Αναγνώστες

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ετερόκλητη συμμαχία στο τιμόνι της ΠΟΣΔΕΠ

Με αποκήρυξη της απεργίας ως μέσου διεκδίκησης, την προσαγωγή των πανεπιστημίων στη "διαδικασία" της Μπολόνιας και τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στο τραπέζι του "διαλόγου", ξεκίνησε τη θητεία του το νέο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ που, όπως αναμενόταν, συγκροτήθηκε από την πολιτικά ετερόκλητη συμμαχία (ΠΑΣΟΚ, ΑΡΜΕ και δεξιά) η οποία πλειοψήφησε στο πρόσφατο Συνέδριο.

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξελέγη ο Ν. Σταυρακάκης, επικεφαλής της ΚΙΠΑΝ (ΠΑΣΟΚ), η Ευ. Μπουρνόβα (ΑΡΜΕ) γραμματέας, ο Σ. Κάτσικας (ΚΙΠΑΝ), πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Χρ. Κουρουνιώτης (ΑΡΜΕ), ταμίας, ο Π. Σακκάς (παράταξη της Ιατρικής με αναφορά στον κυβερνητικό χώρο), ειδικός γραμματέας, και Σπ. Σφεντουράκης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων. Η σύνθεση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας έχει ως εξής: 3 μέλη η Συσπείρωση, 3 μέλη η ΚΙΠΑΝ, 2 η ΑΡΜΕ, 1 η ΔΗΠΑΚ, 1 η παράταξη της Ιατρικής και 1 της Φιλοσοφικής.

Η πρώτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής ξεκίνησε με παρασπονδίες που οδήγησαν στην αποχώρηση της Συσπείρωσης. Ο πλειοψηφών σύμβουλος, που τελικά εξελέγη και πρόεδρος, ήθελε να προτάξει τον προγραμματισμό δράσης της εκλογής προεδρείου. Μετά την αντίδραση της Συσπείρωσης υποχώρησε και προηγήθηκε η εκλογή, όπου εκπρόσωπος της ΑΡΜΕ πρότεινε τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου. Τόσο η Συσπείρωση όσο και η ΔΗΠΑΚ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Στη συνέχεια, παρ' ότι η Συσπείρωση πρότεινε να προταχθούν θέματα άμεσης επικαιρότητας (συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην απεργία στις 2 Απριλίου και διώξεις πανεπιστημιακών), η πλειοψηφία επέμεινε να προχωρήσει σε προγραμματισμό δράσης με ορίζοντα διετίας επί κειμένου το οποίο ανατρέπει αποφάσεις του κλάδου που είχαν διαμορφωθεί σε προηγούμενα συνέδρια. Το τελευταίο συνέδριο δεν κατάφερε να καταλήξει σε πολιτική απόφαση μετά από "ανεξάρτητες"... ενστάσεις που υποβλήθηκαν για έλλειψη απαρτίας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Συσπείρωσης, το νέο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ διαμορφώθηκε βάσει μιας προαποφασισμένης πλειοψηφίας, πολιτικά ετερόκλητης, η οποία, υπό το πρόσχημα του προγραμματισμού, επιδίωξε, με συνοπτικές και αιφνιδιαστικές διαδικασίες, να ανατρέψει την πάγια τοποθέτηση του κλάδου απέναντι στη νεοφιλελεύθερη μετεξέλιξη του Πανεπιστημίου (διαδικασία της Μπολόνια). Η Συσπείρωση αρνήθηκε να συμμετάσχει σʼ αυτή τη μεθόδευση και αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Το σχέδιο δράσης που ενεκρίθη προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας με το υπουργείο Παιδείας, την επιστροφή της ΠΟΣΔΕΠ στο ΕΣΥΠ, την ενεργό συμμετοχή της στον διάλογο για την αναμόρφωση του Λυκείου και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Επιπλέον, δίνεται "έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των ελληνικών πανεπιστημίων στον Ευρωπαικό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης" (διαδικασία της Μπολόνια). Τα παραπάνω συμπληρώνονται με τον χαρακτηρισμό της "απεργίας" ως της "πλέον ανέξοδης 'επαναστατική πράξη' που συγκροτεί μια κατάσταση ιδιαίτερα αρνητική για τη λειτουργία της ακαδημαϊκής κοινότητας". Στο πλαίσιο αυτό, η πλειοψηφία δεν έλαβε απόφαση για συμμετοχή στην απεργία, αλλά καλεί γενικώς τους συλλόγους ΔΕΠ να μετάσχουν στις αγωνιστικές (;) κινητοποιήσεις.

Τέλος, στο πνεύμα του νόμου Γιαννάκου, καλούνται "όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν χωρίς περιφράσεις τις πράξεις βίας και τις απειλές άσκησης βίας" (...) "που με την κάλυψη του ακαδημαϊκού ασύλου καταλύουν τις λειτουργίες των συλλογικών οργάνων, παρεμποδίζουν τις ελεύθερες εκλογές πανεπιστημιακών οργάνων και διακόπτουν το διδακτικό και ερευνητικό έργο".


Π. ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: