Αναγνώστες

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Η διάσπαση είναι "δικαίωμα", η ενότητα της αριστεράς όμως είναι Αξία.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/04/2009
Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΠΑ*

Με ημερομηνία 27.4.2009 έλαβα στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση την επιστολή του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος με την οποία γνωστοποιούσε στον πρόεδρο του ΚΕΑ σ. Λότταρ Μπίσκυ την απόφασή του να αποχωρήσει από αυτό.

Την επομένη διάβασα τη συγκεκριμένη απόφαση στον "Ριζοσπάστη".

Δεν ξέρω αν αυτοί που είχαν την ευθύνη της δημοσίευσης γνωρίζουν το κόμμα αυτό και τις εξελίξεις στο εσωτερικό του. Νομίζω όμως ότι οι σύντροφοι Ούγγροι μάλλον χρειάζονται βοήθεια και όχι πολιτική εκμετάλλευση από τρίτους.

Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση στην Ουγγαρία το κόμμα αυτό πήρε ποσοστό 0,41%. Αμέσως μετά διασπάστηκε και τα στελέχη του σύρονται στα δικαστήρια για οικονομικά επίδικα.

Προσωπικά αισθάνομαι μεγάλη λύπη όχι διότι ένα μέρος του αποφάσισε να φύγει από το ΚΕΑ, αλλά για όσα συμβαίνουν σ' αυτό το κόμμα και πολύ μεγαλύτερη διότι ως Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν κατορθώσαμε να αποτρέψουμε τη διάσπασή του, με αποτέλεσμα οι ήδη μικρές του δυνατότητες να καθίστανται ακόμη μικρότερες.

Το ΚΕΑ ασφαλώς και δεν πρόκειται να εμπλακεί σε αντιπαλότητες ανάμεσα σε αριστερά κόμματα, όταν μάλιστα αυτά βρίσκοντα στην ίδια χώρα. Αυτό που είναι δύσκολο να κατανοηθεί είναι το πως κάποιοι ποντάρουν στη διάσπαση προκειμένου να δικαιωθούν. Όταν μάλιστα το αποτέλεσμα της διάσπασης αδυνατίζει εξαιρετικά τις δυνάμεις της αριστεράς.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της επιστολής, νομίζω ότι δεν αξίζει σχολιασμού διότι είναι γραμμένο υπό το κράτος του άγχους που προκαλούν αυτές οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ουγγαρέζικης αριστεράς.

Το μόνο στοιχείο που θα ήθελα να καταθέσω είναι ότι μέσα σε διάστημα πέντε ετών τα κόμματα και οι οργανώσεις της αριστεράς που συμμετέχουν σε όλα του τα επίπεδα του ΚΕΑ έχουν φτάσει τον αριθμό 35. Στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής του Επιτροπής στη Ρώμη υποδεχτήκαμε πέντε νέα κόμματα, όλα από την πρώην Ανατολική Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, τρία από Πολωνία το PPP, το Racja, το PSP , από Λευκορωσία το Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας και από Ουγγαρία το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα 2006 (το άλλο τμήμα από το ήδη διασπασμένο κόμμα).

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι η αποχώρηση από το ΚΕΑ είναι δικαίωμα κάθε κόμματος, διότι η συμμετοχή είναι εθελοντική.

Επίσης αυτό που με σαφήνεια διασφαλίζεται μέσα στο ΚΕΑ είναι η ισοτιμία όλων. Οι αποφασεις παίρνονται με συναίνεση και όχι με πλειοψηφίες. Το κάθε κόμμα συμβάλλει σ' αυτές με το αίσθημα της ευθύνης που επιβάλλει η ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή αριστερά στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι αυτή η προσπάθεια θα στηριχθεί από τους λαούς της Ευρώπης και ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η αριστερά θα κερδίσει ως ενιαία και ενωτική προσπάθεια την εμπιστοσύνη πάνω από 10 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στις επικείμενες ευρωεκλογές.

* Ο Στέλιος Παππάς είναι μέλος της Γραμματείας της Ε.Ε. του ΚΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: