Αναγνώστες

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Καμαρώστε τους υποκριτές

Το ΚΚΕ γιορτάζει που το ΟΥ.ΚΚ αποχώρισε από το GUE .
Αλήθεια το ΚΚΕ πότε θα αποχωρήσει?
Στην Ευρώπη ΣΥΝ και ΚΚΕ μαζι στην Ελλάδα χωριστά.
To ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ δεν το βρήκα πουθενά.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 28 Απρίλη 2009 - αριθ. φύλλου: 10357

ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Αποχωρεί από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
«Θέλουμε να εξαλείψουμε τον καπιταλισμό. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θέλει να τον βελτιώσει. Θεωρούμε πως ο ρεβιζιονισμός και ο οπορτουνισμός αποτελούν τώρα το μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί το κομμουνιστικό κίνημα. Θα συνεχίσουμε την πάλη μας ενάντια στον καπιταλισμό στη βάση του Μαρξισμού - Λενινισμού», τονίζει, μεταξύ άλλων, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος.


ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (GUE ) ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ



Για πολλά χρόνια τα διάφορα κόμματα της μη σοσιαλιστικής Αριστεράς συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της ίδιας ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 1989, τέσσερα κόμματα, το ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (CP), η Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPP) της Δανίας και ο ελληνικός Συνασπισμός αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια Ομάδα με την ονομασία Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (ΕΕΑ ή GUE από τη γαλλική ονομασία Gauche Unitaire Européen). Όταν το ιταλικό CP, που μετονομάστηκε σε PDS, αποφάσισε να ενταχθεί στη Σοσιαλιστική Διεθνή το 1991, εντάχθηκε και στη Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τότε ξεκίνησε μια διαδικασία συγκέντρωσης όλων των δυνάμεων της μη σοσιαλιστικής Αριστεράς. Η συμμαχία αυτή, που διευρύνθηκε με την ένταξη και άλλων κομμάτων, συγκροτήθηκε ως πολιτική ομάδα στις αρχές της τέταρτης κοινοβουλευτικής περιόδου, το 1994, με την ονομασία Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (ΕΕΑ ή GUE) Στην Ομάδα εκείνη συμμετείχαν τα ακόλουθα κόμματα: η Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας, η Κομμουνιστική Επανίδρυση της Ιταλίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας και ο Συνασπισμός της Ελλάδας.

Μετά την ένταξη στην ΕΕ των σκανδιναβικών χωρών και της Αυστρίας τον Ιανουάριο του 1995, η Ομάδα διευρύνθηκε με τη συμμετοχή: του Κόμματος της Αριστεράς (VP) της Σουηδίας και της Αριστερής Συμμαχίας (Vas) της Φινλανδίας. Παράλληλα, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SF) της Δανίας επανεντάχθηκε στην Ομάδα και συγκρότησε, μαζί με το σουηδικό και το φινλανδικό κόμμα, την συνιστώσα της Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (ΑρΠρΒΧ ή NGL) στο πλαίσιο της Ομάδας.

Η Ομάδα μετονομάστηκε σε Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, και χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο ΕΕΑ/ΑρΠρΒΧ (ή GUE/NGL). Το 1998, ο Ken Coates, διακεκριμένος βουλευτής του ΕΚ που αποπέμφθηκε από το βρετανικό Εργατικό Κόμμα, προσχώρησε στην ΕΕΑ/ΑρΠρΒΧ από την Ομάδα ΕΣΚ και ο Carlo Ripa Di Meana, ιταλός βουλευτής του ΕΚ και πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος προσχώρησε στην Ομάδα από την Ομάδα των Πρασίνων, αυξάνοντας τα μέλη της ΕΕΑ/ΑρΠρΒΧ σε 34, προερχόμενα από οκτώ χώρες.

Στις ευρωπαϊκές εκλογές του 1999, όλα τα απερχόμενα κόμματα πέτυχαν να εξασφαλίσουν την εκπροσώπησή τους στο νέο Κοινοβούλιο. Σε αυτά προστέθηκε στο πλαίσιο της Ομάδας το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SF) της Δανίας και το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) της Γερμανίας, τα οποία μέχρι τότε ήταν συνεργαζόμενα κόμματα μέλη. Η Ομάδα υποδέχθηκε επίσης ένα τρίτο ελληνικό κόμμα, το ΔΗΚΚΙ, ως πλήρες μέλος, και πέντε βουλευτές του ΕΚ από τη Γαλλία, που εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο του LO-LCR, ως συνεργαζόμενα μέλη.

