Αναγνώστες

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Σπύρος Λυκούδης:«Κόκκινη γραμμή» η διάχυση του ΣΥΝ στο ΣΥΡΙΖΑ.


Η σύγχρονη Αριστερά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αυτοδιοίκηση χωρίς τη σύγχρονη ματιά πολιτικών και αυτοδιοικητικών συνεργασιώνΟ Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά, στους 90,4, και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Μαριτίνα Ζαφειριάδου, δήλωσε:

Δημ: Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε συνέντευξη ότι δέχεται εκατέρωθεν εισηγήσεις για διάσπαση του ΣΥΝ, αναφερόμενος προφανώς στην Ανανεωτική Πτέρυγα και στο Αριστερό Ρεύμα. Εσείς, ως Ανανεωτική Πτέρυγα, έχετε εισηγηθεί διάσπαση του ΣΥΝ;

Ήταν άκομψη έκφραση κι έχω την εντύπωση ότι δεν πατάει πουθενά. Εκτός αν δέχεται εισηγήσεις περί διάσπασης ο πρόεδρος του ΣΥΝ κι εμείς δεν τις ξέρουμε. Σ’ ένα συνέδριο όποιος πάει με στόχο τη διάσπαση είναι πολιτικά παράφρων. Στο συνέδριο πάει κάποιος με την πολιτική φιλοδοξία κάτι που «τρίζει» να το στηρίξει, να το κρατήσει όρθιο κι όχι να το διαλύσει. Επομένως, από τη δική μας την πλευρά, δεν πάμε με καμία διάθεση διάσπασης, ούτε με στόχο διάσπασης. Πάμε να οικοδομήσουμε κάτι που νομίζουμε και πιστεύουμε –και νομίζουμε ότι έχουμε δίκιο- ότι τρίζει. Εάν κάποιος θεωρεί ότι η άποψη του να στηριχθεί ένα «σπίτι» ισοδυναμεί με διάσπαση, είναι δικό του θέμα. Για εμάς δεν είναι.

"Διαβάστε περισσότερα".
Δημ: Δεν σας προβληματίζει δηλαδή ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ λέει επισήμως ότι δέχεται εισηγήσεις για διάσπαση και από την Ανανεωτική Πτέρυγα;

Προφανώς θα εννοεί κάτι διαφορετικό, δεν ξέρω. Ας μας το πει σε κάποιο όργανο για να το απαντήσουμε. Τι ακριβώς εννοεί, δεν ξέρω. Αν δέχεται από άλλες πλευρές εισήγηση για διάσπαση, δεν το γνωρίζω. Από πλευράς Ανανεωτικής Πτέρυγας, δεν δέχεται. Από εκεί και πέρα φαντάζει και λίγο γραφικό αυτό. Διότι στο σημερινό ΣΥΝ, έτσι όπως είναι τα πράγματα και οδηγούμαστε στο συνέδριο, δεν ξέρω ποιος θα διασπαστεί έναντι ποίου. Και δεν είναι χιούμορ. Δεν ξέρω ποιος είναι εναντίον ποιου αυτήν την ώρα. Είμαστε σε έναν κατακερματισμό πολιτικών τοποθετήσεων κι έτσι δεν είμαι πολύ βέβαιος ποιος είναι εναντίον ποιου.

Δημ: Πιστεύετε ότι υπάρχουν εισηγήσεις για διάσπαση του ΣΥΝ προς τον κ. Τσίπρα από άλλες πλευρές;

Επαναλαμβάνω ότι δεν ξέρω τι ακριβώς εννοεί, ποιος εννοεί ότι του εισηγείται κάτι τέτοιο. Και να διασπαστεί ο ΣΥΝ έναντι ποίου; Αν δείτε σήμερα το πολιτικό τοπίο, το χάρτη του χώρου μας –όχι μόνον του ΣΥΝ- είναι ο μισός ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του άλλου μισού, με την έκδοση μάλιστα και δύο εφημερίδων-περιοδικών, μαζί και τα δύο τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν τον πολιτικό ρόλο του ΣΥΝ, στον ΣΥΝ υπάρχουν δύο τμήματα στην πλειοψηφία που δεν συμφωνεί το ένα με το άλλο. Και τα τέσσερα κομμάτια, όλα μαζί, ενώνονται μόνο σε ένα σημείο, πώς θα αντιμετωπίσουν την Ανανεωτική Πτέρυγα. Και μετά επανέρχονται στη δική τους διαφωνία. Αν αυτός ο χάρτης σας πείθει ότι είναι εύκολη η παρατήρηση του ποιος θέλει να διασπαστεί, εμένα δεν μου είναι καθόλου εύκολο.

Δημ: Ο κ. Τσίπρας επίσης δήλωσε ότι «το κόμμα μετά το συνέδριο δεν θα πρέπει να είναι ομοσπονδία τάσεων, όπως είναι σήμερα»…

Ομοσπονδία τάσεων το κόμμα μας δεν είναι. Ο ΣΥΝ είναι ένα πολυτασικό κόμμα. Όποιος θέλει να δώσει άλλη διάσταση στον πολυτασικό χαρακτήρα του κόμματος για να προχωρήσει σε ένα άλλου τύπου κόμμα, μπορεί να περιγράφει αυτήν την εικόνα όπως ακριβώς θέλει. Αλλά δεν πρόκειται για ομοσπονδία τάσεων, πρόκειται για ένα πολυτασικό κόμμα. Εάν υπάρχει η εκτίμηση ότι χρειάζεται να αντικατασταθεί το σημερινό πολυτασικό μας κόμμα από ένα κόμμα «μονολιθικό», όποιος το πιστεύει να το πει στα ίσα. Να μην δίνει διαφορετική εικόνα από αυτήν που υπάρχει.

Δημ: Επίσης ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η ενότητα με το ΚΚΕ δεν προϋποθέτει απόλυτη ιδεολογική συμφωνία, αλλά προϋποθέτει βούληση, επαναφέροντας ουσιαστικά τη συζήτηση στη συγκρότηση τρίτου πόλου της Αριστεράς.

Εμείς, ως Ανανεωτική πτέρυγα, και εγώ προσωπικά έχουμε πάρα πολλές φορές υποστηρίξει ότι χρειάζεται πραγματικά, επί της ουσίας, μια συνάντηση των δυνάμεων της Αριστεράς στο επίπεδο της συνεργασίας. Άνετα μπορούμε να συνεργαστούμε σε κοινά ζητήματα στα οποία συμπίπτουν οι απόψεις μας με το ΚΚΕ. Αυτό το πράγμα είναι τελείως διαφορετικό από την άποψη και την πρόταση περί ενότητας με το ΚΚΕ. Για να ενωθείς με ένα άλλο κόμμα χρειάζονται σαφείς ιδεολογικοί άξονες πάνω στους οποίους έχεις συμφωνήσει. Σήμερα τέτοιου είδους συμφωνίες πάνω σε ιδεολογικούς και πολιτικούς άξονες δεν υπάρχουν με το ΚΚΕ. Είναι άλλο πράγμα να επιθυμείς να συνεργαστείς με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς σε κοινούς τόπους και σε κοινά σημεία κι άλλο να μιλάς για την ενότητα με το ΚΚΕ, που σημαίνει επανένωση του κομμουνιστικού κινήματος, που σημαίνει τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Όχι ότι δεν είναι σεβαστή μια τέτοια άποψη, αλλά ας διατυπωθεί ευθέως για να αντιμετωπιστεί.

Δημ: Άλλωστε ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της Ε.Ε. και του ευρώ, δικαιώνοντας ουσιαστικά την Ανανεωτική Πτέρυγα στο θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού του κόμματος σε αντίθεση με το ΚΚΕ που έχει εντελώς διαφορετική άποψη πάνω στο θέμα αυτό…

Προφανώς. Νομίζω ότι ως πρόεδρος του ΣΥΝ ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να έχει άλλη κατεύθυνση από το να επαναλάβει τη βασική στρατηγική και φυσιογνωμιστική επιλογή του δικού μας κόμματος, που είναι ο αριστερός ευρωπαϊσμός.

Δημ: Στο συνέδριο του κόμματος θα στηρίξετε για αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα;

Δεν θέλω να πάρω την ευθύνη μιας απάντησης σε αυτό το ζήτημα. Η Ανανεωτική Πτέρυγα δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη τέτοια ζητήματα. Κατά την προσωπική μου άποψη, δε νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα, πρόθεση δηλαδή υποστήριξης άλλης υποψηφιότητας. Είναι νωρίς, ειλικρινά δεν έχουμε κουβεντιάσει τέτοιο ζήτημα.

Δημ: Πολλοί από το κόμμα σας υποστηρίζουν ότι έχουμε συγκυβέρνηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Βλέπετε κάτι τέτοιο;

Είναι απίστευτες πολιτικές υπερβολές που δεν βοηθούν να προσεγγίσουμε το πραγματικό πρόβλημα της χώρας σήμερα. Είναι τελείως επιφανειακές κρίσεις και έξω από κάθε σοβαρότητα για το πού βρίσκεται η χώρα και πού βαδίζει.

Δημ: Επιμένετε για συνεργασίες στις δημοτικές εκλογές;

Εμείς υποστηρίξαμε -και μάλιστα με εισήγηση που μάλιστα την κατέθεσα εγώ στην Κεντρική Επιτροπή την προηγούμενη Κυριακή- ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε επιλογές που να αφήνουν ανοιχτές τις δυνατότητες ώστε η δική μας η Αριστερά να βρεθεί στο κέντρο του θεσμού. Να βρεθεί μέσα στο θεσμό με ανοιχτά όλα της τα ενδιαφέροντα. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις πολύ μεγάλες εδαφικές περιοχές, όπως είναι οι περιφέρειες, όπου υποθέτω ότι η μάχη θα δοθεί με υπουργούς και πρώην υπουργούς που θα κατέλθουν από τα δύο κόμματα εξουσίας και που εκεί ο χώρος δεν μπορεί παρά να είναι αυτόνομος, πιστεύω ότι σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα πρέπει οι τοπικές οργανώσεις και οι δημοτικές κινήσεις να κάνουν τις επιλογές τους με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο τους και να επιλέξουν τα ευρύτερα δυνατά συνεργασιακά σχήματα.

Δημ: Με την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα επαναφέρει την εκλογή με το 50+1 και τη μεγέθυνση των δήμων, θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η αυτοτελής εκπροσώπηση της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει για πρώτη φορά να βρεθεί χωρίς δημάρχους.

Αυτό που λέτε είναι σωστό, αλλά εγώ πάω και πέραν αυτού. Η σύγχρονη Αριστερά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση χωρίς τη σύγχρονη ματιά των πιο πλατιών πολιτικών και αυτοδιοικητικών συνεργασιών. Διότι τα τοπικά ζητήματα είναι τα ζητήματα που έχουν το λιγότερο «χρώμα» από οποιοδήποτε άλλο κεντρικό θέμα.

Δημ: Ως Ανανεωτική Πτέρυγα βάλατε «κόκκινη γραμμή» ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΝ, που είναι η μη διάχυση του ΣΥΝ στο ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτήν την «κόκκινη γραμμή» η πλειοψηφία την υπερβεί, τι θα συμβεί;

Εμείς πάμε στο συνέδριο –ένα συνέδριο που πιστεύουμε ότι περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει, γι αυτό και δεν το θέλαμε- με πρόθεση ένα σπίτι που «τρίζει» να το στηρίξουμε για να μην πέσει. Εάν αυτό το σπίτι, το οποίο πάμε για να το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αποφασίσει ότι αυτοδιαλύεται για να διαχυθεί σε ένα άλλο σχήμα, αυτό κάνει τελείως διαφορετική την εικόνα. Άρα και τελείως διαφορετική τη δική μας αντιμετώπιση.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οταν μια τάση πέρνει απόφαση για το εαν θα πάρει η οχι μέρος στο συνεδριο, αυτό οριοθετεί και την σχεση της με το κόμμα και μάλλον στην περίπτωση της ΑΠ η σχεση αυτή πρέπει να θεωρείται χαλαρή,ελπίζω για λόγους τακτικής και μονο.
μιχαλης

Α χιωτης είπε...

Μιχάλη.
Ακριβώς το αντίθετο. Η ανανεωτική πτέρυγα είναι η μόνη που δεν έχει χαλαρή σχέση με το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Άλλοι δυστυχώς δεν ξεκαθαρίζουνε και το παίζουν δίπορτο
Και μέσα και έξω από την Ε.Ε και προγραμματική αντιπολίτευση και συνεργασία με ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αντεξουσιαστές και μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Άλλοι δεν παίρνουν θέση και πουλάνε το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.
Άλλοι έχουν σημαία τους και ιδεολογία τους τον "τακτικισμό".

αστυάνακτας είπε...

Αγαπητέ σ. Αρη
Δε το χω κάνει ποτέ (να απάντάω σε άρθρα στελεχών του κόμματος) αλλά θα προσπαθήσω να απαντήσω σ΄αυτό το άρθρο του Σπύρου που νομίζω ότι σαφέστατα εκφράζει την πληρότητα της ανανεωτικής πτέρυγας, (άλλωστε συνέδριο έχουμε μπροστά μας)
Στο πρώτο και στο δεύτερο ερώτημα γυρίζει γύρω από τον εαυτό του. Λέγονατς ότι δε γνωρίζει εισηγήσεις. Είναι δυνατόν να αγνοεί κάτι που εμείς από τα κάτω γνωρίζουμε ή τελος πάντων καταλαβαίνουμε πολύ καλά. Υπάρχουν πολλά κείμενα της ανανεωτικής πτέρυγας που σαφέστατα υπονοούν τη διάσπαση. Ο ίδιος ο Σπύρος βάζει κόκκινες γραμμές ....όταν βάζεις κόκκινες γραμμές τότε τα πράγματα αλλάζουν και παίρνουν άλλη τροπή. Επομένως δε χρειάζονται κείμενα. Από το αριστερό ρεύμα , σαφεστατα όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν απόψεις για εξοβελισμό της Πτέρυγας, δε το διαβάζουμε; Με λίγα λόγια θεωρώ συνδικαλιστικές τις απαντήσεις του και αμφιθεάτρου. Δε πάει ο Σπύρος στην ΠΓ ή δεν τον ενημερώνουν οι της πτέρυγας... Η φράση του... «ας μας το πει σε κάποιο όργανο» σ΄εναν σ. πρόεδρο που σέβεται τα όργανα αντίθετα από άλλους που μιλάνε εκτός αυτών ε πάει πολύ....
(συνέχεια)

αστυάνακτας είπε...

2. Στο ερώτημα για τις τάσεις
Τι μας λέει ο Σπύρος ...όΧι δεν πρόκειται για ομοσπονδία τάσεων...και πως το στηρίζει; Με λογοπαίγνια ότι είμαστε πολυτασικό κόμμα. Ε όχι κι αυτό το ξέρουμε καλά. Πρόκειται για ομοσπονδία τάσεων. Με σφιχτές γραμμές που δύσκολα σπάνε ή με ανακοινώσεις δημόσιες με ξεχωριστές παρουσίες σε εκδηλώσεις αποκλείοντας άλλους, με θέσεις με όργανα και αποφάσεις....άλλωστε φαίνεται λίγο πιο κάτω στη συνέντευξή του...όταν το ρωτάνε για το θεμα της υποστήριξης του Τσίπρα...περιμένει να βγει η γραμμή για να τοποθετηθεί. Υπάρχει το περιθώριο κι αυτό πρέπει να δοκιμάσουμε όπως οι τάσεις να είναι ιδεολογικά ρεύματα πραγματικά. ...ας πουμε μπορούμε να καταργήσουμε τις λίστες στην εκλογή στο συνέδριο. Απλά πράγματα. Να μπαίνουμε και μεις που δεν ανήκουμε σε καμμία τάση. Να μια πρώτη πρόταση..Μπορώ να σου πω κι άλλες....

(συνεχίζεται)

αστυάνακτας είπε...

