Αναγνώστες
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010
Και πιθανότητα διαζυγίου συζητούν σε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
«Υπάρχουν και τα συναινετικά διαζύγια», δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να γίνει «μια πολύ καθαρή κουβέντα» μεταξύ ΣΥΝ και συνιστωσών, από την οποία «με όσους προκύπτει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί, να προχωρήσουμε μαζί. Αλλά δημιουργώντας μια αίσθηση μιας στέρεας πολιτικής συμμαχίας και όχι μιας λυκοφιλίας, μιας Βαβυλωνίας, ενός σχήματος που παράγει περισσότερες αντιθέσεις».
"Διαβάστε περισσότερα".
Σε νέα φάση ισορροπιών μπαίνει η σχέση του ΣΥΝ με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που μέσω στελεχών τους διατυπώνουν όχι μόνο διαφορετικές απόψεις στην προοπτική της συμμαχίας της Αριστεράς αλλά προετοιμάζονται και για ένα πιθανό «πολιτικό διαζύγιο».
Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας θέτει σειρά ζητημάτων που αφορούν τη δράση της Αριστεράς μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Λόταρ Μπίσκι. Την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να μπουν οι βάσεις της πρότασης για απεργιακή κινητοποίηση σε όλη την Ευρώπη την ίδια ημέρα. Παρ' όλα αυτά, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπαράθεση τροφοδοτείται απ' όλες τις πλευρές.
«Υπάρχουν και τα συναινετικά διαζύγια», δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να γίνει «μια πολύ καθαρή κουβέντα» μεταξύ ΣΥΝ και συνιστωσών, από την οποία «με όσους προκύπτει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί, να προχωρήσουμε μαζί. Αλλά δημιουργώντας μια αίσθηση μιας στέρεας πολιτικής συμμαχίας και όχι μιας λυκοφιλίας, μιας Βαβυλωνίας, ενός σχήματος που παράγει περισσότερες αντιθέσεις».
Από την άλλη πλευρά, 5 μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπώντας το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, επαναλάμβαναν το αίτημά τους για δημοψήφισμα ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρώπης και το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης. Πρόκειται για τους Ν. Γαλάνη, Γ. Θεωνά, Α. Νταβανέλο, Γ. Σαπουνά και Δ. Τσακνιά. Ζητούν επίσης να γίνει «μια μεγάλη εκστρατεία εγγραφής νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ», προωθώντας την ιδέα της ενοποίησής του.
Στη συνεδρίαση κατατέθηκαν δύο κείμενα - προτάσεις για τις μείζονες πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει το σχήμα το αμέσως προσεχώς διάστημα, ενώ ο ΣΥΝ έθεσε 8 σημεία δράσης, καταβάλλοντας προσπάθεια σύνθεσης των δύο κειμένων. Ο Αντ. Νταβανέλος παρουσίασε το κείμενο που συνυπέγραψε μαζί με τους Ν. Γαλάνη, Γ. Θεωνά, Γ. Σαπουνά και Δ. Τσακνιά, με την υπογραφή “μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για το 'Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής'”. Ο συντονιστής της Γραμματείας στάθηκε σε “4 αλληλένδετες προτάσεις”, όπως είπε, που πρέπει να αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι: 1) Ένα πολιτικό σύνθημα - εργαλείο που να συμπυκνώνει τα αιτήματα και να οργανώνει ταυτόχρονα τη δράση και τις αντιστάσεις. Αυτό είναι το αίτημα για δημοψήφισμα ενάντια στο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και το κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας. 2) Συγκρότηση ανοιχτών μετωπικών επιτροπών αγώνα που θα ξεκινάνε από τον ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο Σύμφωνο και το Πρόγραμμα Σταθερότητας. 3) Συλλογή υπογραφών είτε για δημοψήφισμα είτε για εναντίωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας. 4) Προώθηση εκστρατείας εγγραφής νέων μελών ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά τους, ο Κ. Αθανασίου από τη ΡΟΖΑ και ο “ανένταχτος” Τ. Μαστρογιαννόπουλος κατέθεσαν πρόταση προς τη Γραμματεία η οποία θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη δημιουργίας “μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την ανατροπή του κυβερνητικού Προγράμματος Σταθερότητας και την ακύρωση των μέτρων” και τη δημιουργία “μετώπου της ευρωπαϊκής αριστεράς για την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας”. Ο Κ. Αθανασίου παρουσίασε το κείμενο και σημείωσε παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υποδείξει “κεντρικές αιχμές- στόχους” που να δείχνουν ότι την κρίση “μπορεί και πρέπει να την πληρώσουν τα επιχειρηματικά κέρδη και τα υψηλά εισοδήματα”. Χαρακτηριστικά ανέφερε μερικούς στόχους, όπως “αύξηση του φορολογικού συντελεστή των κερδών στο 45%, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, φορολόγηση όλων των συναλλαγών στα χρηματιστήρια, μείωση εξοπλιστικών δαπανών, επαναδιαπραγμάτευση δημοσίου χρέους κ.λπ.”.
Μετά την παρουσίαση των δύο κειμένων ακολούθησαν τοποθετήσεις των μελών και, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, σημειώθηκαν αρκετές συμπτώσεις.
Ο γραμματέας του ΣΥΝ, Δ. Βίτσας, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει το επόμενο διάστημα να βάλει στην κορυφή της ατζέντας του 8 σημεία. Συγκεκριμένα τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η εξωστρεφής δράση του στους εργασιακούς χώρους και τις γειτονιές, να δυναμώσει την προσπάθειά του και να συμβάλει στον συντονισμό των πρωτοβάθμειων σωματείων, να βοηθήσει στην κατεύθυνση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα να προχωρήσει στον ευρωπαϊκό συντονισμό δράσης της αριστεράς και των συνδικάτων, ενώ αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα να βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμβάλει στην προσπάθεια πανευρωπαϊκού συντονισμού. Να δημιουργηθούν επίσης ανοιχτές πολιτικές επιτροπές ενάντια στο κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας σε συνδυασμό με τη συνθήκη της Λισσαβώνας και του Συμφώνου Σταθερότητας, να ανοίξει πολιτική καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου για τα κυβερνητικά μέτρα και να ορισθεί πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης. Τέλος, να γίνει πρόταση διεξαγωγής Φόρουμ στην Αθήνα την άνοιξη.
Η Γραμματεία αποφάσισε να συσταθεί επιτροπή που θα λάβει υπόψη της την όλη συζήτηση και τις προτάσεις που ακούστηκαν και θα γράψει ένα ενιαίο κείμενο, το οποίο θα παρουσιάσει στην επόμενη συνεδρίαση και θα περιέχει ένα πρόγραμμα δράσης μέχρι τον Μάιο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου