Αναγνώστες

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Κούβα: Πρόσω ολοταχώς για ιδιωτικοποιήσεις "για το καλό του σοσιαλισμού"...

ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/09/2010


Με σκοπό να "διατηρηθεί και να συνεχιστεί η τελειοποίηση του σοσιαλισμού" η κυβέρνηση της Κούβας γνωστοποίησε χτες μέσω της εφημερίδας Granma, επίσημου δημοσιογραφικού οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος, το σχέδιό της για περαιτέρω επέκταση του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία της χώρας.

Βάσει του πλάνου, θα επιτραπεί η αυτοαπασχόληση σε 178 τομείς της οικονομίας, ενώ η κυβέρνηση θα εξετάσει τη χορήγηση δανείων στους νέους επιχειρηματίες για να τους βοηθήσει να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά σχέδιά τους. Οι μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζονται λεπτομερώς στο σχετικό δημοσίευμα θα επιτρέψουν στους Κουβανούς να πωλούν τρόφιμα, να προσφέρουν υπηρεσίες μασάζ, εκπαίδευσης ζώων, επισκευής αυτοκινήτων και κατοικιών, να πωλούν κρασί και πολλά άλλα προϊόντα η διακίνηση των οποίων μέχρι τώρα εντάσσονταν στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της κουβανικής οικονομίας.

Ο σημαντικότερος στόχος της οικονομικής μεταρρύθμισης είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ εκθειάζεται η αυτοαπασχόληση καθώς προσφέρει στον εργαζόμενο "έναν άλλο τρόπο να αισθάνεται χρήσιμος μέσω της προσωπικής προσπάθειάς του"...

Πολλές από τις λεπτομέρειες του σχεδίου είχαν διαρρεύσει νωρίτερα, ωστόσο το δημοσίευμα της Granma είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση για τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα ιδιωτικά εστιατόρια, γνωστά ως "παλαδάρες" θα μπορέσουν να επεκταθούν στις 20 θέσεις πελατών, από το σημερινό όριο των 12. Επίσης, οι ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν άδεια να ζουν εκτός της χώρας θα μπορούν στο εξής να νοικιάζουν τα σπίτια τους όταν λείπουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη μαζί με την κεντρική τράπεζα, τη δυνατότητα να χορηγούνται πιστώσεις για να βοηθηθούν οι αυτοαπασχολούμενοι να στήσουν και να λειτουργήσουν τις ατομικές επιχειρήσεις τους. Πολλοί ωστόσο αναμένεται να πάρουν χρήματα από συγγενείς τους που ζουν στο εξωτερικό για να αρχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους.

Έγγραφα του Κομμουνιστικού Κόμματος που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα ανέφεραν πως οι αυτοαπασχολούμενοι θα καταβάλλουν φόρους που θα κυμαίνονται από 10% ως 40% των ακαθάριστων εσόδων τους, αναλόγως της επιχείρησης, συν άλλο ένα 25% για το εθνικό πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης. Η Granma αναφέρει πως οι φόροι θα αυξήσουν τα κυβερνητικά έσοδα και θα βοηθήσουν να επιτευχθεί η "αρμόζουσα αναδιανομή" τους.

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Γρ. Ψαριανός στο 5,7% στη Δημοσκόπηση του FREESUNDAY

Η FREESUNDAY δημοσιεύει σήμερα, 25/09/10, δημοσκόπηση του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από 17 έως 23 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1116 ατόμων στην Περιφέρεια Αττικής, μετά την ανακοίνωση όλων των υποψηφιοτήτων και πραγματοποιήθηκε με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου μέσω τηλεφώνου.
Β. Κικήλιας, 19,6%, Κανένας 17,7%, Γ. Σγουρός 17,0%, Γ. Δημαράς 15,9%, Α. Γεωργιάδης 7,1%, Αλ. Μητρόπουλος 6,6%, Γρ Ψαριανός 5,7%, Αλ. Αλαβάνος 4,7%, Θ. Παφίλης 4,7%, Κ. Διάκος 1,1%.

Συγκροτείται στην Ηλεία η Δημοκρατική Αριστερά

Η συγκρότηση του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς και η συμμετοχή της στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου ήταν το αντικείμενο σύσκεψης στελεχών του νέου κόμματος που πραγματοποιήθηκε χθες (Δευτέρα) στον Πύργο, παρουσία του βουλευτή Νίκου Τσούκαλη και του μέλους της προσωρινής Εκτελεστικής Επιτροπής Χρήστου Σταυρόπουλου.

Στη συζήτηση που έγινε ο Νίκος Τσούκαλης αναφέρθηκε στην ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς ως μια επιβεβλημένη κίνηση για να απαντήσουμε άμεσα στο ολοένα διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου καθώς και για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Αποτελεί, ταυτόχρονα, προσπάθεια υπεράσπισης του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής Αριστεράς. Αποτελεί μια ιστορική επιταγή, ώστε να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση της χώρας σε μια κατεύθυνση μεγαλύτερης ισότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης, οικολογικής ανάπτυξης.

Την προσωρινή συντονιστική επιτροπή της Ηλείας αποτελούν οι: Χρήστος Αλεξανδρόπουλος, ιδιωτικός υπάλληλος (Πύργος), Γιώργος Αλεξόπουλος, πολιτικός μηχανικός (Αμαλιάδα), Χρήστος Γαλανόπουλος, γιατρός (Αμαλιάδα), Ανδρέας Κουτρούλης, κτηνίατρος (Αμαλιάδα), Νίκος Κυπρούλης, δικηγόρος (Αμαλιάδα), Χρήστος Κωνσταντόπουλος, δημοσιογράφος (Πύργος), Σπύρος Λαμπρινός, γιατρός (Αμαλιάδα), Στάθης Λουμιώτης, μαθηματικός (Πύργος), Βασίλης Μανδαράκης, ασφαλιστικός σύμβουλος (Πύργος), Τζίμης Οικονομίδης, πολιτικός μηχανικός (Πύργος), Πέτρος Παπαπετρόπουλος, καθηγητής ΤΕΙ Αμαλιάδας (Πύργος), Ντίνος Ράπτης, καθηγητής φυσικής αγωγής-προπονητής ποδοσφαίρου (Πύργος).

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Η υποψηφιότητα Μητρόπουλου προκαλεί αναταράξεις στον ΣΥΝ



Πολεμικό κλίμα μεταξύ στελεχών της πλειοψηφίας και της τάσης του «Αριστερού Ρεύματος» επικράτησε χθες κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ με θέμα τις υποψηφιότητες στις εκλογές του Νοεμβρίου. Στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος» κατέθεσαν κείμενο με το οποίο κατήγγειλαν ότι η διαχείριση και ο πολιτικός προσανατολισμός της πλειοψηφίας σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση και εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την επιλογή του κ. Αλ. Μητρόπουλου ως υποψηφίου για την Περιφέρεια Αττικής.

«Φωτιές» έβαλε στη συνεδρίαση το σημείο του κειμένου στο οποίο ανέφεραν ότι θα σεβαστούν μεν τις αποφάσεις του κόμματος αλλά πρόσθεταν ότι «θα κινηθούμε στο γράμμα και στο πνεύμα του καταστατικού μας». Καθώς το καταστατικό του κόμματος ορίζει ότι τα μέλη μπορούν να μην υλοποιούν αποφάσεις με τις οποίες διαφωνούν, είναι εμφανές ότι το «Αριστερό Ρεύμα» θα είναι αποστασιοποιημένο από την εκλογική μάχη της Αττικής και από την επιλογή της στήριξης της υποψηφιότητας Μητρόπουλου. Στη συνέχεια, η τοποθέτηση του διευθυντής της «Αυγής» κ. Ν.Φίλη κόντεψε να οδηγήσει τα στελέχη του «Ρεύματος» σε αποχή από την ψηφοφορία για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων. Ο κ. Φίλης κατηγόρησε το «Ρεύμα» ότι δίνει «σήμα διάσπασης» και «βάζει πλάτη στον Αλαβάνο». Δημιουργήθηκε ένταση και υπήρξαν αντεγκλήσεις, ενώ στελέχη του «Ρεύματος» κατηγόρησαν τον κ. Φίλη για «προβοκατόρικη παρέμβαση». Την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα της κυρίας Ελένης Πορτάλιου (που προέρχεται από την ΑΚΟΑ) για τον Δήμο της Αθήνας εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης όπως και στελέχη της «Πλατφόρμας 2010» (συμμετέχουν σε αυτήν όσα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας δεν αποχώρησαν από τον ΣΥΝ)- τα οποία είχαν αντίρρηση και για την υποψηφιότητα του κ. Β.Χατζηλάμπρου (προέρχεται από την ΚΟΕ) στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Βαθύ το ρήγμα στο ΣΥΝ Πρέβεζας



Την παραίτησή τους από την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΝ Πρέβεζας κατέθεσαν 10 από τα 15 μέλη κατά την διάρκεια θυελλώδους συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ παρουσία του Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα.


Να αναφέρουμε ότι το τελευταίο διάστημα το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο αλλά η δημιουργία νέας Δημοτικής Κίνησης ενάντια στην Δημοτική Ομάδα που ηγήθηκε του Δήμου της Πρέβεζας τα τελευταία 8 χρόνια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα παραιτηθέντα μέλη άσκησαν εντονότατη κριτική στο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Ευκλείδη Τσακαλώτου όσο και στο μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος Βασίλη Πριμηκήρη οι οποίοι -όπως τονίστηκε- όχι μόνο έδειξαν ανοχή αλλά σε κάποιες περιπτώσεις υποστήριξαν κιόλας τις κινήσεις της συγκεκριμένης ομάδας.


Τα παραιτηθέντα μέλη δε δίστασαν να μιλήσουν για καταστρατήγηση των εννοιών της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης και της κομματικής δεοντολογίας. Είπαν ακόμη ότι η συγκεκριμένη ομάδα αντί να ασκεί γόνιμη κριτική επέλεξε την υπονόμευση.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μεταξύ των δέκα ατόμων που παραιτήθηκαν από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Συνασπισμού είναι ο Γραμματέας Δήμητρης Ντάγγας και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας ο οποίος πάντως δεν συμμετείχε στην συνεδρίαση.


Ο κ. Κλάπας μάλιστα όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει τις εξελίξεις αρνήθηκε να πει οτιδήποτε παραπέμποντας στην τελευταία συνέντευξη τύπου που παραχώρησε όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να μην διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο.
Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο Συνασπισμός δεν πρόκειται να στηρίξει καμία υποψηφιότητα για τον Δήμο της Πρέβεζας ενώ τα παραιτηθέντα μέλη θα εκδώσουν ανακοίνωση εξηγώντας επακριβώς τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή.


Άνθρωποι του κόμματος χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις αυτές αναμενόμενες, αναφέρουν ότι το ρήγμα που δημιουργήθηκε είναι μεγάλο και υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να γεφυρωθεί.

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Στο 3% η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στη Δημοκόπηση της ALCO - Δεύτερος σε δημοτικότητα ο Φ. Κουβέλης

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 18/09/2010

--------------------------------------------------------------------------------

Το 77% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό της απογοήτευσης από την αξιωματική αντιπολίτευση (82,8%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο κόμμα, στην πρόθεση ψήφου, με 9 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ.

Το δρόμο της αποχής ή του λευκού φαίνεται ότι επιλέγει, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 31,7%) όσων ψηφισαν ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές. Αντίστοιχη είναι η εικόνα της δυσαρέσκειας και στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Περίπου το 28,4% καταφεύγει στη λευκή διαμαρτυρία ή την αποχή.

Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 34,6%, η Ν.Δ το 25,6%, το ΚΚΕ το 8,9%, ο ΛΑΟΣ το 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 3,4%, η Δημοκρατική Αριστερά το 3% και οι Οικολόγοι το 1,3%.

Στο ερώτημα εάν η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση το 64% των ερωτηθέντων απαντά "όχι", έναντι 25%, που απαντούν "ναι". Το 54% μάλιστα εκτιμά ότι θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα άλλη πολιτική. Στο πλαίσο αυτό το 33% βλέπει "με καλό μάτι" τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ το 27% εκτιμά ότι υπάρχει χώρος για ένα νέο πολιτικό φορέα στο χώρο της Κεντροδεξιάς.

Ταυτόχρονα την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, έτσι όπως καταγράφεται στις συνειδήσεις των πολιτών, "εισπράτουν" και οι πολιτικοί αρχηγοί. Η δημοτικότητα του Γ. Παπανδρέου "έπεσε" στο 39% και του Αντώνη Σαμαρά στο 27%.

Προσδοκίες φαίνεται να καλλιεργεί στους πολίτες η συμμετοχή στο πολιτικό σκηνικό του Φώτη Κουβέλη, που "πλασάρεται" στη δεύτερη θέση της δημοτικότητας, με ποσοστό 33%.

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Η "ΠΡΩΤΗ" της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στη ΔΕΘ


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σας ευχαριστώ όλες και όλους για την παρουσία σας εδώ στην πρώτη εμφάνιση του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Είμαστε ένα Κόμμα με ζωή 2,5 μηνών αλλά ερχόμαστε από μακριά και φιλοδοξούμε όσο και διεκδικούμε επίσης να πάμε πάρα πολύ μακριά.

Η πρώτη μας δημόσια δέσμευση παράλληλα με τη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής και υπεύθυνης πρόταση εξόδου της χώρας από την πολύμορφη κρίση, ήταν η επιλογή μας να προωθήσουμε τη δράση που θα φέρει την πολιτική στους πολίτες και τους πολίτες στην πολιτική.

Είμαστε η Αριστερά που σταθερά υποστηρίζει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, πέρα από το νεοφιλελευθερισμό και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι η αριστερή αντιμετώπιση της κρίσης. Η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος είναι κεντρικό πρόταγμα για μας. Επικεντρώνουμε τη δράση μας στην πολιτική της κρίσης.
Παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή της κρίσης και της χώρας, καταθέτουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπισή της. Η δική μας Αριστερά επικεντρώνεται στην ανθρώπινη διάσταση της κρίσης και στον προστατευτικό ιστό που πρέπει να υπάρχει, αλλά και στην κοινωνική Δικαιοσύνη.

Η αναδιανομή, η αλληλεγγύη και ο επανακαθορισμός του προτύπου ανάπτυξης ανοίγει σήμερα το έδαφος για μια ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος, στην Αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση και στους θεσμούς, αλλά και στην οικονομία με στόχο την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων.

Όσα αισιόδοξα μηνύματα και αν προσπάθησε να δώσει ο Πρωθυπουργός για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, η πραγματικότητα είναι τόσο κραυγαλέα, είναι τόσο πείσμων και οι επιπτώσεις της διακυβέρνησης τόσο χειροπιαστές, που δεν μπορούν με κανένα τρόπο να εξωραϊστούν.

Κάθε μέρα και μια ανακοίνωση ή μια νέα φημολογία για σκέψεις ή προθέσεις για τη λήψη νέων μέτρων. Όλα έχουν ένα στόχο: πως θα καλυφθεί η υστέρηση των προβλεπομένων από το Μνημόνιο, ή από την επικαιροποίησή του των προβλεπομένων εσόδων.

Ο φόβος των πολιτών και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα είναι πραγματικός. Η ανασφάλεια γιγαντώνεται γιατί την αποτυχία της υστέρησης των εσόδων, όλοι γνωρίζουν, ότι αναπόδραστα εφόσον διαρκεί το Μνημόνιο, θα την ακολουθήσει η γνωστή μέθοδος: δηλαδή η μείωση των δαπανών και η περιστολή των δαπανών σύμφωνα πάντα με την κυβερνητική πρακτική, δεν θα συνεπάγεται περιστολή της σπατάλης, αποφυγή δαπανών από δυσλειτουργίες από κακοδιαχείριση ή και έλλειψη ελέγχων, αλλά για μια ακόμη φορά, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του πραγματικού εισοδήματος, μια και αυτό ορίζεται με μονομερείς κυβερνητικές ενέργειες.

Η ανασφάλεια κυριαρχεί σταθερά σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους που καθημερινά αντιμετωπίζουν τη ραγδαία μείωση ως και τον εκμηδενισμό του κύκλου των εργασιών τους και ταυτόχρονα βιώνουν την άρνηση και την τεράστια δυσκολία δανεισμού, αλλά και χρηματοδότησής τους για κεφάλαια κίνησης, αποπληρωμής εισφορών ή πολύ περισσότερο και αναδιαρθρώσεων και όποιων σχεδίων αναδιάταξης και προώθησης των επιχειρήσεών τους.

Με τις εξαγγελίες του ο κ. Πρωθυπουργός είναι φανερό πως επιχείρησε ένα άλμα. Υπήρξε μια έντονη επικοινωνιακή διαχείριση ενός πραγματικού ζητήματος: της ανάγκης αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Όλες οι κοινωνικές Οργανώσεις, όλοι οι φορείς ζητούν ανάπτυξη. Γι’ αυτή λοιπόν αποφάσισαν να μιλήσουν κατά κόρον, την ίδια ώρα μάλιστα μόλις πριν από μία εβδομάδα, το World Economic Forum μετατόπιζε για το 2009 την Ελλάδα άλλες 12 θέσεις προς τα κάτω, στην 83η θέση από τις 139 χώρες που εξετάζει, που στον 4ο χρόνο του ΕΣΠΑ (στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς), ο συντελεστής απορρόφησης του συνόλου των προγραμμάτων και των Ταμείων, ήταν 11% την ίδια ώρα που 11 μήνες ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος ακόμη αναζητείται και εμφανίζονται να ομιλούν για την ανάπτυξη και για τις μεγάλες επενδύσεις, που είναι προ των θυρών -όπως λένε, αλλά δεν έρχονται- και για τον περίφημο για τον καινούργιο νόμο για το Fast Track.

Και βέβαια θέλουμε εμείς, η Δημοκρατική Αριστερά τις μεγάλες επενδύσεις να έρθουν και να εγκατασταθούν στη χώρα. Είμαστε όμως εκείνοι που είπαμε ναι, να στηριχθούν οι επενδύσεις και φορολογικά κίνητρα, να ισχύσουν αυτά τα κίνητρα και για αποδεδειγμένως επενδυόμενα κέρδη, τα αποδεδειγμένως επενδυόμενα κέρδη, τα κέρδη των επιχειρήσεων και η φορολογία να κατεβεί από το 24 στο 20%.

Μας θέτουν το ερώτημα «Δεν ήταν τα μέτρα αναπόφευκτα; Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;». Είπαμε ότι δεν συμφωνούμε με την προσέγγιση αυτή. Πρέπει να θυμηθούμε τι ακριβώς έγινε αμέσως μετά τις εκλογές και με το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» όπως ελέγετο. Και αυτό γιατί εμείς δεν αποδεχόμαστε ότι όλα ήταν μοιραία και ότι όλα έτσι έπρεπε να συμβούν.

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε -θυμηθείτε- προϋπολογισμό σε εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος παροχών και ταυτόχρονα και σε απόλυτη αντίφαση με αυτό, περιέφερε την κατάσταση της χρεοκοπίας της χώρας διεθνώς. Γι’ αυτό και η απάντηση στο ερώτημα «Τι άλλο να γινόταν;» έχει νόημα μόνο αν συνοδεύεται με κριτική για όσα δεν έγιναν, αλλά και για όσα λαθεμένα έγιναν.

Οι χειρισμοί που έγιναν διαμόρφωσαν ένα πεδίο το οποίο δημιούργησε τις συνθήκες για την εγκατάσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα. Ήταν η εποχή όπου και οι Ευρωπαίοι κάτω από άλλες πολιτικές εκτιμήσεις, θεώρησαν ως εύκολη λύση την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα.

Το Μνημόνιο δεν είναι η αιτία της δημοσιονομικής κρίσης και της εξάρτησης από τον υπέρογκο δανεισμό. Το ανάποδο ισχύει. Η κρίση έφερε το Μνημόνιο. Εμείς το καταψηφίσαμε. Γιατί οι κυβερνητικές επιλογές που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι άδικες, καθηλώνουν την κοινωνία και την τεμαχίζουν.

Σήμερα όμως το Μνημόνιο είναι μια πραγματικότητα. Η απεμπλοκή από το μηχανισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο κι αν αποτελεί Δίκαιο αίτημα της κοινωνίας -και είναι Δίκαιο- προϋποθέτει μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση και αυτή στη συνέχεια προϋποθέτει την ύπαρξη συσχετισμών και ευρωπαϊκού χαρακτήρα, οι οποίοι δεν υπάρχουν. Αλλά και συμμαχίες στήριξης του σχετικού αιτήματος, που πρέπει βέβαια να διαμορφωθούν.

Ρεαλιστικό είναι να διεκδικείς την απαλλαγή της χώρας από ασφυκτικές ρυθμίσεις του Μνημονίου, να αποκρούεις ρυθμίσεις που επιβάλλονται πέρα και από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και να προωθείς εναλλακτική πρόταση διεξόδου. Αυτό συνιστά υπεύθυνη πολιτική και υπεύθυνη διεκδίκηση και όχι η γενικόλογη και πολλές φορές κραυγαλέα αναφορά στο θέμα αυτό, χωρίς επί της ουσίας να συνοδεύεται με την εναλλακτική πολιτική πρόταση που πρέπει να διεκδικηθεί, για να προχωρήσει.

Η δημοσιονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε με δραματικό τρόπο τα αδιέξοδα του κοινωνικο-οικονομικού προτύπου που οικοδομήθηκε στη χώρα μας. Πρότυπο, που συστηματικά και μεθοδευμένα εξέθρεψαν τα Κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που κυβέρνησαν τη χώρα.

Σήμερα η χώρα μας παρουσιάζει πέρα από τη δραματική οικονομική κατάσταση δυο κεφαλαιώδους σημασίας προβλήματα.

Πρόβλημα διακυβέρνησης. Το γεγονός ότι ένα χρόνο από τις εκλογές ανακυκλώνεται και τροφοδοτείται συνεχώς η συζήτηση περί των λεγομένων δομικών αλλαγών, αναδομήσεων, συντονισμού και ούτω καθ’ εξής, δεν είναι παρά το λογικό παρεχόμενο της διαπίστωσης πως η διακυβέρνηση πάσχει. Ο πρόσφατος ανασχηματισμός απλώς επιβεβαιώνει αυτή την επισήμανση.

Υπάρχει πρόβλημα Διοίκησης. Τα μέτρα δεν αρκεί να αποφασίζονται και να ψηφίζονται, πρέπει κάποιος να τα εφαρμόζει. Πρέπει κάποιος και κάποιοι να τα υλοποιούν για να αποδίδουν. Υπάρχει στη σημερινή Ελλάδα τέτοιος διοικητικός μηχανισμός; Δεν υπάρχει.

Προσπάθησαν να τον δημιουργήσουν. Ακόμη ψάχνουμε τους εισπρακτικούς μηχανισμούς και ακόμη δεν έχουν διοριστεί όλες οι Διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων. Το σημαντικότερο: λείπει παντελώς το σύστημα ελέγχου σε όλα τα επίπεδα οικονομικό, ποιοτικών προδιαγραφών, εφαρμογής κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά κι άλλοι τομείς πάσχουν από αυτή την έλλειψη.

Χωρίς ένα σαφή, διαφανή, ενιαίο, όχι διασπαρμένο σε διάφορες Υπηρεσίες και Υπουργεία και αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό, οποιαδήποτε πολιτική, ακόμη και καλών προθέσεων, είναι έτοιμη να ακυρωθεί και ακυρώνεται.

Είναι κοινότυπο. Νομοθεσία υπάρχει και μάλιστα πλούσια, απλώς δεν εφαρμόζεται ή εφαρμόζεται με πλημμέλεια. Επιπλέον λόγω των πλημμελών ελέγχων μας επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο κυρώσεις και καταλογισμοί απίθανου ύψους.

Η χώρα μας χάνει σημαντικό μέρος των κοινοτικών εισροών που μας αναλογούν ακυρώνοντας το όποιο θετικό αποτέλεσμα επίπονων δημοσιονομικών διαπραγματεύσεων για μικροποσά και με υψηλό διαπραγματευτικό τίμημα.

Η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει δύο επείγουσες προτεραιότητες αλλαγής στην οικονομική πολιτική. Την αύξηση των δημοσίων εσόδων και την καταπολέμηση της ακρίβειας. Τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται με λόγια και με ευχές και προφανώς με επικοινωνιακή διαχείριση που συστηματικά επιχειρεί και προωθεί η κυβέρνηση.

Η κάλυψη της δραματικής υστέρησης των δημοσίων εσόδων και η περαιτέρω αύξησή τους δεν πρέπει να γίνεται με τη λογική της πεπατημένης που έχει ακόμη για άλλη μια φορά αποδειχθεί αναποτελεσματική. Αυτή δηλαδή της μεγαλύτερης περικοπής δαπανών με την απειλή για το 2011 και νέων μειώσεων μισθών καθώς και με την επιβολή νέων εμμέσων φόρων και της αύξησης του ΦΠΑ. Οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οδηγούνται σε λουκέτο πρέπει να προκαλέσουν συναγερμό για να αποτραπεί τέτοια πολιτική.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλες και φίλοι η πελατειακή ανοχή απέναντι στη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία πρέπει να σταματήσει στην πράξη και όχι στα λόγια. Κύριοι στόχοι πρέπει να είναι η εξασφάλιση πόρων για την τροφοδότηση των προγραμμάτων για τους ανέργους, για τις κοινωνικές πολιτικές που καταρρέουν και η επαναφορά στη ζωή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που έχει θυσιαστεί.

Οι δημόσιες επενδύσεις είναι σήμερα το μόνο άμεσο και αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάπτυξη που θα συμβάλει αποφασιστικά στη συγκράτηση της ανεργίας.

Προτεραιότητα για μας αποτελεί η δραστική μείωση του πληθωρισμού που καλπάζει, καθώς η επιβάρυνση των έμμεσων φόρων πέρασε ολόκληρη στην κατανάλωση και έτσι αύξησε τα κέρδη της παραοικονομίας και έπληξε και συνεχίζει να πλήττει την κοινωνία και ιδιαίτερα τα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα αυτού του τόπου.

Απαιτούνται τώρα δεσμεύσεις και παρεμβάσεις και όχι η ανοχή και η αδράνεια που επιδεικνύει σήμερα η κυβέρνηση. Το τετράπτυχο της δικής μας πρότασης, της πρότασης της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι δίκαιη κατανομή των βαρών, αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής διοίκησης, νέο αναπτυξιακό πρότυπο με διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Στην κατεύθυνση αυτή απαιτούνται πρωταρχικά πολιτικές επιλογές αλλά και συγκεκριμένα μέτρα για να ανατραπούν άρδην αντιλήψεις, αντιλήψεις κατεστημένες και να αλλάξουν οι πολιτικές που τις διαμόρφωσαν.

Εμείς επιμένουμε, επιμένει η Δημοκρατική Αριστερά ότι απαιτούνται διεύρυνση των εσόδων από δραστηριότητες και από φυσικά πρόσωπα που διαφεύγουν. Ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων και κινητοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, θέτοντας ξεκάθαρες προτεραιότητες.

Βελτίωση της εκπαίδευσης. Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και των κοινωνικών υπηρεσιών, προστασία του φυσικού πλαισίου. Άμβλυνση των ανισοτήτων. Ένα μέρος των πόρων πλέον θα αφαιρείται για να αποπληρωθεί το χρέος που η χώρα συσσώρευσε τις περασμένες 10ετίες.

Ιδιαίτερο βάρος αποκτά η αξιοποίηση των διαθεσίμων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία τα επόμενα τρία χρόνια. Η έξοδος από τη μακροχρόνια ύφεση και η διασφάλιση της αναγκαίας ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στη συντήρηση παραγωγικών και διαχειριστικών προτύπων που στηρίζονται στη φθηνή εργασία, στην εργασία χαμηλής παραγωγικότητας και τη ραγδαία φθορά του περιβάλλοντος.

Προϋποθέτει επίσης μια βαθιά τομή στο χώρο του δημόσιου τομέα με δημόσια διοίκηση που θα μετατραπεί από τροχοπέδη κάθε παραγωγικής προσπάθειας σε αποφασιστικό αρωγό και με νέο ρόλο των απαραίτητων δημόσιων επιχειρήσεων.

Εμείς ως Δημοκρατική Αριστερά προβάλλουμε το αίτημα ενός προτύπου ανάπτυξης με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία για την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας με διεύρυνση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Οι στοχεύσεις και τα πολιτικά μέτρα βρίσκονται στον αντίποδα της επιτάχυνσης της απελευθέρωσης των αγορών και της έντασης των ιδιωτικοποιήσεων.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες αυτές οι προτάσεις αποσκοπούν μεταξύ άλλων στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε όλες τις πολιτικές και στην ανάδειξης της αειφορίας ως βασικού κριτηρίου.

Στη διασφάλιση του κοινωνικού κράτους γενικής εφαρμογής κοινωνικό κράτος με αναδιανομή του εισοδήματος, με καταπολέμηση της ανεργίας, στην κατεύθυνση της πλήρους απασχόλησης, με διαρκή βελτίωση της κοινωνικής προστασίας, της ασφάλειας, της υγείας και της διαβίωσης γενικότερα.

Αυτές οι προτάσεις περιλαμβάνουν αναγκαία τη διαμόρφωση ενός ισχυρού πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Περιλαμβάνουν την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ενίσχυση την απρόσκοπτη ροή της χρηματοδότησής τους με νομοθετική κατάργηση των καταχρηστικών πρακτικών και χρεώσεων των Τραπεζών, με οργάνωση του ελέγχου του τομέα παροχής υπηρεσιών, με συλλογική συμμετοχή στις κρατικές προμήθειες.

Περιλαμβάνουν την πλήρη και αξιοπρεπή απασχόληση, την προστασία των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες αποσαθρώνονται και αποσαθρώνονται ακόμη και με υπέρβαση των ρυθμίσεων του μνημονίου.

Περιλαμβάνουν την εγγύηση της κοινωνικής ασφάλειας όσων διαβιούν στη χώρα μέσα από ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα χρηματοδοτείται σταθερά και με ενιαίους όρους από τους εργαζόμενους, το κράτος και τους εργοδότες χωρίς την ανάγκη της οποιασδήποτε προσφυγής σε κοινωνικούς πόρους.

Τη βασική αλλαγή του προσανατολισμού στον τομέα της υγείας, την κατεύθυνση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με ιδιαίτερη έμφαση στην αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα υγείας για όλους και για όλες.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι και φίλες ο λόγος για τις δημοτικές εκλογές. Οι εκλογές του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν σε ένα ιδιαιτέρως οξυμένο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον. Η οικονομική κρίση όπως εμφανίζεται με τις εκρηκτικές διαστάσεις της στη χώρα μας, το μνημόνιο, τα άδικα και σκληρά κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν μεγάλες κατηγορίες του ελληνικού λαού καθώς και η αυτόματη διαπλοκή τοπικού και περιφερειακού με την κρατική εξουσία θα ωθούν τους πολίτες άντρες και γυναίκες να στέκονται κριτικά ή και αρνητικά όχι μόνο απέναντι στην αιρετή διοίκηση του δήμου και των περιφερειών, που για την απόδοση ή μη του έργου τους κρίνονται αλλά απέναντι και στην κυβέρνηση για τις συνολικές της πολιτικές, που το αποτύπωμά τους θα είναι αισθητό στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Η Δημοκρατική Αριστερά παίρνοντας υπόψη την τρέχουσα συγκυρία αναδεικνύει τον αυτοδιοικητικό και πολιτικό χαρακτήρα τους. Ο κεντρικός της στόχος σε αυτές τις εκλογές είναι η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης, της περιφερειακής συγκρότησης του κράτους, με αυτοδιοίκηση και η επικράτηση των δυνάμεων που σε τοπικό επίπεδο μπορούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν αυτές τις ιδέες.

Οι εκλογές θα στείλουν μηνύματα αλλά δεν μπορεί να μετατραπούν σε ένα είδος δημοψηφίσματος. Στις εκλογές του Νοεμβρίου θέτουμε εμείς, η Δημοκρατική Αριστερά ως γενικό στόχο την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων που θα διαχειριστούν με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο τις τοπικές υποθέσεις αλλά και τα οικονομικά.

Και αυτό έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στις συνθήκες της δημοσιονομικής κρίσης. Δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα λειτουργούν με πλήρη και απόλυτη διαφάνεια και θα αγωνίζονται για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, στηρίζοντάς τους και πρωταρχικά στηρίζοντας τους αδύνατους.

Μια τοπική αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, του φυσικού και του αστικού, μακριά από πελατειακές εξυπηρετήσεις, με συνεπή αγώνα για αποκέντρωση και περιφερειακή συγκέντρωση.

Αυτοί είναι οι στόχοι της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση που θα γίνουν σε διάστημα λιγότερο από τους δύο μήνες.

Σας ευχαριστώ και στη διάθεση των ερωτήσεών σας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι να σας καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου. Ακούσατε με συμπυκνωμένο τρόπο τις θέσεις και τις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ήρθε η ώρα για τις ερωτήσεις. Παρακαλώ πολύ να λέτε το όνομα και το μέσο που εκπροσωπείτε.

Φ. ΔΕΡΓΙΑΔΕΣ («ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε όπως είπατε η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί ανίκανη να διοικήσει τη χώρα. Φέρατε ως παράδειγμα τον ανασχηματισμό και τη συζήτηση γύρω από τα δομικά προβλήματα. Είπατε επίσης ότι αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι δημοψήφισμα. Ωστόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προχτές είπε ότι είναι δημοψήφισμα.

Εγώ θέλω να ρωτήσω τα εξής και γιατί ακούγονται πολλές φωνές κριτικής ιδίως από άλλα κομμάτια της αριστεράς. Χτες ο κ. Τσίπρας σας κατηγόρησε ότι επιλέξατε να στηρίξετε τη σοσιαλδημοκρατία και μάλιστα σε μια εποχή που διαλύει και καταστρέφει τη χώρα.

Γιατί συνεργάζεστε σε αυτό το πλαίσιο το συγκεκριμένο, το πολιτικό πλαίσιο με το ΠΑΣΟΚ; Ιδίως στους μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες όπου θα σταλούν βέβαια και τα πολιτικά μηνύματα. Ευχαριστώ.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εμείς δεν δίνουμε δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και όποιος υποστηρίζει ότι έχει χαρακτήρα αυτή η εκλογική αναμέτρηση δημοψηφίσματος της μιας ή της άλλης μορφής είτε εναντίον του μνημονίου ή εναντίον του «Καλλικράτη» νομίζω ότι κάνει πολιτικό σφάλμα.

Όπως επίσης είμαστε αντίθετοι και το έχουμε αποδείξει με τις μέχρι σήμερα επιλογές μας στις δήθεν συσπειρώσεις εναντίον του μνημονίου. Στη βάση ποιων πολιτικών στοιχείων αυτές οι συσπειρώσεις, γενικά και αόριστα εναντίον του μνημονίου; Με ετερόκλητες, όσο και ετερογενείς πολιτικές επιλογές; Εναντίον του μνημονίου είναι και η Νέα Δημοκρατία, εναντίον του μνημονίου είναι και οι δυνάμεις της Αριστεράς, εναντίον του μνημονίου είναι η Δημοκρατική Αριστερά με το δεδομένο ότι όλοι οι βουλευτές του Κόμματός μας καταψήφισαν και όρθωσαν την αντίθεσή τους στο μνημόνιο. Σε ποια βάση;

Είναι δυνατόν αυτό να αποτελεί πολιτική συσπείρωση, πέραν του γεγονότος ότι εκείνο που κρίνεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι το περιεχόμενο και η νέα πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και ερωτώ: Εάν υποθέσουμε ότι αυτές οι συσπειρώσεις στη βάση της αντιμνημονιακής λογικής δεν κατισχύσουν και επικρατήσουν αυτοδιοικητικές δυνάμεις που πρόσκεινται ή ανήκουν σε μια άλλη αντίληψη για το μνημόνιο, αυτό τι σημαίνει, ότι ο ελληνικός λαός θέλει το μνημόνιο; Προφανώς όχι.

Το δεύτερο. Εμείς αναδείξαμε την πολιτική μας άποψη για την Αυτοδιοίκηση με δύο κεντρικές επιλογές - προτάσεις. Η μία για τον Δήμο της Αθήνας με την υποψηφιότητα του υπερκομματικού μέχρι πρότινος Συνηγόρου του Πολίτη, του κ. Καμίνη. Και τη δεύτερη υποψηφιότητα επίσης με χαρακτηριστικά που δεν εντάσσονται σε συγκεκριμένο κόμμα για τη Θεσσαλονίκη του κ. Μποτάρη.

Και το κάναμε αυτό για να καταδείξουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ασφυκτιά σε κομματικές περιχαρακώσεις και κηδεμονίες και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πορεύεται στη βάση πλατιών συνθέσεων, με φερέγγυα προγράμματα, φερέγγυα πρόσωπα που είναι δυνατόν να μετατρέπουν σε καθημερινό αυτοδιοικητικό αποτέλεσμα τις προγραμματικές συμφωνίες και τις προγραμματικές δεσμεύσεις.

Επιλέξαμε την αυτόνομη κάθοδο στις περιφέρειες Αυτόνομα θα κατεβούν οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις που πρόσκεινται στη Δημοκρατική Αριστερά στην Κεντρική Μακεδονία με επικεφαλής την μέχρι πρότινος Βουλευτή Ασημίνα Ξηροτύρη και παλαιότερα Νομάρχη. Αυτόνομα θα κατεβούμε στην περιφέρεια Αττικής με επικεφαλής τον βουλευτή μας Γρηγόρη Ψαριανό.

Αυτόνομα θα κατέβη η Δημοκρατική Αριστερά στη Δυτική Ελλάδα με επικεφαλής τον επίσης παρόντα στη συνέντευξη Τύπου βουλευτή μας το Νίκο Τσούκαλη. Το ίδιο συμβαίνει στα Ιόνια Νησιά, το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιφέρειες. Και αυτό τι προσδιορίζει; Ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε τον πολιτικό ετεροκαθορισμό.

Η δική μας αυτονομία όμως δεν προσδιορίζεται γενικά και αόριστα και εξαγγελτικά, προσδιορίζεται στη βάση των συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων, ιδεών, προτάσεών μας και δράσεων μας.

Τώρα τα άλλα τα οποία επικαλέστηκαν κάποιοι για να επιτεθούν στη Δημοκρατική Αριστερά θέλω μόνο ένα σχόλιο να κάνω. Φθαρμένος, εξαντλημένος αυτός ο πολιτικός λόγος που επιλέγει να επιτεθεί στη Δημοκρατική Αριστερά με ένα παλαιό κομματικό, στείρο, λεκτικό οπλοστάσιο. Δεν πείθει αυτός ο τρόπος. Και όχι μόνο δεν πείθει, αλλά κυρίως εγείρει και την απαξίωση εκ μέρους της κοινωνίας η οποία βαρέθηκε, δεν την αφορά αυτή η ενδοαριστερή αντίθεση και πολλές φορές η ενδοαριστερή μιζέρια.

Εμείς δεν κοιτάμε πίσω. Εμείς είμαστε ένα καινούργιο κόμμα που ερχόμαστε από μακριά και πάμε μακριά, είμαστε η Δημοκρατική Αριστερά. Και τα όσα συμβαίνουν σε άλλους χώρους αφορούν εκείνους που τα επιλέγουν και τους εκθέτουν.

Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Θέλω να ρωτήσω το εξής. Αν πετύχει το πείραμα στους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δηλαδή με τον Καμίνη και τον Μπουτάρη, ποια είναι τα επόμενα βήματα που μπορούμε να περιμένουμε δεδομένου, ότι και ο κ. Παπανδρέου έχει μιλήσει θετικά γι’ αυτά τα εγχειρήματα και επειδή εσείς έχετε και μια εμπειρία σε επίπεδο κυβερνητικής συνεργασίας παλιά …

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αναφέρεστε στα οικουμενικά σχήματα;

Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Ναι - ναι, ακριβώς αυτό. Αν υπάρχει τέτοια προοπτική από το χώρο σας;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι θετικό το γεγονός ότι οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς τόσο για τον κ. Καμίνη στην Αθήνα, όσο και για τον κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη εξασφάλισαν μία ευρεία πολιτική και κοινωνική συσπείρωση.

Και ήδη υπάρχει η πρώτη επιτυχία και η επιτυχία αυτή αναφέρεται στο γεγονός ότι καταγράφεται μια καινούργια πολιτική αντίληψη για τον τρόπο που πρέπει να πορεύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα σε δύο μεγάλες πόλεις με τη σημασία και τη σημαντικότητα που έχουν και στις οποίες πρέπει να αλλάξει το αυτοδιοικητικό τοπίο. Εμείς έχουμε συμμετοχή υπεύθυνης συμπεριφοράς για να αλλάξει το αυτοδιοικητικό τοπίο και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Το δεύτερο. Αυτή η ευρεία πολιτική και κοινωνική συσπείρωση που έχει εξασφαλιστεί για τις δύο αυτές υποψηφιότητες, αυτή η σύμπτωση των απόψεων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ούτε πρόκριμα, ούτε προανάκρουσμα άλλων συμπτώσεων και άλλων συνεργασιών και μάλιστα στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Επαναλαμβάνω, η Δημοκρατική Αριστερά αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά με τις θέσεις της, τις ιδέες της, την αυτονομία της, η οποία θέλω να το επαναλάβω όχι μία αυτονομία απλώς διακηρυσσόμενη, αλλά μία αυτονομία που προσδιορίζεται και καθορίζεται από τις δικές της θέσεις και απόψεις.

Και θεωρώ για παράδειγμα αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και στις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί και τη σημαντικότητα κατά τη γνώμη μας, αλλά και την ιδιαίτερη σημασία αυτών των θέσεων.

Και πρέπει να σας πω ακόμη, ότι η Δημοκρατική Αριστερά θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως μία υπεύθυνη δύναμη. Υπεύθυνη έναντι της κοινωνίας, υπεύθυνη έναντι της χώρας. Δεν επιλέγουμε την Αριστερά της αυτοπεριχαράκωσης, δεν επιλέγουμε την Αριστερά που θέλει να ερμηνεύει τα σύγχρονα, σύνθετα, πολύπλοκα πραγματικότητα τα οποία βαραίνουν στις πλάτες της κοινωνίας με φθαρμένα εργαλεία του παρελθόντος.

Είμαστε η Αριστερά που θέλει να έχει συμμετοχή στο παραγόμενο πολιτικό αποτέλεσμα, στο παραγόμενο θετικό πολιτικό αποτέλεσμα προς όφελος και της χώρας και των πολιτών.

κ. ΣΕΚΛΕΤΙΔΗΣ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»): Στην πρώτη απάντηση που δώσατε μιλώντας για τον κ. Καμίνη, τον κ. Μπουτάρη αναφερθήκατε και σε προγραμματικές δεσμεύσεις. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι που αφορά εδώ την πόλη της Θεσσαλονίκης και το χώρο που βρισκόμαστε, τη Διεθνή Έκθεση, υπάρχει ένα σχέδιο να μετεγκατασταθεί το Εκθεσιακό Κέντρο εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος και έχει ανοίξει μια συζήτηση για την αξιοποίηση αυτού εδώ του χώρου.

Υπήρξαν παλιότερα δεσμεύσεις από Κυβερνήσεις και Πρωθυπουργούς ότι θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Εσείς γνωρίζετε αν ο κ. Μπουτάρης εκλεγεί Δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα στηρίξει το πιθανό σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μετατροπή του τελικά αυτού του χώρου σε Εμπορικό Κέντρο ή θα στηρίξει τα Κινήματα των Πολιτών που θα διεκδικήσουν το Μητροπολιτικό Πάρκο;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ο κ. Μπουτάρης, οι συνεργάτες του, τα μέλη του συνδυασμού του είναι τα κατ’ εξοχήν αρμόδια να απαντήσουν στο εξαιρετικά ενδιαφέρον κατά τα άλλα ερώτημά σας.

Θα ήταν, αν θέλετε παραβίαση των αρχών μου να μιλήσω εγώ για το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα του συνδυασμού του κ. Μπουτάρη για τη Θεσσαλονίκη, θα ήταν ένας κακός ετεροκαθορισμός μιας αυτοδιοικητικής προσπάθειας και λειτουργίας, η οποία πρέπει να ορίζεται με αυτόνομα χαρακτηριστικά αντίστοιχα των διεκδικήσεων των πολιτών και των αναγκών της πόλης.

Σε ότι αφορά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να επαναλάβω αυτά τα οποία έχω πει. Ότι είναι ένας θεσμός με ιστορικότητα, ένας θεσμός ουσιαστικός, ο οποίος όμως χρειάζεται να αναβαθμιστεί, να αναδιοργανωθεί και να πορευτεί στη νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, η οποία έχει σχέση με τις νέες καταστάσεις και τα νέα μεγέθη που έχουν διαμορφωθεί ιδιαίτερα στον ευρύτερο τομέα, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Και θεωρώ επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας δημόσιος εκθεσιακό φορέας, ο οποίος θα εξασφαλίζει τον πολυκεντρισμό της δράσης των εκθεσιακών πρωτοβουλιών και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μ. ΤΣΟΧΟΣ: Κύριε Κουβέλη, ήθελα να σας ρωτήσω για μία εξέλιξη η οποία κατεγράφη τα τελευταία 24ωρα ειδικά εδώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης σε σχέση με τις διεργασίες των χρισμάτων και των προσπαθειών των λεγόμενων Προοδευτικών Δυνάμεων να αλλάξουν το σημερινό τοπίο Παπαγεωργόπουλου - Ψωμιάδη κλπ.

Τη στιγμή που ο κ. Μποτάρης με βάση τις δημοσκοπήσεις πηγαίνει πάρα πολύ καλά, εμφανίζονται υποψηφιότητες, οι δυνητικές υποψηφιότητες από την πλευρά του λεγόμενου Διαπαραταξιακού το οποίο είχε θέσει σαν πρώτο του στόχο την αλλαγή σελίδας ακριβώς στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Θεωρείτε ότι αυτή η κίνηση λειτουργεί ανταγωνιστικά, κάνει ζημιά στον κ. Μπουτάρη;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Τσόχο, είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και της κάθε συλλογικότητας των πολιτών να διεκδικεί αυτό που αντιστοιχεί κατά τη γνώμη του σε συμβολή στην υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκείνο όμως το οποίο θα σας πω απαντώντας στην ερώτησή σας είναι ότι με όρους ανοιχτής συλλογικότητας θα πρέπει να γίνει συσπείρωση στον υπάρχοντα αυτό συνδυασμό με επικεφαλής τον κ. Μπουτάρη. Και αυτό είναι αυτονόητο από την ώρα που θα εξασφαλιστεί, από την ώρα που θα προκύψει αυτή η ευρεία κοινωνική συσπείρωση, ότι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα και θα ενισχύσει την πρόβλεψή μου ότι θα είναι ούτως ή άλλως νικηφόρο το αποτέλεσμα του συνδυασμού με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουτάρη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επόμενη ερώτηση παρακαλώ.

κ. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ («ΕΘΝΟΣ»): Ήθελα να ρωτήσω, στις περιφέρειες, όπου έχετε επιλέξει την αυτόνομη κάθοδο, ποιος είναι ο εκλογικός στόχος ποσοστιαία και επίσης ποιες είναι οι προθέσεις σας για το δεύτερο γύρο;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η παρουσία μας με τα σχήματα που σας είπα στις περιφέρειες της χώρας, εκείνο το οποίο επιδιώκει είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να σας μιλήσω στη βάση συγκεκριμένων αριθμών, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί η Δημοκρατική Αριστερά, όπως σας είπα, έχει ζωή μόλις 2,5 μηνών.

Βεβαίως είναι ακριβές ότι ήδη από την πρώτη στιγμή η Δημοκρατική Αριστερά συσπειρώνει σημαντικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις και αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχει σχέση με τις ιδέες της ανανεωτικής, της Δημοκρατικής Αριστεράς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδέες οι οποίες έπεισαν, πείθουν, γι’ αυτό και στρατεύουν στις απόψεις αυτές πολλούς αυτοδιοικητικούς.

Το δεύτερο. Στο δεύτερο γύρο οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν στη βάση συγκεκριμένων δημοκρατικών, προοδευτικών, αυτοδιοικητικών κριτηρίων. Εμείς θεωρούμε ότι κανένα κόμμα ή αν θέλετε η Δημοκρατική Αριστερά δεν έχει δικαίωμα να αντιμετωπίζει τους πολίτες ως άβουλα όντα, ως άβουλες προσωπικότητες.

Οι ίδιοι οι πολίτες καλούνται να αξιολογήσουν εκείνα τα στοιχεία στο δεύτερο γύρο που κατά τη γνώμη τους θα πρέπει να αναδείξουν εκείνα τα μεγέθη που έχουν σχέση και που λίγο πριν ανέφερα. Η μόνη προτροπή την οποία δικαιούται η Δημοκρατική Αριστερά να κάνει για το δεύτερο γύρο είναι: ψηφίστε δημοκρατικά, επί της ουσίας προοδευτικά, για να αναδειχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρωταγωνιστική θέση που αντιστοιχεί στους πολίτες και στις καινούργιες ανάγκες των κοινωνιών.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επόμενη ερώτηση η κα Πλήκα από την «ΑΥΓΗ».

κα ΠΛΗΚΑ («ΑΥΓΗ»): Κύριε Κουβέλη, είπατε νωρίτερα ότι οι εκλογές οι αυτοδιοικητικές δεν θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος αντιμνημονίου, αν και όλοι και ο Πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί λένε ότι θα είναι ένα δημοψήφισμα. Αυτές οι εκλογές δεν θα έχουν πολιτικά μηνύματα και για την κυβέρνηση και για τους υπόλοιπους; Και ποια θα είναι αυτά;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σε κάθε περίπτωση οι όποιες εκλογές έχουν πολιτικά μηνύματα. Σε ό,τι αφορά τις άλλες συσπειρώσεις του λεγομένου αντιμνημονιακού μπλοκ, λίγο πριν διεξοδικά αναφέρθηκα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Άλλη ερώτηση παρακαλώ. Ο κ. Ρούμπος.

κ. ΡΟΥΜΠΟΣ: Είπατε πριν ότι το μνημόνιο δεν ήταν μοιραίο. Η διάσπαση του Συνασπισμού πόσο μοιραία και αναπόφευκτη ήταν; Και τι απαντάτε στους ανθρώπους που λένε, που βλέπουν τον κίνδυνο μάλλον σε ενδεχόμενες εκλογές να μην μπει κανένα από τα δυο κόμματα στη Βουλή, και θα ικανοποιηθούν κάποιοι άλλοι;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα διαφωνήσω με την εκτίμησή σας, την οποία θεωρώ και πρόωρη, για το ποιοι θα είναι και ποιοι δεν θα είναι στο νέο Κοινοβούλιο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα έχετε τη χαρά να συναντιέστε με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το δεύτερο που ήθελα να σας πω, ότι το μοιραίον της υπόθεσης σε σχέση με τον Συνασπισμό ήταν ορατό πριν από πάρα πολύ καιρό. Η διάχυση του Συνασπισμού στο συμμαχικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ, η αποδυνάμωση έως και η εκτέλεση των ανανεωτικών χαρακτηριστικών του Συνασπισμού όπως τον ιδρύσαμε, όπως τον συνιδρύσαμε πριν πολλά χρόνια, ήταν δεδομένη. Μέχρι την τελευταία στιγμή εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο. Εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο πολιτικής υπομονής και επιμονής.

Δυστυχώς δεν έγιναν αποδεκτές οι απόψεις μας. Δεν έγινε αποδεκτή η άποψη ότι ο Συνασπισμός έπρεπε να ανακτήσει τα ανανεωτικά πολιτικά του χαρακτηριστικά, ότι δεν έπρεπε και δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον αριστερό ευρωπαϊσμό του, ότι δεν έπρεπε να εγκαταλείψει την πολιτική του ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ανανεωτική πτέρυγα τότε του Συνασπισμού απεχώρησε από το πρόσφατο Συνέδριο του Συνασπισμού και ήταν περίπου το 40% των Συνέδρων. Αλλά η Δημοκρατική Αριστερά δεν συγκροτείται μόνον από δυνάμεις που έχουν την αφετηρία τους στο χώρο του Συνασπισμού.

Συγκροτείται από τέτοιες δυνάμεις, από ανένταχτους αριστερούς, από δημοκρατικούς πολίτες, από πολίτες που αναφέρονται στη σοσιαλδημοκρατία και στο δημοκρατικό σοσιαλισμό, από πολίτες της πολιτικής οικολογίας, αλλά και από πολίτες που προέρχονται από διαφορετικούς δρόμους, προφανώς δημοκρατικούς, και που στο πρόσφατο ή και στο μακρινότερο παρελθόν είχαν επιλέξει να ψηφίσουν άλλα κόμματα.

Αυτή είναι η Δημοκρατική Αριστερά, με αυτόν τον τρόπο συγκροτείται. Και πρέπει να σας πω ότι μέσα στη ζωή των 2,5 μηνών έχει να καταγράψει πολλά και σημαντικά, θετικά αποτελέσματα, αποτελέσματα κυρίως για την κοινωνία και τη χώρα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Άλλη ερώτηση παρακαλώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει συζητηθεί αρκετά η πρότασή σας ή μάλλον καλύτερα η συμφωνία σας με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μειώσει τη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται. Υπάρχουν και αρκετοί οικονομολόγοι στο πάνελ. Επανεπένδυση μπορεί να γίνει και με αγορά ιδίων μετοχών, έτσι δεν είναι;

Είναι μια πρόταση που υπάρχει άλλος φορές της Αριστεράς στην Ευρώπη την οποία υποστηρίζει, εννοώ τη μείωση, με δεδομένο ότι και στην Ελλάδα το κεφάλαιο φορολογείται στο 50% σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευχαριστώ.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είμαι βέβαιος ότι παρακολουθήσατε την κυριολεξία της αναφοράς μου όταν έλεγα τα αποδεδειγμένως επενδυόμενα κέρδη, και είναι προφανές ότι αναφέρομαι, αναφέρεται η Δημοκρατική Αριστερά σε κέρδη που πράγματι ευθέως επενδύονται για την αναβάθμιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Το δεύτερο. Βεβαίως υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που υποστηρίζουν αυτό το οποίο λίγο πριν σας ανέφερα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση στο ζήτημα των φόρων των επιλογών της Δημοκρατικής Αριστεράς, της Αριστεράς της Γερμανίας.

Και το τρίτο. Κι αν ακόμη δεν υπήρχε παρόμοια συμπεριφορά από άλλες αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη, αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα εμπόδιζε τη Δημοκρατική Αριστερά να καταθέσει μία πρόταση και μία διεκδίκηση η οποία είναι αντίστοιχη και με τα οικονομικά δεδομένα της κρίσης που υπάρχουν στη χώρα.

Αλίμονο εάν η Δημοκρατική Αριστερά αναζητεί κανόνες, γνώμονες και μοιρογνωμόνια πολιτικά τα οποία θα έρθουν από άλλες χώρες και μάλιστα με διαφορετικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αναλογίες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επόμενη ερώτηση. Παρακαλώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουβέλη, στην ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη κουβέντα σχετικά με το καθεστώς ατιμωρησίας. Βλέπουμε, γίνονται διάφορες Εξεταστικές Επιτροπές, ακούμε διάφορα πορίσματα, ακούμε πολλή συζήτηση στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά ουσιαστικά ο πολίτες δεν βλέπει αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια κοινή διαπίστωση.

Χθες ρωτήθηκε και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είπε ότι το θέμα δεν είναι να συλληφθούν κάποιοι και να οδηγηθούν στις φυλακές. Εγώ θα σας πω ένα παράδειγμα πρόσφατο. Εδώ υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι κινητοποιούνται για ένα θέμα που έχει να κάνει με τα εργασιακά ζητήματα. Μιλάω για το εστιατόριο «Banquet».

Μέχρι σήμερα με μεγάλη ευκολία η πολιτεία και το κράτος συνέλαβε δύο συνδικαλιστές με αυτόφωρες διαδικασίες και θέλω να πω, αυτό το καθεστώς της ανισότητας, δηλαδή από τη μια να έχουμε την πολιτεία να κινητοποιείται άμεσα, να εφαρμόζει αυστηρά το νόμο και από την άλλη να βλέπουμε αυτό το καθεστώς ατιμωρησίας, πότε θα σταματήσει κατά τη γνώμη σας; Ποτέ;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Νόμοι υπάρχουν σε αυτόν τον τόπο και θα σας έλεγα, το πρόβλημα είναι και στην πολυνομία. Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Το ζήτημα της διαφθοράς στη χώρα, που το οικονομικό περιεχόμενο της διαφθοράς το υπολογίζουν κάποιοι μεταξύ 10% και 12% του ΑΕΠ, είναι υπαρκτό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί στη βάση της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Άρα το πρόβλημα της χώρας δεν είναι θεσμικό, με την έννοια ότι οι θεσμοί αυτοί υπάρχουν. Αν θέλετε είναι θεσμικό και ταυτόχρονα πολιτικό, διότι απουσιάζει η πολιτική βούληση για την εφαρμογή των νόμων.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά η ορθή λειτουργία του θεσμικού μας συστήματος σημαίνει: όποιος παρανομεί να τιμωρείται. Κι αν η τιμωρία του είναι εγκλεισμός στη φυλακή, να είναι εγκλεισμός στη φυλακή. Δεν χρειάζονται μισόλογα στην υπόθεση αυτή.

Και βεβαίως ο εγκλεισμός στη φυλακή, στη βάση πάντοτε του δικαιϊκού συστήματος και διδάσκει και παραδειγματίζει και κυρίως εγείρει την αξίωση της κοινωνίας να μην επιτρέπει τη διαφθορά. Και βεβαίως σας είπα λίγο πριν ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος προϋποθέτει και την πολιτική βούληση για να αντιμετωπίζεται η διαφθορά, να πατάσσεται η διαφθορά, να τιμωρούνται όλοι εκείνοι που είχαν της μιας ή της άλλης μορφής συμμετοχή στη διαφθορά.

Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ: Παρακολουθούμε όλες αυτές τις ημέρες το ζήτημα των αρμοδιοτήτων στην Κυβέρνηση, τα νέα Υπουργεία οι νέοι Υπουργοί, βλέπουμε αρμοδιότητες να πηγαίνουν από το ένα Υπουργείο στο άλλο, ένα σχόλιο γι’ αυτό θέλω.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όταν πληροφορηθήκαμε τη δημιουργία του νέου κυβερνητικού σχήματος, έκανα μια δήλωση την οποία επαναλαμβάνω. Πρόκειται για μετατάξεις. Δεν πρόκειται για ένα Υπουργικό Συμβούλιο ευέλικτο, αποτελεσματικό. Είναι ένα Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο επιχείρησε να διακανονίσει περισσότερο εσωτερικές ρυθμίσεις. Ρυθμίσεις, που έχουν σχέση και με τα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμη κ. Ρούμπο δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την ανάθεση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων σε Υπουργούς και Υφυπουργούς, αλλά και ο καινούργιος διαρκώς ενισχυόμενος θεσμός των Αναπληρωτών Υπουργών. Πολλοί Αναπληρωτές Υπουργοί! Δυσκίνητο σχήμα, αναντίστοιχο προς την ευελιξία, την αποτελεσματικότητα που θα έπρεπε να έχει ένα Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση; Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, έγιναν 10 ερωτήσεις δεν ξέρω αν ο Πρόεδρος θέλει να κάνει κάποιο κλείσιμο.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες για την εδώ παρουσία σας και τη δυνατότητα που μας έδωσαν οι ερωτήσεις σας να απαντήσουμε σε κρίσιμα ερωτήματα, σε κρίσιμα θέματα για τη χώρα, την κοινωνία και βεβαίως να μιλήσουμε και για τη Δημοκρατική Αριστερά.

Βελούδο

Δημήτρης Μητρόπουλος, Τα Νέα, 14/09/2010
Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ δεν φέρνει την ευτυχία στην πολιτική. Αυτό τουλάχιστον διδάσκει η εµπειρία.

ΜΕ ΑΥΤΟ το δεδοµένο, ο Φώτης Κουβέλης και οι συν αυτώ που αποχώρησαν µια βραδιά από το Τάε Κβον Ντο – και τον ΣΥΝ – δεν είχαν πολλά να βρουν απ’ έξω. Ωστόσο, µερικούς µήνες αργότερα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Οι Δηµοκράτες Αριστεροί έχουν φωνή, ενώ η Κουµουνδούρου εξελίσσεται σε Βαβέλ. Ακόµη χειρότερα: το νέο επεισόδιο Αλέκου - Αλέξη θυµίζει κάτι παλιές ψυχοπλακωτικές ταινίες του Ροµάν Πολάνσκι.

ΦΥΣΙΚΑ, ΟΛΑ αυτά δεν θα είχαν εξελιχθεί έτσι αν δεν υπήρχαν οι δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεµβρίου. Οι κάλπες πάντα ξεκαθαρίζουν τα πράγµατα. Προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Δικαιώνουν όποιον ξέρει τι θέλει. Και εκθέτουν όποιον δεν έχει επαφή µε την πραγµατικότητα. Την ώρα που ο ΣΥΝ έµεινε στα κρύα του λουτρού από την υπαναχώρηση του Διονύση Τσακνή και φιλάει την ποδιά του Αλέξη Μητρόπουλου, η Δηµοκρατική Αριστερά βλέπει τις προτάσεις της, δηλαδή τον Γιώργο Καµίνη στην Αθήνα και τον Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, να κερδίζουν έδαφος και διακοµµατική υποστήριξη. Ολα αυτά χωρίς παραπολιτικά για µεταµεσονύκτια παζάρια, προσωπικά αλισβερίσια, εκβιασµούς και καβγάδες.

ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, υπάρχει εξήγηση. Σηµασία δεν έχει το βελούδινο στυλ του Κουβέλη. Αλλά ότι οι Δηµοκράτες Αριστεροί έχουν πιάσει σωστά το πνεύµα της εποχής. Οι εκλογές του Νοεµβρίου προσφέρονται για υποψηφίους που να προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών και να έχουν ένα προοδευτικό αλλά µετριοπαθές προφίλ. Τέτοιες περιπτώσεις είναι και ο Καµίνης (µε ονοµασία προελεύσεως τον Συνήγορο του Πολίτη) και ο Μπουτάρης (που εκφράζει την αντίδραση της πολιτισµένης Θεσσαλονίκης απέναντι στην πολιτική σχολή Παπαγεωργόπουλου - Ψωµιάδη). Αµφότεροι προέρχονται από τον ευρύτερο αριστερό χώρο και δεν έχουν δογµατισµούς.

ΗΤΑΝ ΛΟΓΙΚΟ το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου να τσιµπήσει. Πέρα από όλα τα άλλα, Καµίνης και Μπουτάρης το βγάζουν από το εσωκοµµατικό του αδιέξοδο.

Και βάζουν δυνατά τους Δηµοκράτες Αριστερούς στα δύο από τα τρία µεγάλα γήπεδα των δηµοτικών αναµετρήσεων. Φυσικά, ο προεκλογικός χειρισµός αµφοτέρων των υποψηφιοτήτων έχει σηµασία. Χάσουν - κερδίσουν όµως, Καµίνης και Μπουτάρης (και αυτοί που τους πρότειναν) είναι κερδισµένοι. Τόλµησαν δύο υποψηφιότητες ουσίας, κόντρα στους επαγγελµατίες του δικοµµατισµού ή τους οπορτουνιστές του αντι-Μνηµονίου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η παλαιά σοφία του Ευάγγελου Αβέρωφ για «το αρνί που το τρώει ο λύκος όταν βγαίνει από το µαντρί» µάλλον δεν ισχύει αν το αρνί είναι αριστερόστροφο.Άνοιξε για εκτύπωση
Πρότεινε σε φίλο ή φίλη

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

COMENIUS 2008-2010 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΙΟΥ

Πολωνοί μαθητές τραγουδούν Ελληνικό τραγούδι στην τελετή λήξης που έγινε στη Χίο τον Απρίλιο 2010. Διδασκαλία Μαρία Φραγκάκη



Έλληνες μαθητές τραγουδούν και χορεύουν πολωνικά τραγούδια.



Μαθητές από τη Ρουμανία χορεύουν αγγλικό χορό.

Οι υποψηφιότητες της Δημοκρατικής Αριστεράς


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Δημοκρατική Αριστερά για τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς έχει καταλήξει στις περισσότερες υποψηφιότητες που θα στηρίξει στις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας. Έτσι, εκτός από τις υποψηφιότητες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, μεταξύ αυτών οι κοινές επιλογές με το κυβερνών κόμμα στην Αθήνα του Γ. Καμίνη και στη Θεσσαλονίκη του Γ. Μπουτάρη, αλλά και της πρώην βουλευτίνας Ασημίνας Ξηροτύρη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Δημοκρατική Αριστερά θα στηρίξει: τον Αντώνη Ανυψητάκη για την Περιφέρεια Κρήτης, το Σωτήρη Βλάχο για την Περιφέρεια Ιονίου, τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Τσούκαλη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, ως πολύ πιθανές εμφανίζονται οι υποψηφιότητες του Νίκου Χρυσόγελου -έχει τη στήριξη των Οικολόγων Πράσινων και του ΣΥΝ- στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, του Μπάμπη Βακαλόπουλου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, του Θανάση Ζαχαρόπουλου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, της Δέσποινας Σπανούδη στη Στερεά Ελλάδα και του Ανέστη Στρατιάδη στην Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονίας- Θράκης (υποστηρίζεται από τον ΣΥΝ). Για τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Αναφορικά δε με τις υποψηφιότητες στους μεγάλους δήμους της χώρας, η Δημοκρατική Αριστερά θα στηρίξει: στα Χανιά τον πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Χανίων, Τάσο Βάμβουκα, στην Πάτρα τον Γιάννη Δημαρά, στην Καλαμάτα τον Δημήτρη Τροχάκο -θα τον υποστηρίξει και το ΠΑΣΟΚ-, στον Πύργο τον νυν δήμαρχο Μάκη Παρασκευόπουλο, στα Γιάννενα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ τον πρ. δήμαρχο Φίλιππο Φίλιο, στον Βόλο τον πρώην βουλευτή Πάνο Σκοτεινιώτη και στην Καρδίτσα τον Δημήτρη Αρχοντή. Στο λεκανοπέδιο, η Δημ. Αρ. στηρίζει στη Νέα Σμύρνη τον Ανδρέα Νεφελούδη, στην Αγία Παρασκευή τον Γιάννη Σταθόπουλο, στη Ν. Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα τον νυν δήμαρχο Φιλαδέλφειας Σταύρο Κοντό -μαζί με το ΠΑΣΟΚ-, στην Πετρούπολη τη φαρμακοποιό Ντίνα Φίτζου, στον Άγιο Δημήτριο τη Μαρία Ανδρούτσου, ενώ στην Καισαριανή θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Σπύρου Τζόκα και στο Αιγάλεω του Δημήτρη Μπίρμπα. Στηρίζει επίσης τους νυν δημάρχους με το ΠΑΣΟΚ Νίκο Σαράντη στους Αγίους Αναργύρους - Καματερό και Νίκο Ζενέτο στο Ίλιον. Τέλος, φαίνεται να "κλειδώνει" η υποψηφιότητα του βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού για την Περιφέρεια Αττικής, χωρίς να αποκλείεται η στήριξη της υποψηφιότητας του Κώστα Διάκου (στηρίζεται από τους Οικολόγους Πράσινους).

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Λ.ΚΥΡΚΟΣ: « Δεν πρόκειται για διάσπαση, πρόκειται για επανόρθωση ενός λάθους που έγινε με την δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ και με όσα ακολούθησαν. Νομίζω ότι είναι μια εξέλιξη πολύ θετική ανοιχτή σε όλο τον κόσμο της αριστεράς και τον δημοκρατικό κόσμο.»

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Επιβεβαίωσαν τις υποψηφιότητες ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Αττικής επιβεβαίωσε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Αλέκος Αλαβάνος, μία ημέρα πριν από τη συνέντευξη Τύπου την οποία είχε ανακοινώσει, νωρίτερα, ότι θα δώσει.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, μιλώντας στον Real fm, είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει η θέση του περιφερειάρχη, επισήμανε, όμως οτι οι εκλογές πρέπει να έχουν πολιτικό κριτήριο, καθώς «σήμερα, υπάρχει κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει πολιτική, που δεν ψηφίστηκε» και πρόσθεσε:
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, ένας καλός περιφερειάρχης θα έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, τη φτώχεια, την πείνα, την ανεργία, την εγκληματικότητα», θέτοντας ως διακύβευμα των εκλογών, «μία περιφερειακή αρχή, η οποία θα στηρίξει το κοινωνικό κράτος και θα λειτουργήσει εκτός μνημονίου».

Ο Αλέκος Αλαβάνος αποσαφήνισε ότι η ιδέα για την υποψηφιότητά του είχε ωριμάσει εδώ και καιρό, αλλά οι ανακοινώσεις καθυστερούσαν σε μία «προσπάθεια στοίχισης του ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης έκανε την εκτίμηση πως η παρούσα συγκυρία εγκυμονεί έναν νέο πολιτικό χάρτη στη χώρα, καθώς «το όλο πολιτικό σύστημα, δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις», αναγνωρίζοντας, παράλληλα, τις προσωπικές του ευθύνες για την «πολύ μεγάλη υποβάθμιση της αριστεράς».

Σε ερώτηση για το αν η υποψηφιότητά του μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα διάσπαση, απάντησε:

«Αν υπάρξει διαιρεμένη κάθοδος δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι μία διαφωνία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα».

«Δική μου πρόθεση» είπε ο κ. Αλαβάνος, «είναι αν έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα εμείς, να αναζωογονήσουμε όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, να βγάλουμε τα συμπεράσματα που έχουμε, να μην προχωρήσουμε σε έναν νέο φορέα».

Ως υποψήφιος με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο «Κοινωνικής Αυτονομίας» για την Περιφέρεια της Αττικής αποφάσισε να κατέλθει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου ο Αλέξης Μητρόπουλος
Μετά τις περιπλοκές και τα αλλεπάλληλα "μπρος-πίσω" στις συνομιλίες με τον ΣΥΝ προκειμένου να κατέβει υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ο γνωστός εργατολόγος ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να ηγηθεί ανεξάρτητου ψηφοδελτίου.
«Με χαρά και συναίσθηση μεγάλης ευθύνης αποδέχθηκα την πρόταση των μελών του Κέντρου Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης "Δημοκρατική Συνεννόηση", καθώς και δυνάμεων της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Αριστεράς, να συμμετάσχω σε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο Κοινωνικής Αυτονομίας, που θα λάβει μέρος στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές Εκλογές για την Περιφέρεια της Αττικής», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μητρόπουλος και προσθέτει:
«Βασικός μας στόχος είναι να μην εξελιχθεί ο Καλλικράτης, όπως προδιαγράφεται, σε όργανο επιτήρησης των δημοσιονομικών προσαρμογών και ακρωτηριασμών του Μνημονίου και του σχεδιαζόμενου από την Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή αυστηρότερου Συμφώνου Σταθερότητας, που αποβλέπουν στην αποδυνάμωση όλων των Κοινωνικών Δομών και κρίσιμων Υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην απαγόρευση κάθε μορφής Κοινωνικής Οικονομίας».
Ο κ. Μητρόπουλος καλεί τους πολίτες να δημιουργήσουν "ένα μεγάλο και Αναγεννητικό Κίνημα Αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα του Μνημονίου, ουσιαστικής Αποκέντρωσης και εναλλακτικής Τοπικής Ανάπτυξης".

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Eτεροκαθορισμός


Του ΘΟΔΩΡΗ ΔΡΙΤΣΑ*
Προσπαθώ κι εγώ μαζί με πολλές συντρόφισσες και πολλούς συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβω... τι αλήθεια συμβαίνει εδώ. Ποιο είναι αυτό το... «κάτι μυστικό» που φταίει και μας κάνει να μην μπορούμε να κάνουμε την πολυφωνία πλεονέκτημα. Να ακυρώνουμε τόσο σημαντικές επεξεργασίες, να αποδυναμώνουμε τόσο σημαντικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα, να μετατρεπόμαστε σε μέρος της κρίσης, ενώ στοχεύουμε και επιθυμούμε να είμαστε μέρος της λύσης.

Είναι αλήθεια πως ισχυρή αριστερά με αδύναμη κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι επίσης αλήθεια ότι ο δικός μας χώρος «μειονεκτεί», γιατί δεν μπορεί να κάνει συνθέσεις ούτε με τη μέθοδο της συγκεντρωτικής μονολιθικότητας ούτε με αυτήν του συγκεντρωτικού αρχηγισμού. Μας μένει μόνο ο δρόμος της δημοκρατίας, της ανοικτής διαβούλευσης και της κοινής δράσης, δηλαδή ο πιο δύσκολος δρόμος.

Αληθινή είναι βέβαια και η διαπίστωση της έλλειψης σταθερής οργανικής σύνδεσης με ενεργά ή εν δυνάμει ενεργά και διαθέσιμα τμήματα της κοινωνίας, αν και η διαπίστωση αυτή συχνά χρησιμοποιείται με αυτοεπιβεβαιωτική και ιδιοτελή επιλεκτικότητα μόνο εναντίον των αντίθετων απόψεων και γιʼ αυτό διογκώνεται υπέρμετρα και μηδενιστικά και καταλήγει να αδικείται ως διαπίστωση και να ακυρώνεται η χρησιμότητά της.

Κι είναι τέλος, αλήθεια -χωρίς να υπάρχει «τελική» αλήθεια- ότι ενώ κάναμε πολλές συμφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ, ποτέ δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για τον τρόπο δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων ώστε αυτές να μην αμφισβητούνται και να μην ακυρώνονται την επομένη. Αυτά και κάμποσα άλλα ισχύουν νομίζω, αλλά ούτε σʼ εμένα δίνουν επαρκή απάντηση στο... «τι στʼ αλήθεια συμβαίνει εδώ», αφού ούτε γιʼ αυτά δρομολογούνται λύσεις. Το κουβάρι παραμένει κουβάρι.

Αυτό όμως που δεν μπορώ να δεχτώ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συνθέσει μη συνθέσιμες πολιτικές διαφορές, και γιʼ αυτό αναπαράγει την κρίση του. Αν και δεν τολμά κανείς να προβάλλει έναν τέτοιο ισχυρισμό, πάρα πολλές από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρονται ως αυτό να είναι δεδομένο, και νομιμοποιούν κεντρόφυγες, υπερβατικές, μοναχικές και τελικά διχαστικές αναζητήσεις του «νέου». Ειδικά μετά το μνημόνιο και το ΔΝΤ ξετυλίγεται ένας παροξυσμός έως και υβριστικών αντιπαραθέσεων -που καμιά σχέση δεν έχουν με πολιτική κριτική, όταν μάλιστα υποτίθεται ότι αυτή γίνεται μεταξύ συνεργαζόμενων συντρόφων- ένας «ιερός πόλεμος». Αλλά μόνο για τακτικές επιλογές και για το «ύφος», αφού η πολιτική απόφαση και η απόφαση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα στην πρόσφατη «Πανελλαδική Συνάντηση»! Γιατί, λοιπόν, είναι μη συνθέσιμες οι πολιτικές διαφορές;

Όταν δημοσιευτεί αυτό το σημείωμα στις «Συναντήσεις», μπορεί να έχουν ανακοινωθεί δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής, μπορεί -ελπίζω- και όχι. Κι αν συμβεί αυτό μπορεί να έχουμε την αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ ή -ελπίζω - την αρχή της ανασύνθεσής του.

Όπως όμως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα, ένα κρίσιμο από τα πολλά, που θεωρώ απολύτως αναγκαίο επιτέλους να «κρατήσει» η ριζοσπαστική-ανανεωτική αριστερά, είναι να σταματήσουμε τις επιλογές που μας οδηγούν σε ετεροκαθορισμό. Έχουμε δώσει πολλές νέες ιδέες, έχουμε ανοίξει πολλούς νέους δρόμους, έχουμε πρωτοστατήσει σε τόσο σημαντικούς αγώνες. Όσο δεν εμπιστευόμαστε και δεν καταξιώνουμε την πολιτική μας και την αγωνιστική μας ταυτότητα, όσο την εκχωρούμε στην αναζήτηση ετεροκαθοριζόμενων «συνεργασιών» ή «διεμβολισμών» ή «συναινέσεων» τόσο... τα έρμα θα ψοφάνε!

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η κλειστή πρόταση συνεργασίας με κέντρο την υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου, η απαξιωτική για το πολιτικό και το κοινωνικό «σώμα» της αριστεράς «φυγή προς τα μπρος» του Αλέκου Αλαβάνου και πιο καθαρά η επιλογή των «συναινέσεων» (με το ΠΑΣΟΚ φυσικά) της Δημοκρατικής Αριστεράς, έχουν μια πολιτικά κοινή -ίσως και ιστορικά κοινή- αφετηριακή βάση: τον επιλεκτικό και συγκυριακό ηττοπαθή τακτικισμό, που οδηγεί στον ετεροκαθορισμό και -μέσω αυτού- στην απαξίωση της κατακτημένης ταυτότητάς μας.

Μήπως οι πολλαπλής προέλευσης διακηρύξεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγχείρημα με στρατηγικό χαρακτήρα πρέπει να βαθύνουν και προς αυτήν την κατεύθυνση;



* Ο Θοδωρής Δρίτσας είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Πειραιά και Νησιών.

Πόσοι συριζαίοι χρειάζονται για να αλλάξουν μία λάμπα;


Απάντηση:
1 για να αλλάξει τη λάμπα και να ποστάρει ότι η λάμπα έχει αλλαχτεί.
14 για να μοιραστούν παρόμοιες εμπειρίες αλλαγής λαμπών και για να προτείνουν διαφορετικούς τρόπους που θα μπορούσε να γίνει η διαδικασία.
7 για να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που περιέχει η αλλαγή λάμπας.
2 που αντιδρούν στην μετακίνηση στη θεματική ενότητα περί λυχνιών και προτείνουν τη μετακίνηση στη θεματική ενότητα περί ηλεκτρολογικών.
6 που μαλώνουν για το εάν πρέπει να προφέρετε λάμπα ή λάμ-πα…
άλλοι 6 που αποκαλούν τους προαναφερόμενους ηλίθιους.
2 επαγγελματίες που πληροφορούν πως η σωστή ονομασία είναι λαμπτήρας.
15 ξερόλες που θεωρούν τους εαυτούς τους επαγγελματίες και υποστηρίζουν ότι η ονομασία λάμπα είναι απόλυτα σωστή
19 για να πουν ότι η συνέλευση δεν ασχολείται με λάμπες και η συζήτηση θα πρέπει να γίνει σε αλλη συνέλευση που ασχολείται με λάμπες
11 για να υποστηρίξουν πως αφού όλοι χρησιμοποιούμε λάμπες τότε μας αφορά.
36 για να συζητήσουν ποια μέθοδος αλλαγής είναι η καλύτερη, που θα βρείτε τις καλύτερες λάμπες, ποιες είναι οι καλύτερες μάρκες και ποιες οι χειρότερες.
7 για να ποστάρουν λινκς όπου υπάρχουν διαφορετικά είδη λαμπών.
4 για να πουν ότι τα θέμα αυτό έχει ξανασυζητηθεί και παλιότερα.
13 για να πουν ότι όποιος θέλει να ρωτήσει κάτι σχετικό με λάμπες να κάνει πρώτα ένα ψάξιμο στο Google.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ.


