Αναγνώστες

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΥ


Κουίζ: Τι κοινό έχουν ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Η. Πολατίδης και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης; Και οι δύο εγκαλούν εκπαιδευτικούς που δεν λαμβάνουν την έγκριση του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ για να... βήξουν.
Ο κ. Πολατίδης εισέβαλε στο 3ο Γυμνάσιο Σερρών, επικαλούμενος ανώνυμες καταγγελίες γονέων, και απαίτησε από τον διευθυντή του σχολείου να καλέσει ενώπιόν του την καθηγήτρια της Ιστορίας για να δώσει εξηγήσεις για το περιεχόμενο της διδασκαλίας της για το ζήτημα του φασισμού. Ο κ. βουλευτής απαίτησε μάλιστα να μπει και στην τάξη για να δει τους μαθητές και να τους ανακρίνει για τα όσα είπε η καθηγήτρια και δεν άρεσαν στους πληροφοριοδότες του.
Ενδεχομένως η εισβολή Πολατίδη να πέρναγε στα ψιλά αν ο προϊστάμενος εκπαίδευσης δεν ενέδιδε στις απαιτήσεις του κ. βουλευτή. Αλλά ενέδωσε και όρισε προκαταρκτική διαδικασία για να εξετάσει και τον τρόπο με τον οποίο η καθηγήτρια δίδαξε το συγκεκριμένο θέμα και τη στάση της απέναντι στον βουλευτή.
Στην Πετρούπολη τώρα, το ΚΚΕ πέρασε για... Πάγκαλο τη φιλόγογο και συνδικαλίστρια Αλεξάνδρα Καλέμη. Την οργή του κόκκινου ιερατείου προκάλεσε η πρωτοβουλία της καθηγήτριας να πάει τους μαθητές της στη θεατρική παράσταση "RocK&Roll" που δεν ενέκρινε το... κόμμα του λαού. Το πήρε ο "Ριζοσπάστης" και το 'κανε θέμα υπό τον τίτλο "Απαράδεκτο μπόλιασμα στα μυαλά των παιδιών". Σε σχετικά δημοσιεύματα προσθέτει και στοιχεία για την πολιτική τοποθέτηση της εκπαιδευτικού (π.χ. "πρόσκειται στον ΣΥΝ") επιδιώκοντας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ευρεία αντικομμουνιστική εκστρατεία σε βάρος του.
Τι συγκεντρώσεις έξω από το σχολείο, τι εισβολές του βουλευτή του, Γ. Πρωτούλη, στο λύκειο, τι πικετοφορίες στην κεντρική πλατεία της πόλης έκανε το ΚΚΕ για να στηρίξει το... κυνήγι των μαγισσών εμφανίζοντας ως χυδαία αντισταλινική και αντισοβιετική προπαγάνδα οτιδήποτε δεν τυγχάνει της εγκρίσεώς του.
Αισθάνομαι, λέει η ίδια η καθηγήτρια, σαν να γίνεται προσπάθεια για αναβίωση, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, του κλίματος που καταγγέλλει ο Μπρεχτ στο έργο του "Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ" και ιδιαίτερα στον "Σπιούνο" -που ανθολογείται στα λογοτεχνικά κείμενα της Γ' Λυκείου- ανάλογα με το κυνήγι μαγισσών κατά τον Μεσαίωνα. Μήπως, αναρωτιέται η Αλ. Καλέμη, απώτερος στόχος είναι να επιβληθεί στα δημόσια σχολεία και σε ολόκληρη την κοινωνία ένας index artium prohibitarum -όπως ήταν ο index librorum prohibitorum (κατάλογος απαγορευμένων βιβλίων)- της Ιεράς Εξέτασης από το ιερατείο του ΚΚΕ -που έτσι κι αλλιώς ισχύει για τα μέλη του;
Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις, μέλος των οποίων είναι η Αλ. Καλέμη, καταγγέλλουν τις απαράδεκτες πρακτικές λογοκρισίας και συκοφαντικών επιθέσεων της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" εναντίον εκπαιδευτικών και συμβουλεύουν τους ευφάνταστους συντάκτες των δημοσιευμάτων να απαλλαγούν από το σύνδρομο της καταδίωξης που ευκαιριακά και κατά βούληση τους διακατέχει και να σεβαστούν τον χώρο του σχολείου και εκπαιδευτικούς που καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να φέρουν σε επαφή τους μαθητές τους με αξιόλογη γνώση και πολιτιστική δημιουργία.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Πολατίδη, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζητεί την άμεση παύση της προκαταρκτικής διαδικασίας σε βάρος της καθηγήτριας που όρισε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Σερρών. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τονίζει ότι με τέτοιες ενέργειες ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για οποιοδήποτε κόμμα, βουλευτή, σύλλογο κ.λπ., να καλύπτεται πίσω από την ανωνυμία των καταγγελιών, εν ονόματι δήθεν της προστασίας των μαθητών, και να ελέγχει τον εκπαιδευτικό για τις απόψεις που εκφράζει επί του μαθήματός του! Επιχειρείται παράλληλα η ποινικοποίηση της παιδαγωγικής πράξης και του φρονήματος του εκπαιδευτικού. Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Αν κάποιοι νοσταλγούν την εποχή του "Ιδιώνυμου", των έκτακτων μέτρων της μετεμφυλιακής περιόδου και της επταετίας, πλανώνται πλάνην οικτρά

Δεν υπάρχουν σχόλια: