Αναγνώστες

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

VPRC 2/6/2009

Ευρωεκλογές 2009 - H πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές στο www.tvxs.gr (3η έρευνα)


Λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου το πολιτικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι αρκετά ρευστό, με την εικόνα των κομμάτων να παρουσιάζει ευμετάβλητα στοιχεία. Οι τελευταίες ημέρες θα κρίνουν εν πολλοίς, τόσο το ύψος της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ όσο και τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων, κυρίως του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων-Πρασίνων. Αναλυτικά:

1. Το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές αυξήθηκε θεαματικά από το 43% στο 53% της κοινής γνώμης. Εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό, είναι ωστόσο δεδομένο ότι το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει.

2. Η αύξηση του ενδιαφέροντος έχει ως συνέπεια την τάση μείωσης της αποχής. Η «σίγουρη αποχή» καταγράφεται στο 11% του εκλογικού σώματος και η δυνητική αποχή μπορεί να φτάσει έως και το 18%, έναντι του 24% που καταγραφόταν λίγες ημέρες πριν.

3. Η βεβαιότητα ψήφου καταγράφεται αυτή τη στιγμή στο 74% του εκλογικού σώματος, ποσοστό αρκετά «κανονικό» για δεδομένα ευρωεκλογών. Ομως, το ένα τέταρτο περίπου του εκλογικού σώματος δηλώνει ότι θα ψηφίσει διαφορετικά σε σχέση με τις Βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007.

4. Η ΝΔ αναδεικνύεται έως τώρα το κόμμα με την πιο αισθητή επικοινωνιακή καμπάνια, σε ένα περιβάλλον ωστόσο που το το 33% του εκλογικού σώματος δεν έχει έρθει έως τώρα σε επαφή με τα δεδομένα των προεκλογικών στρατηγικών.

5. Η εκτίμηση της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ καταγράφεται στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες (ΠΑΣΟΚ 37% - ΝΔ 33%). Το ανώτατο όριο εκλογικής επιρροής της ΝΔ είναι το 35% περίπου, κάτι που αν επιτευχθεί θα μειώσει κατά τι την επιρροή του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων-Πρασίνων.

6. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της VPRC παρατηρήθηκε μείωση μισής μονάδας για το ΠΑΣΟΚ, αύξηση μιας μονάδας για τη ΝΔ, μείωση μιας μονάδας για το ΚΚΕ, μισής μονάδας για τους Οικολόγους-Πράσινους και αύξηση μισής μονάδας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση μιας μονάδας στους μικρότερους συνδυασμούς, όπου και κυριαρχούν οι Ελληνες-Οικολόγοι (1%), η Δράση (0.8%), το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών και η Ενωση Κεντρώων (από 0.7%) και το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο (0.7%).

7. Η μάχη για την τρίτη θέση είναι απολύτως αμφίρροπη. Θεωρητικά οι Οικολόγοι-Πράσινοι έχουν περισσότερες πιθανότητες ακόμα να βρεθούν στην τρίτη θέση, λόγω του διευρυμένου δυνητικού εκλογικού περίγυρου που διαθέτουν. Ωστόσο, η τάση τους σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι πτωτική. Επίσης πτωτική υπήρξε η καμπύλη του ΚΚΕ, με αστάθμιστη αυτή τη στιγμή εξέλιξη. Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ, αύξησε σημαντικά την εσωτερική του «συσπείρωση», η οποία ακόμα είναι χαμηλή και το ύψος της οποίας θα κρίνει εντέλει το τελικό
Αποτελεσμα της ερευνας ΠΑΣΟΚ 37% ΝΔ 33% ΚΚΕ 7% ΣΥΡΙΖΑ 7% ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 7% ΛΑΟΣ 4.5% ΛΟΙΠΑ 4.5%

Δεν υπάρχουν σχόλια: