Αναγνώστες

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ

Η ΚΟΕ αμφισβητεί τις ιδρυτικές συμφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΥΓΗ 17/06/2009

Κεντρικά ζητήματα που απορρέουν από την ιδρυτική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ είναι αυτομάτως και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητεί η ΚΟΕ, την ίδια ώρα που αποδίδει στον ΣΥΝ όλες τις ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα. Με αφορμή, προφανώς, τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, η ΚΟΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

"Στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πάντα μιλούσαμε για ισοτιμία ανάμεσα στα μέρη του και δεν είχαμε συνομολογήσει 'δύο δικαιώματα του ΣΥΝ μέσα στα πλαίσιά του. Ως 'δύο δικαιώματα του ΣΥΝ' εννοούνται ότι α) στην ονομασία του θα υπάρχει το συνθετικό Συνασπισμός και β) ότι ο εκάστοτε επικεφαλής του Συνασπισμού τίθεται και επικεφαλής του συνδυασμού στην εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα τα 'δύο αυτά δικαιώματα του ΣΥΝ' να 'τηρούνται με ευλάβεια'. Και απλά ο ΣΥΝ να τηρεί την υποχρέωση να 'εξαντλεί κάθε δυνατότητα για να διασφαλίζουμε την πλουραλιστική εκπροσώπηση στις αιρετές θέσεις'. Αυτές οι πρόσφατες αναφορές δεν ταιριάζουν σε συνεργασία αριστερών δυνάμεων, δεν συνεπάγονται ισότιμη σχέση και συλλογική απόφαση για το τι κάθε φορά κρίνεται πιο αναγκαίο και καλό. Αυτό δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι ΣΥΝ και κάποιοι συνεργαζόμενοι μαζί του είναι ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει. Όποιος ανατρέξει σε αρχεία και αποφάσεις δεν θα βρει κάτι τέτοιο".

Σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα η ΚΟΕ σημείωσε: "Θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν θεωρούμε υπεύθυνη την Ανανεωτική Πτέρυγα για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά τον Συνασπισμό και τον τρόπο που αντιμετώπισε, διαχειρίστηκε, εξέφρασε και διεύθυνε την προεκλογική μάχη. Ακόμα υπάρχουν ευθύνες για το πώς αντιμετώπισε η ηγεσία του ΣΥΝ τόσο τον πόλεμο που γινόταν στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη συνολική εκπροσώπησή του στα ΜΜΕ, καθώς και την εφαρμογή των αποφάσεων των συνδιασκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ".

Αλ. Φλαμπουράρης: Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είναι και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Επαναλαμβάνοντας τη σταθερή επιμονή στην ενίσχυση και προώθηση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπεύθυνος από την πλευρά του ΣΥΝ στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης ξεκαθάρισε ότι από την ίδρυση του σχήματος το 2004 υπάρχουν κάποιες συμφωνίες, όπως ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ είναι και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν αμφισβητούνται.

"Είμαστε υπέρ του να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε υπέρ της άποψης ότι υπάρχει μια ισοτιμία στις σχέσεις, όχι όμως ισότητα. Πρέπει σε ένα βαθμό να λαμβάνουμε υπόψη τον συσχετισμό δυνάμεων" είπε στο Ρ/Σ "Στο Κόκκινο". Χαρακτήρισε λάθος και άδικο τη στάση της ΚΟΕ να αποδώσει όλες τις ευθύνες για το αποτέλεσμα στον ΣΥΝ.

Διευκρίνισε ότι για τον ΣΥΝ "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το άθροισμα των συνιστωσών. Για μας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημασία με την έννοια της δυναμικής την οποία αναπτύσσει και μπορεί να αναπτύξει, με την έννοια της δυναμικής η οποία έχει ευρύτητα και μεγάλο βάρος και περιλαμβάνει χιλιάδες αριστερούς και αριστερές, που δεν θέλουν να είναι οργανωμένοι/ες σε ένα σχήμα".

Α.Π.



Δήλωση – Παρατήρηση της ΚΟΕ

Προς τον υπεύθυνο πολιτικό συντάκτη
Προς τον διευθυντή της εφημερίδας Αυγή

Στο φύλλο της 17ης Ιουνίου 2009 η εφημερίδα ΑΥΓΗ θέτει έναν τίτλο σε ρεπορτάζ για τη δήλωση που κάναμε στις 14/6, που δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και παραποιημένη εικόνα για τη στάση και την άποψη της ΚΟΕ.
Σε μια κρίσιμη και λεπτή φάση για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια στιγμή που βάλλεται από πολλές πλευρές και πολλοί εύχονται το τέλος του, ένας τίτλος που δεν στηρίζεται πουθενά «Η ΚΟΕ αμφισβητεί τις ιδρυτικές συμφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ» λειτουργεί πυροδοτικά και παραπληροφορεί τους αναγνώστες σε ένα λεπτό και σοβαρό θέμα. Σε μια περίοδο μάλιστα που έχει ανοίξει ο διάλογος, η παράθεση ολόκληρης της δήλωσης της ΚΟΕ καθώς και του όποιου αντίλογου είναι πιο πρόσφορος τρόπος για να αποφευχθούν παρανοήσεις και παραπληροφορήσεις.
Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ο τίτλος μπήκε σκόπιμα και όχι για να βοηθήσει την αντικειμενική κρίση για να παρουσιάσει την ΚΟΕ ως αμφισβητούσα τις ιδρυτικές συμφωνίες. Στην πράξη, έτσι, επιχειρείται να θολώσουν τα νερά έστω για λίγες μέρες –αφού το ψέμα θα αποκαλυφθεί και με όρους δυσμενείς για όσους ισχυρίζονται τέτοια πράγματα. Μικροπονηριά του συντάκτη; Υπόδειξη από αλλού; Δεν ξέρουμε ούτε μας νοιάζει.
Ακόμα θα πρέπει να ρωτηθούν οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, η ΚΕΔΑ και ο Γιάννης Θεωνάς, η ΑΚΟΑ και ο Γιάννης Μπανιάς, αλλά και άλλοι της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, για να διαπιστωθεί ποιος έχει δίκιο, ποιος λέει αλήθεια και ποιος όχι, για να φανεί αν ισχύουν όσα υποστηρίζει ο Αλέκος Φλαμπουράρης και όσοι έχουν μια λανθασμένη πληροφόρηση.
Παρακαλούμε για τη δημοσίευση αυτής της παρατήρησης.

17/6/09
Γραφείο τύπου της ΚΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: