Αναγνώστες

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ 1915-1952



"Διαβάστε περισσότερα".

Αριστερά και Οικολογία

Αριστερά και Οικολογία
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ

--------------------------------------------------------------------------------

Δευτέρα 12 Απριλίου στις 19.00, ξενοδοχείο Athens Imperial (Πλατεία Καραϊσκάκη, ΜΕΤΡΟ Μεταξουργείο).


--------------------------------------------------------------------------------

Η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ οργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Αριστερά και Οικολογία" την Δευτέρα, 12/4/2010, στις 19.00,

Ομιλητές: Σάκης Κουρουζίδης, διευθυντής Ευώνυμης Βιβλιοθήκης, Λεωνίδας Λουλούδης, καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής Οικολόγων Πρασίνων, Νίκος Τσούκαλης, βουλευτής Αχαϊας ΣΥΡΙΖΑ. Συντονίζει η Χαρά Παπαϊωάννου, μέλος ΚΠΕ τουΣΥΝ

Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο Athens Imperial (Πλατεία Καραϊσκάκη, ΜΕΤΡΟ Μεταξουργείο).

"Διαβάστε περισσότερα".

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος "comenius" δια βίου μάθηση, μαθητές από το 4ο Γυμνάσιο και το Μουσικό Σχολείο Χίου χορεύουν απόσπασμα από τους Όρνιθες του Μ. Χατζιδάκι στο Gazziantep της Τουρκίας.
"Διαβάστε περισσότερα".

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Καμαρώστε τους μαλάκες του Χρυσοχοΐδη.

class="fullpost">
"Διαβάστε περισσότερα".

Για το δικαίωμα ψήφου των Γραμματέων Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΝ


Της Μαρίκας Φραγκάκη

Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της ΚΠΕ του ΣΥΝ για τη διενέργεια ή μη έκτακτου συνεδρίου και για το σχέδιο θέσεων, προέκυψε θέμα συμμετοχής με δικαίωμα ψήφου των Γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος. Το θέμα παρακάμφθηκε και στις δύο συνεδριάσεις. Μάλιστα, στη δεύτερη συνεδρίαση (13-14.3.10), το Προεδρείο επικαλέσθηκε το Καταστατικό, για να στηρίξει την άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό. Είναι όμως έτσι; Επειδή θεωρούμε το ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό, κρίναμε σκόπιμο να ανατρέξουμε τόσο στις σχετικές διατάξεις του Καταστατικού, όσο και στα «πολιτικά μαθηματικά» που εμπεριέχει.

Ξεκινώντας από το Καταστατικό, η παράγραφος ζʼ του άρθρου 7.ΙΙΙ ορίζει ότι «Στις συνεδριάσεις της ΚΠΕ για σοβαρά πολιτικά ζητήματα παίρνουν μέρος με δικαίωμα ψήφου οι γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του κόμματος» (σελ. 22)1. Κατά την άποψή μας, τούτο δεν αντιφάσκει με την παράγραφο δʼ του άρθρου 8.Ι, σύμφωνα με την οποία, «Η προκήρυξη Τακτικού Συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της ΚΠΕ». Ισχυριζόμαστε δηλαδή ότι η διεύρυνση της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων της ΚΠΕ με δικαίωμα ψήφου των Γραμματέων ΝΕ δεν αλλοιώνει τις αρμοδιότητές της. Πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα, τα οποία δεν αντίκεινται το ένα στο άλλο.


"Διαβάστε περισσότερα".
Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη ότι η σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου μπορεί να ζητηθεί από Πολιτικές Κινήσεις που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του κόμματος ή και από το 15% των μελών του (παράγραφος βʼ, άρθρο 8.ΙΙΙ), τότε γίνεται αντιληπτό ότι η συμμετοχή των Γραμματέων ΝΕ σε σχετικές με το θέμα ψηφοφορίες της ΚΠΕ όχι μόνο δεν αλλοιώνει τις αρμοδιότητές της, αλλά διευρύνει και ενισχύει τη βάση νομιμοποίησής τους.

Πόσο μάλλον που το Περιφερειακό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΝ «για την παρακολούθηση και τον συντονισμό σε θέματα αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής πολιτικής» σύμφωνα με τη διάταξη εʼ του άρθρου 5 του από 2005 Καταστατικού δεν συστάθηκε ακόμα! Θεσμικά, συνεπώς, θεωρούμε ότι η συμμετοχή των γραμματέων στη λήψη αποφάσεων της ΚΠΕ στις προαναφερθείσες συνεδριάσεις είναι τυπικά και ουσιαστικά σύννομη.

Από την πλευρά όμως των «πολιτικών μαθηματικών», τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα! Ειδικότερα, η ΚΠΕ έχει 125 μέλη, ενώ οι Γραμματείς Ν.Ε. ανέρχονται σε 62. Από αυτούς, 7 είναι μέλη της ΚΠΕ. Συνεπώς, τυχόν συμμετοχή των γραμματέων Ν.Ε. στην ΚΠΕ με δικαίωμα ψήφου θα αύξανε το σύνολο των ψηφοφόρων κατά 55 (62-7) ή κατά 44%, ποσοστό που είναι μειοψηφικό στο σύνολο της ΚΠΕ. Η σημασία της αύξησης αυτής των ψήφων όμως πρέπει να αξιολογηθεί σε σχέση με τον συσχετισμό των πολιτικών ομάδων εντός της ΚΠΕ, ο οποίος σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 5ου συνεδρίου έχει ως εξής:

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
% μελών ΚΠΕ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝOΤΗΤΑ (Αριστερό Ρεύμα & Κοκκινοπράσινο Δίκτυο)


62,31

ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
30,50

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
2,80

ΥΠΕΡΒΑΣΗ
2,63

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
0,88

ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΠΕ
0.88


Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, στην ΚΠΕ του ΣΥΝ σήμερα καταγράφεται μια ευρύτατη πλειοψηφία. Στις συνθήκες αυτές, τυχόν αύξηση του αριθμού των ψηφοφόρων, δεν απειλεί εμφανώς την πολιτική πλειοψηφία της ΚΠΕ. Εκείνο όμως το οποίο ενδεχομένως δημιουργεί ανησυχίες είναι (α) το απρόβλεπτο της ψήφου των Γραμματέων, και μάλιστα σε περιόδους αναταράξεων, όπως είναι η τρέχουσα, (β) το μη συμπαγές του πλειοψηφικού πολιτικού ρεύματος στην ΚΠΕ, το οποίο εμφανίζει ρωγμές το τελευταίο διάστημα και (γ) η έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας, αφού σπάνια η ΚΠΕ δίδει δικαίωμα ψήφου στους Γραμματείς ΝΕ.

Αν τα «πολιτικά μαθηματικά» εξηγούν ως ένα βαθμό την επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίσθηκε το θέμα της συμμετοχής των γραμματέων Ν.Ε. με δικαίωμα ψήφου στις δύο παραπάνω αναφερόμενες συνεδριάσεις της ΚΠΕ, το ίδιο το Καταστατικό διακηρύττει ότι «Ο Συνασπισμός είναι κόμμα των μελών του» (άρθρο 3β). Με την έννοια αυτή, η διεύρυνση της νομιμοποιητικής βάσης των αποφάσεων του ανώτερου οργάνου, της ΚΠΕ, και μάλιστα σε κρίσιμες περιόδους πρέπει κατά την άποψή μας να επιζητείται.

Γενικά, το Καταστατικό του κόμματος είναι σαφές ως προς τις κατευθύνσεις του. Ορθώς κατά τη γνώμη μας, θέτει μια γενική αρχή προς ερμηνεία και εφαρμογή από το ανώτερο όργανο, την ΚΠΕ, η οποία οφείλει να επιδείξει πολιτική τόλμη και εμπιστοσύνη στα περιφερειακά στελέχη του κόμματος, ενισχύοντας έτσι τις διαύλους επικοινωνίας της με τα μέλη του κόμματος, αλλά και με την ίδια την κοινωνία, σε μια κρίσιμη από κάθε άποψη περίοδο.

1. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο ζήτημα δικαιώματος ψήφου δεν έχει προκύψει σε σχέση με τους βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος, δεδομένου ότι οι 8 στους 10 βουλευτές μας είναι ήδη μέλη της ΚΠΕ, καθώς και ο ευρωβουλευτής μας.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΓΑΛΛΙΑ: ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Συνεργασία των αριστερών κομμάτων στο β γυρο Μεγάλος χαμένος ο ΣΑΡΚΟΖΙ-και το ΝΕΟ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΝΑΚ)
Τα κόμματα της αριστεράς Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Οικολόγοι και το Μέτωπο της Αριστεράς συμφώνησαν να δώσουν μαζί την εκλογική μάχη. Δήλωσαν ότι επιδιώκουν με την κοινή της στάση η ήττα της δεξιάς να είναι ακόμα μεγαλύτερη στο β΄ γύρο. Και ταυτόχρονα να δώσουν μια νέα ώθηση στη δυναμική που εκφράστηκε με το αποτέλεσμα του α΄ γύρου.
"Διαβάστε περισσότερα".
. Η εκλογική συνεργασία όμως που επιτεύχθηκε δεν είναι ανέφελη. Οι σοσιαλιστές δεν ξεχνούν τον ηγεμονισμό τους. Ο Κον Μπεντίτ που ξαφνιάζει πάντα τους οικολόγους μίλησε ήδη για μια συνεργασία ΣΚ - Οικολόγων που στοχεύει στο 2012 (προεδρικές εκλογές). Το Μέτωπο της Αριστεράς πιστεύει ότι η πρόκληση για την αριστερά ήταν και παραμένει η χάραξη μιας αξιόπιστης εναλλακτικής ριζοσπαστικής και κοινωνικής πολιτικής. Σε αυτή τη συστράτευση κατά της δεξιάς μετέχει και το ΝΑΚ, που με ανακοίνωσή του καλεί να καταψηφιστούν οι συνδυασμοί της δεξιάς. Η πολιτική αυτή είναι τώρα ακόμα πιο αναγκαία γιατί μόνο έτσι μπορεί να κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου που τώρα εκφράζει την αποστροφή του απέναντι σ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Έτσι μπορούν ακόμα να ξεπεραστούν οι δισταγμοί, οι αγκυλώσεις του ΣΚ και των Οικολόγων που δείχνουν ότι δεν έχουν ξεπεράσει το παρελθόν τους. Με μια τέτοια πολιτική που θα έχει συνέχεια και συνέπεια μπορεί να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων. «Η ελπίδα δε διαπραγματεύεται». Μόνο με ένα αυθεντικό πρόγραμμα της αριστεράς μπορεί να ξαναγεννηθεί η ελπίδα και να συστρατευθούν ευρύτερες δυνάμεις.
Μπ. Κοβάνης
Αποτελέσματα Περιφερειακών εκλογών 2010
1. Σοσιαλιστικό Κόμμα 29,1%
2. UMP (Σαρκοζί) - συνεργαζόμενοι 26%
3. Ευρωπαίοι Οικολόγοι 12,2%
4. Εθνικό Μέτωπο (Λεπέν) 11,4%
5. Μέτωπο της Αριστεράς 6,1%
6. Modem (Κέντρο) 4.2%
7. Νέο Αριστερό Κόμμα 3,4%
8. Εργατική Πάλη 1,57%
- το ποσοστό αυτό δίνει η ΕΠ
και τα άλλα αριστερά ψηφοδέλτια
(Μέτωπο, ΝΑΚ)
9. Διάφορα αριστερά ψηφοδέλτια 3,1%
Στο Β΄ γύρο μπορούν να πάρουν μέρος τα ψηφοδέλτια που συγκέντρωσαν 10% σε κάθε περιφέρεια και ασφαλώς, μπορούν να συγχωνευθούν με άλλα ψηφοδέλτια. Τα ψηφοδέλτια που πήραν 5% και πάνω μπορούν να συγχωνευθούν με άλλα συγγενικά ψηφοδέλτια.
Μέτωπο της Αριστεράς
Το Μέτωπο της Αριστεράς σε εθνικό επίπεδο πήρε 6,95% στις 17 περιοχές που είχε αυτόνομες λίστες συγκέντρωσε 1.098.594 ψήφους έναντι 913.790 (6,4%) στις ευρωεκλογές το 1990.
Σε πέντε περιοχές συμμετείχε το ΓΚΚ σε κοινό ψηφοδέλτια με το ΣΚ.
• Σε τέσσερις περιοχές πήρε πάνω από 10% μέχρι 14,24% των ψήφων
• Σε τρεις έλαβε πάνω από 5%-8,59%. Στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού το ψηφοδέλτιο του Πιέρ Λοράν συγκέντρωσε 6,55% και σε τρεις δεν ξεπέρασε το 5% κυμάνθηκε από 1,64%-4,66%.

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Ένα Σαββατοκύριακο της αντισυστημικής αριστεράς...

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια, σας κάνω copy το σύνδεσμο να σας περιγράψει ο εισηγητής της συνέλευσης της εφημερίδας “δρόμος” πως πέρασε ένα επαναστατικό Σαββατοκύριακο αυτός και η αντισυστημική αριστερά στη Χίο.
Όχι σαν τους άλλους της "Kοσμικής αριστεράς"...κατά την "όπερα της πεντάρας"
(Συχωρήστε τη γλαφυρότητα του κειμένου και τις φωτογραφίες, οφείλετε στις πρώτες μέρες της Άνοιξης)

http://stoforos.blogspot.com/2010/03/blog-post_22.html

http://blogoperatispentaras.blogspot.com/2010/03/blog-post_21.html







"Διαβάστε περισσότερα".

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση-ομιλία που οργάνωσε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ στη ΧΙΟ με ομιλητή το βουλευτή Δ. Παπαδημούλη.
Περισσότερα από 120 άτομα από όλο το πολιτικό φάσμα παρευρέθηκαν στην ομιλία και τον ακούσαν με μεγάλη προσοχή να αναλύει τις θέσεις του κόμματος σχετικά με την κρίση. Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε συνεστίαση στη ταβέρνα “ΧΟΤΖΑΣ”






"Διαβάστε περισσότερα".

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

"Μπάτσοι" και προβοκάτορες


του Δημήτρη Παλαιολογόπουλου


Με αφορμή το πρόσφατο βάναυσο ψέκασμα του Μανώλη Γλέζου, αλλά και την προβοκατόρικη επίθεση κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλου, θυμήθηκα ένα περιστατικό που συνέβη πριν από 54 χρόνια, στη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου.

Ήταν τον Φλεβάρη του 1956. Τότε η ΕΔΑ που εκπροσωπούσε ολόκληρη την αριστερά, είχε αποφασίσει να κατέβει στις εκλογές σε συμμαχία με όλες σχεδόν τις κεντρώες δυνάμεις, ακόμη και με το συρρικνωμένο "Λαϊκό Κόμμα" του Κων. Τσαλδάρη. Είχαν σχηματίσει τη "Δημοκρατική Ένωση", για ν' αντιμετωπίσουν όλοι μαζί τη δεξιά "ΕΡΕ" του Κων. Καραμανλή.
"Διαβάστε περισσότερα".
Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Κοραή και ήταν γεμάτη παλμό. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν φυσικά και εκπρόσωπος της αριστεράς. Όταν τελείωσε, όμως και αποχώρησε ο πολύς κόσμος, ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας, όλοι αριστεροί, ανοργάνωτοι οι περισσότεροι αλλά και αρκετά οργανωμένοι, παραμένανε στην πλατεία φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας φορτικά να μιλήσει ο Μανώλης Γλέζος, που πρόσφατα είχε βγει από τη φυλακή (για να φυλακιστεί και πάλι λίγο αργότερα).

Η κατάσταση άρχισε να γίνεται επικίνδυνη. Η αστυνομία που είχε παραταχθεί στις τέσσερις γωνίες της πλατείας, ήταν έτοιμη να ορμίσει και τότε "όποιον πάρει ο χάρος"! Οι νεολαίοι όμως εκεί. "Να μιλήσει ο Γλέζος"! Και τότε ο Μανώλης Γλέζος κατέβηκε από το προεκλογικό κέντρο (τότε ήταν ολόμαυρο το μαλλί του, το ίδιο και το μουστάκι του) και με αυστηρό ύφος ζήτησε από τους νέους να διαλυθούν το γρηγορότερο. Και τα κατάφερε φυσικά. Μόνο που οι περισσότεροι φύγανε απογοητευμένοι που δεν τον ακούσανε να μιλάει... Η τότε καθοδήγηση της νεολαίας μας όμως θεώρησε πολύ σωστή την κίνησή του. Και τούτο γιατί οι συνειδητοί ή ασυνείδητοι προβοκάτορες που πάντα βρίσκονται σε τέτοιες εκδηλώσεις, σίγουρα θα προκαλούσαν την αστυνομία και θα δημιουργούνταν ανεξέλεγκτα επεισόδια που φυσικά θα ήταν πέρα για πέρα σε βάρος μας...

***

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι της ελληνικής ιστορίας. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και στην αστυνομία. Σίγουρα εκσυγχρονίστηκε και εκδημοκρατίστηκε σε σημαντικό βαθμό. Όχι πως δεν υπάρχουν "σταγονίδια" με νοοτροπίες αυταρχισμού, βαρβαρότητας και αυθαιρεσίας, που μερικές φορές γίνονται ολόκληρα θολά ποταμάκια και σπάνε αράδα κεφάλια, ωστόσο θα ήταν πολύ άδικος εκείνος πυ θα 'λεγε πως η ελληνική αστυνομία παραμένει στα ίδια όπως και τότε.

Οι προβοκάτορες όμως δεν άλλαξαν καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα όσο η δημοκρατία βαθαίνει τόσο αυτοί αποθρασύνονται. Μοναδικός τους, στόχος είναι να προκαλούν όχι μονάχα την αστυνομία, αλλά και την κοινή γνώμη, που ξέρουμε πόσο είναι ευαίσθητη σε τέτοιες καταστάσεις. Φυσικά δεν είναι όλοι συνειδητοί. Υπάρχουν κι εκείνοι που παρασύρονται από ενθουσιασμό ή αγανάκτηση. Το αποτέλεσμα όμως παραμένει το ίδιο. Η ζημιά που γίνεται στα λαϊκά κινήματα και την αριστερά είναι ανυπολόγιστη...

Τι πρέπει να κάνει η δική μας αριστερά; Τι άλλο παρά να καταγγέλλει, ν' απομονώνει και προ πάντων να ξεσκεπάζει τους κάθε είδους προβοκάτορες, σ' όποια παράταξη κι αν ανήκουν. Και φυσικά να περιφρουρεί τις εκδηλώσεις της, προφυλάσσοντάς τες από αυτού του είδους τους "επαναστάτες" και αδιαφορώντας για τυχόν κριτικές και πολλές φορές έχουν και ύποπτο χαρακτήρα. Μ' αυτόν τον τρόπο περιφρουρούμε και την ίδια τη δημοκρατία. Τη δημοκρατία με την οποία εμείς θέλουμε να κατακτήσουμε τον σοσιαλισμό που οραματιζόμαστε.

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



"Διαβάστε περισσότερα".

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Η πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑ


Με αφορμή την Απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ(Πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα και το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ)
Δημήτρης Χατζησωκράτης, 15/03/2010

Δεν πρόλαβαν να περάσουν 24 ώρες από την Διήμερη συζήτηση στην ΚΠΕ του ΣΥΝ για τις «Θέσεις προς το Έκτακτο Συνέδριο» , όπου κεντρική θέση κατείχαν οι επεξεργασίες για την «συγκυρία και τη διέξοδο από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της υπερχρέωσης» και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήλθε άμεσα για να δράσει διορθωτικά, να μας επαναφέρει στην τάξη και να δώσει την «επαναστατική» και αριστερή ερμηνεία των όσων διατυπώθηκαν.

Επειδή λοιπόν υπήρξε από όλες τις πλευρές του ΣΥΝ, παρά τις μεγάλες διαφωνίες σε άλλα θέματα, γενική συμφωνία και σύγκλιση σε μέτρα και πρωτοβουλίες του ΣΥΝ αντιμετώπισης της κρίσης η Γραμματεία αστραπιαία θέλησε με απόφασή της να μας επαναφέρει… στην «πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑ».

Μας προτείνει λοιπόν σήμερα να «προβάλουμε συνολικά, αποκαλυπτικά αλλά και διεκδικητικά …πολιτικές αιχμές» και όλα αυτά ως ««πλαίσιο» για τοπικές παρεμβάσεις, συγκρότηση των Επιτροπών και συμφωνίες για ενότητα δράσης με άλλες δυνάμεις»:

Μεταξύ των άλλων προτείνει :

1. την προοπτική εθνικοποίησης των Τραπεζών

2. την «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους»

3. την Επανάκτηση και εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας Επιχειρήσεων και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο

Και θέτει ως στόχο «κυρίως τη συσπείρωση του κόσμου και την ένταση της αντιπαράθεσης με τα κυρίαρχα ιδεολογήματα(!)» τη διενέργεια δημοψηφίσματος ενάντια στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας .

Την ώρα που μπροστά μας έχουμε συγκριμένους διεκδικητικούς αγώνες και έχουμε όλη τη δυνατότητα να συσπειρώσουμε ευρύτατες δυνάμεις ενάντια στα μέτρα εμείς να ασχολούμαστε «επαναστατικά» με το δημοψήφισμα, !.

Ο τέλειος αποπροσανατολισμός!

Να σημειώσουμε ότι στην Π. γρ/εία του ΣΥΝ η πρόταση αυτή είχε συναντήσει ευρύτερη αντίθεση!

Δεν έχει τελειώσει ο απόηχος των ομιλιών όλων των στελεχών της ΑΝ. Πτέρυγας στην ΚΠΕ εχθές που κατέληγε. «Και αυτές οι όποιες καλές θέσεις που με μεγάλη πλειοψηφία μπορούμε να πάρουμε για τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν άμεσα οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της χώρας θα πολτοποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως έγινε με το Πρόγραμμα του κόμματος».

Τόσο άμεσή επιβεβαίωση πρόβλεψης οφείλω να το ομολογήσω δεν το περίμενα !!!!

Δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι τροχοπέδη των εξελίξεων, αποτελεί το όχημα που μας οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα στον αντισυστημισμό και τον αριστερισμό. Όσο γρηγορότερα προωθηθεί η απεμπλοκή του ΣΥΝ από το ΣΥΡΙΖΑ τόσο το καλύτερο.


"Διαβάστε περισσότερα".

Θέλει ο Νομάρχης να κρυφτεί…

Με λιτή ανακοίνωση της εταιρείας, οι πολίτες της Χίου πληροφορήθηκαν την ακύρωση για εμπορικούς λόγους της πρωινής πτήσης Αθήνα-Χίο-Αθήνα της Aegean από τις 14 του Απρίλη. Απέμεινε έτσι για την εξυπηρέτηση όσων επιθυμούν να ταξιδέψουν πρωινό προς ή από τη Χίο μόνο η πτήση της υπό συγχώνευση με την Aegean εταιρείας, Olympic Air.
Είναι οι ίδιοι εμπορικοί λόγοι που επικαλείται η εταιρεία που διαμορφώνουν τροποποιήσεις δρομολογίων για όλο το Βόρειο Αιγαίο και προοίμιο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει το οριστικό πλέον πάντρεμα, των δύο μέχρι χθες ανταγωνιστριών εταιρειών Aegean και Olympic Air, με τις ευλογίες της Κυβέρνησης και τη βούλα της περίφημης επιτροπής ανταγωνισμού.

"Διαβάστε περισσότερα".
Είναι το πάντρεμα των δυο εταιρειών που συνθέτει νέο τοπίο στις αερομεταφορές με έντονα χαρακτηριστικά δημιουργίας καρτέλ, ανάλογου με αυτό που λυμαίνεται τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας και καταταλαιπωρεί τους άτυχους ακρίτες του Αρχιπελάγους.
Πολύ γρήγορα- δυστυχώς- επιβεβαιώθηκαν όσοι διέβλεψαν ολέθριες συνέπειες για τους νησιώτες και τα νησιά από το ξεπούλημα στους ιδιώτες του εθνικού μας αερομεταφορέα, όπως τάχιστα διαψεύστηκαν και όσοι συνειδητά ή από αφέλεια, επικαλούμενοι τον πολλά υποσχόμενο υγιή ανταγωνισμό, έσπευσαν να επικροτήσουν την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Εκκωφαντική η σιωπή των αιρετών εκπροσώπων μας όταν η τότε κυβέρνηση δέσμια των νεοφιλελεύθερων επιλογών της, στερούσε και στους κατοίκους της Χίου των υπηρεσιών που μόνο ο εθνικός αερομεταφορέας μπορούσε να προσφέρει στα ακριτικά νησιά. Σιώπησαν ένοχα και με την ανοχή που επέδειξαν συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης.
Ήταν τότε που ο Νομάρχης περιχαρής για τις εξελίξεις απαιτούσε τον αποχαρακτηρισμό από άγονης της αεροπορικής γραμμής σύνδεσης της Χίου με τη Θεσσαλονίκη, όταν ο τόπος βοούσε για το διαφαινόμενο πάντρεμα των δύο μεγάλων αεροπορικών εταιρειών της χώρας και το αεροπορικό ιδιωτικό μονοπώλιο διαγράφονταν ως άμεση απειλή.
Οι επιχειρηματίες των αιθέρων φρόντισαν όμως σύντομα να αφαιρέσουν το φύλλο συκής και να αποκαλύψουν πλήρως τις προθέσεις τους. Η επίκληση επιχειρηματικών λόγων όπως πολύ κομψά ονομάζουν την ακόρεστη δίψα τους για κέρδος, είναι αυτό που υπαγορεύει τα επιχειρηματικά τους σχέδια για τις τροποποιήσεις των αεροπορικών δρομολογίων για τα νησιά μας. Άκομψα όμως αφαίρεσαν και το φύλλο συκής από όσους στο όνομα του υγιούς ανταγωνισμού επέδειξαν ανοχή στις επιχειρηματικές τους επιδιώξεις.
Θορυβημένος ο Νομάρχης καλεί τους ομολόγούς του των γειτονικών Νομών να αντιμετωπίσουν από κοινού τις αρνητικές για τους κατοίκους του αρχιπελάγους συνέπειες.
Όμως πλέον είναι αργά. Η εκκωφαντική σιωπή όταν η τότε κυβέρνηση εκποιούσε τον εθνικό αερομεταφορέα δεν καλύπτεται από τις λαϊκίστικες κατόπιν εορτής, φωνασκίες του Νομάρχη.
Τo καρτέλ στις αερομεταφορές είναι πλέον εδώ. Η επίκληση του υγιούς ανταγωνισμού από το Νομάρχη έδωσε τη θέση της σε ανούσιες δημαγωγικές κορώνες.
Το αίτημα των πολιτών για εθνικό δημόσιο αερομεταφορέα, καθαρμένο και απαλλαγμένο από τις αμαρτίες των κομμάτων εξουσίας που τον διαχειρίζονταν, παραμένει πάντα επίκαιρο. Είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική που διασφαλίζει τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας. Στην κατεύθυνση αυτή θα ήθελαν οι χιώτες να κινηθεί ο Νομάρχης τους. Αλλά ο Νομάρχης με τις άναρθρες κραυγές του απλά επιβεβαιώνει τον εαυτό του.
Θέλει ο Νομάρχης να κρυφτεί…
Αλέκος Γαϊτάνος
Επικεφαλής του Νομαρχιακού Συνδυασμού Χίου «Ενωτική Αριστερή Κίνηση». (Ε.Α.Κ)

Προς νέα ΚΠΕ του ΣΥΝ για τις ΘΕΣΕΙΣ του Εκτάκτου ΣΥΝεδρίου

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής(14/03/10) η διήμερη Συνεδρίαση της ΚΠΕ σε κλίμα έντασης και αντεγκλήσεων. Με εντελώς οριακή πλειοψηφία-από πολλά μέλη της ΚΠΕ αμφισβητήθηκε κι΄όλας- εγκρίθηκε το κείμενο της πλειοψηφίας της Επιτροπής Θέσεων ως «κορμός» έτσι ώστε να επιχειρηθεί σύνθεση ανάμεσα στα επιμέρους κείμενα, το αποτέλεσμα της οποίας θα τεθεί υπό κρίση στην ΚΠΕ σε νέα συνεδρίασή της σε 15 μέρες.

Συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή (Βούτσης Λαφαζάνης Μπαλάφας) για να επιχειρήσει αυτή τη συνθετική προσπάθεια. Στην επιτροπή δεν δέχτηκε να πάρει μέρος η Ανανεωτική Πτέρυγα (Δ. Χατζησωκράτης), όπως αρχικά είχε προταθεί, θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης και σύνθεσης με τα άλλα κείμενα.

"Διαβάστε περισσότερα".
Όλα τα υπόλοιπα θέματα, (μέτρο εκλογής αντιπροσώπων, καταστατικό ως θέμα της ημερήσιας διάταξης του συνεδρίου, κλπ) θα αποφασιστούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ.

Το κείμενο της Ανανεωτικής Πτέρυγας το ψήφισαν 30 μέλη της ΚΠΕ που ανήκουν στην Πτέρυγα. Πιο συγκεκριμένα οι:

Ανδριοπούλου Σοφία, Βαρελά Γεωργία, Βουκελάτος Κώστας, Γεωργάτος Γεράσιμος, Γουργούρη Φανή, Ζάμπας Κώστας, Ζορκάδης Βαγγέλης, Καλιπολίτη Δώρα, Κλαυδιανός Ανδρέας, Κουβέλη Μαρία, Κουβέλης Φώτης, Λεβέντης Σωτήρης, Λυκούδης Σπύρος, Μαργαρίτης Θόδωρος, Μαυροκεφαλίδης Χρήστος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μπαγεώργος Στέφανος, Μπίρμπας Δημήτρης, Ξηροτύρη Μίνα, Παπαδημούλης Δημήτρης, Παπαϊωάννου Χαρά, Παπαχελά Νέλλη, Προβατάς Φώτης, Σαμπατακάκης Μιχάλης, Στάικος Χρήστος, Σταυρόπουλος Χρήστος, Σχετάκης Αντώνης, Τσικαρδάνη Δώρα, Φιλίνη Άννα, Χατζησωκράτης Δημήτρης. Το κείμενο επίσης υποστηρίζουν και οι δύο βουλευτές που δεν είναι μέλη της ΚΠΕ, αλλά έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες της, οι Λεβέντης Θανάσης και Τσούκαλης Νίκος.



Η Παρουσίαση του κειμένου της ΑΝ. Πτέρυγας από τον Δ. Χατζησωκράτη

1. Θα σας παρουσιάσω το κείμενο, που με τον σ. ΚΚ, καταθέσαμε με τίτλο: Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ. Θα αποφύγω να αναφερθώ στα άλλα κείμενα που έχουν κατατεθεί. Η κατ΄ αντιπαράθεση παρουσία τους έχει από μόνη της το βάρος της.

Όμως είμαι υποχρεωμένος να κάνω μια εξαίρεση. Υπάρχουν δύο αναφορές στο κείμενο της πλειψηφίας της Επιτροπής Θέσεων, που είναι απαράδεκτες. Επιεικώς. Κριτική ναι! Πολεμική ναι και σκληρή. Αλλά απόλυτη αναστροφή της πραγματικότητας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή! Εξηγούμαι.

Η πρώτη αφορά στον «Δεκέμβρη». Αναφερόμενο στους παράγοντες που θόλωσαν τη γραμμή του κόμματος, στο κεφάλαιο 2. Η πορεία μας μέχρι σήμερα», λέει συγκεκριμένα: « η ισχυρή Προβολή απόψεων συντρόφων που καταδίκαζαν συνολικά την έκρηξη».

Ε! όχι! Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια. Καταβαίνουμε γιατί επιχειρείται η μετάθεση ευθυνών γιατί ο Δεκέμβρης είναι πανθομολογούμενα σημείο καμπής του κόμματος όχι προς τα πάνω αλλά προς τα κάτω, αλλά οφείλω να υπογραμμίσω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε και κανείς από την Αν. Πτ. και πουθενά δεν καταδίκασε την έκρηξη.

Τονίζαμε, και σε μεγάλη δημόσια συγκέντρωση στις 28/1/2009 ο Φ. Κ. ανακεφαλαίωνε όλα όσα είχαμε πει ότι, τονίζουμε λοιπόν, και θα το επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΝ, και η νεολαία του ΣΥΝ από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα στην νεολαιίστικη έκρηξη, μετά τη δολοφονία του Αλέξη, δεν έγινε ξεκάθαρο ότι την ώρα που ήμασταν στο πλευρό των νέων και των αγώνων τους ήμασταν ταυτόχρονα χωρίς «ναι μεν» και «αλλά» ενάντιοι στην βία

Οφείλαμε, όχι μόνο να δηλώνουμε, αλλά και με τις πολιτικές πρακτικές μας να πείθουμε ότι, για τον ΣΥΝ, αυτοί που καίνε, καταστρέφουν και λεηλατούν δεν είναι «λαϊκοί αγωνιστές με λάθος μεθόδους και μορφές πάλης», αλλά εχθροί της δημοκρατίας, άρα και εχθροί της Αριστεράς.

Έτσι έπρεπε ο ΣΥΝ να μιλήσει στη νέα γενιά, έτσι καθαρά και αριστερά. Να κάνει συνεχώς σαφές πως ο ΣΥΝ ως η Αριστερά του δημοκρατικού δρόμου θεωρεί τη δημοκρατία, την συνεχώς αυτοελεγχόμενη δημοκρατία, ταυτισμένη με το σοσιαλισμό. Να μιλήσει για τα απόλυτα αδιέξοδα της βίας. Η φυσιογνωμία μας, τούτων δοθέντων, αλλά και με την επιπρόσθετη πίεση των ΜΜΕ έβγαινε «θολή». Αυτά λέγαμε!

Το δεύτερο. Αναφέρει το κείμενο της πλειοψηφίας της Επιτροπής, : «έλλειψη σεβασμού κάποιων συντρόφων στην ψήφο των μελών που αποφάσισε τη σειρά των υποψηφίων ευρωβουλευτών». Εδώ είμαστε, μεταξύ μας, τώρα. Είπε κανείς μας να αλλάξει η σειρά των υποψηφίων;;; Δηλαδή για να το κάνω λιανά. Υποστήριξε κανείς να πάει ο Παπαδημούλης πρώτος και ο Χουντής Δεύτερος;;; Όλοι και όλες ξέρουμε πως αυτό που είπαμε ήταν απλά: Οι δύο πρώτες θέσεις στους υποψηφίους του κόμματος και η Τρίτη θέση σε συμμάχους!

Καταλαβαίνω ότι είναι δύο ζητήματα που πονάνε. Δεν αντιμετωπίζονται όμως με τέτοια διαστρέβλωση!

Παρακαλώ λοιπόν στο κείμενο που θα κυκλοφορήσει για τις προσυνεδριακές διαδικασίες να υπάρξει η σχετική διόρθωση!

2. Στο κείμενό μας τώρα!

Στη διαδικασία του Συνεδρίου οφείλουμε να αναστοχαστούμε όλοι και όλες τι είναι αυτό που μας έχει φέρει εδώ όπου άλλοι να λένε είναι εξαιρετικά άσημη η κατάσταση, άλλοι να λένε δεν πάει άλλο, άλλοι να αναφωνούν: Πρόεδρε άλλαξέ τα όλα κλπ κλπ.

Ποιά είναι η απάντηση στην πορεία μας δύο χρόνια τώρα; Τι είναι αυτό που έφταιξε και « ψοφάν τα έρμα;». Πολιτική πλειοψηφία του 70% υπήρξε. Πλειοψηφία μεγάλη και ο πρόεδρος. Μέσα, στη διάθεση του κόμματος υπήρξαν. Ραδιοφωνικός σταθμός, ΑΥΓΗ στην απόλυτη διάθεση. Περάσαμε δυό εκλογικές μάχες. Τι συνέβη ακριβώς;; Δεν είναι δυνατόν όλα αυτά να περνάνε ελάχιστα από μπροστά μας σαν φωτογραφικά ενσταντανέ και εμείς απλώς να λέμε συνέβησαν. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι : «Πρέπει να το αναλύσουμε, να το εξετάσουμε παραπέρα και τίποτε άλλο…» Τίποτα; Όχι ακριβώς. Στεκόμαστε και κάνουμε ΖΟΥΜ κάπου. Σε ένα τομέα. Στον εσωτερικό εχθρό. Στην μειοψηφία. Στην παρουσία της. Αυτή τα φταίει όλα.

Αυτή και η δυνατότητα που της δίνεται να το κάνει. Άρα και οι τάσεις. Περιορισμός λοιπόν και αυτών. Της μειοψηφίας βεβαίως, γιατί αυτή ή αυτές που κυβερνούν δεν είναι τάση είναι απλά πλειοψηφία. Άρα συζητήσεις επί συζητήσεων, κείμενα ομιλίες καταστατικές προτάσεις για να φιμωθούν, να περιορισθούν!. Μα είναι δυνατόν να πιστεύετε ότι σε ένα κόμμα όπως ο ΣΥΝ αυτά μπορεί να θεωρούνται επαρκή;

3. Ο απολογισμός από το προηγούμενο Συνέδριο είναι απολύτως χρήσιμος. Μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στην πορεία μας, αν καταφέρουμε να τον απαλλάξουμε από την ανειλικρίνεια, την παραμυθία και την εμμονή στη δικαίωση όλων των επιλογών της ηγεσίας.

Εμείς με το κείμενό μας το επιχειρούμε και σας καλώ να παρακολουθήσετε την προσέγγισή μας.

Όταν εκλέχτηκε ο σ. Τσίπρας πρόεδρος του κόμματος οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο κόμμα 9%, μετά ανέβηκε σε διψήφια ποσοστά. Τώρα είναι περί το 4%.

-Κύριος παράγων που εξηγεί αυτή την μεταστροφή της προτίμησης ήταν η πολιτική αλαζονεία, που επιδείχθηκε την περίοδο αυτή όταν το ΠΑΣΟΚ κλυδωνίζονταν από εσωτερικά προβλήματα και σημαντικός αριθμός των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί ή και αριστεροί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ προσέβλεπαν στον ΣΥΝ . Εμείς με «αριστερή» πολιτική τύφλωση δεν κατορθώσαμε να υποδεχτούμε αυτόν τον κόσμο.

-Στο 5ο Συνέδριο, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τον ΣΥΝ, ως επιλογή μακράς πνοής, σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα το κόμμα είναι πολύ πιο αποδυναμωμένο. Στη διάρκεια αυτών των δύο χρόνων, η αποδυνάμωση υπήρξε και προϊόν συνειδητής πολιτικής επιλογής της πλειοψηφίας που έλεγε «όλα στον ΣΥΡΙΖΑ». Δεν έγιναν πολιτικές εξορμήσεις, καμπάνιες, δεν πραγματοποιήθηκαν ημερίδες, θεματικά συνέδρια, δεν διεκδικήσαμε το αυτονόητο δικαίωμά για την αυτόνομη πολιτική μας δραστηριότητα. Το ακυρώσαμε.

-Ενώ η συνεδριακή απόφαση αναφέρονταν στον ΣΥΡΙΖΑ ως μια πολιτική συμμαχία, στην οποία, έχοντας το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής επιρροής, θα διεκδικούσαμε έναν ρόλο πολιτικά ηγεμονικό, πράξαμε το αντίθετο. Σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούν κρίσεις, αδιέξοδα, «κόλπα», αριστερισμός και μια ακραία σύγκρουση του πρώην με τον νυν πρόεδρο του κόμματος.

-Η συνεδριακή απόφαση προέβλεπε να προωθήσουμε μια μεγάλη στρατηγική συμμαχία, στο όνομα της «μεγάλης αριστεράς», με το ΚΚΕ. Οι πλέον διαπρύσιοι κήρυκες της επιλογής αυτής, τον Δεκέμβρη του 2008 συνειδητοποίησαν ότι το ΚΚΕ είναι ένα διαφορετικό πολιτικό κόμμα, ανταγωνιστικό προς τον ΣΥΝ, μια βαθιά συντηρητική δύναμη και δεν μας χωρίζει από αυτό μόνο η αντιενωτική του τακτική.

- Ο Δεκέμβρης ήταν άλλο ένα σημείο καμπής αλλά μιλήσαμε γι αυτόν.

- Το Συνέδριο είχε απορρίψει την πρόταση της Ανανεωτικής Πτέρυγας που έλεγε για μια επιδίωξη σύμπλευσης, με στρατηγικό ορίζοντα και παρά τις όποιες προγραμματικές διαφορές, με τους Οικολόγους-Πράσινους. Τόσο τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών όσο και των εκλογών που ακολούθησαν απέδειξαν ότι η επιλογή αυτή ήταν λαθεμένη.

- Πριν από ένα χρόνο, στο Διαρκές Συνέδριο, ψηφίστηκε το Πρόγραμμα του κόμματος, με ευρεία πλειοψηφία. Το πρόγραμμα αυτό εξαφανίστηκε. Προφανώς την αξιοποίηση και την προβολή του δεν την εμπόδισε η μειοψηφία που ψήφισε λευκό. Το Πρόγραμμα τέθηκε στα αζήτητα γιατί θεωρήθηκε από τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ «ρεφορμιστικό». «Πολτοποιήθηκε» κάτω από το βάρος των «15 σημείων πάλης» και από τα ακαθόριστα ευχολόγια για τις «ανάγκες των πολλών».

- Η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου αποτέλεσε μια σειρά ατυχών πολιτικών επιλογών και λαθών. Επιβλήθηκε η μετατόπιση του πλέον επιτυχημένου ευρωβουλευτή στην τρίτη θέση. Ταυτοχρόνως η συνολική προεκλογική εκστρατεία για να εκφράσει τον ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώθηκε σε μια άκρως ευρωσκεπτικιστική εκδοχή, μακριά από την εικόνα που η ελληνική κοινωνία είχε διαμορφώσει για τον χώρο. Όλα αυτά προκάλεσαν σοβαρά ρήγματα στη σχέση του κόμματος με πάρα πολλούς αριστερούς, ενεργούς πολίτες, αγωνιστές και αγωνίστριες που δεν αναγνώριζαν σε αυτές τις επιλογές τον ανανεωτικό, δημοκρατικό, αριστερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΣΥΝ.

Η ήττα των ευρωεκλογών ήλθε ως αναπόφευκτη.

- Η ψήφος «δεύτερης ευκαιρίας» προς τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές δεν ήταν αποτέλεσμα μιας ριζικής αλλαγής της πολιτικής-ιδεολογικής παρουσίας του χώρου. Το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα εξηγούν: ο παραμερισμός της «αριστερής στροφής», η μείωση του εκπεμπόμενου αντισυστημικού λόγου και η προβολή προγραμματικών θέσεων καθώς και η θετική παρουσία του προέδρου του ΣΥΝ, αλλά κυρίως η πρωτοφανής πολιτική συγκυρία της διεξαγωγής αυτών των εκλογών σε συνθήκες παράδοσης της διακυβέρνησης από την ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ του οποίου η απόλυτη αυτοδυναμία φάνταζε δεδομένη

- Μετά τις εκλογές η ηγετική επανεμφάνιση του Αλ. Αλαβάνου, με κινήσεις, παρεμβάσεις, πολιτικές πρωτοβουλίες αποσταθεροποιεί την ηγεσία του ΣΥΝ και την οδηγεί σε διαγκωνισμούς, σπασμωδικές κινήσεις, πλειοδοσία «αριστεροσύνης» και αντισυστημισμού καθώς και σε πολιτικές πρωτοβουλίες αναντίστοιχες με την κρισιμότητα των καιρών.

- Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, από την ΚΠΕ του ΣΥΝ, σχεδόν ομόφωνα, υιοθετήθηκε ο όρος «αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση» απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αποφασίσαμε να εμβαθύνουμε σ΄ αυτήν. «Αριστερή», όχι αριστερίστικη, «προγραμματική», όχι καιροσκοπική και «αντιπολίτευση», όχι συμπολίτευση. Κορυφαία στελέχη της πλειοψηφούσας τάσης τον όρο «αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση» δεν τον έχουν αναφέρει ούτε μια φορά, όχι τυχαία.

- Ο διχασμός επιλογών στρατηγικού χαρακτήρα για την ύπαρξη του κόμματος εμφανίστηκε από την ηγεσία του κόμματος, το τελευταίο διάστημα, ταυτόχρονα. Και η άποψη «Συνασπισμός, επιλογή μακράς πνοής», μια ομόφωνη συνεδριακή μας απόφαση, και η επιλογή «όλα στα ΣΥΡΙΖΑ» ως ενιαίο άλλο κόμμα. Το κομματικό σώμα ήταν αδύνατον να παρακολουθήσει όλα αυτά.

Επιπροσθέτως οι αποφάσεις της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν αρνητική τομή στην πορεία του. Στις πολιτικές επιλογές και θέσεις του σχήματος ήλθε να προστεθεί και η απόφαση για θέσπιση ενιαίου μητρώου μελών, κάρτας μέλους, συγκρότησης Κινήσεων ΣΥΡΙΖΑ παντού, ενδιάμεσων οργάνων, Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, και λήψη αποφάσεων επί παντός θέματος με πλειοψηφίες, πράγμα το οποίο διαμορφώνει μια εντελώς καινούργια πραγματικότητα. Το συμμαχικό πολιτικό σχήμα μετατρέπεται σε κομματικό σχηματισμό εντός του 2010. Η ομολογημένη φιλοδοξία είναι η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ να επικυρώσει τη «νέα ποιότητα» και το ποιοτικό άλμα.

Η αναντιστοιχία των κεντρικών επιλογών της ηγεσίας με το αποτύπωμα της κοινωνικής βάσης οδηγεί σε βαθιά ρήγματα (όπως απέδειξαν και δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις) και σε πολιτικό αδιέξοδο το χώρο.

Ένας ευρύτατος κοινωνικοπολιτικός χώρος που καλύπτει ο ΣΥΝ, ο Ανανεωτικός χώρος δεν εκφράζεται, δεν αναγνωρίζεται στην κεντρική εικόνα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (παρά μόνον περιπτωσιακά και σε ορισμένα θέματα, κυρίως ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων). Δρα σε συνθήκες πολιτικής και ιδεολογικής ασφυξίας.

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο:

Ο ΣYN και η Aνανεωτική αριστερά έχει μακρά παράδοση στο χώρο της πολιτικής οικολογίας.

Σήμερα όμως φαίνεται ότι την κληρονομιά, που μας άφησαν πρωτοπόρα στελέχη του πολιτικού μας χώρου και της οικολογίας, την αποποιούμαστε μη αντέχοντάς την.

Μας ελέγχει και μας καθοδηγεί ένα φοβικό σύνδρομο.

Φοβόμαστε να προτείνουμε πραγματικά «πράσινα» μέτρα και πολιτικές και προτιμάμε να κρυβόμαστε πίσω από φθηνά και εύκολα συνθήματα.

4. Η βαριά δημοσιονομική κρίση που πιέζει πολύπλευρα την κοινωνία φέρνει σε αδιέδοξο, οδηγεί σχεδόν σε κατάρρευση, το πελατειακό κράτος των κοινωνικών ανισοτήτων που χτίστηκε επί δεκαετίες στον τόπο μας.

Καθώς οι δυνάμεις της διεθνούς χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας επιβάλλουν τους τοκογλυφικούς όρους τους, έχουν ενισχυθεί – ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων της 3ης Μαρτίου - οι δυνάμεις που από χρόνια απαιτούσαν τη συμπίεση της αμοιβής της εργασίας και συστηματικά υπονομεύουν κάθε διάθεση και πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δεν είναι αυτός ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Υπάρχει, όμως, και ο άλλος δρόμος έτσι ώστε η επιβεβλημένη μείωση του ελλείμματος και η συγκράτηση του χρέους να μη φορτωθεί στις πλάτες των συνήθων υποζυγίων. Αλλά να συνδυαστεί με βαθιά αλλαγή του κράτους, του άδικου φορολογικού συστήματος, της διαχείρισης των χρημάτων του δημοσίου, του παραγωγικού αλλά και του καταναλωτικού προτύπου, επιλογών και νοοτροπιών σπατάλης, διαφθοράς.

Να οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων για την υγεία και την παιδεία για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών που θα μειώνουν πραγματικά τις ανισότητες.

Να προωθήσει νέες οικολογικές επιλογές στην ανάπτυξη και στην ενεργειακή πολιτική, να περιορίσει δραστικά τη σπατάλη φυσικών πόρων, την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αυτές οι κατευθύνσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την εγκατάλειψη της σκανδαλώδους ανοχής απέναντι στην υπέρογκη παραοικονομία

Και συνδυάζονται με τους στόχους αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς την επείγουσα κατεύθυνση της ομοσπονδιακής δημοκρατικής ενοποίησης : Στόχοι άμεσοι όπως ο

έλεγχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του τραπεζικού συστήματος και των χρηματαγορών από πολιτικούς θεσμούς, απεμπλοκή από τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς κανόνες και αποδοχή της βαρύτητας των κριτηρίων απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, στήριξη του ευρώ με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό, στήριξη χωρών όταν δέχονται τις κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Και επειδή αναφέρθηκα σε δύο αρνητικά σημεία του κειμένου της πλειοψηφίας της Επιτροπής Θέσεων, επιτρέψτε μου να αναφερθώ και σε ένα θετικό. Αφορά 6,5 σελίδες στις 52 του κειμένου. Και όπως πολύ σωστά θα μάντεψαν όσοι και όσες έχουν διαβάσει το κείμενο αναφέρομαι στις 10 θέσεις για τη συγκυρία και τη διέξοδο από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της υπερχρέωσης.

Τα περισσότερα από όσα αναφέρονται είναι συμβατά με την ανάλυση και τις θέσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο που σας παρουσιάζω. Δεν μου αρέσει ο ρόλος της Κασσάνδρας, αλλά δεν μπορώ παρά να προβλέψω την τύχη τους αν υιοθετούν από το Συνέδριο…. Αν παραμένουμε στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν την ίδια τύχη με αυτήν που επιφυλάχθηκε στο Πρόγραμμα του Διαρκούς Συνεδρίου.

Τώρα οι πολιτικές επιλογές των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι φανερό ότι δεν εκφράζουν, δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Γι΄ αυτό δυναμώνει το αίτημα ο άλλος δρόμος να γίνει χειροπιαστός, ρεαλιστικός.

Οι αριστερές δυνάμεις καλούνται να κινηθούν ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής για να γείρουν την πλάστιγγα και τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών, των ανθρώπων της δημιουργίας, των νέων, επιβάλλοντας νέες ρυθμίσεις και θεσμούς στη θέση των προνομίων και διευκολύνσεων του πελατειακού κράτους.

Να πρωτοστατήσουν στους αγώνες για διαφορετικές πολιτικές, για να αλλάξουν ριζικά τα κυβερνητικά μέτρα με στόχους τη δίκαιη κατανομή βαρών, την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής διοίκησης, την υλοποίηση νέου αναπτυξιακού προτύπου της παραγωγικής βάσης, την οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Να αποκρούσουν τη διάβρωση του ρατσισμού, που έχει ισχυρό αλλά όχι μοναδικό μοχλό το ΛΑΟΣ, στηρίζοντας χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα δικαιώματα του ανθρώπου, πρωτίστως του ανίσχυρου κοινωνικά και πολιτικά μετανάστη και μετανάστριας.

Να στηρίξουν πολλαπλά τις πρωτοβουλίες, οργανώσεις και κινήσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σε αυτήν την προοπτική σημασία δεν έχει μόνον η αντιπαράθεσή μας με την πολιτική του ΚΚΕ που εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις σε δρόμο χωρίς προοπτική και αναπαράγει τον καταγγελτικό λόγο.

5. Στο δικό μας χώρο, τον χώρο του ΣΥΝ κεντρική σημασία πρέπει να έχει η αντιπαράθεση με τις αριστερίστικες θέσεις, ενέργειες και δυνάμεις οι οποίες: Ακυρώνουν τον ανανεωτικό ρόλο της αριστεράς., Διαιρούν τις κοινωνικές δυνάμεις, που πρέπει να συσπειρωθούν και υπονομεύουν την αξιοπιστία, την υπευθυνότητα προτάσεων και διεκδικήσεων. Κλιμακώνουν την ένταση που αποδυναμώνει αντί να ενισχύει, την μαζική, ενωτική, ειρηνική κινητοποίηση των πολιτών.

Όσες αριστερές δυνάμεις θέλουν να επιτελέσουν τον ιστορικό τους ρόλο οφείλουν να υιοθετήσουν πολιτικές πλατιών συγκλίσεων κοινωνικών και πολιτικών, ιδιαίτερα με τον οικολογικό και το σοσιαλιστικό χώρο και να δώσουν τη μάχη των πειστικών, εναλλακτικών, υπεύθυνων προτάσεων για τη πορεία της χώρας, τις αλλαγές στο κράτος και την οικονομία, για τη δημοκρατική Ευρωπαϊκή προοπτική.

Αυτό πρέπει να είναι και το περιεχόμενο της παρέμβασης στην αυτοδιοίκηση, της συνάντησης με τα κινήματα, της συνεργασίας με τις κοινωνικές οργανώσεις, ιδιαίτερα τις συνδικαλιστικές που, έχουν βεβαίως πολλά προβλήματα, ηχηρές αδυναμίες, αλλά αυτές είναι. Δεν είναι “εχθροί της εργατικής τάξης”, αλλά σήμερα καλούνται να σηκώσουν με ενωτικούς αγώνες το μεγαλύτερο βάρος της υπεράσπισης των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αλλιώς η όποια επαναστατικότητα εξαντλείται στα λόγια και τις καταγγελίες, δεν μορφοποιείται σε δύναμη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων.

Δεν ελπίζουμε στα τυφλά αδιέξοδα, δεν θα εργαστούμε για να γυρίσει το δικομματικό εκκρεμές στη ΝΔ, αναζητούμε την προωθητική δημοκρατική διέξοδο.

Προωθητική δύναμη μπορεί - και είναι ανάγκη - να είναι ο πολιτικός φορέας των ανανεωτικών αριστερών ιδεών, πολιτικών και πρωτοβουλιών. Ο “Συνασπισμός της Αριστεράς, των κινημάτων και της οικολογίας” με τις επιλογές της ηγεσίας του τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη γωνία και πλήττεται, έχει οδηγηθεί σε κρίση ταυτότητας, αποδιαρθρώνεται πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά από τη συγκατοίκηση – κατ όνομα συνεργασία – με αριστερίστικες απόψεις και δυνάμεις στο “Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς”. Σε αυτή την κατάσταση η προγραμματική εικόνα του ΣΥΝ στην κοινωνία έχει αλλοιωθεί, οι ορθές αναλύσεις και θέσεις στα κείμενα και απόψεις στελεχών εξανεμίζονται.

6. Επί του ζητήματος των σχέσεων ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, που για τις κομματικές εξελίξεις θεωρούμε μείζον, ως μέλη της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ, υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά, ότι η υφιστάμενη κατάσταση εναγκαλισμού με το ΣΥΡΙΖΑ και το εν εξελίξει πολιτικό σχέδιο έχουν επιφέρει σημαντική φυσιογνωμική μετάλλαξη στο ΣΥΝ.

Είχαμε υποστηρίξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει πολιτική συμμαχία. Είχαμε ζητήσει τον ανακαθορισμό των σχέσεων ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Η κρίση που βαθαίνει καθημερινά στο σχήμα αποδεικνύει τα πραγματικά όριά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως σχήμα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Ότι είχε να δώσει το έδωσε. Τώρα λειτουργεί μόνο ως τροχοπέδη των εξελίξεων ή ως όχημα που βαδίζει στον αντισυστημισμό και τον αριστερισμό.

Ζητάμε γι΄ αυτό την απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι γατί δεν προσβλέπουμε στην αναγκαιότητα συμμαχικών σχημάτων. Αυτό το συγκεκριμένο σχήμα, αυτοαποκαλούμενο μάλιστα και ως ενότητα της αριστεράς, δεν μπορεί να έχει προοπτική.

Η πρότασή μας για συμμαχικό σχήμα με τους οικολόγους-πράσινους ανοικτή σε δυνάμεις της αριστεράς είναι δεδομένη.

Επαναβεβαιώνουμε τη θέση μας ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Δεν θα πάρουμε κάρτες μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα δεχθούμε να εγγραφούμε σε ενιαίο μητρώο μελών στις τοπικές οργανώσεις. Δεν δεχόμαστε τις σχετικές αποφάσεις της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ και απορρίπτουμε τη λογική της συγκρότησης και της πολιτικής κατεύθυνσης όπως ήδη έχει προκαθορισθεί, της 4ης Παν. Συνδιάσκεψης. Σε αυτά τα ζητήματα θεωρούμε ότι το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΝ οφείλει να λάβει ξεκάθαρες αποφάσεις.

Ξεκάθαρες θέσεις σε ότι αφορά στο τι ακριβώς εμείς ως ΣΥΝ, υλοποιούμε από τις αποφάσεις της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ. Για τα κοινά μητρώα μελών, για τις κάρτες μέλους, για τις κοινές συνελεύσεις, για τις αποφάσεις, για την προετοιμασία και κυρίως την κατεύθυνση της προγραμματισμένης 4ης Πανελλαδικής.

Η δική μας «κόκκινη γραμμή» επί του ζητήματος αυτού πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη.

7. Τέλος, πρέπει να αποφύγουμε στο συνέδριο αυτό να εμπλακούμε με θέματα που αφορούν στο καταστατικό. Άρα και ότι υπάρχει σχετικό στο κείμενο που θα ψηφίσουμε για Θέσεις, και που αφορά στο Καταστατικό και λειτουργίες της ΚΠΕ πρέπει να αφαιρεθεί.

8.Με το κείμενό μας αυτό καταθέτουμε υπεύθυνα τις απόψεις και τις προτάσεις μας στα μέλη του κόμματος, στους αριστερούς πολίτες με κεντρικές θέσεις την ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, την ανάκτηση του ρόλου της ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ των πραγματικών εξελίξεων, της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ διεξόδου από την κρίση.

Κλίνοντας αγαπητές συντρόφισσες/ και αγαπητοί σύντροφοι σας καλώ…να υπερψηφίσετε το κείμενο που σας παρουσίασα ώστε ως Θέση της πλειοψηφίας της ΚΠΕ να συμβάλλει από ισχυρότερη θέση στον διάλογο και στη συζήτηση στο κομματικό σώμα.



Στη δευτερολογία κλείνοντας, επειδή κατά τη συζήτηση στην ΚΠΕ υπήρξε λαθεμένη πληροφόρηση σχετικά με τις εργασίες της Επιτροπής Θέσεων, ο Δ. Χ. προσέθεσε:

"Από τις 22/02/10 καταθέσαμε στην Επιτροπή Θέσεων το 12σέλιδο της Απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Ανανεωτικής Πτέρυγας (18-19/02/10). Στο κείμενο αυτό περιλαμβάνονταν όλες οι θέσεις σε συνεπτυγμένη μορφή, τις οποίες επεξεργασμένες παρουσιάσαμε με το κατατεθημένο 36σέλιδο στην ΚΠΕ.

Η πλειοψηφία όμως της Επιτροπής Θέσεων δεν έδωσε καμία σχεδόν σημασία στο εγκαίρως κατατεθέν κείμενό μας, γιατί από την αρχή το πρόβλημά της ήταν τι θα γίνει με το αναμενόμενο κείμενο από την πλευρά του σ. Π. Λαφαζάνη, που εξ αντικειμένου έθετε μείζον πρόβλημα στη …συνοχή της πλειοψηφίας που ηγείται του κόμματος. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τονίσαμε ότι έχουμε και θέτουμε τις απόψεις μας στα κομβικά ζητήματα, που τίθενται στο Έκτακτο Συνέδριο...

Άρα τίποτα πιο αναληθές από τον ισχυρισμό ότι εμφανίσαμε τις θέσεις μας εκτός της Επιτροπής Θέσεων και δύο μέρες πριν τη σύγκιση της ΚΠΕ!"


Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

80 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΜΕ: ΤΡΑΓΟΥΔΙ Η ΜΑΡΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ Η ΤΟΥΛΑ


ΑΚΡΩΣ ΚΑΥΣΤΙΚΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ...


Χώρα και πολιτισμός με βάθος δεν φοβάται κανέναν ξένο,μόνο τον εαυτό της πρέπει να φοβάται, όταν είναι «βλαμμένος»,τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Γρηγόρης Ψαριανός,στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την «Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών».
… Είναι ντροπή να μιλάμε για τα αυτονόητα, να έχουμε αντενγκλήσεις και διαξιφισμούς για πράγματα που στην κοινή λογική του ανθρώπινου ζώου έχουν λυθεί εξ ορισμού, από κτίσεως κόσμου.Και όσοι αρέσκονται στα ελληνοπρεπή, στις «δηθενιές» και στα ελληνικά, σε εισαγωγικά, παραμυθάκια να ξέρουν ότι, ο πολιούχος τους είναι ο Αίσωπος, εθνικός μας παραμυθάς,
που ήταν ξένος,εκβράστηκε από τη Βόρεια Αφρική,
ήταν ματανάστης,λαθρομετανάστης,λαθροάνθρωπος,λαθροπαραμυθάς,λαθροέλληνας.

"Διαβάστε περισσότερα".
Αυτή η ιδεολογία είναι η ίδια που αρνήθηκε το αυτονόητο δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες,στους νέους,στους μικρασιάτες, στους πρόσφυγες της Βορείου Ηπείρου,στους πρόσφυγες της σοβιετίας.Μπορούμε, όμως, να προχωρήσουμε σε ελληνοποιήσεις ακαριαία,σε ένα βράδυ, αν είναι ολυμπιονίκες,αν είναι πρωταθλητές και ας μην ξέρουν «γρι» ελληνικά, σε ένα βράδυ τους βγάζουμε όλα τα χαρτιά και πλήρη δικαιώματα.
Στυλοβάτες αυτής της άθλιας, νεοφασίζουσας προπαγάνδας είναι οι θαυμαστές των γερμανών βασιλέων της Ελλάδας,αυτοί που έφεραν τον ΄Οθωνα και τον στήριξαν,τους Γλύξμπουργκ, τους Γεώργιους,τους Κωνσταντίνους ,τους Αλέξανδρους,τις Φρειδερίκες και τις ΄Αννες Μαρίες, που ήταν όλοι ξένοι, και έμαθαν ελληνικά με πενήντα δασκάλους και εντατικά προγράμματα.Για να τους κάνουμε βασιλιάδες και να καμαρώνουμε γι’αυτούς.
Οι πρόγονοι των στυλοβατών αυτού του παραληρήματος ελληνοποιούνταν ακαριαία, αν ήταν αυτό που έπρεπε για την εξουσία και για την κρατούσα τάξη και ασφάλεια.Και γίναν και διοικητές μονάδων και αρχιστρατιωτικοί,και ας ήταν αρβανίτες,ας ήταν τουρκόσποροι.

Είναι η ίδια ιδεολογία που πέταγε τους μικρασιάτες, που έχασαν τις περιουσίες και την βαθιά ελληνική τους παιδεία και μέσα από τις «καθημερινές» και τις «ακρόπολες», τότε, τους αποκαλούσε «ξυποληταρία», «τουρκόσπορους» και «παστρικές σμυρνιές».
Όπως τώρα φουκαράδες, που δεν είναι αποβράσματα, είναι φυγάδες γιατί δεν αντέχουν εκεί που είναι,γιατί είναι «κόλαση»,όπως φουκαράδες ήταν οι παππούδες μας οι πρόσφυγες κι’οι γονείς μας οι «λαθρομετανάστες»,οικονομικοί και πολιτικοί φυγάδες.Και τώρα είμαστε «εθνικά περήφανοι» που είναι δήμαρχοι,κυβερνήτες,γερουσιαστές ή βουλευτές στις χώρες που κατέφυγαν.
Στα παιδιά, που γεννιούνται στην Ελλάδα και φοιτούν στα ελληνικά σχολεία,εμείς αρνούμαστε το δικαίωμα να μιλήσουν τη μόνη γλώσσα που ξέρουν, να είναι ελληνόπουλα.Γιατί αν πάνε στην Κένυα,στην Τανζανία ή στη Ζανζιβάρη, δεν υπάρχουν εκεί. Αλλά δεν υπάρχουν ούτε και εδώ,δεν υπάρχουν πουθενά,δεν ζουν.Και έχουν φτάσει ως το πανεπιστήμιο,μπορεί να διδάξουν στο πανεπιστήμιο και να μην έχουν ακόμα χαρτιά.
Όπως αγωνιστήκαμε για δικαιώματα στους νέους, στις γυναίκες,στους πρόσφυγες, έτσι και τώρα θα αγωνιστούμε για το αυτονόητο δικαίωμα αυτών των παιδιών.Γιατί η Ιστορία πηγαίνει μπροστά,δεν γυρίζει πίσω.

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

"Σταμάτησαν τα φαινόμενα βίας και ρατσισμού ανάμεσα σε παιδιά και σε γονείς"


Μορφονιός Ν.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/03/2010

Τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει το σχολείο στην καταπολέμηση της ξενοφοβίας και την προώθηση της ομαλής ένταξης των μεταναστών, έχουν αποδείξει έμπρακτα με τη δράση τους οι εκπαιδευτικοί του 132ου δημοτικού σχολείου στην Γκράβα, διευθύντρια του οποίου είναι η γνωστή πλέον Στέλλα Πρωτονοταρίου. Η δασκάλα, που παραπέμφθηκε σε δίκη για τα μαθήματα στο σχολείο της σε μετανάστες, γονείς και μαθητές, μιλάει στην "Αυγή" για τα αποτελέσματα των διαπολιτισμικών δράσεων στην καλλιέργεια της αρμονικής συμβίωσης Ελλήνων και μεταναστών.
"Διαβάστε περισσότερα".
Στο σχολείο σας εφαρμόσατε μια σειρά από διαπολιτισμικές δράσεις, μαθήματα στη μητρική γλώσσα των μεταναστών μαθητών, μαθήματα ελληνικών σε γονείς. Ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας;

Παρατηρήσαμε αλλαγές όχι μόνο στους μαθητές και στις μαθήτριές μας, αλλά και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Τα παιδιά έρχονταν με χαρά στο σχολείο, ενισχύθηκε η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός τους, ανέπτυξαν τις μεταξύ τους σχέσεις, δεν παρατηρούνταν τάσεις απομόνωσης, αποκλεισμού και περιθωριοποίησης. Οι μετανάστες μαθητές και μαθήτριες εντάχθηκαν ευκολότερα και γρήγορα στο πλαίσιο του σχολείου. Όλα τα παιδιά βελτιώθηκαν στα μαθήματα. Εκείνα που παρακολουθούσαν τα μαθήματα μητρικής γλώσσας, βοηθήθηκαν στις γενικότερες επιδόσεις τους. Σταμάτησαν επίσης φαινόμενα βίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού ανάμεσα σε παιδιά, αλλά και σε γονείς, και επιπλέον σταμάτησαν οι μαθητικές διαρροές.

Και στους γονείς είχαμε σημαντικά αποτελέσματα: Δημιουργήθηκε σύλλογος γονέων, στον οποίο συμμετείχαν ισότιμα και συνεργάζονταν μετανάστες και Έλληνες γονείς. Όλοι οι γονείς ανέπτυξαν σχέση μεταξύ τους και με τους εκπαιδευτικούς και υποστήριξαν τις πρωτοβουλίες του σχολείου, συμμετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητές του. Επίσης απευθύνονταν στο σχολείο για συμβουλή και υποστήριξη.

Όμως κι εμείς, οι εκπαιδευτικοί αποκτήσαμε γνώσεις και μεθοδολογικά εργαλεία, ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε δημιουργικά την ετερογένεια του μαθητικού πληθυσμού στις τάξεις μας και επίσης να αντιμετωπίζουμε με άνεση προβλήματα που αφορούν στην επικοινωνία μας με τους γονείς. Αναπτύξαμε τις μεταξύ μας σχέσεις και τη συνεργασία μας και σε κάποια θέματα που αφορούν τα παιδιά και το σχολείο μπορώ να πω ότι αλλάξαμε αντιλήψεις και συμπεριφορά.

-Με φόντο το νέο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και τα “τεστ γλώσσας και ιστορίας” αναδείχθηκε έντονα το πρόβλημα των διαλυμένων κρατικών δομών εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες. Πώς με βάση την εμπειρία σας θα έπρεπε η πολιτεία να οργανώσει ουσιαστικές δομές εκμάθησης;

Εκείνο που σίγουρα μπορώ να υποστηρίξω από την εμπειρία μας στο 132 είναι ότι μαθήματα ελληνικής γλώσσας για τους γονείς μετανάστες μπορούν να γίνονται με αποτελεσματικότητα στο πλαίσιο του σχολείου. Ιδιαίτερα για τις μητέρες, που συμβαίνει να έχουν την ευθύνη του σπιτιού, των παιδιών, να εργάζονται και συχνά κάποιες από αυτές να δυσκολεύονται ή να μην τους επιτρέπεται λόγω θρησκευτικών και πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων να πηγαίνουν σε άλλο χώρο, το σχολείο προσφέρεται για τη διδασκαλία ελληνικών. Από τα μαθήματα στο σχολείο, στα οποία δώσαμε έμφαση στην επικοινωνιακή χρήση της γλώσσας βάση μιας θεματολογίας που οι ίδιοι οι γονείς επέλεγαν και που ανταποκρινόταν στις ανάγκες τους, πέρασαν 150 περίπου μετανάστες γονείς. Η ανταπόκρισή τους ήταν δηλαδή μεγάλη και με πολύ ενδιαφέρον.

-Μετά από περίπου δυόμισι χρόνια δικαστικού αγώνα, δικαιωθήκατε πανηγυρικά και πριν λίγες μέρες επιστρέψατε στο σχολείο σας. Πώς σας υποδέχτηκαν οι μαθητές και γονείς; Θα συνεχίσετε τα προγράμματα που διεκόπησαν βίαια λόγω της εκτόπισής σας από το σχολείο;

Η δικαίωση του έργου του 132 και των εκπαιδευτικών του ήταν φυσικά η αθώωση η δική μου και της δασκάλας αλβανικής μητρικής γλώσσας. Η δικαίωσή μας όμως ολοκληρώθηκε με την επιστροφή μου στο σχολείο. Και δεν σας κρύβω ότι το κλίμα ήταν συγκινητικό. Ένα πανηγύρι χαράς, αγάπης, προσδοκιών από παιδιά, γονείς και τους συναδέλφους μου που μαζί δώσαμε όλες τις μάχες. Να σας θυμίσω εδώ ότι σε όλο αυτό τον αγώνα είχαμε πάντα την υποστήριξη της πλειονότητας των γονέων του σχολείου, Ελλήνων και μεταναστών.

Όσο για τη συνέχιση, τη διεύρυνση ή την αλλαγή των προγραμμάτων που έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη η σχολική κοινότητα του 132, χρειάζεται χρόνος, σκέψη, δουλειά… Σε πρώτη φάση ξεκινήσαμε ήδη τη διερεύνηση των αναγκών των παιδιών για να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα για την υποστήριξή τους και παράλληλα, αρχίσαμε τη συζήτηση για την οργάνωση και εφαρμογή δραστηριοτήτων αναφορικά με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και γονέων.

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΧΙΟΣ ΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Μια απ' τα ίδια. Τρεις συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Χίο
Εργατικό κέντρο: Εργατικά σωματεία - ΑΔΕΔΥ - ΕΛΜΕ - ΣΥΡΙΖΑ
Πλατεία: ΠΑΜΕ
Απλωταριά: Επιμελητήριο - Εμπορικός Σύλλογος




Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ... Δεν;

Του Θανάση Καρτερού


Όποιος προτιμά να βλέπει μισοάδειο το ποτήρι, μπορεί να συμπεράνει από την τελευταία δημοσκόπηση της GPO ότι και τα μέτρα και οι αυτουργοί τους στηρίζονται από ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Διότι, όταν το 40% δηλώνει ότι τα θεωρεί θετικά, το 60% λέει ναι σε επώδυνα μέτρα -γνωρίζοντας πλέον τι σημαίνει «επώδυνα- και το 52% κρίνει θετικά το έργο του Γιώργου Παπανδρέου, τότε ουδείς δικαιούται να πανηγυρίζει. Πράγμα όχι κατʼ ανάγκη κακό.

"Διαβάστε περισσότερα".
Μπορεί βέβαια κανείς να δει το ποτήρι και μισογεμάτο. Το 52% αποφαίνεται ότι υπάρχει άλλος δρόμος, που δεν επιβαρύνει τους μισθωτούς και τη μεσαία τάξη, το 65% κρίνει τα μέτρα άδικα, η μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί υπεύθυνα και τα δυο κόμματα για τη σημερινή κατάσταση, πάνω από 60% διακρίνει την τρομοκρατία των ΜΜΕ, η αποδοχή του Παπανδρέου μειώνεται, και οι δυο εταίροι γνωρίζουν πρωτοφανείς δημοσκοπικές απώλειες. Καλό!

Αυτό είναι που λέμε «μοιρασμένη η κοινή γνώμη». Και καθώς οι συσχετισμοί θα αλλάζουν, όσο το χέρι μπαίνει βαθύτερα στην τσέπη, καθώς έρχονται τα πακέτα του φορολογικού και του ασφαλιστικού, καθώς ακονίζεται ήδη η μάχαιρα και για τον ιδιωτικό τομέα, μπορεί κανείς να ελπίζει βάσιμα ότι η αντίθεση στο κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας θα ενισχυθεί, οι αγώνες εναντίον του θα πάρουν πιο μαζικό και μαχητικό χαρακτήρα. Κι αυτό καλό.

Αυτά στο επίπεδο της κοινωνίας. Στο επίπεδο των πολιτικών συσχετισμών ωστόσο, όπως και να βλέπει κανείς το ποτήρι, πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι. Χάνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά χάνει περισσότερο η Ν.Δ. και η διαφορά που δίνει αυτοδυναμίες παραμένει. Μεγάλος κερδισμένος εμφανίζεται το ΛΑΟΣ που στηρίζει τα μέτρα. Και από τους αντιπάλους της κυβερνητικής πολιτικής το μεν ΚΚΕ κερδίζει κάτι, ο δε ΣΥΡΙΖΑ χάνει κάτι, σε σχέση με τα εκλογικά τους ποσοστά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή ΔΕΝ…. ΔΕΝ μάλιστα, ενώ έχει ξεσπάσει αντιλαϊκή θύελλα, στην κοινωνία σημειώνονται διεργασίες, ο δικομματισμός ξεφουσκώνει, μεγάλοι αγώνες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και εκατομμύρια άνθρωποι αντικρίζουν την απόγνωση. Προφανώς, εκτός από τις αντικειμενικές αιτίες της παρηγοριάς, κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ. Που θα το βρουν βέβαια οι αρμόδιοι, αλλά μέχρι να το βρουν θα αιωρείται το ερώτημα: αν δεν στρέφονται προς την αριστερά οι άνθρωποι τώρα, πότε θα το κάνουν;


Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΔΥΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ...

Δύο φωτογραφίες, που δείχνουν το αποτέλεσμα της βίας από την εξουσία και τους προβοκάτορες
Δύο φωτογραφίες ίδιες ως προς το περιεχόμενο το χρόνο και τον τόπο.
Δύο φωτογραφίες, που κάποιοι μονόφθαλμοι όσο και να τις κοιτούν, βλέπουν μόνο μία




"Διαβάστε περισσότερα".

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Ψέκασαν με χημικά τον Μανώλη Γλέζο

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μεταφέρθηκε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα. Έγινε χρήση χημικών εναντίον του.

Η λιποθυμία οφείλεται στη ρίψη χημικών, γεγονός που επιβεβαίωσε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς δεν δέχτηκε χτυπήματα. Βίντεο το οποίο μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί δείχνουν τον Μ. Γλέζο να προσεγγίζει άνδρες των ΜΑΤ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη συμπεριφορά τους, να σπρώχνεται και στη συνέχεια να τον ψεκάζει ένας αστυνομικός με χημικά, από κοντινή απόσταση.

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για απρόκλητη και βάρβαρη επίθεση. Υπογράμμισε ότι αποτελεί έλλειψη σεβασμού σε ένα σύμβολο που κράτησε ψηλά το ανάστημα της Ελλάδας. "Δεν είναι δυνατόν για να περάσετε τα άγρια μέτρα, ο Μ. Γλέζος να είναι τώρα στον Ευαγγελισμό", τόνισε.

Τον Μ. Γλέζο επισκέφτηκε στο νοσοκομείο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για εικόνες ντροπής, που κάνουν τον γύρο όλου του κόσμου. "Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι ένα πολύ δυσάρεστο μήνυμα. Είναι ένα μήνυμα καταστολής και τρομοκρατίας", δήλωσε.

"Φοβόμαστε ότι οδηγούμαστε σε επικίνδυνους δρόμους, σε δρόμους κοινωνικής όξυνσης και ελπίζουμε η κυβέρνηση να κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και να ακούσει την οργή της ελληνικής κοινωνίας", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού. "Αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιβάλλει με τη βία την πολιτική της, να ξέρει ότι ο ελληνικός λαός έχει ζήσει σε χειρότερες καταστάσεις, έχει αντισταθεί και έχει επιβιώσει", πρόσθεσε.

Επίθεση εναντίον του προέδρου της ΓΣΕΕ


Επίθεση από ομάδα αγνώστων, με μπουκάλια και γιαούρτια, στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, δέχθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. Δέχτηκε και χτυπήματα από αγνώστους.
"Διαβάστε περισσότερα".
O πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος αποχωρεί υποβασταζόμενος από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας λίγο μετά την επίθεση που δέχθηκε To σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είχε ανεβεί στο βήμα προκειμένου να απευθυνθεί στους διαδηλωτές που, συγκεντρωμένοι έξω από τη Βουλή, διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο με το οποίο περικόπτονται μισθοί και επιδόματα στο δημόσιο τομέα και αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι.

Αρχικά, εναντίον του Γ. Παναγόπουλου εκτοξεύθηκαν γιαούρτια και μπουκάλια με νερό, ενώ άγνωστοι κινήθηκαν εναντίον του και τον γρονθοκόπησαν.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μεταφέρθηκε στον "Ευαγγελισμό".

Άγρια και απάνθρωπη χαρακτήρισε την επίθεση κατά του Γ. Παναγόπουλου, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος.

"Τέτοια επεισόδια είναι παραπάνω από απαράδεκτα" τόνισε, προσθέτοντας ότι "ο ελληνικός λαός μας παρακολουθεί όλους... και μας κρίνει".

Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την καταδίκη του. "Τούτη την ώρα όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις έχουν στόχο να αποτραπεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει ενωμένοι να δράσουμε για να μπορέσουμε να έχουμε νίκες. Τέτοιες, λοιπόν, ενέργειες όχι μόνο δεν βοηθάνε αλλά στρώνουν το χαλί αυτής της πολιτικής", πρόσθεσε.

Σωματείο εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Με αφορμή το κύμα απολύσεων που πλήττει ήδη τα ΜΜΕ το Σωματείο εργα-ζομένων ΜΜΕ Χίου θέλει να πληροφορήσει όλους τους συναδέλφους για τα αναφαίρετα δικαιώματα τους που πηγάζουν από την εργατική νομοθεσία και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Σε περίπτωση απόλυσης οι μισθοί που προβλέπονται από αυτές εξακο-λουθούν να ισχύουν και μόνο βάση αυτών πρέπει να υπολογιστεί η από-ζημίωση που δικαιούται ο απολυόμενος και η οποία είναι αδιαπρα-γμάτευτη.
Οι μισθοί σε περίπτωση απόλυσης, υπολογίζονται πάντοτε ακαθάριστοι .
Άδειες , επιδόματα κτλ τρέχουν μέχρι και την ημέρα υπογραφής της απόλυσης από τον εργαζόμενο. Και φυσικά δεν υπογράφουμε αν δεν έχουμε διασφαλίσει την είσπραξη των νόμιμων απαιτήσεων μας είτε με μετρητά ή επιταγή ή σε περίπτωση διακανονισμού ενώπιον του επόπτη εργασίας έστω με συναλλαγματικές. Στην περίπτωση που ο απολυόμενος συνάδελφος αμείβονταν με ποσά λιγότερα από όσα προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση τότε δικαιούται αναδρομικά όσα δεν πήρε όλα τα χρόνια που υπηρετούσε στην συγκεκριμένη θέση.

"Διαβάστε περισσότερα".
Εννοείτε δε ότι αδιαπραγμάτευτα είναι τα δεδουλευμένα αλλά και τα χρόνια προϋπηρεσίας ανεξαρτήτως αν στο ενδιάμεσο διάστημα η εταιρεία άλλαξε νομική μορφή ή επωνυμία (πχ από ΕΠΕ σε ΟΕ κ.τ.λ.).
Το Σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους στο κλάδο να προασπίσουν μέχρι τέλους πλήρη τα εργασιακά δικαιώματα και δεσμεύεται να καταγγείλει ως παράνομες και καταχρηστικές όσες απολύσεις δεν συνοδεύονται τουλάχιστον από αυτά τα ελάχιστα των αποζημιώσεων.
Επίσης δηλώνει την συμπαράσταση του στους υπό απόλυση συνάδελφους της εφημερίδας «Δημοκρατική» και καλεί την διοίκηση της έστω και την ύστατη ώρα να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της απέναντι σε αυτούς που με ανυπολόγιστες προσωπικές θυσίες και κόστος συνέβαλαν ώστε η εφη-μερίδα να παραμείνει με αξιοπρέπεια στις επάλξεις της ενημέρωσης μέχρι και το τελευταίο της φύλλο.
Παράλληλα δηλώνει τον αποτροπιασμό του από τις νεόκοπες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας των εκδόσεων «Αιολικά Νέα» και «Αιολικά Νέα της Κυριακής» καθώς και την συμπαράσταση του στο δίκαιο αγώνα του αδελφού σωματείου Σ.Ε.ΜΜΕ Λέσβου για την τήρηση και αποκατάσταση της νομι-μότητας και της ηθικής τάξης που επλήγη βάναυσα στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Συνάδελφοι τη κρίση που βιώνουν και τα ΜΜΕ δεν την δημιουργήσαμε εμείς. Αντίθετα όλα αυτά τα χρόνια σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο οι συνθήκες εργασιακής γαλέρας που βιώσαμε και δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθούμε να βιώνουμε με αμοιβές μακριά από όσα προβλέπουν οι ΣΣΕ , ανασφάλιστοι ή δηλωμένοι με ειδικότητες ξένες προς τις πραγματικές μας ιδιότητες , απλήρωτες υπερωρίες , ωράρια λάστιχο , μήνες ολόκληρους απλήρωτοι και πολλά ακόμη , συνέβαλλαν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων ΜΜΕ και τον πλουτισμό των ιδιοκτητών τους.
Ήρθε η ώρα να βροντοφωνάξουμε «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ» να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας και να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα μας.

Από το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Γιώργος Παγούδης Γιώργος Ξανθάκης

Ντροπή! Επίθεση στον Μανώλη Γλέζο στο Σύνταγμα


"Διαβάστε περισσότερα".

Παραίτηση Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου: ταρακούνησε την Πανεπιστημιακή κοινότητα


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΜΠΡΟΣ Λέσβου
04/03/2010

Έπιασε τόπο η παραίτηση…

«Ταρακούνησε» γερά την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Οικονομίας η παραίτηση του Ανδρέα Τρούμπη, με αποτέλεσμα να υπάρξει ακαριαία αντίδραση και έτσι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις διεθνείς βιβλιοθήκες. Το όφελος για τα πανεπιστήμια και εν γένει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, που είχε η πρωτοβουλία του Ανδρέα Τρούμπη, αναγνωρίστηκε από πλήθος πρυτάνεων και διανοουμένων, ενισχύοντας ποικιλοτρόπως το κύρος του περιφερειακού και σχετικά νεαρού Πανεπιστημίου του Αρχιπελάγους. Του οποίου η Σύγκλητος θα αποφανθεί στις 18 Μαρτίου αν θα κάνει αποδεκτή ή όχι την παραίτηση του πρύτανη, που δηλώνει πως «με το όποιο κόστος, θα κάνει ό,τι του πει η Σύγκλητος».

"Διαβάστε περισσότερα".
Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Τρούμπη υπεγράφη η απόφαση για την πληρωμή των συνδρομών των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων σε διεθνή ερευνητικά περιοδικά. Βάσει της έγκρισης του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η συγκεκριμένη δράση θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και για την περίοδο απ’ το 2009 έως και το 2012 θα κοστίσει περίπου 72 εκατ. ευρώ.
Αυτό το ποσόν αντιστοιχεί στη δυνατότητα πρόσβασης 22 AEI και 15 ΤΕΙ της χώρας, αλλά και της Ακαδημίας Αθηνών, της Βιβλιοθήκης της Βουλής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθώς και 15 ακόμη ερευνητικών ιδρυμάτων.
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αντιλαμβανόμενη το ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η πρόσβαση σε επιστημονικές ηλεκτρονικές πηγές για την ακαδημαϊκή και την ερευνητική κοινότητα, αντιμετώπισε το πρόβλημα της πρόσβασης που οφειλόταν σε σειρά από άστοχες ενέργειες του παρελθόντος», αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, όπου και αναγνωρίζεται η συμβολή της παραίτησης του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην άμεση εξέλιξη που υπήρξε για την αποκατάσταση της πρόσβασης.

«Ό,τι μου πει η Σύγκλητος»
Χθες ο κ. Τρούμπης, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να πληρώσει τις συνδρομές στις διεθνείς βιβλιοθήκες, ανοίγοντας ουσιαστικά την πρόσβαση σε πάνω από 12.000 επιστημονικούς τίτλους, δήλωσε πως «δεν μπορεί παρά να είναι ευτυχής ως ακαδημαϊκός». Και συνέχισε: «Και χαίρομαι ιδιαίτερα για την ταχύτητα και τα αντανακλαστικά που υπήρξαν. Άλλωστε, όπως είχα αναφέρει και στην επιστολή μου προς τους πρυτάνεις, ήμουν βέβαιος ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον, αλλά δεν περίμενα και τέτοια ακαριαία αντίδραση. Το μεγάλο, βέβαια, ζητούμενο είναι τι χρειάζεται κάθε φορά να συμβεί για να αντιληφθεί εγκαίρως η ελληνική δημόσια διοίκηση τους στρατηγικούς της στόχους, αφού δυστυχώς η ιστορία της Ελλάδος είναι γραμμένη με “αίμα”.»
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της παραίτησής του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου επανέλαβε πως δε θα κάνει οτιδήποτε που δε θα έχει την αποδοχή της Συγκλήτου. «Ενώπιον της Συγκλήτου», υπογράμμισε ο κ. Τρούμπης, «θα εκθέσω τις απόψεις μου και εν συνεχεία θα αποχωρήσω για να ληφθεί απόφαση. Ό,τι μου πει η Σύγκλητος θα το κάνω, όποιο κόστος κι αν έχει. Θα υπακούσω πλήρως στην απόφασή της.»

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Πεθαίνοντας στην Αβάνα


Η υπόθεση Μπόμπι Σαντς, που συγκλόνισε πριν από 29 χρόνια την Ιρλανδία και όλο τον κόσμο, δείχνει να επαναλαμβάνεται σήμερα στην Κούβα. Γιατί λοιπόν δεν κινητοποιείται αυτή τη φορά η Αριστερά;

O Γκιγιέρμο Φαρίνιας είναι πολύ πεισματάρης. Γιος ενός συμπολεμιστή του Τσε Γκεβάρα στο Κονγκό και μιας επαναστάτριας, σπούδασε στη Σοβιετική Ένωση και υπηρέτησε στον κουβανικό στρατό. Μετά την εκτέλεση όμως του στρατηγού Αρνάλντο Οτσόα, το 1989, παρέδωσε την κομματική του ταυτότητα και πέρασε στην αντιπολίτευση. Από τότε έχει περάσει 11,5 χρόνια στη φυλακή και έχει κάνει 23 απεργίες πείνας.
"Διαβάστε περισσότερα".
Στη διάρκεια της προηγούμενης, που έκανε το 2006 ζητώντας ελεύθερη πρόσβαση στο Ιnternet για όλους τους Κουβανούς, χρειάστηκε να διακομιστεί επανειλημμένα στο νοσοκομείο. Το ίδιο συνέβη και χθες, όγδοη ημέρα της νέας του απεργίας όπου αρνείται και το νερό. Την ξεκίνησε την επαύριο του θανάτου του Ορλάντο Σαπάτα, που υπέκυψε ύστερα από απεργία δυόμισι μηνών. Το αίτημά του είναι το ίδιο μ΄ εκείνου: να αφεθούν ελεύθεροι 26 πολιτικοί κρατούμενοι που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας.

Όπως δήλωσε ο 48χρονος ψυχολόγος και δημοσιογράφος σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στην Ελ Παΐς, ένας άλλος στόχος της απεργίας του είναι να πληρώσει η κυβέρνηση ένα υψηλό πολιτικό κόστος για τη δολοφονία του Σαπάτα. «Είμαι έτοιμος να πεθάνω», είπε. «Είναι ώρα να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτή η κυβέρνηση είναι απάνθρωπη, και υπάρχουν στιγμές στην ιστορία των χωρών που είναι ανάγκη να υπάρχουν μάρ τυρες». Και δεν σκέφτεται τη γυναίκα του, τη μάνα του, την οκτάχρονη κόρη του; «Όταν έλαβα την απόφαση να ξεκινήσω πάλι απεργία πείνας, η μητέρα μου έκανε 16 ώρες να μου μιλήσει. Τώρα, παρόλο που διαφωνούν, σέβονται την απόφασή μου. Τους λέω ότι για χάρη της πατρίδας, η οικογένεια πρέπει να υποφέρει. Και η μητέρα του Χοσέ Μαρτί υπέφερε».

Ο Φαρίνιας είναι απαισιόδοξος. Αν δεν ξεκινήσουν απεργία πείνας 50 διαφωνούντες μαζί, λέει, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Αλλά η (άτυπη) αντιπολίτευση δεν θέλει μια τέτοια εξέλιξη. Πάνω απ΄ όλα, λένε, μετράει η ανθρώπινη ζωή. Η κυβέρνηση των Κάστρο δεν το έχει σε τίποτα να αφήσει να πεθάνουν κι άλλοι απεργοί. Η αντίδρασή της στον θάνατο του Σαπάτα ήταν να συλλάβει δεκάδες ανθρώπους που πήγαιναν στην κηδεία, μεταξύ των οποίων και τη γνωστή μπλόγκερ Γιοάνι Σάντσες. Τι άλλο μπορούν όμως να κάνουν άραγε όσοι κουράστηκαν από 50 χρόνια «επανάστασης» και θέλουν να μπορούν επιτέλους να εκφράζονται ελεύθερα, να διαβάζουν ό,τι θέλουν, να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς; Να κάνουν υπομονή μέχρι να νικηθεί τελειωτικά ο ιμπεριαλισμός; Να αρκεστούν στις διαβεβαιώσεις χωρών όπως η Ισπανία ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν με διάλογο;

Και για να επανέλθουμε στην αρχική μας απορία: γιατί έχει τυφλωθεί η παγκόσμια Αριστερά;

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση ομιλία
που οργανώνει η Ν.Ε ΧΙΟΥ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 στις 7:00 μ.μ
στο ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ με θέμα:
"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"
Με ομιλητή τον Δημήτρη Παπαδημούλη Βουλευτή

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Ευρω-απάντηση της αριστεράς από την Αθήνα


Με πρωτοβουλία του Συνασπισμού, εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αριστεράς συντονίζουν από την Αθήνα τη δράση τους, διατυπώνοντας τις εναλλακτικές λύσεις στα νεοφιλελεύθερα μοντέλα των Βρυξελλών που καταδικάζουν την Ελλάδα σε παρατεταμένη και οδυνηρή κρίση
"Διαβάστε περισσότερα".
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η διήμερη συνάντηση της ευρωπαϊκής αριστεράς στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Συνασπισμού και συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Λίγες μόλις ώρες μετά το νέο σοκ των Ελλήνων από την πρωθυπουργική εξαγγελία για περισσότερο "πόνο" στον μονόδρομο της παρατεταμένης ύφεσης και της κρίσης, με τους μεγάλους της Ε.Ε. ψυχρούς και αδιάφορους, η αλληλέγγυα ενωτική απάντηση της ευρωπαϊκής αριστεράς στα αδιέξοδα και τις εμμονές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αποτελεί το μόνο ισχυρό αντίβαρο στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει σιγά σιγά τον “δρόμο” του…

Η συνθηματολογία αντικαθιστά την πολιτική

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Αισθάνομαι ασφυξία, αλλά ο Συνασπισμός είναι το σπίτι μου


Σπύρος Λυκούδης, Συνέντευξη στον Πάνο Λάμπρου, Εποχή, 28/02/2010

*Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της τάσης σας, πήρατε τη απόφαση να συμμετάσχετε στο έκτακτο συνέδριο του Συνασπισμού. Μέχρι προχθές ήταν ανοιχτό. Η απόφαση πάρθηκε χωρίς εντάσεις;

-Έγινε διάλογος, με πολύ ενδιαφέρον και έντονος. Είχαμε αντιταχθεί στο έκτακτο συνέδριο γιατί πιστεύαμε ότι είναι ένα συνέδριο που έχει ελάχιστες πιθανότητες να λύσει προβλήματα και περισσότερες να δημιουργήσει. Το αντιμετωπίζαμε ως επιδίωξη για ανακαθορισμό των συσχετισμών ή για ισορροπίες άλλου τύπου μέσα στο κόμμα. Γι‘ αυτό και προβληματιστήκαμε πάρα πολύ αν μπορούμε να συνεισφέρουμε σε ένα τέτοιο συνέδριο.

*Υπήρξαν και μέλη που υποστήριξαν τη μη συμμετοχή στο συνέδριο;

-Προφανώς, και ετέθη στη διήμερη διαδικασία μας, αλλά από πολύ μικρή μερίδα.

"Διαβάστε περισσότερα".
*Αν επικρατούσε η άποψη αυτή θα σήμαινε διάσπαση του Συνασπισμού;

-Δεν αμφισβητώ ότι θα ήταν μια σοβαρή επιλογή, αλλά τα όρια της διάσπασης είναι διαφορετικά.

*Νιώθετε ξένοι μέσα στο κόμμα; Στο κείμενο της συνδιάσκεψης λέτε ότι νιώθετε πολιτική ασφυξία.

-Υπάρχει, πράγματι, έντονη πολιτική ασφυξία στη δικό μας ρεύμα ιδεών μέσα στον Συνασπισμό. Όμως, το κόμμα αυτό το ιδρύσαμε πριν από είκοσι χρόνια με την επιθυμία να υπερβούμε καταστάσεις. Συνεπώς, αισθάνομαι στοιχείο αυτού του χώρου, τον πονάω, τον έχουμε κρατήσει όρθιο σε δύσκολες στιγμές, άρα δεν μπορώ να αισθανθώ ξένος σε ένα σπίτι που το έχω κτίσει. Αισθάνομαι, όμως, πολλές φορές ασφυξία, γιατί οι πλειοψηφίες που διαχειρίζονται σήμερα την πορεία αυτού του χώρου δημιουργούν πολιτικού χαρακτήρα προϋποθέσεις που με πιέζουν.

Τι κόμμα είναι ο Συνασπισμός

*Ένα παράδειγμα;

-Έχω συνηθίσει να είμαι σε ένα χώρο που συνθέτει. Ο σημερινός Συνασπισμός δεν συνθέτει.

*Μήπως οι δύο απόψεις που υπάρχουν στο κόμμα δεν συντίθενται επί της ουσίας; Μπορεί να συναντηθεί ο μεταρρυθμισμός με την αντισυστημική κατεύθυνση;

-Είναι καινοφανής αντίληψη για το χώρο μας ότι ο Συνασπισμός είναι αντισυστημική αριστερή δύναμη. Δεν γεννήσαμε ως αντισυστημική δύναμη τον Συνασπισμό...

*Ούτε μεταρρυθμιστικός ήταν ο Συνασπισμός στη γέννησή του.

-Ο Συνασπισμός γεννήθηκε για να πορευτεί στο δρόμο που χάραξαν από παλιά οι δυνάμεις του δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό, που βασικό του στοιχείο ήταν η ανάγκη βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Ο Συνασπισμός ήταν πάντα κόμμα των ρήξεων, αλλά και των μεταρρυθμίσεων. Είναι άλλος ο χαρακτήρας του αντισυστημικού κόμματος. Έχει σημασία αν κάποιος θεωρεί ότι η αριστερά μπορεί να λειτουργεί έξω από το σύστημα. Βέβαια, πρέπει να συζητήσουμε τι εννοεί με τη λέξη σύστημα. Αν εννοεί τα συμφέροντα, τους κερδοσκόπους, τους εκμεταλλευτές, τους καπιταλιστές, τότε μπορεί να πεις ότι έχει δίκιο. Αν, όμως, ως σύστημα εννοεί αυτό που βιώνουμε, του αστικού δημοκρατικού καθεστώτος, του κοινοβουλίου κ.λπ. είναι γραφικό να περιγράφεις μια αριστερά που βρίσκεται «εκτός».

*Λες ότι ο Συνασπισμός δημιουργήθηκε για να πορευτεί στο δρόμο που χάραξε η ανανεωτική αριστερά. Ο Συνασπισμός δημιουργήθηκε, όχι μόνο από την ΕΑΡ, αλλά και από το ΚΚΕ.

-Αναφερόμουν στον Συνασπισμό που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ. Αλλά και τότε, το ’89 εννοώ, μην ξεχνάς ότι έγινε κοσμογονία που δημιούργησε προϋποθέσεις άλλου τύπου συναντήσεων.

*Γιατί αρνείσαι την αντισυστημική κατεύθυνση; Σε ένα νέο παιδί το πρώτο που θα του πούμε εμείς οι αριστεροί είναι ότι αυτό το σύστημα δεν μας κάνει. Ένα σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, την αδικία, τις ανισότητες...

-Δεν έχεις δίκιο γιατί δεν ορίζεται με αυτά τα στοιχεία ο όρος «αντισυστημισμός». Είναι άλλο να λες ότι δεν μας αρέσει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία με βάση τις σημερινές συντεταγμένες και άλλο να λες ότι είμαστε έξω από αυτό το πλαίσιο.

*Να σου φέρω ένα παράδειγμα με έντονο συμβολισμό. Το δείπνο που έγινε με πρωτοβουλία του Λ. Κύρκου. Η συνάντηση έγινε με την παρουσία ανθρώπων του συστήματος. Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, η πολιτική ηγεσία...

-Ακούω με έκπληξη την ερώτηση. Γιατί ο τρόπος με τον οποίο την καταθέτεις είναι σαν να αφορά ένα γεγονός που παράχθηκε από κάποιους που το σχεδίαζαν, που είχε πολιτικό στόχο. Κάνεις λάθος. Ο Λ. Κύρκος με την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου δέχτηκε την πρόταση του εκδότη του να τιμηθεί η έκδοση με ένα δείπνο. Να πω βέβαια, ότι έκαναν σοβαρότατο λάθος που δεν κάλεσαν τον Α. Τσίπρα. Το δεύτερο είναι ότι εμείς ως στελέχη της αριστεράς, που έχουμε μακρά σχέση με τον Λεωνίδα και τον αγαπάμε, θα πηγαίναμε έτσι κι αλλιώς, ακόμη και αν ξέραμε ποιοι θα ήταν στο δείπνο και ας μην μας άρεσαν. Δεν θα τον αφήναμε ποτέ μόνο σε μια τέτοια ιστορία. Και δεν θα πουλάγαμε ποτέ τη διαφωνία μας δημοσίως για να κάνουμε τους καλούς.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

*Με βάση του συσχετισμούς, το πιθανότερο είναι το συνέδριο του Συνασπισμού να επιβεβαιώσει την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνετε τότε;

-Πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά αν το κόμμα αυτοδιαλύεται, αν διαμορφώνεται η εικόνα ενός ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργεί ως ενιαίος πολιτικός οργανισμός. Σε αυτήν την περίπτωση θα εκτιμήσουμε πολύ σοβαρά αν σπάει το ιδρυτικό μας συμβόλαιο με το κόμμα που φτιάξαμε προ εικοσαετίας, τον Συνασπισμό. Φυσικά δεν φτάνει να ακούσουμε υποσχέσεις ότι ο Συνασπισμός διατηρεί την αυτονομία του. Το ζήτημα είναι αν οι αποφάσεις του συνεδρίου του κόμματος θα επιβεβαιώσουν βασικές επιλογές που έγιναν στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ένας πολιτικός οργανισμός έχει ενιαίο μητρώο μελών, κάρτα μέλους, γραφείο Τύπου, κοινές οργανώσεις, αν παίρνονται αποφάσεις με πλειοψηφίες και μειοψηφίες, αν υπάρχουν ενδιάμεσα όργανα, υπάρχει κάτι που λείπει για να το χαρακτηρίσεις κόμμα; Προσωπικά έχω μετάσχει σε διάλυση κόμματος το ’86 και έχω μετατρέψει ένα κομμουνιστικό σε κόμμα της ευρύτερης αριστεράς. Συνεπώς σέβομαι όλες τις απόψεις που υποστηρίζουν τέτοιου τύπου ανατροπές, αρκεί να το πούμε. Δεν θέλω διολίσθηση, δεν θέλω εξαπάτηση. Θέλω μια επιλογή στα ίσα. Τότε θα μπορούμε να κρίνουμε αν συμφωνούμε ή όχι και τι θα πράξει ο καθένας μας ξεχωριστά ή όλοι μαζί.

*Δεν μου είπες, όμως, τι θα κάνετε σε περίπτωση που το συνέδριο συναινέσει στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

-Θα αποφασίσουμε συλλογικά. Δεν μπορώ να απαντήσω από τώρα.

*Στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας παίρνουν μέρος στις εκλογές, εκλέγονται, εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ από κεντρικές θέσεις, ωστόσο, τον αμφισβητούν. Αρνούνται να είναι μέλη του, να πάρουν κάρτα κ.λπ. Συνιστά πρόβλημα ή όχι;

-Δεν συνιστά κανένα πρόβλημα. Τα στελέχη αυτά παίρνουν μέρος σε μια πολιτική συμμαχία και όχι σε ένα νέο κόμμα. Είναι στελέχη του Συνασπισμού. Απευθύνθηκαν στην ελληνική κοινωνία μέσω ενός συμμαχικού σχήματος και η κοινωνία ήξερε ποιοι είναι και τι εκπροσωπούν.

*Ναι, αλλά κάποιοι εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Πώς είναι δυνατόν να εκπροσωπείς κάτι που αρνείσαι; Δεν είναι τουλάχιστον αντίφαση;

-Δεν είναι. Γιατί αυτοί που εννοείς, αρνούνται όσα σου είπα προηγουμένως. Αρνούνται να αλλάζει χαρακτήρα μια συμμαχία που φτιάξαμε. Δεν είπε κανείς ότι αρνούμαστε τη συνεργασία του Συνασπισμού με άλλες δυνάμεις. Θα έλεγα μάλιστα ότι τρέφουμε ιδιαίτερο σεβασμό για πολλούς φίλους και συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ. Αρνούμαστε και θα αρνούμαστε τη δια διολισθήσεως μετατροπή μιας συμμαχίας, σε κάτι άλλο, που δεν ιδρύσαμε.

Για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

*Έχετε υποστηρίξει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε διάφορα επίπεδα. Σήμερα που ακολουθεί μια απολύτως αντιλαϊκή πολιτική επιμένετε στην ίδια άποψη; Το λέω και με αφορμή την πρόταση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

-Ανήκω σε μια αριστερά που βασικό της φυσιογνωμικό στοιχείο ήταν και είναι η πολιτική των συμμαχιών. Η δική μας αριστερά φιλοδοξεί να διαχειριστεί την κοινωνία και αυτό δεν μπορεί να το κάνει μόνη της. Γι‘ αυτό πρέπει να διαμορφώνει μεγάλες συναντήσεις πολιτικού χαρακτήρα, πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες. Σε αυτήν τη γραμμή εμμένω σταθερά. Είναι σωστό, όμως, ότι σήμερα βιώνουμε μια βαθιά κρίση. Βεβαίως, μια σοβαρή αριστερά καταρχάς αναγνωρίζει την κρίση και δεν επιδίδεται σε πολιτικές φλυαρίες και αοριστίες του τύπου «να πληρώσουν αυτοί που έχουν», «να τα πάρετε από τους πλούσιους». Καταθέτει εναλλακτικές προτάσεις και οργανώνει την αντίσταση όσων πλήττονται κυρίως από την κρίση, που είναι οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι. Αυτή η πραγματικότητα, επομένως, δημιουργεί σοβαρότατες δυσκολίες για ευρείες πολιτικές συνεργασίες. Σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια γενικευμένη συνεργασία.

*Για τις δημοτικές;

-Πάμε με τον Καλλικράτη. Οι εκλογές αυτές αποκτούν τεράστια σημασία. Προσωπικά πιστεύω ότι ο χώρος πρέπει να πορευτεί αυτόνομα στις Περιφέρειες. Αν έλεγα ότι σε όλη την Κρήτη, π.χ., πάμε για συνεργασία, θα ήταν σαν να αυτοπεριόριζα τη δυνατότητα της έκφρασης μιας άλλης αριστεράς σε επίπεδο μιας ολόκληρης περιφέρειας. Είναι διαφορετικό στους δήμους γιατί εκεί είναι οι τοπικές κοινωνίες... Θα με ρωτήσεις και στους τρεις μεγάλους δήμους;

*Την είχατε καταθέσει: Αθήνα Θεσσαλονίκη.

-Για την Αθήνα δεν είχε μιλήσει κανένας. Ρωτήθηκε ο Φ. Κουβέλης και είπε απλώς να το δούμε. Το θέμα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου χρειάζεται μια ευρύτερη συνεργασία γιατί υπάρχει το τρίγωνο της δεξιάς-ακροδεξιάς: Ψωμιάδης, Παπαγεωργόπουλος, Άνθιμος. Χρειάζεται μια ανατροπή. Και η ανατροπή δεν μπορεί παρά να έρθει από τη συνάντηση όλου του υπόλοιπου χώρου. Και σε αυτό δεν εξαιρώ το ΚΚΕ.