Αναγνώστες

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΓΑΛΛΙΑ: ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Συνεργασία των αριστερών κομμάτων στο β γυρο Μεγάλος χαμένος ο ΣΑΡΚΟΖΙ-και το ΝΕΟ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΝΑΚ)
Τα κόμματα της αριστεράς Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Οικολόγοι και το Μέτωπο της Αριστεράς συμφώνησαν να δώσουν μαζί την εκλογική μάχη. Δήλωσαν ότι επιδιώκουν με την κοινή της στάση η ήττα της δεξιάς να είναι ακόμα μεγαλύτερη στο β΄ γύρο. Και ταυτόχρονα να δώσουν μια νέα ώθηση στη δυναμική που εκφράστηκε με το αποτέλεσμα του α΄ γύρου.
"Διαβάστε περισσότερα".
. Η εκλογική συνεργασία όμως που επιτεύχθηκε δεν είναι ανέφελη. Οι σοσιαλιστές δεν ξεχνούν τον ηγεμονισμό τους. Ο Κον Μπεντίτ που ξαφνιάζει πάντα τους οικολόγους μίλησε ήδη για μια συνεργασία ΣΚ - Οικολόγων που στοχεύει στο 2012 (προεδρικές εκλογές). Το Μέτωπο της Αριστεράς πιστεύει ότι η πρόκληση για την αριστερά ήταν και παραμένει η χάραξη μιας αξιόπιστης εναλλακτικής ριζοσπαστικής και κοινωνικής πολιτικής. Σε αυτή τη συστράτευση κατά της δεξιάς μετέχει και το ΝΑΚ, που με ανακοίνωσή του καλεί να καταψηφιστούν οι συνδυασμοί της δεξιάς. Η πολιτική αυτή είναι τώρα ακόμα πιο αναγκαία γιατί μόνο έτσι μπορεί να κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου που τώρα εκφράζει την αποστροφή του απέναντι σ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Έτσι μπορούν ακόμα να ξεπεραστούν οι δισταγμοί, οι αγκυλώσεις του ΣΚ και των Οικολόγων που δείχνουν ότι δεν έχουν ξεπεράσει το παρελθόν τους. Με μια τέτοια πολιτική που θα έχει συνέχεια και συνέπεια μπορεί να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων. «Η ελπίδα δε διαπραγματεύεται». Μόνο με ένα αυθεντικό πρόγραμμα της αριστεράς μπορεί να ξαναγεννηθεί η ελπίδα και να συστρατευθούν ευρύτερες δυνάμεις.
Μπ. Κοβάνης
Αποτελέσματα Περιφερειακών εκλογών 2010
1. Σοσιαλιστικό Κόμμα 29,1%
2. UMP (Σαρκοζί) - συνεργαζόμενοι 26%
3. Ευρωπαίοι Οικολόγοι 12,2%
4. Εθνικό Μέτωπο (Λεπέν) 11,4%
5. Μέτωπο της Αριστεράς 6,1%
6. Modem (Κέντρο) 4.2%
7. Νέο Αριστερό Κόμμα 3,4%
8. Εργατική Πάλη 1,57%
- το ποσοστό αυτό δίνει η ΕΠ
και τα άλλα αριστερά ψηφοδέλτια
(Μέτωπο, ΝΑΚ)
9. Διάφορα αριστερά ψηφοδέλτια 3,1%
Στο Β΄ γύρο μπορούν να πάρουν μέρος τα ψηφοδέλτια που συγκέντρωσαν 10% σε κάθε περιφέρεια και ασφαλώς, μπορούν να συγχωνευθούν με άλλα ψηφοδέλτια. Τα ψηφοδέλτια που πήραν 5% και πάνω μπορούν να συγχωνευθούν με άλλα συγγενικά ψηφοδέλτια.
Μέτωπο της Αριστεράς
Το Μέτωπο της Αριστεράς σε εθνικό επίπεδο πήρε 6,95% στις 17 περιοχές που είχε αυτόνομες λίστες συγκέντρωσε 1.098.594 ψήφους έναντι 913.790 (6,4%) στις ευρωεκλογές το 1990.
Σε πέντε περιοχές συμμετείχε το ΓΚΚ σε κοινό ψηφοδέλτια με το ΣΚ.
• Σε τέσσερις περιοχές πήρε πάνω από 10% μέχρι 14,24% των ψήφων
• Σε τρεις έλαβε πάνω από 5%-8,59%. Στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού το ψηφοδέλτιο του Πιέρ Λοράν συγκέντρωσε 6,55% και σε τρεις δεν ξεπέρασε το 5% κυμάνθηκε από 1,64%-4,66%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: