαβε η Γεωργία Μαργαρίτη.



Αποδοκιμασία από τον Αλ. Τσίπρα



Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, με το που πληροφορήθηκε το γεγονός, επικοινώνησε με τον Φ. Κουβέλη και του εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την εξέλιξη. Επιπλέον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Αλέκο Φλαμπουράρη, από τον οποίο ζήτησε να καλέσει την Ολομέλεια της Π.Κ. Καλλιθέας προκειμένου να θέσει ζήτημα τακτικισμών, μεθοδεύσεων και αποκλεισμών προσώπων, οι οποίες, όπως τόνισε, είναι έξω από την κουλτούρα του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής" ο πρόεδρος του ΣΥΝ θεωρεί ότι: "Οι μεθοδεύσεις αποκλεισμού προσώπων και απόψεων δεν έχουν θέση στο δημοκρατικό μας κόμμα.Τέτοια φαινόμενα δεν είναι αθώα ούτε τυχαία. Εκπορεύονται από κύκλους που προσπάθησαν να ακυρώσουν την πορεία προς το Συνέδριο και, αφού απέτυχαν, τώρα προσπαθούν να το δυναμιτίσουν και να παγιώσουν εικόνα διάλυσης για τον χώρο μας. Ματαιοπονούν. Σκοντάφτουν στη θέληση των μελών μας για συνέχεια, προοπτική, ενότητα και ανανέωση, η οποία θα εκφραστεί στο επικείμενο συνέδριό μας".
"Διαβάστε περισσότερα".

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Το Μέτωπο "παίζει" με τα όρια του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ




Με τα όρια του κόσμου του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τις αντοχές των στελεχών που συναπαρτίζουν το συμμαχικό σχήμα και έχουν διαφορετική άποψη, "παίζει" το Μέτωπο που έχει δημιουργήσει ο Αλέκος Αλαβάνος και συμμετέχουν οι συνιστώσες ΚΟΕ, ΔΕΑ, ΚΕΔΑ και ΑΠΟ. Σε σχεδόν καθημερινή βάση ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει στα πολιτικά δρώμενα, με τακτική που και ο ίδιος είχε καυτηριάσει στο παρελθόν, δηλαδή μέσα από τα μίντια.

Το κυριότερο δε είναι οι ακραίες μορφές δράσης που προτείνει, με χαρακτηριστικότερη την απολίτικη και επικίνδυνη πρόταση που έκανε για αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή, πρόταση που έσπευσε να υιοθετήσει η ΚΟΕ, κάνοντας λόγο για "χαλαρή σχέση" με το Κοινοβούλιο. Ο Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι το "παιχνίδι της ατάκας", αναζητεί σε τακτά διαστήματα τις πιο σκληρές εκφράσεις προκειμένου να χαρακτηρίσει τον Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση, παρ' ότι την περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΣΥΝ μιλούσε με κολακευτικά λόγια για τον κ. Παπανδρέου, απευθύνοντας συνεχώς προτάσεις για κοινή δράση με (αυτό) το ΠΑΣΟΚ.

Με όχημα το Μέτωπο, ο Αλ. Αλαβάνος περιοδεύει ανά την Ελλάδα, μιλάει σε συγκεντρώσεις, με αποκορύφωμα την ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει στην Αθήνα στις 27 Μαΐου, με ομιλητές τον ίδιο και τους Μαρία Μπόλαρη (ΔΕΑ) και Χρήστο Κατσούλα (ΚΟΕ). Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί εντός του Μετώπου είναι η αποστροφή του κ. Κατσούλα από την πρόσφατη ομιλία που έκανε στην Πάτρα μαζί με τον Αλέκο Αλαβάνο. "Δεν μας εκφράζει η αριστερά που βρίσκεται στη Βουλή", είπε το επιφανές στέλεχος της ΚΟΕ, εντάσσοντας, προφανώς, σε αυτή την κατηγορία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια συγκέντρωση ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ είχε αποφύγει να αναφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως μιλούσε συνεχώς για το Μέτωπο, δηλώνοντας ότι "το πολιτικό σκηνικό έχει εξαντληθεί. Πρώτα από όλα ο δικομματισμός, μαζί του, όμως, και η αντίληψη μιας αριστεράς των μηχανισμών". Επιπλέον δεν πέρασαν απαρατήρητες οι αναφορές στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, και στις αρχές που πρέσβευε το Κίνημα που ίδρυσε στις 3 του Σεπτέμβρη. Ο άλλοτε πρόεδρος του ΣΥΝ προσπαθεί να συγκρίνει το Μέτωπο με το ΕΑΜ(!), απευθυνόμενος συνεχώς τόσο στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ όσο και στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, π.χ. στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σε συνομιλητές του φέρεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδίωξης συνεργασίας των δυνάμεων αυτών στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πολλοί πλέον θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η αποσκίρτιση του Μετώπου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο ασχολίαστο δεν πρέπει να μείνει το γεγονός ότι ηγετικό στέλεχος του Μετώπου ρωτούσε στη Βουλή για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και πώς κατατίθεται η κομματική επιχορήγηση στην περίπτωση που υπάρξει διάσπαση του σχήματος. Σε κάθε περίπτωση η επικείμενη συγκέντρωση του Μετώπου στην Αθήνα αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.
"Διαβάστε περισσότερα".

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης είναι σημαντική εξέλιξη.


Σημαντική εξέλιξη, νομισματικού τύπου, χαρακτήρισε ο Kώστας Βεργόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, την απόφαση δημιουργίας μηχανισμού στήριξης για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης, ωστόσο όπως σημειώνει το πρόβλημα της Ευρώπης είναι βαθύτερο. «Η πολιτική της λιτότητας είναι το πρόβλημα και αν δεν το συνειδητοποιήσουμε θα βρεθούμε στον πάτο».

Μιλώντας στο tvxs.gr, o Κώστας Βεργόπουλος σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης είναι σημαντική εξέλιξη, καθώς αλλάζει η πορεία των πραγμάτων. «Πρώτον είναι πολύ σημαντικό γιατί δημιουργείται ένα νομισματικό ταμείο, που γίνεται αρωγός των κρατών μελών, τα οποία χρειάζονται βοήθεια. Μάλιστα η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τη γραμμή της Γερμανίας. Το δεύτερο είναι ότι η ΕΚΤ δέχτηκε να αγοράζει ομόλογα των κρατών μελών απευθείας», δήλωσε στο tvxs.gr.

«Είναι μία στροφή αλλά δεν είναι αρκετή», τόνισε και αναγνώρισε ως «θλιβερό γεγονός» τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό, σημειώνοντας ωστόσο, ότι σημασία έχει ποιος θα παίρνει τις τελικές αποφάσεις.

Αναφερόμενος στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σημειώνει ότι θα πρέπει να απαγορευτούν ορισμένες συναλλαγές, οι οποίες είναι ακραία κερδοσκοπικές και «βάζουν φωτιά». «Όταν το έκανε η Βραζιλία κατηγορήθηκε. Σήμερα η απόφαση της αναγνωρίζεται και από το ΔΝΤ ως σωστή. Το πάνω χέρι αυτή τη στιγμή το έχουν οι τραπεζίτες και αυτό πρέπει να τελειώσει», τονίζει.

Ο κ. Βεργόπουλος αναφέρει το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία «έχει πέσει στα χέρια του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. «Κερδίζει τα πλεονάσματά της, μειώνοντας την παραγωγή της. Αυτό είναι πρωτοφανές», τονίζει.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία ακόμη και με απαγορεύσεις επιζήμιων δραστηριοτήτων. Ας θέσουμε εκτός νόμου δράσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και να ξαναγυρίσουμε στο καθεστώς των απαγορεύσεων και την πραγματική οικονομία», επισημαίνει.

Παρά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο Κώστας Βεργόπουλος, υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη ακόμη κινδυνεύει με διάλυση. «Η απόφαση για το μηχανισμό στήριξης και τα μέτρα που πάρθηκαν είναι νομισματικού χαρακτήρα και δεν συνοδεύονται από αλλαγές στην οικονομική πολιτική», δηλώνει και προσθέτει ότι «η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η Ευρώπη εξωθεί τις οικονομίες σε ύφεση και όταν η οικονομία οδηγείται σε ύφεση δεν θα πληρώσει ποτέ τα χρέη. Θα σκάσουν καμπάνες».

«Ο Ομπάμα, για παράδειγμα, χρηματοδοτεί απευθείας την πραγματική οικονομία, τα εισοδήματα, κάτι που η Ευρώπη αρνείται να κάνει και μάλιστα ακολουθεί διαφορετική πορεία. Για να ενισχύσει το ευρώ συνιστά απολύσεις και αποπληθωρισμό. Είμαστε στους δύο αντίποδες», δηλώνει ο κ. Βεργόπουλος.

Ο κ. Βεργόπουλος συνδέει το σήμερα με το 1914, το τέλος της Belle Époque. «Το ίδιο είχε συμβεί και τότε. Έχουμε μπει σε περίοδο παρασιτικής οικονομίας. Ο καπιταλισμός έχει γίνει παρασιτικός όπως ήταν στις αρχές του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Εκείνη την περίοδο, τα εργοστάσια έφευγαν από την Αγγλία και τη δύση. Η απελευθέρωση του εμπορίου οδήγησε σε κατάρρευση του δυτικού κόσμου και τότε επανήλθαν οι έλεγχοι». «Δεν μπορεί ο εργάτης της Ευρώπης, που έχει κερδίσει τα εργασιακά του δικαιώματα, να συναγωνίζεται τον Κινέζο και τον Ινδό, οι οποίοι έχουν άλλο καθεστώς εργασίας», τονίζει.

«Είναι άπελπις προσπάθεια να κάνεις μείωση μισθών για να γίνει η χώρα περισσότερο ελκυστική, περισσότερο ανταγωνιστική και μάλιστα στην Ελλάδα που έχει τους χαμηλότερους μισθούς. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν την υψηλότερη παραγωγικότητα στην Ευρώπη, 3% με 4%, όταν η Γερμανία είχε κάτω από 2%. Δηλαδή η αιτία της ανόδου της παραγωγικότητας της ευρωζώνης, μεταξύ άλλων, ήταν και η Ελλάδα. Παρήγαγαν αλλά έπαιρναν χαμηλό μισθό, και αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη πήγαιναν υπέρ του κεφαλαίου. Τα νέα μέτρα είναι σε αυτή την κατεύθυνση (σ.σ. μειώσεις μισθών) και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη», τονίζει, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι αιχμάλωτη της πολιτικής του αποπληθωρισμού. Η ηγεσία της συνιστά παντού ύφεση, για να γίνουν οι χώρες πιο ανταγωνιστικές. Η φωτιά λοιπόν παραμένει... Με το μηχανισμό στήριξης ελέγχθηκε μόνο η νομισματική πτυχή».

Καταλήγοντας ο κ. Βεργόπουλος τονίζει ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι βαθύτερο από την κερδοσκοπία. «Πρέπει η ανοησία της λιτότητας να σταματήσει για να επιτευχθεί η βελτίωση της οικονομίας, αλλιώς θα καταλήξουμε στον πάτο. Ακόμη και αν γλιτώσουμε από την κερδοσκοπία δεν λύθηκε το πρόβλημα της Ευρώπης. Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι η λιτότητα και αυτό είναι το τραγικό. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αύξηση του εισοδήματος».
"Διαβάστε περισσότερα".

Γερμανία: Θρίαμβος Πρασίνων, ιστορική νίκη της Αριστεράς


Τσερεζόλε Ε.
ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/05/2010

next Ήττα - κόλαφος για τη Μέρκελ στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και παράλληλα διπλασιασμός του ποσοστού των Πρασίνων ενώ η Αριστερά έκανε για πρώτη φορά την είσοδό της στη σημαντικότερη τοπική βουλή της Γερμανίας. Τώρα όλα τα σενάρια είναι ανοικτά καθώς οι πάντες συζητούν με τους πάντες.
Τα τελικά αποτελέσματα

CDU 34, 6%

SPD 34, 5%

FDP 6, 7%

Πράσινοι 12, 1%

Αριστερά 5,6%
"Διαβάστε περισσότερα".

Αναρχική πρωτοβουλία στα νότια: Η σιωπή και η αδιαφορία μας είναι συνενοχή


ΦΑΣΙΣΤΕΣ,ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ/
ANAΡΧΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ "ΜΑΡΦΙΝ",ΣΤΙΣ 5 ΜΑΗ
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ,ΤΗΝ ΚΩΝΣTΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ,ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΤΟΝΤΙ

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΞΑΝΑΦΩΝΑΞΟΥΜΕ
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ


ΧΑΜΙΝΤΟΥΛΑΝ ΝΑΤΖΑΦΙ
15ΧΡΟΝΩΝ, ΝΕΚΡΟΣ
ΦΕΡΣΤΕ ΝΑΤΖΑΦΙ
11 ΧΡΟΝΩΝ,ΤΥΦΛΗ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟI ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ "ΜΑΡΦΙΝ",ΣΤΙΣ 5/5/2010
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΖΟΥΛΙΑ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΤΣΑΚΑΛΗΣ

Η ΣΙΩΠΗ KAI H AΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ

"Διαβάστε περισσότερα".ΚΑΙ ΣΙΩΠΗΛΟΥΣ,ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ,ΕΝΟΧΟΥΣ,ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ Ή ΑΥΤΟΥΡΓΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΦΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ EXETE ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ,ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑΙΟΤΗΤΑ,ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΜΕ ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΩΣ ΧΩΡΟ "ΤΥΦΛΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ" ΚΑΙ " ΑΔΙΣΤΑΚΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ"

Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ
ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ,ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΩΓΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΦΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΜΑ ΠΑΝΤΑ ΟΡΘΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ
"ΕΣΕΙΣ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ,ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΖΩΕΣ"
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ "ΑΓΟΡΑΣ" ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΣΑΝ "ΔΑΝΕΙΟ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ","ΟΜΟΛΟΓΟ" ΚΑΙ "ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ"
ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ, ΓΙΑ ΖΩΕΣ
Ο ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ,ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΤΑΓΜΑ ΕΦΟΔΟΥ ΠΟΥ ΣΤΙΣ 5 ΜΑΗ ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΡΙΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ "ΜΑΡΦΙΝ",ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΤΑΔΙΟΥ 23

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΟ ΛΕΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΜΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΩΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ, ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΑΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

ΤΡΕΦΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ,ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ,ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο "ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ" ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ,ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΧΥΝΟΥΝ ΜΕ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ "ΜΑΡΦΙΝ" ΚΑΙ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ,ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ "ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ", "ΘΥΣΙΕΣ" ΚΑΙ "ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ" ΓΙΑ ΤΟ "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ", ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ,ΜΙΖΕΡΙΑ,ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

Ο ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΤΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ "ΧΡΕΩΘΕΙ" ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΟΥ "ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ" ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ "ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ" ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΣΠΑΕΙ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΤΕΙ ΜΑΓΑΖΙΑ,ΠΟΥ ΠΡΟΒΟΚΑΡΕΙ ΚΑΙ ΑΜΑΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΗ ΟΡΓΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
Ο ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ,ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΓΙΑΦΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΙΑ
ΑΛΛΑ ΑΓΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ,ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ,ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ,ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΤΥΜΕΝΑ ΣΤΟ ΓΕΛΙΟ,ΣΤΗΝ ΧΑΡΑ,ΣΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ,ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ,ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ,ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ,ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΔΕΛΦΩΝ

ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ,ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ "ΚΟΥΚΟΥΛΑ"
ΚΑΜΙΑ "ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ" ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΣΤΙΣ 5/5/2010 ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ "ΜΑΡΦΙΝ"
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΧΩΡΙΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ,ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΙΟΥΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ,ΧΩΡΙΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΖΩΗ,ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


αναρχικη πρωτοβουλια στα νοτια
εκτακτη συνελευση της @ναρχικης συνειδησης εναντια στην βαρβαροτητα και στην τρομοκρατια της καθε εξουσιαστικης συμμοριας


Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΨΑΡΙΑΝΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΤΟΥΠΩΣΕΣ!!!

"Διαβάστε περισσότερα".

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Μαζική και ενωτική η σημερινή πορεία

Μια από τις μεγαλύτερες πορείες που έχουν γίνει στη Χίο ήταν η σημερινή. Εκατοντάδες κόσμος από όλα τα κόμματα και από όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις έκαναν πορεία στους δρόμους του νησιού. Θετικά σχολιάστικε η παρουσία του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή πορεία του Εργατικού Κέντρου και των ΕΒΕ. Επίσης θετική εντύπωση προκάλεσαν οι εκλύσεις συναγωνιστών και πρώην συντρόφων από το ΚΚΕ που βρισκόταν στο μπλοκ του ΠΑΜΕ, προς το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουμε όλοι μαζί!

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

«Λαϊκά Ομόλογα»



Η πρόταση του Συριζα για “λαϊκά ομόλογα” αποδείχθηκε ότι ήταν ακόμα μια "φούσκα".
Δηλαδή, για να καταλάβω; Θα βάλει ο λαός τις οικονομίες του στα "λαϊκά ομόλογα" για να ξεπληρωθεί το χρέος και θα χάσει και 35%. Αυτή είναι πράγματι μια "αριστερή πρόταση". Τα κέρδη στις τράπεζες τα ομόλογα και η ζημιά στο λαό.

Αυγή 2/5/2010
Γιάννης Δραγασάκης

Ήδη, απʼ ό,τι μαθαίνουμε, η αξία των ελληνικών ομολόγων έχει πέσει κατά 15% - 20% σήμερα.

Ανάλογα με τη διάρκειά τους. Η τιμή των ομολόγων μακράς διάρκειας έχει πέσει κατά 35%. Αυτό σημαίνει ότι αυτός που έχει ένα ελληνικό ομόλογο 20ετές, το πουλάει 65, ενώ το αγόρασε 100. Δηλαδή αυτός έχει καταλήξει ότι δεν μπορεί να πάρει παραπάνω, μπορεί να πάρει και λιγότερα ή δεν είναι βέβαιος τι θα συμβεί στο μέλλον και γι' αυτό πουλάει τώρα με ζημιά ή δεν μπορεί να περιμένει ενδεχομένως ανάκαμψη των τιμών. Τα παραπάνω βέβαια προϋποθέτουν μια εκτίμηση. Θα αποδώσει ο μηχανισμός όπως έχει σχεδιαστεί; Προσωπικά πιστεύω όχι. Το πολύ - πολύ να μεταθέσει το πρόβλημα στο μέλλον. Επομένως υπάρχουν δύο προοπτικές: ή αφήνουμε τα πράγματα να κυλήσουν, με αποτέλεσμα να έχουμε μια ανεξέλεγκτη πορεία με την πιθανότητα να καταλήξουμε σε μια κατάσταση φτώχειας, μιζέριας, τέλματος, άγνωστο για πόσο, ή να τεθούν οι βάσεις για μια νέα αρχή με το να αναλάβουν και οι πιστωτές μέρους του κόστους και να υπάρξει ένα πρόγραμμα το οποίο θα υπηρετήσει τις κοινωνικές ανάγκες, θα εξασφαλίζει και ανάπτυξη και δίκαιη αναδιανομή. Αυτό βέβαια απαιτεί δράση σε εθνικό επίπεδο, αλλά και ένταξη αυτής της δράσης σε μια διεθνή δυναμική. Επαναλαμβάνω , το θέμα δεν είναι τεχνικό ή στενά οικονομικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό
"Διαβάστε περισσότερα".

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνέπειες της έλευσης του ΔΝΤ


Το συνέδριο έρχεται, η κρίση παραμένει. Τι είναι προτιμότερο: Μια ενότητα που οδηγεί στο περιθώριο ή μια διάσπαση που μπορεί να είναι λύτρωση;

Ο Συνασπισμός, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του, είναι γερό σκαρί. Έχει μια αποδεδειγμένη αντοχή και ιστορικότητα, με 20 χρόνια ζωής. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε, ειδικά τώρα, είναι η διάσπαση του κόμματος. Αυτό που ζητάει η μεγάλη πλειοψηφία των μελών και των ψηφοφόρων μας, είναι να ισχυροποιηθεί ο Συνασπισμός. Να τονίσει περισσότερο τα χαρακτηριστικά του ως κόμματος της σύγχρονης αριστεράς, με αριστερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με σύνθεση απόψεων και ενιαία δημοκρατική λειτουργία. Τα τελευταία χρόνια αποδυναμώθηκε ο Συνασπισμός στο όνομα ενός δόγματος που έλεγε «όλα στον ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή η επιλογή αποδείχθηκε λάθος. Το συνειδητοποιούν πλέον και στελέχη που την υπεράσπισαν. Προσβλέπω σε ένα συνέδριο ισχυροποίησης του Συνασπισμού, με τη θετική συμβολή των ιδεών, των προτάσεων και των χιλιάδων μελών του, που εμπνέονται από τις ανανεωτικές ιδέες της αριστεράς.


Αν πιστεύετε στην ενότητα του ΣΥΝ, για τον ΣΥΡΙΖΑ τι πιστεύετε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική συμμαχία με βασική δύναμη τον ΣΥΝ. Εδώ και καιρό αντιμετωπίζει εντεινόμενα εσωτερικά προβλήματα, καθώς ορισμένοι προσπαθούν να τον στρέψουν εναντίον του ΣΥΝ. Αμέσως μετά το Συνέδριό μας, χρειάζεται να αναζητηθεί ένα «νέο συμβόλαιο» με όσους ειλικρινά επιθυμούν να προχωρήσουμε μαζί. Μια στέρεη πολιτική συμφωνία, χωρίς αλληλοϋπονομεύσεις και κόλπα, που απωθούν τον κόσμο της αριστεράς. Με όσους οι διαφορές παραμένουν ανυπέρβλητες είναι προτιμότερο ένα «συναινετικό διαζύγιο», με κοινή δράση όπου συμφωνούμε, από την κλιμάκωση μιας φθοροποιού κρίσης. "Διαβάστε περισσότερα".Στο διάστημα που απομένει μέχρι το συνέδριο, μπορεί να υπάρξει ένας «μηχανισμός στήριξης» για να διασωθεί η ενότητα και η πολιτική οντότητα του Συνασπισμού;

Ασφαλώς ναι. Είναι επιβεβλημένο και απολύτως εφικτό. Απαιτεί όμως σαφείς επιλογές, που να υπηρετούν με σαφήνεια την ισχυροποίηση και την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση του ΣΥΝ ως «στρατηγική επιλογή μακράς πνοής».


Υποστηρίζετε ότι η Ελλάδα είχε πολλές επιλογές αλλά τελικά επέλεξε την πλέον επώδυνη για τους εργαζόμενους. Τον περίφημο «μηχανισμό» τον επέλεξε η κυβέρνηση ή οδηγήθηκε εκεί αναγκαστικά γιατί δεν διαπραγματεύθηκε, και επιβλήθηκε ένα σχέδιο που εκπονήθηκε το Βερολίνο;


Πρόκειται για μια μεγάλη, ιστορική ήττα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Επιβλήθηκε η κηδεμονία του ΔΝΤ στη χώρα μας, για πρώτη φορά στην καρδιά της ευρωζώνης. Αυτός είναι ο λογαριασμός για πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, από ένα «πάρτι» της οικονομικής και πολιτικής ελίτ με το δημόσιο χρήμα. Τεράστια ευθύνη έχει η εξαετία της Νέας Δημοκρατίας. Ευθύνονται όμως και λανθασμένοι χειρισμοί στο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Είναι ιστορική ήττα και για την Ευρώπη, διότι, δίπλα σε μια νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική –έχουμε κοινό νόμισμα, χωρίς μηχανισμούς υποστήριξης του κοινού νομίσματος- προστίθεται και μια ελλειμματική ηγεσία και ένας απίστευτος οικονομικός εθνικισμός της Γερμανίας. Και τώρα καλείται να πληρώσει το λογαριασμό, με συνταγή ΔΝΤ, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που δε μετείχε στο κάτω -κάτω στο «πάρτι».

Προκάλεσε αντιδράσεις μια τοποθέτησή σας στη Βουλή για την «εθνική πορνοστάρ» και για «αρπαχτές». Σας πείραξε η απάντηση που πήρατε; Μήπως τελικά το πρόβλημα είναι όσα συμβαίνουν εντός Βουλής και όχι έξω από αυτή, επί χρόνια;

Ασφαλώς για τα σημερινά χάλια την πρώτη ευθύνη φέρει η πολιτική και η οικονομική ελίτ της χώρας. Έρχεται ο «λογαριασμός» για αμαρτίες δεκαετιών, και μέσα και έξω από τη Βουλή. Πάντως για το συγκεκριμένο παράδειγμα κοινωνικής εξαχρείωσης που ανέφερα από το βήμα του Κοινοβουλίου, σας βεβαιώνω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είπε «γεια στο στόμα σου». Σε όσα είπα, δεν έχω να προσθέσω ή να αφαιρέσω ούτε λέξη.

Φοβάστε ή ελπίζετε σε μια λαϊκή εξέγερση;

Ζούμε ένα τέλος εποχής. Η βίαιη μεταπολίτευση που θα επιβάλει το ΔΝΤ θα φέρει σεισμικές αντιδράσεις και ανακατατάξεις και στην κοινωνία και στην πολιτική. Στην κοινωνία υπάρχει πολύς θυμός, αλλά και ανασφάλεια και φόβος, για το σκοτεινό τούνελ που μπαίνουμε. Το κυρίαρχο σύστημα της πολιτικής και μιντιακής εξουσίας επιχειρεί μια μαζική πλύση εγκεφάλου των πολιτών, του τύπου:
«Μη ρωτάτε τι έγινε η «ισχυρή Ελλάδα» και η «θωρακισμένη οικονομία». Μη ζητάτε ευθύνες και λογαριασμό. Μόνο πληρώστε τον, κι ας μην συμμετείχατε στο πάρτι».
Όσο πιο μαζική, ενωτική και έντονη είναι η αντίδραση των ασθενέστερων και «ριγμένων», τόσο το καλύτερο και γι αυτούς και για τη χώρα. Αυτοί που προσκάλεσαν τη βαριά ασθένεια, δεν είναι πειστικοί στο ρόλο του γιατρού.

Καθώς πηγαίνετε στη Βουλή και ακούτε δηλώσεις του κ. Αλαβάνου ότι ο κ. Παπανδρέου θα φύγει νύχτα από το Μαξίμου ή ότι πρέπει να απαγορευθεί στον Πρωθυπουργό η έξοδος από τη χώρα , τι σκέφτεστε για το μέλλον της αριστεράς;

Είμαι βέβαιος ότι ο παλιός καλός Αλαβάνος θα εξοργιζόταν αν άκουγε αυτές τις ατυχείς δηλώσεις. Η αριστερά πρέπει να σταθεί μαχητικά, σταθερά και πειστικά στο πλάι των απλών ανθρώπων που θα πληρώσουν το μάρμαρο κι όχι να αναλώνεται σε κορώνες, παραγοντισμούς και διαμάχες προσώπων. Στην κοινωνία υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μια τέτοια αριστερά. Ας σταθούμε όλοι μας, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Εθελοντική Ομάδα Δράσης, ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΕΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
"Διαβάστε περισσότερα".

