Αναγνώστες

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Κούβα: Πρόσω ολοταχώς για ιδιωτικοποιήσεις "για το καλό του σοσιαλισμού"...

ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/09/2010


Με σκοπό να "διατηρηθεί και να συνεχιστεί η τελειοποίηση του σοσιαλισμού" η κυβέρνηση της Κούβας γνωστοποίησε χτες μέσω της εφημερίδας Granma, επίσημου δημοσιογραφικού οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος, το σχέδιό της για περαιτέρω επέκταση του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία της χώρας.

Βάσει του πλάνου, θα επιτραπεί η αυτοαπασχόληση σε 178 τομείς της οικονομίας, ενώ η κυβέρνηση θα εξετάσει τη χορήγηση δανείων στους νέους επιχειρηματίες για να τους βοηθήσει να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά σχέδιά τους. Οι μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζονται λεπτομερώς στο σχετικό δημοσίευμα θα επιτρέψουν στους Κουβανούς να πωλούν τρόφιμα, να προσφέρουν υπηρεσίες μασάζ, εκπαίδευσης ζώων, επισκευής αυτοκινήτων και κατοικιών, να πωλούν κρασί και πολλά άλλα προϊόντα η διακίνηση των οποίων μέχρι τώρα εντάσσονταν στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της κουβανικής οικονομίας.

Ο σημαντικότερος στόχος της οικονομικής μεταρρύθμισης είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ εκθειάζεται η αυτοαπασχόληση καθώς προσφέρει στον εργαζόμενο "έναν άλλο τρόπο να αισθάνεται χρήσιμος μέσω της προσωπικής προσπάθειάς του"...

Πολλές από τις λεπτομέρειες του σχεδίου είχαν διαρρεύσει νωρίτερα, ωστόσο το δημοσίευμα της Granma είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση για τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα ιδιωτικά εστιατόρια, γνωστά ως "παλαδάρες" θα μπορέσουν να επεκταθούν στις 20 θέσεις πελατών, από το σημερινό όριο των 12. Επίσης, οι ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν άδεια να ζουν εκτός της χώρας θα μπορούν στο εξής να νοικιάζουν τα σπίτια τους όταν λείπουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη μαζί με την κεντρική τράπεζα, τη δυνατότητα να χορηγούνται πιστώσεις για να βοηθηθούν οι αυτοαπασχολούμενοι να στήσουν και να λειτουργήσουν τις ατομικές επιχειρήσεις τους. Πολλοί ωστόσο αναμένεται να πάρουν χρήματα από συγγενείς τους που ζουν στο εξωτερικό για να αρχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους.

Έγγραφα του Κομμουνιστικού Κόμματος που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα ανέφεραν πως οι αυτοαπασχολούμενοι θα καταβάλλουν φόρους που θα κυμαίνονται από 10% ως 40% των ακαθάριστων εσόδων τους, αναλόγως της επιχείρησης, συν άλλο ένα 25% για το εθνικό πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης. Η Granma αναφέρει πως οι φόροι θα αυξήσουν τα κυβερνητικά έσοδα και θα βοηθήσουν να επιτευχθεί η "αρμόζουσα αναδιανομή" τους.

1 σχόλιο:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

"Για το καλό του σοσιαλισμού.."

Όλα θα τα δούμε και θα τα ακούσουμε.