Αναγνώστες

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Αθλητικό Κέντρο Φάρκαινας. Το αποπαίδι του Δήμου Χίου!


Ο λόγος για το κατ΄επίφαση Αθλητικό Κέντρο Φάρκαινας. Έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες αδόμητους χώρους, σε μια περιοχή που ασφυκτιά από τσιμεντένιους όγκους, άναρχα, χωρίς καμία πρόβλεψη πολεοδομικού σχεδιασμού, σε μια πόλη που η αλλαγή χρήσεων γης συνθέτει το γκρίζο στο οποίο καλούμαστε να συνεχίσουμε την καθημερινότητά μας. Όλα εντάσσονται στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους των οικοπεδικών αξιών και της άνευ όρων και ορίων επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτής που άλογα κατατρώει μέρα με τη μέρα εκτάσεις ολάνθιστων περιβολιών και ολόδροσων κήπων, υποτάσσοντας τα πάντα στη λογική της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης, εκεί που οι έννοιες προστασία του περιβάλλοντος και ποιότητα ζωής των κατοίκων είναι παντελώς άγνωστες.
Ποιότητα ζωής των κατοίκων , άμεσα συνυφασμένης με την προάσπιση του μοναδικού ελεύθερου δημόσιου χώρου όπως είναι το λεγόμενο Αθλητικό Κέντρο της περιοχής.
Ο ελεύθερος δημόσιος χώρος δεν χαρίστηκε από κανέναν στους πολίτες. Χρόνια οι ιθύνοντες της εξουσίας τον επιβουλεύονταν για να τον μετατρέψουν σε μια ακόμα οχλούσα για την περιοχή δραστηριότητα. Κτήμα με περιβόλι - παράδεισο τον θυμούνται οι παλαιότεροι, χαβούζα με την κυριολεκτική έννοια οι μετέπειτα.
Ώσπου η συλλογική κινηματική δράση των κατοίκων κατάφερε εκείνο που για πολλούς ήταν αδιανόητο. Ο χώρος ελεύθερος στους πολίτες για τη δημιουργία Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου. Ιστορικός συμβιβασμός για τους δημοτικούς άρχοντες ή και προσπάθεια εξιλέωσης για τα όσα περιβαλλοντικά εγκλήματα η εξουσία διέπραττε στην περιοχή.
Αλλοίμονο όμως. Καμιά δημοτική αρχή δεν συμφιλιώθηκε με αυτή την υποχώρηση, με τη νίκη των κατοίκων, με τη νίκη του συλλογικού στο ατομικό. Κανένας Δήμαρχος δεν υιοθέτησε πραγματικά αυτό το Αθλητικό Κέντρο. Γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν ήταν δικό τους σχεδιασμός για να δρέψουν τις δάφνες των νικητών. Για αυτούς το Αθλητικό Κέντρο Φάρκαινας ήταν το δημοτικό αποπαίδι. Και έτσι παραμένει. Δίχως την παραμικρή δημοτική φροντίδα, κίνδυνος για τα παιδιά κυρίως αλλά και για όλους εκείνους τους πολίτες που αναζητούν στο χώρο αυτό ώρες ξεγνοιασιάς και αθλητικής εξάσκησης.
Το Αθλητικό Κέντρο Φάρκαινας, ο ελεύθερος δημόσιος χώρος, σύμβολο συλλογικής διεκδίκησης, παραμένει ατημέλητος δίχως την παραμικρή δημοτική μέριμνα. Έτσι, σε πείσμα των εχόντων την εξουσία στο Δήμο. Σε πείσμα του Δημάρχου Βρουλή ορκισμένου εχθρού της περιοχής και των κατοίκων της. Εχθρού του περιβάλλοντος, του πρασίνου και των δημοτικών ελεύθερων χώρων της περιοχής.
Το Αθλητικό Κέντρο Φάρκαινας, το αποπαίδι του Δήμου Χίου. Το αποπαίδι του κυρίου Βρουλή…

Αλέκος Γαϊτάνος
Επικεφαλής του Νομαρχιακού Συνδυασμού Χίου «Ενωτική Αριστερή Κίνηση». (Ε.Α.Κ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: