Αναγνώστες

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009

«Ενα τηλεφωνικό μήνυμα»Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ανοιχτός» προς τα «αριστερά», απ' όπου δεν παίρνει τίποτα εκλογικά, και κλειστός προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και λοιπά, όπου και η μεγάλη δεξαμενή αριστερών ψηφοφόρων που θέλουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα διακυβέρνησης.
Ετσι χαρίζουμε το γήπεδο στο Πανελλήνιο ΣΟΚ για να παίζει μπάλα μόνο του και κατηγορούμε αυτούς που «πάνε προς τα εκεί» ως δήθεν «έτοιμους από καιρό». Και όχι μόνο κατηγορούμε στελέχη μας ως φιλοπασόκους (μικρή ζημιά είναι αυτή), αλλά χαρίζουμε σ' αυτό το ΠΑΣΟΚ εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους δικούς μας, αριστερούς.
Απ' την άλλη οι αριστερούτσικοι φίλοι και σύμμαχοί μας, πούντηδες, ρίτες, κοροβεσπιέροι και λοιποί σύντροφοι, μας θεωρούν ήδη πουλημένους, συμβιβασμένους και επίσης «έτοιμους από καιρό». ( σ.σ. Δυστυχώς το τελευταίο και τόσο προφητικό επαληθεύτηκε με τη γνωστή δήλωση μερικές μέρες αργότερα.) Σκεφθείτε τους ομόκεντρους κύκλους. Σύνολα, υποσύνολα και το σχετικό κεφάλαιο των μαθηματικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να είναι πλατύτερος και ανοιχτότερος από τον ΣΥΝ. Πράγμα που δεν συμβαίνει: ο ΣΥΝ είναι πλατύτερος και ανοιχτότερος από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπερ επιβεβαιώνεται και από την ονοματολογία, δεδομένου ότι ο συνασπισμός της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ Αριστεράς είναι στενότερη έννοια απ' τον Συνασπισμό της Αριστεράς, διότι οποιοσδήποτε επιθετικός (ή και αμυντικός...) προσδιορισμός στενεύει και προσδιορίζει έναν μικρότερο ομόκεντρο κύκλο μέσα στον μεγάλο. Ασε δε που το ριζοσπαστικός δεν λέει τίποτα -«ριζοσπαστική» ήταν και η ΕΡΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είναι στον κομματικό χάρτη στενότερος απ' τον ΣΥΝ και στο εκλογικό σώμα ασφυκτικά στενότερος -αυτό αποδείχθηκε και με το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι διάφοροι αυτοί αριστερούτσικοι φίλοι ζουν σε μικρόκοσμους -ενώ, αντίθετα, πιστεύουν ότι όλος ο κόσμος είναι αυτοί. Και πάσχουν από διάφορες -καλοήθεις στην καλύτερη περίπτωση- λοιμώξεις. Ο κόσμος όμως είναι αλλού. Δεν τον αφορούν οι καθαρότητες γραμμής. Δεν τον αφορούν οι ενδοκομματικές διενέξεις. Δεν τον αφορά ο ιδρυματισμός. Ο κόσμος θέλει και ο τόπος χρειάζεται σοβαρές θεσμικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές τομές στο σύστημα διακυβέρνησης, στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια. Θέλει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα. Και αυτά δεν τα καταφέρνει η αριστερά μόνο «μπουκάροντας» με τις λάσπες και τις τσουγκράνες στα χειμερινά ανάκτορα μετά από σαλπίσματα των θωρηκτών ποτέμκιν -άσε που τέτοιες επαναστατικές «μπούκες» απέφεραν αποτρόπαια αποτελέσματα -και ο νοών (αν υπάρχει), νοείτω.
Οποιοι πιστεύουν σε αντικαπιταλιστικές συμμαχίες, αντισυστημικές αριστερές, ανταρσ(υ)ίες, δημοκρατικούς συγκεντρωτισμούς, δημοκρατίες (κατά) του προλεταριάτου, κολχόζ και επαναστατικές ιδεολογικές καθαρότητες και άλλα πολύχρωμα άλογα έχουν ήδη χώρο να στεγαστούν. Το κκε, τα διάφορα μλ, τροτσκ μλ, οακκε, ασκε, κο μαχητές και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Που, επειδή είσαι πουλητάρι, κάποια μέρα θα σου την πουν. Και ίσως μια μέρα να καταφέρουν να σε κρεμάσουν μαζί με τους «αστούς φίλους» σου. Οι ερυθροί χμερ και η στάζι έδειξαν τον δρόμο.
Η Μεγάλη Αριστερά οφείλει να είναι και Ελεύθερη και Δημοκρατική και δεν μπορούμε να τη συγκροτήσουμε αθροίζοντας (ή αφρίζοντας...) διάφορα αν-ελεύθερα και αντι-δημοκρατικά μαγαζάκια. Ο κόσμος απεχθάνεται τα μαγαζάκια και τα παραμάγαζα.
Μαγαζιά Σκύρου, Γρηγόρης Ψαριανός, παλιός αριστερός
* Υστερόγραφο: Το κειμενάκι αυτό ήταν ένα τηλεφωνικό μήνυμα που γράφτηκε στις 7 Αυγούστου και στάλθηκε με sms σε δύο συντρόφους.

2 σχόλια:

Andriou είπε...

Η γνωστή ακατάσχετη μπουρδολογία του Ψαριανού, Άρη μου!
Πάλι καλά που δεν μας άρχισε τα γαμοσταυρίδια!
Όταν μιλά για την αριστερά χρησιμοποιεί ότι λέξεις έχει ακούσει στα νειάτα του και του την θυμίζουν, αγνοόντας την σημασία τους (λογική καφενείου. Ότι ακριβώς κάνει και για το ποδόσφαιρο).
Ούτε που του περνά απο το μυαλό οτι εδώ και μία εικοσαετία, ο όρος "αριστερή σοσιαλοδημοκρατία" έχει πάψει να υφίσταται παγκοσμίως, μετά τη δεξιά στροφή του παγκόσμιου σοσιαλοδημοκρατικου κινήματος και την κατάλυψη του χώρου που άλλοτε κάλυπταν οι φιλελεύθεροι (προφανώς και αγνοεί ότι φιλελεύθεροι και αριστεροί είναι ταξικοί αντίπαλοι!). Εκτός βέβαια αν θεωρεί οτι οι αμερικάνοι δημοκρατικοί και οι εγγλέζοι εργατικοί είναι ...αριστεροί. Αν είναι έτσι δεν μας μένει άλλη λύση. Στο ΠΑΣΟΚ αδελφές μου! Στο Πασοκ (για να παραφράσουμε λίγο και τον Τσέχωφ).
Ολόκληρο το κείμενο του βρίθει μαργαριταριών και κοτσάνων και αποπνέει αγραμματοσύνη και άγνοια. Μας κάνει "περισπούδαστες" αναλύσεις για όρους που αμφιβάλω αν γνωρίζει και την ορθογραφία τους που λέει ο λόγος. Παράδειγμα ο (φιλοσοφικός αλλα και κοινωνιολογικός) όρος "ριζοσπαστικός", που ναί μεν έχει συνδεθεί με πράγματα πολύ χειρότερα της ΕΡΕ (π.χ φασισμός ... Και να είσαι βέβαιος οτι ούτε αυτό το γνωρίζει αλλοιώς θα το χρησιμοποιούσε) αλλα όταν συνδέεται με την αριστερά έχει συγκεκριμένο φιλοσοφικό και πολιτικό περιεχόμενο.
Για το μόνο που έχει δίκιο είναι οτι ενω ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει αριστερά, ψήφους απο τα αριστερά δεν παίρνει.
Και για να το συμπληρώσω μάλιστα προσθέτω: όσο και να επιμένει αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο έχει στίς τάξεις του ανθρώπους σαν τον Ψαριανό, ούτε αριστερός πρόκειται να γίνει ούτε να πάρει ψήφους απο αριστερά!

Και για να ευθυμίσουμε και λίγο, ας μην ξεχνάμε ότι τέτοιες περισπούδαστες αναλύσεις, ο συγκεκριμένος δεν κάνει μόνο για την πολιτική. Για θυμίσου πρόπερσυ με πόσο εξαίρετη... αναλυτική ικανότητα, μας αποδείκνυε οτι η ΑΕΚ (που δεν κατάφερε ούτε δεύτερη να τερματίσει στο πρωτάθλημα) ήταν η "πραγματική πρωταθλήτρια")!!!

28 Αύγουστος 2009 10:03 πμ

Ανώνυμος είπε...

σε ενα κομμα γραφικων,
λιαν επιεικως,
ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΟΥ
ο Ψαριανος σε πειραξε????????????????