Αναγνώστες

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Σωματείο εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Με αφορμή το κύμα απολύσεων που πλήττει ήδη τα ΜΜΕ το Σωματείο εργα-ζομένων ΜΜΕ Χίου θέλει να πληροφορήσει όλους τους συναδέλφους για τα αναφαίρετα δικαιώματα τους που πηγάζουν από την εργατική νομοθεσία και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Σε περίπτωση απόλυσης οι μισθοί που προβλέπονται από αυτές εξακο-λουθούν να ισχύουν και μόνο βάση αυτών πρέπει να υπολογιστεί η από-ζημίωση που δικαιούται ο απολυόμενος και η οποία είναι αδιαπρα-γμάτευτη.
Οι μισθοί σε περίπτωση απόλυσης, υπολογίζονται πάντοτε ακαθάριστοι .
Άδειες , επιδόματα κτλ τρέχουν μέχρι και την ημέρα υπογραφής της απόλυσης από τον εργαζόμενο. Και φυσικά δεν υπογράφουμε αν δεν έχουμε διασφαλίσει την είσπραξη των νόμιμων απαιτήσεων μας είτε με μετρητά ή επιταγή ή σε περίπτωση διακανονισμού ενώπιον του επόπτη εργασίας έστω με συναλλαγματικές. Στην περίπτωση που ο απολυόμενος συνάδελφος αμείβονταν με ποσά λιγότερα από όσα προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση τότε δικαιούται αναδρομικά όσα δεν πήρε όλα τα χρόνια που υπηρετούσε στην συγκεκριμένη θέση.

"Διαβάστε περισσότερα".
Εννοείτε δε ότι αδιαπραγμάτευτα είναι τα δεδουλευμένα αλλά και τα χρόνια προϋπηρεσίας ανεξαρτήτως αν στο ενδιάμεσο διάστημα η εταιρεία άλλαξε νομική μορφή ή επωνυμία (πχ από ΕΠΕ σε ΟΕ κ.τ.λ.).
Το Σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους στο κλάδο να προασπίσουν μέχρι τέλους πλήρη τα εργασιακά δικαιώματα και δεσμεύεται να καταγγείλει ως παράνομες και καταχρηστικές όσες απολύσεις δεν συνοδεύονται τουλάχιστον από αυτά τα ελάχιστα των αποζημιώσεων.
Επίσης δηλώνει την συμπαράσταση του στους υπό απόλυση συνάδελφους της εφημερίδας «Δημοκρατική» και καλεί την διοίκηση της έστω και την ύστατη ώρα να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της απέναντι σε αυτούς που με ανυπολόγιστες προσωπικές θυσίες και κόστος συνέβαλαν ώστε η εφη-μερίδα να παραμείνει με αξιοπρέπεια στις επάλξεις της ενημέρωσης μέχρι και το τελευταίο της φύλλο.
Παράλληλα δηλώνει τον αποτροπιασμό του από τις νεόκοπες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας των εκδόσεων «Αιολικά Νέα» και «Αιολικά Νέα της Κυριακής» καθώς και την συμπαράσταση του στο δίκαιο αγώνα του αδελφού σωματείου Σ.Ε.ΜΜΕ Λέσβου για την τήρηση και αποκατάσταση της νομι-μότητας και της ηθικής τάξης που επλήγη βάναυσα στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Συνάδελφοι τη κρίση που βιώνουν και τα ΜΜΕ δεν την δημιουργήσαμε εμείς. Αντίθετα όλα αυτά τα χρόνια σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο οι συνθήκες εργασιακής γαλέρας που βιώσαμε και δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθούμε να βιώνουμε με αμοιβές μακριά από όσα προβλέπουν οι ΣΣΕ , ανασφάλιστοι ή δηλωμένοι με ειδικότητες ξένες προς τις πραγματικές μας ιδιότητες , απλήρωτες υπερωρίες , ωράρια λάστιχο , μήνες ολόκληρους απλήρωτοι και πολλά ακόμη , συνέβαλλαν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων ΜΜΕ και τον πλουτισμό των ιδιοκτητών τους.
Ήρθε η ώρα να βροντοφωνάξουμε «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ» να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας και να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα μας.

Από το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Γιώργος Παγούδης Γιώργος Ξανθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: