Αναγνώστες

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«Αλλο είναι η αυτοδιοίκηση κι άλλο η κεντρική πολιτική σκηνή» επιμένουν τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς που βλέπουν προτάσεις τους για δημάρχους να γίνονται αποδεκτές από το κυβερνητικό επιτελείο. Ο κ. Φ. Κουβέλης και οι επιτελείς του αρνούνται ότι η συνεργασία σε τοπικό επίπεδο δημιουργεί συνθήκες για κεντρική πολιτική συμμαχία με το ΠαΣοΚ. Για τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς οι «υπερκομματικές υποψηφιότητες» του πρώην Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη για τον Δήμο Αθηναίων και του επιχειρηματία κ. Γ. Μπουτάρη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης αναδεικνύουν «μια καινούργια αντίληψη στην τοπική αυτοδιοίκηση ». Η κοινή στήριξη με το ΠαΣοΚ «δεν αποτελεί προανάκρουσμα πολιτικής συμμαχίας» είπε ο κ. Κουβέλης μιλώντας στο Κανάλι 1 του Πειραιά.

Ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας πάντως υπάρχει. Ετσι στον Βόλο το χρίσμα του ΠαΣοΚ για τον δήμο δόθηκε στον κ. Π. Σκοτεινιώτη (πρώην βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΝ) και στον Δήμο Ιωαννίνων στον γιατρό κ. Φ. Φίλιο που προέρχονται από τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς και στηρίζονται από τη Δημοκρατική Αριστερά. Σε εξέλιξη μάλιστα βρίσκονται συζητήσεις μεταξύ των τοπικών οργανώσεων των δύο χώρων στο Ιλιον Αττικής για στήριξη του κ. Ν. Ζενέτου και στην Καλλιθέα για στήριξη του κ. Κ. Ασκούνη. Επιπλέον η Δημοκρατική Αριστερά περιμένει αν το ΠαΣοΚ θα στηρίξει επιλογές της σε δήμους όπως Νέα Φιλαδέλφεια ( Στ. Κόντος ), ΡέντηΝίκαια ( Γ. Ιωακειμίδης ), Λαύριο ( Στ. Ιατρού ) αλλά και Νέα Σμύρνη, όπου «κατεβαίνει» ο Αν. Νεφελούδης, εκ των κορυφαίων στελεχών της. Την ίδια ώρα όμως στη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών δεν υπάρχει κοινή κάθοδος της Δημοκρατικής Αριστεράς με το ΠαΣοΚ. Με στελέχη της κατέρχεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ( Μπ. Βακαλόπουλος ), στα Ιόνια ( Σωτ. Βλάχος ), στην Κρήτη ( Αντ. Ανηψητάκης ), στην Κεντρική Μακεδονία ( Ασημίνα Ξηροτύρη ), στην Περιφέρεια Αττικής ( Γρ. Ψαριανός , αν και γίνονται συζητήσεις με τους Οικολόγους Πράσινους που έχουν προτείνει τον κ. Κ. Διάκο ). Από τη Δημοκρατική Αριστερά μιλούν για «σκληρά αυτοδιοικητικά κριτήρια», σε σημείο να στηρίζουν ακόμη και υποψηφίους προερχόμενους από την Κεντροδεξιά, όπως στον Δήμο Ψυχικού τον κ. Παντ. Ξηριδάκη.

«Η αυτοδιοικητική πολιτική δεν είναι παρακατιανή. Θα κάνουμε αγώνα για να πείσουμε ότι οι δημοτικές εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση για κομματικά γκάλοπ και πολλές μας επιλογές- π.χ., Μπουτάρηςθα προχωρούσαν ακόμη κι αν το ΠαΣοΚ δεν έδινε επίσημη στήριξη» τόνισε στο «Βήμα» ο κ. Θ. Μαργαρίτης. Και συμπλήρωσε: «Η μάχη κατά του μνημονίου είναι μια μάχη που αφορά τα κοινωνικά κινήματα που αναπτύσσονται και όχι ποιους δημάρχους θα βγάλουμε για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: