Αναγνώστες

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ελπίδα η πρόταση Καμίνη


Κώστας Κάρης, Κυριακάτικη Αυγή, 29/08/2010
Η υποψηφιότητα του καθηγητή Γ. Καμίνη για τη δημαρχία της Αθήνας είναι μια από τις καλύτερες προτάσεις για να δοκιμαστεί και να θεμελιωθεί μια νέα σχέση πολίτη και δήμου. Είκοσι πέντε χρόνια μονοκομματικής διοίκησης του δήμου είναι πολλά, έχει κλείσει ο κύκλος αυτός. Παρά τον συνεχή δανεισμό και τη συνεπαγόμενη αύξηση των τελών κ.λπ., η προσφορά του δήμου προς τους δημότες όλο και μικραίνει και υποβαθμίζεται.

Ο επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη έχει πετύχει όλα αυτά τα χρόνια - μαζί με τους συνεργάτες του - να αποδείξει ότι μπορεί στη σημερινή Ελλάδα να υπάρξει, να εφαρμοστεί μια διαφορετική σχέση με το Δημόσιο. Με έλεγχο, με σεβασμό στα δικαιώματα όλων, αλλά και με προστασία του δημοσίου συμφέροντος στο πλαίσιο του νόμου. Ίσως, λόγω των πολλών και ποικίλων προσφυγών των πολιτών και της ενδελεχούς μελέτης τους από τους ανθρώπους της Αρχής, ο κ. Καμίνης να είναι πιο ενημερωμένος για πολλά προβλήματα και μεγαλύτερο βάθος από τους δημάρχους που πέρασαν.

Σίγουρα, πάντως, είναι “υγιέστερα” ενημερωμένος. Γιατί στον Συνήγορο δεν απευθύνονται όσοι αναζητούν διορισμό ή την παρανομία, αλλά πολίτες που πιστεύουν - δικαίως ή αδίκως - ότι βλάφθηκαν από το Δημόσιο με κάποια απόφασή του ή με την αδράνειά του.

Γι’ αυτούς τους λόγους, και λόγω των γνώσεων και του δημοκρατικού χαρακτήρα του, η υποψηφιότητα του κ. Καμίνη είναι μια σαφής, δημοκρατική, εναλλακτική λύση για τη δημαρχία απέναντι στο σημερινό πελατειακό, παραταξιακό καθεστώς. Δεν είναι μια κομματική υποψηφιότητα, καθώς ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος κομματικά. Επιδιώκει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, στόχος είναι ο συνδυασμός του να ξεκινήσει με δυναμική νίκης. Με τη δημόσια πρόταση ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της “Δημοκρατικής Αριστεράς” έκανε την αρχή. Ο κ. Καμίνης τη δέχθηκε ανακοινώνοντας συγχρόνως την παραίτησή του από τον Συνήγορο, όπως έπρεπε. Επιβεβαίωσε και το ήθος του και τον σεβασμό στον θεσμό που με τόση επιτυχία υπηρέτησε.

Η στάση της κοινής γνώμης είναι εμφανώς θετική, ενώ υπάρχει σημαντική κινητοποίηση πολιτών. Από τον χώρο των Οικολόγων Πράσινων ο Ν. Χρυσόγελος -που είναι και υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου- με δήλωσή του υποστηρίζει την υποψηφιότητα Καμίνη. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανακοινώσει την επιλογή της, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι η απόρριψη της πρότασης ανεβάζει πολύ τον πήχυ των κριτηρίων για την άλλη τελική επιλογή. Έτσι προκαλούν πολλά ερωτήματα δημοσιεύματα σε μερίδα του φιλοκυβερνητικού τύπου που εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να αντιδρά στην υποψηφιότητα του έως τώρα Συνηγόρου του Πολίτη.

Είναι δυνατόν έμπειρα στελέχη να εγκλωβίζονται στη “μικροεξουσία” που συνυπάρχει με το καθεστώς των μηχανισμών της Ν.Δ; Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται ότι μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχει ένας ή μία υπουργός; Και όμως. Ισχυρά στελέχη απαιτούν ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων (και Θεσσαλονίκης, και...) να έχει περάσει από τον “κομματικό σωλήνα” -θέση που έχει ελάχιστη στήριξη στη βάση, στον δημοκρατικό κόσμο. Ουσιαστικά δεν πρόκειται μόνον για δυσπιστία στην ιδέα της ευρύτερης συνεργασίας. Είναι μια ακόμη εκδήλωση της αντίδρασης του πελατειακού, δικομματικού συστήματος στην απαίτηση της κοινωνίας για διαφορετική σχέση πολίτη - κράτους.

Την πρόταση για τον κ. Καμίνη έσπευσε να απορρίψει αμέσως ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Δικαίωμά του. Προφανώς έχει υπόψη του καλύτερη πρόταση, που δεν την απεκάλυψε. Ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να εξηγήσει την απόρριψη λέγοντας ότι δεν θέλει να δώσει συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ μέσω του κ. Καμίνη. Από αυτή τη σκοπιά είναι δύσκολο να συμφωνήσει κανείς μαζί του. Είναι εκκλησία να εκδίδει ή να αρνείται συγχωροχάρτια; Αν κάθε πολιτική δύναμη κατέχει την “αλήθεια” και ορίζει τους “αμαρτωλούς” -όπως κάνει το ΚΚΕ- δεν υπάρχει χώρος για συνεργασίες και συμπτώσεις.

Στον δήμο της Αθήνας γεννιέται η ελπίδα της ανατροπής. Όχι να φύγουν εκείνοι, για να έρθουν οι άλλοι. Αλλά για να επιχειρηθεί, με επικεφαλής τον κ. Καμίνη, η αντιμετώπιση της κρίσης εμπιστοσύνης, να αναπτυχθεί νέα σχέση πολίτη και δήμου. Τουλάχιστον διαφάνεια και εντιμότητα στην οικονομική διαχείριση, σεβασμό των δικαιωμάτων όλων, προσφορά καλύτερων συνθηκών στον πολίτη που ζει και δουλεύει στην πρωτεύουσα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας δημιουργήσουμε το Κίνημα των Πολιτών που είναι Ενάντια στα Μέτρα του ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ που πλήττουν στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους και ας στείλουμε ηχηρό μήνυμα στις Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλα τα δημοκρατικά μπλογκς πρέπει να στηρίξουν αυτό το σύνθημα.
Τον κ Καμίνη στην Αθήνα προτείνει δήθεν η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΑ) και έτσι θα τον στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ. Προσοχή είναι κόλπο!
Εμείς δεν ξεχνάμε ΜΑΥΡΟ στους υποψήφιους που στηρίζουν κόμματα που είναι υπέρ του ΔΝΤ και του Μνημονίου. Μαύρο στους υποψήφιους που στηρίζει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ και η ΔΑ. Αν δεν εκφράσουμε τώρα στις εκλογές την αντίθεσή μας θα πάρουν και άλλα χειρότερα μέτρα και άλλα και άλλα έως να μας εξοντώσουν εντελώς. Μην ξεχνάτε!!! Μην αμελείτε!! Είναι κρίσιμες μέρες!!

Ανώνυμος είπε...

Μαύρο στον Καμίνη τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και του ΔΝΤ.
Μαύρο στον συνεργάτη της κατοχικής κυβέρνησης!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΦΟΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΟΣ
του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ήταν τότε – στις 27 Ιουνίου του 2010...
Ήταν τότε που ο Κουβέλης έκανε την (μια ακόμα) γιαλατζή επανάστασή του....
Ήταν τότε που εμείς γράφαμε: «Κανείς προφανώς δεν τους είπε (ή κανέναν δεν άκουγαν όταν τους φώναζε) πως το πρόβλημα αυτής της κοινωνίας, δεν είναι η ποσότητα των παραμάγαζων της «Αριστεράς», αλλά η ουσιαστική εναλλακτική πολιτική πρόταση ανατροπής και δράσης, που θα αλλάξει τη ροή των πραγμάτων, και τη ζωή μας συνολικότερα.»
Και τότε κάποιοι έσπευσαν να μας κακίσουν…
Έσπευσαν να μας χρεώσουν εμπάθεια απέναντι στο «συμπαθή» πολιτικό άνδρα, λες και είχαμε να μοιραστούμε μαζί του τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες θλιβερές επιλογές.
Όμως… Πριν αλέκτωρ κακαρίσει – όχι τρις αλλά ούτε καν άπαξ – ο «συμπαθέστατος" ήρθε να μας δικαιώσει με τις πολιτικές του επιλογές.
Τώρα ζητάει απομνημονιοποίηση των δημοτικών εκλογών.
Δηλαδή προωθεί την αποενοχοποίηση της κυβέρνησης των Τσολάκογλου.
Μέσα από την επιθυμία της προσωπικής του πολιτικής επιβίωσης, προωθεί «αριστερόστροφο» συγχωροχάρτι στην πολιτική του δοσιλογισμού.
Ο θλιβερός επαναστάτης της γιαλατζή αριστεράς, αναζήτησε το πολιτικό αποκούμπι στους θιασώτες του μνημονίου (ΠΑΣΟΚ… ΛΑΟΣ… και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις) και επιχειρεί να τους απομνημονιοποιήσει.
Γι αυτόν τον αριστερόστροφο αβανταδόρο του σοσιαλίζοντα φασισμού, ένα δεξιόστροφο φάσκελο θα είναι η καλύτερη ανταμοιβή του.
Δοξάστε τον ! ! !

Ανώνυμος είπε...

Ο επικίνδυνος κ. Παπανδρέου
«Δεν είναι προφανές για ποιο λόγο το δικό μας Σύνταγμα θα μπορούσε να εμποδίζει κάτι πολύ λογικό, το οποίο ισχύει σε πολλές άλλες χώρες.»
Αυτή η πρωτοφανής δήλωση ανήκει στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Παπανδρέου. Σε σημερινή συνέντευξή του, που δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». (http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=179757)
Αυτουνού του πολιτικού που "γράφει" το Σύνταγμα τον υποψήφιο κ Καμίνη θέλετε να ψηφίσουμε; Δεν το ξανασκέπτεσθε;

Ανώνυμος είπε...

στο Γουδι ο δοσιλογοσ Καμινης