3. Η ενότητα με το ΚΚΕ. Ξέρεις πολύ καλά την άποψή μου για το ΚΚΕ, αλλά δεν θέλω ποτέ να αποκλειστεί κανένας από την ενότητα της αριστεράς. Όσο εμείς την επιδιώκουμε, τόσο μένει έκθετη η ηγεσία του ΚΚΕ. Λέει ο Σπύρος. Ότι για να συνεργαστείς χρειάζονται συμφωνίες σε σαφείς ιδεολογικούς άξονες. Δηλαδή ο Σπύρος ζητάει να γίνει κάτι με το ΚΚΕ που δεν το έχει πετύχει αυτός μέσα στο κόμμα του το ΣΥΝ...και είναι κακή επενένωση του κομμουνιστικού κινήματος;Και βεβαίως διατυπώνεται ευθέως η ενότητα με το ΚΚΕ και ας μη το βρίσκει ευκαιρία ο Σπύρος για να ξιφουλκίσει...
Για το τέταρτο συμπληρωματικό ερώτημα που του γίνεται ...
Αλήθεια το ΚΚΕ και η ΕΑΡ το 1989 δεν είχε διαφορετική ‘αποψη για την ευρώπη...αυτό δεν εμπόδισε να δημιουργήσουν το ΣΥΝ.
Για το πέμπτο ερώτημα
Δεν το έχει κουβεντίασει η Πτέρυγα λεει...το άκρον άωτον του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.

(συνεχίζεται)

αστυάνακτας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
αστυάνακτας είπε...

4.Πολιτικές υπερβολές η συγκυβέρνηση ΛΑΟΣ –ΠΑΣΟΚ, Αμέσως να δείξει την αγάπη του στο ΠΑΣΟΚ ο Σπύρος ε;...αλλά γιατί το λεει υπερβολή;
Για τη συνεργασίες στις Δημοτικές εκλογές.
Πως να αποφασίσουν οι ΠΚ. Στο τόπο τους. Ως συνασπισμός ή ως ΣΥΡΙΖΑ;
Να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ δίνοντας για αντάλαγμα ένα δήμαρχο για έναν νομάρχη ή και το αντίστροφο; Με στελέχη ενος κόμματος που έχει πάρει τα χειρότερα μέτρα για τους εργαζόμενους; Με μεταλασσόμενο προς το δεξιά ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα;
Και γιατί οι αυτοδιοικητικές συνεργασίες πρέπει να είναι κλειστές προς το ΚΚΕ ας πούμε και ανοιχτες προς το ΠΑΣΟΚ; Μήπως επειδή ο Σπύρος συγκλίνει με το ΠΑΣΟΚ περισσότερο παρά με το ίδιο του το κόμμα;
(συνεχίζεται)

αστυάνακτας είπε...

5. δε θέλουμε το ΣΥΡΙΖΑ....αυτό λεει ο Σπύρος που ποτέ όπως και η Ανανεωτική πτέρυγα δε τον πίστεψε.


Συμπερασματικά
Μη θεωρήσεις ότι πιστεύω ότι είναι ανάγκη να φύγουν οι της πτερυγας...άλλωστε αυτό δε γίνεται άλλωστε, χωρίς να το θέλουν οι ίδιοι.(θεωρώ ας πούμε τη στάση του Παπαδημούλη κομματικότατη για πολλά πράγματα όσο κι αν διαφωνώ μαζί του)Ας εξαιρέσω τη διάθεσή μου να μην περιοριστεί στους τύπους της «αριστερης στρουθοκάμηλου»οι οποίοι είναι εντελώς σταλινικές και δογματικές από την άλλη πλευρά όμως...(και να τους το μεταφέρεις, αν τους γνωρίζεις)
Ας πάμε στο συνέδριο να πούμε τις απόψεις μας και ας σεβαστούμε τις αποφάσεις του. Αυτό μπορούμε να το υποσχεθούμε στον εαυτό μας;

Συντροφικά και φιλικά

Α χιωτης είπε...

Αγαπητέ Αστυάνακτα.
Δεν ανήκω σε καμιά τάση.
Στη ζωή μου πήρα δύο κορυφαίες αποφάσεις. Η μία ήταν να οργανωθώ στο ΚΚΕ και η δεύτερη να φύγω από αυτό το κόμμα. Και έφυγα για καθαρά ιδεολογικούς λόγους. Οργανώθηκα στο Συνασπισμό, γιατί βρήκα ένα κόμμα αριστερό, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό και ποιό πολύ απ' όλα, ένα κόμμα ρεφορμιστικό, με προτάσεις για το σήμερα και όχι για τη μετά-θάνατο ζωή.
Δεν πιστεύω στην ενότητα της αριστεράς, φτιάχνοντας ένα κόμμα με όλα τα ιδεολογικά ρεύματα μέσα. Γιατί ένα τέτοιο σχήμα θα αυτοκαταναλώνεται σε εσωτερικές κόντρες (όπως ο Συριζα) και θα είναι ακίνδυνο για το σύστημα. Αντίθετα, βλέπω την ενότητα της αριστεράς μέσα από συμμαχικά σχήματα, σε επιμέρους θέματα και στόχους, με προγράμματα και θέσεις ξεκάθαρες και δεσμευτικές για όλα τα κόμματα. (Κάτι που δεν έχει γίνει στο Συριζα). Ως εκ τούτου, για μένα ο Συριζα είναι ένα συμμαχικό σχήμα και τίποτα άλλο πέρα από αυτό. Όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτή η κατάσταση, τόσο θα πληγώνουμε τον κόσμο της αριστεράς. Εδώ, μεγάλη ευθύνη έχει η ηγεσία του κόμματος με την ατολμία της.
Εύχομαι,το συνέδριο να αποτελέσει αρχή για ένα καινούργιο ξεκίνημα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και όχι τη μετεξέλιξη του σε ένα κόμμα κομμουνιστικό, τύπου ΚΟΕ, ή «καλού» ΚΚΕ. Γιατί όπως καταλαβαίνεις, κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν πάει σε έναν πολιτικό χώρο «για μαλλί και να βγαίνει κουρεμένος».
Σ' αυτά τα σημεία συμφωνώ με την ΑΠ. Πιστεύω ότι είναι η μόνη τάση που έχει ξεκάθαρη θέση για το Συνασπισμό. Άσχετα αν διαφωνώ μαζί τους σε κάποια θέματα. Το Α.Ρ και η ηγεσία του κόμματος δυστυχώς δεν έχουν θέσεις ή δεν τολμούν να τις αναφέρουν καθαρά. Π.χ. για το Συριζα, για την Ευρώπη, για το σοσιαλισμό κτλ. Αντίθετα έχουν σημαία τους την τακτική και είναι ειδήμονες σε κάτι τέτοια (κατάλοιπα από το ΚΚΕ).
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το τι είπε ο ένας και τι έκανε ο άλλος. Όχι γιατί δεν με ενδιαφέρουν. Όμως, αν αρχίσουμε να τις γράφουμε και επειδή η οπτική γωνία που τα βλέπει ο καθένας μας είναι διαφορετική, θα κάνουμε κουτσομπολιό και όχι συζήτηση.
Τελειώνοντας, σου λέω ότι αν στη ζωή μου έχω κάνει το μεγάλο βήμα να φύγω από το ΚΚΕ που ήμουν δεμένος μαζί του με δεσμούς «αίματος» ,είναι πολύ ποιο εύκολο να βάλω κόκκινη γραμμή σε ένα χώρο που με κάλυπτε ιδεολογικά για κάποιο χρονικό διάστημα.
Κόκκινες γραμμές εμείς οι αριστεροί πρέπει να βάζουμε συνέχεια στη ζωή μας γιατί έτσι καθορίζουμε την πορεία μας και σηματοδοτούμε τα όρια μας.
Φίλε Αστυάνακτα, αν το συνέδριο αποφασίσει την μετεξέλιξη του Συνασπισμού σε κόμμα σοσιαλδημοκρατικό τύπου ΠΑΣΟΚ, εσύ δεν θα βάλεις κόκκινη γραμμή; Εγώ βάζω…
Φιλικα Στέλιος