Δήλωση 12 ευρωβουλευτών

Δήλωση 12 ευρωβουλευτών: Στηρίξτε την γενική απεργία της 5ης Μαΐου στην Ελλάδα – Κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη!Δώδεκα ευρωβουλευτές, της ομάδας του ευρωκοινοβουλίου «Ευρωπαϊκή Αριστερά» (GUE) υπογράφουν τη δήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των Ελλήνων εργαζομένων που ακολουθεί και καλούν για δράσεις αλληλεγγύης στις 5 Μαΐου, μέρα γενικής απεργίας στην Ελλάδα. Την πρωτοβουλία πήρε ο σ. Τζο Χίγγινς, ευρωβουλευτής του ιρλανδικού τμήματος της CWI.

_______________

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, ενώ διαφωνούν στο πως θα αντιμετωπίσουν την επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη, είναι όλοι ενωμένοι όταν μπαίνει το ερώτημα ποιος πρέπει να πληρώσει γι’ αυτή την κρίση.
Οι δυνάμεις του κατεστημένου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι αποφασισμένες να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν για την κρίση του καπιταλισμού με μειώσεις μισθών και μαζικές περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι υπόκεινται σήμερα σε μια βάναυση επίθεση ενάντια στο βιοτικό τους επίπεδο. Οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, σε ολόκληρη την Ευρώπη, αντιμετωπίζουν παρόμοιες επιθέσεις.

Θέλουμε να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης σε όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους.
Καταγγέλλουμε την προσπάθεια του ευρωπαϊκού κατεστημένου να οξύνει τις εθνικιστικές αντιπαραθέσεις και να διαχωρίσει τους εργαζόμενους.
Λίγο πριν την Πρωτομαγιά, παγκόσμια μέρα των εργαζομένων, τονίζουμε την ανάγκη για διεθνή δράση προκείμενου να προστατευτούν τα εργατικά δικαιώματα.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη να δώσουν μαζί την ίδια απάντηση στο ΔΝΤ, τις διεθνείς χρηματαγορές και τους νεο-φιλελεύθερους ευρωπαίους πολιτικούς: «Δεν θα πληρώσουμε εμείς για την κρίση σας!»

Στηρίζουμε την απεργία στην Ελλάδα στις 5 Μαΐου και καλούμε για διεθνείς δράσεις αλληλεγγύης την ίδια ημερομηνία, σαν ένα βήμα στην κατεύθυνση της διοργάνωσης μαζικών πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στην οικονομική κρίση και τις επιθέσεις στους εργαζόμενους.

- Αλληλεγγύη με τους Έλληνες εργαζόμενους που δέχονται επίθεση
- Όχι στην δικτατορία των χρηματαγορών, των οίκων αξιολόγησης και του ΔΝΤ
- Ενότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους σε ολόκληρη την Ευρώπη: δεν θα πληρώσουμε εμείς για την κρίση των αφεντικών!


Υπογράφουν οι ευρωβουλευτές:

Τζο Χίγγινς, Σοσιαλιστικό Κόμμα – Ιρλανδία
Νίκος Χουντής, ΣΥΡΙΖΑ – Ελλάδα
Ρουί Ταβάρες, Μπλόκο της Αριστεράς – Πορτογαλία
Μιγκέλ Πόρτας, Μπλόκο της Αριστεράς – Πορτογαλία
Μαρίσα Ματίας, Μπλόκο της Αριστεράς – Πορτογαλία
Γιούργκεν Κλούτε, Die Linke – Γερμανία
Σαμπίν Βιλς, Die Linke – Γερμανία
Σαμπίν Λοζίνγκ, Die Linke – Γερμανία
Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ΑΚΕΛ – Κύπρος
Γουίλλυ Μέγιερ, Ενωμένη Αριστερά – Ισπανία
Εύα – Μπριτ Σβένσον, Αριστερό Κόμμα – Σουηδία
Ζαν-Λου Μελανσό, Αριστερό Κόμμα – Γαλλία


>