Αναγνώστες

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

«Λαϊκά Ομόλογα»



Η πρόταση του Συριζα για “λαϊκά ομόλογα” αποδείχθηκε ότι ήταν ακόμα μια "φούσκα".
Δηλαδή, για να καταλάβω; Θα βάλει ο λαός τις οικονομίες του στα "λαϊκά ομόλογα" για να ξεπληρωθεί το χρέος και θα χάσει και 35%. Αυτή είναι πράγματι μια "αριστερή πρόταση". Τα κέρδη στις τράπεζες τα ομόλογα και η ζημιά στο λαό.

Αυγή 2/5/2010
Γιάννης Δραγασάκης

Ήδη, απʼ ό,τι μαθαίνουμε, η αξία των ελληνικών ομολόγων έχει πέσει κατά 15% - 20% σήμερα.

Ανάλογα με τη διάρκειά τους. Η τιμή των ομολόγων μακράς διάρκειας έχει πέσει κατά 35%. Αυτό σημαίνει ότι αυτός που έχει ένα ελληνικό ομόλογο 20ετές, το πουλάει 65, ενώ το αγόρασε 100. Δηλαδή αυτός έχει καταλήξει ότι δεν μπορεί να πάρει παραπάνω, μπορεί να πάρει και λιγότερα ή δεν είναι βέβαιος τι θα συμβεί στο μέλλον και γι' αυτό πουλάει τώρα με ζημιά ή δεν μπορεί να περιμένει ενδεχομένως ανάκαμψη των τιμών. Τα παραπάνω βέβαια προϋποθέτουν μια εκτίμηση. Θα αποδώσει ο μηχανισμός όπως έχει σχεδιαστεί; Προσωπικά πιστεύω όχι. Το πολύ - πολύ να μεταθέσει το πρόβλημα στο μέλλον. Επομένως υπάρχουν δύο προοπτικές: ή αφήνουμε τα πράγματα να κυλήσουν, με αποτέλεσμα να έχουμε μια ανεξέλεγκτη πορεία με την πιθανότητα να καταλήξουμε σε μια κατάσταση φτώχειας, μιζέριας, τέλματος, άγνωστο για πόσο, ή να τεθούν οι βάσεις για μια νέα αρχή με το να αναλάβουν και οι πιστωτές μέρους του κόστους και να υπάρξει ένα πρόγραμμα το οποίο θα υπηρετήσει τις κοινωνικές ανάγκες, θα εξασφαλίζει και ανάπτυξη και δίκαιη αναδιανομή. Αυτό βέβαια απαιτεί δράση σε εθνικό επίπεδο, αλλά και ένταξη αυτής της δράσης σε μια διεθνή δυναμική. Επαναλαμβάνω , το θέμα δεν είναι τεχνικό ή στενά οικονομικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό
"Διαβάστε περισσότερα".

1 σχόλιο:

Leo Kastanas είπε...

ανέβασα κάτι σχετικό με την πολιτική πρόταση σήμερα στο http://mhmadas.blogspot.com
με αφορμή το σχόλιο του marlow.

1. Πολιτική πρόταση συγκεκριμένη
2. ευρύτερο αριστερό συμμαχικό σχήμα.
3. ικανά στελέχη να αναλάβουν υπουργεία και πόστα.
4. σοβαρός επικεφαλής
5. λαικές επιτροπές αλληλοβοήθειας
και μαζική πολιτική απεργία διαρκείας για να πέσει η κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές και να τις πάρει το σχήμα.
Τάχουμε; Ούτε στον ύπνο μας. Μέχρι να τα αποφασίσουμε ότι υτα θέλουμε και να τα αποκτήσουμε μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε για να ζυμωνόμαστε. Κλανιές στον αέρα.
Εμείς οι 50-60 άρηδες δε νομίζω να προλάβουμε.