Από το πολύ καλό blog “ΜΗ ΜΑΔΑΣ ΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ”.
Τι είναι ένας αντιμνημονιακός δήμαρχος; Θα μαζεύει κάπως αλλιώς τα σκουπίδια ή δεν θα τα μαζεύει καθόλου, αφού το επίδικο είναι η ανατροπή του μνημονίου και όχι του κάδου απορριμμάτων; Θα υπερασπίζεται το δημόσιο χώρο όταν αυτός κινδυνεύει από την τρόικα, ή θα σφυρίζει αδιάφορα όταν ο καταπατητής είναι κάποιος δικός μας; Τα διακριτικά ενός τέτοιου δήμαρχου είναι η μακρόχρονη θητεία του στην Αριστερά, ή μήπως στον εργατοπατερισμό, ή μπορεί να είναι μια δήλωση και μια demi αποχώρηση από κάποιο όργανο του σοσιαλιστικού χώρου. Τέλος, θα πρέπει να είναι αναγνωρίσιμος λόγω της καριέρας του στο τραγούδι ή στα πρωινάδικα της ΤV; Το πρόβλημα στην Αριστερά είναι η έλλειψη πολιτικής ή μυαλού των ταγών της;

Ανάμεσα στις υπεύθυνες αυτοδιοικητικές πολιτικές επιλογές της Δημοκρατικής Αριστεράς και την ευτυχία του να ζεις στην Ελλάδα και να έχεις δίπλα σου το ΚΚΕ να σε φροντίζει, η αντισυστημική (τρομάρα της) Αριστερά έχει βαλθεί να διασκεδάσει όσους καταθλίβει το μνημόνιο. Θέλοντας να διατηρήσει ζεστό το αίτημα μιας αφηρημένης ανατροπής του μνημονίου, που είναι ήδη νόμος του κράτους και εφαρμόζεται, επιλέγει να μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Κάτι παρόμοιο επιλέγει και η ΝΔ. Τα τοπικά προβλήματα, που απορρέουν από τη χρόνια εφαρμογή χειρότερων του μνημονίου πολιτικών, δεν φαίνεται να την απασχολούν. Καταγγέλλοντας το μνημόνιο απαλλάσσεται και από τον κόπο διατύπωσης τοπικών αιτημάτων για την Αθήνα ή την περιφέρεια. Θέλοντας όμως να διαφοροποιηθεί από το ΚΚΕ και να κλείσει το μάτι σ’ ένα ευρύτερο αριστερό ακροατήριο, ανακαλύπτει τους αντιμνημονιακούς του ΠΑΣΟΚ και τους ζητά να ηγηθούν των ψηφοδελτίων της. Όταν οι εν δυνάμει σύμμαχοι το στρίβουν κανονικά, θυμάται πως υπάρχει και ο Γλέζος για όλες τις δουλειές και του σκάει την πρόταση την οποία, ευτυχώς για την υγεία του, ο γέροντας αρνείται. Νωρίτερα, έχει κάνει πρόταση στον Παπασπύρου, το γνωστό «πουλημένο» κατ΄ αυτήν και πολλούς άλλους, εργατοπατέρα και Πασόκο πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ. Ενδιάμεσα και κάπως σβηστά έχει διπλαρώσει τον Τσακνή με τον οποίο αφού συζητήσει καμιά εβδομάδα, ανακαλύπτει ξαφνικά ότι ο τύπος είναι ΚΚΕ και έχει γυρίσει την πλάτη του στο μέλλον της εγχώριας αριστερής εξτραβαγκάντσιας. Όλες αυτές οι απέλπιδες προσπάθειες ανακοινώνονται πριν καταλήξουν, γεννούν προσδοκίες και φέρνουν απογοητεύσει. Υποδηλώνουν σαφώς ότι υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης, κοινώς είναι δύσκολο να μοιραστούν δύο γαιδάρων άχυρα. Το όλο σκηνικό έχει ένα φόντο από τη φιγούρα του Αλέκου, ο οποίος έχει δηλώσει σαφώς την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Τον αγνοούν επιδεικτικά, δηλώνουν ότι δεν θα ανεχτούν τους εκβιασμούς του, αλλά όταν στερεύουν οι λύσεις του προτείνουν να κατέβει για Δήμαρχος Αθήνας και εκείνος ή το θεωρεί υποτιμητικό, ή τους δουλεύει και αρνείται. Του αντιπροτείνουν την ποιήτρια Νάντια, αλλά η απάντηση χάνεται, την παίρνει ο κόκκινος άνεμος της ανατροπής.


Είναι μια στοιχειώδης πολιτική γραμμή που δεν υπάρχει; Είναι μια κάποια αριστερή κουλτούρα που σου επιτρέπει να συζητάς πολιτικά με τη Σακοράφα; Είναι η κόκκινη Αθήνα του Δεκέμβρη, στο ημερολόγιο της Αυγής που κρέμεται πάνω από το γραφείο, που σε εμπνέει και τη συνδυάζεις με τη μουράκλα του Μητρόπουλου; Είναι που δεν σέβεσαι την τρίτη ηλικία και την ιστορία; Είναι που σε φτύνουν και λες ότι βρέχει; Είναι που κάποια χρόνια τώρα άνθρωποι σοβαροί σε έπαιρναν στα σοβαρά και αναζητούσαν μαζί σου την αριστερή λύση; Είναι που τόσα χρόνια έμεινες αδιάβαστος και κενός από τα σημαντικά, αλλά γεμάτος από τα ασήμαντα του ιντριγκαδόρου και τώρα που είναι τα δύσκολα και πρέπει κάτι να κάνεις, βυθίζεσαι στην κινούμενη άμμο της πολιτικής σου ακρισίας. Τελειώνεις.

ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«Αλλο είναι η αυτοδιοίκηση κι άλλο η κεντρική πολιτική σκηνή» επιμένουν τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς που βλέπουν προτάσεις τους για δημάρχους να γίνονται αποδεκτές από το κυβερνητικό επιτελείο. Ο κ. Φ. Κουβέλης και οι επιτελείς του αρνούνται ότι η συνεργασία σε τοπικό επίπεδο δημιουργεί συνθήκες για κεντρική πολιτική συμμαχία με το ΠαΣοΚ. Για τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς οι «υπερκομματικές υποψηφιότητες» του πρώην Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη για τον Δήμο Αθηναίων και του επιχειρηματία κ. Γ. Μπουτάρη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης αναδεικνύουν «μια καινούργια αντίληψη στην τοπική αυτοδιοίκηση ». Η κοινή στήριξη με το ΠαΣοΚ «δεν αποτελεί προανάκρουσμα πολιτικής συμμαχίας» είπε ο κ. Κουβέλης μιλώντας στο Κανάλι 1 του Πειραιά.

Ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας πάντως υπάρχει. Ετσι στον Βόλο το χρίσμα του ΠαΣοΚ για τον δήμο δόθηκε στον κ. Π. Σκοτεινιώτη (πρώην βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΝ) και στον Δήμο Ιωαννίνων στον γιατρό κ. Φ. Φίλιο που προέρχονται από τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς και στηρίζονται από τη Δημοκρατική Αριστερά. Σε εξέλιξη μάλιστα βρίσκονται συζητήσεις μεταξύ των τοπικών οργανώσεων των δύο χώρων στο Ιλιον Αττικής για στήριξη του κ. Ν. Ζενέτου και στην Καλλιθέα για στήριξη του κ. Κ. Ασκούνη. Επιπλέον η Δημοκρατική Αριστερά περιμένει αν το ΠαΣοΚ θα στηρίξει επιλογές της σε δήμους όπως Νέα Φιλαδέλφεια ( Στ. Κόντος ), ΡέντηΝίκαια ( Γ. Ιωακειμίδης ), Λαύριο ( Στ. Ιατρού ) αλλά και Νέα Σμύρνη, όπου «κατεβαίνει» ο Αν. Νεφελούδης, εκ των κορυφαίων στελεχών της. Την ίδια ώρα όμως στη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών δεν υπάρχει κοινή κάθοδος της Δημοκρατικής Αριστεράς με το ΠαΣοΚ. Με στελέχη της κατέρχεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ( Μπ. Βακαλόπουλος ), στα Ιόνια ( Σωτ. Βλάχος ), στην Κρήτη ( Αντ. Ανηψητάκης ), στην Κεντρική Μακεδονία ( Ασημίνα Ξηροτύρη ), στην Περιφέρεια Αττικής ( Γρ. Ψαριανός , αν και γίνονται συζητήσεις με τους Οικολόγους Πράσινους που έχουν προτείνει τον κ. Κ. Διάκο ). Από τη Δημοκρατική Αριστερά μιλούν για «σκληρά αυτοδιοικητικά κριτήρια», σε σημείο να στηρίζουν ακόμη και υποψηφίους προερχόμενους από την Κεντροδεξιά, όπως στον Δήμο Ψυχικού τον κ. Παντ. Ξηριδάκη.

«Η αυτοδιοικητική πολιτική δεν είναι παρακατιανή. Θα κάνουμε αγώνα για να πείσουμε ότι οι δημοτικές εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση για κομματικά γκάλοπ και πολλές μας επιλογές- π.χ., Μπουτάρηςθα προχωρούσαν ακόμη κι αν το ΠαΣοΚ δεν έδινε επίσημη στήριξη» τόνισε στο «Βήμα» ο κ. Θ. Μαργαρίτης. Και συμπλήρωσε: «Η μάχη κατά του μνημονίου είναι μια μάχη που αφορά τα κοινωνικά κινήματα που αναπτύσσονται και όχι ποιους δημάρχους θα βγάλουμε για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής».

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Καταρρέουν αρχοντικά στον Κάμπο Χίου


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Βασιλης Aγιαννιδης

ΜΝΗΜΕΙΑ. Οι εύποροι Χιώτες κληροδότησαν δεκάδες ακίνητα στο Νοσοκομείο Χίου προκειμένου να συνεχίζεται απρόσκοπτα το κοινωφελές έργο του. Σε δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Αλήθεια», την 4η Αυγούστου 2004, φαίνονται στην κατοχή του νοσοκομείου 53 σπίτια, διαμερίσματα και περιβόλια. Πολλά από αυτά βρίσκονται στον ιστορικό οικισμό του Κάμπου, είναι κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία και προστατεύονται από τις διατάξεις του νόμου 3028/2002 «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς». Παραδόθηκαν στο νοσοκομείο από τους κληροδότες σε καλή κατάσταση, ήδη ενοικιασμένα ή εκμεταλλεύσιμα χάρη στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών. Σταδιακά, εφόσον δεν έγινε κάποια επισκευή, τα σπίτια ξενοικιάστηκαν και ερειπώθηκαν μαζί με τα περιβόλια τους, που εγκαταλείφθηκαν και αυτά.

Παρά το γεγονός πως το νοσοκομείο υποχρεούται, όπως κάθε ιδιοκτήτης ιστορικού κτιρίου, να μεριμνά για τις εργασίες στερέωσης και προστασίας των ετοιμόρροπων κτισμάτων δεν γίνεται καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα περισσότερα οικοδομήματα καταρρέουν εφόσον δεν υπάρχει φροντίδα για την αποκατάστασή τους, λόγω της κακής κατάστασής τους παραμένουν ανεκμετάλλευτα και δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στο ίδρυμα και, τέλος, λεηλατούνται συνέχεια αφού δεν λήφθηκαν μέτρα για την προστασία τους.

Πριν από λίγες ημέρες, με πρόφαση την επικινδυνότητα ενός τοίχου της πρόσοψης στον «πύργο» Σκυλίτση, στον Κάμπο, ο Δήμος Χίου κατεδάφισε το ήμισυ ενός κτίσματος του 15ου αιώνα, σύμφωνα με τη χρονολόγησή του από την αρχιτέκτονα κ. Μαρία Ξύδα. Πέρυσι, χωρίς ουσιαστικό λόγο, κόπηκε ένα αιωνόβιο δέντρο στην αυλή της έπαυλης Βιτιάδη με τέτοιο τρόπο ώστε να πέσει πάνω στην εξωτερική σκάλα και να την καταστρέψει εντελώς.

Κάποια από τα αρχοντικά, νυν ιδιοκτησίας του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, τα οποία καταρρέουν είναι το μέγαρο του Ζωρζή Δρομοκαΐτη το οποίο οικοδομήθηκε το 1879, η νεοκλασική οικία Μηλιάδη - Κοκκάλη του τέλους του 19ου αιώνα, η οικία Μενιάδου του 1866, ο «πύργος» Καλουτά του οποίου ένα τμήμα οικοδομήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και ένα άλλο το 1871, η έπαυλη Σουρέ-Λεμάνη-Φαφαλιού του τέλους του 19ου αιώνα και πολλά άλλα εξίσου ενδιαφέροντα από αρχιτεκτονική και ιστορική άποψη. Οι κάτοικοι και τα πολιτιστικά σωματεία του νησιού ζητούν την προστασία των διατηρητέων μνημείων, διότι η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους ανήκει σε όλους και κανένας δεν έχει δικαίωμα να την καταστρέφει. Ζητούν επίσης την αξιοποίηση της περιουσίας του νοσοκομείου, ώστε να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο κληροδοτήθηκε στο ίδρυμα.