Το 2001 δύο βουλευτές του ΕΚ – η Ilka Schröder (De) από την Ομάδα των Πρασίνων και ο Freddy Blak (DK) από την Ομάδα του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών εντάχθηκαν στην ΕΕΑ/ΑρΠρΒΧ.

Το 2002, έξι βουλευτές του ΕΚ – οι Ole Krarup και Jens Okking (DK) από την Ομάδα EDD (ΕΔΔ - Ομάδα για την Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Διαφοράς) και οι Gérard Caudron, Michel Dary, Sami Nair και Michel-Angel Scarbonchi (FR) από την Ομάδα ΕΣΚ– εντάχθηκαν στην ΕΕΑ/ΑρΠρΒΧ. Τότε η ΕΕΑ/ΑρΠρΒΧ βρέθηκε στο απόγειο της δύναμής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς με 49 βουλευτές από δέκα χώρες έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη Ομάδα του Σώματος.

Το 2003, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης 10 νέων κρατών μελών, εντάχθηκαν στην Ομάδα παρατηρητές από την Κύπρο (2), την Τσεχική Δημοκρατία (3), τη Λετονία (1) και τη Σλοβακία (1), οι οποίοι έγιναν πλήρεις βουλευτές του ΕΚ την 1η Μαΐου 2004.

Στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου του 2004 τα κόμματα μέλη της ΕΕΑ/ΑρΠρΒΧ πέτυχαν καλά εκλογικά αποτελέσματα. Οι δεκατέσσερις εξερχόμενες αντιπροσωπείες επέστρεψαν με 38 βουλευτές. Με την προσθήκη δύο νέων βουλευτών από το Sinn Féin της Ιρλανδίας, και ενός από τον Αριστερό Συνασπισμό της Πορτογαλίας, η Ομάδα αποτελείται σήμερα από 41 βουλευτές προερχόμενους από 17 κόμματα μέλη από 13 κράτη μέλη.

Στα κόμματα που δεν εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά τα οποία έχουν συμφωνίες στενής συνεργασίας με την ΕΕΑ/ΑρΠρΒΧ περιλαμβάνονται το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα (SV) της Νορβηγίας, το Εργατικό Κόμμα (Parti du Travail) της Ελβετίας και η Αριστερά (La Gauche/Déi Lénk) του Λουξεμβούργου.

Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ΣΤΟ GUE






Georgios TOUSSAS

Confederal Group of the European United Left - Nordic Green LeftMember
Greece

georgios.toussas@europarl.europa.eu
Kommounistiko Komma Elladas Born on 8 September 1954, Koilada




Athanasios PAFILIS

Confederal Group of the European United Left - Nordic Green LeftMember
Greece

athanasios.pafilis@europarl.europa.eu
Kommounistiko Komma Elladas Born on 8 November 1954, Pitsio Fthiotidas


Ευρωβουλευτης του ΣΥΝ στο GUE
Dimitrios PAPADIMOULIS
Confederal Group of the European United Left - Nordic Green Left
Member of the Bureau

Greece
dimitrios.papadimoulis@europarl.europa.eu
Synaspismos tis Aristeras ton Kinimaton kai tis Oikologias
Born on 21 March 1955, Athina http://www.papadimoulis.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια διόρθωση: το ΟΥ.ΚΚ δεν αποχώρησε από την GUE/NGL αλλά από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (http://www.european-left.org/) στο οποίο ανήκει ο ΣΥΝ και η ΑΚΟΑ (και το ΑΚΕΛ ως παρατηρητής) αλλά όχι το ΚΚΕ.

Ενώ η GUE/NGL είναι μια "χαλαρή" ομάδα που συμμετέχουν αριστερά/εργατικά/οικολογικά κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο, το ΚΕΑ είναι μία πιο κλειστή και δεσμευτική συμμαχία (με κοινή διακύρηξη για τις ευρωεκλογές) που ανήκουν κυρίως κόμματα που ασπάζονται τον λεγόμενο σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ φαίνεται η υποκρισία και το μέγεθος του χώρου (είναι οι μοναδικοί σε όλο το κοινοβούλιο ) των κομμάτων τύπου ΚΚΕ.
Απολαμβάνει όλα τα καλά της Ε.Ε ,επιδοτήσεις ( τυποεκδοτικη ), μισθούς ,εισιτήρια , εκδρομές κτλ.
Συμμετέχει μαζί με τους «οπορτουνιστές» στην ομάδα τους , εκμεταλλεύεται όλα τα υπέρ και μετά διαχωρίζει την θέση στην Ελλάδα καλώντας τον κόσμο σε ανυπακοή, ενώ αυτό υπακούσει στους κανονισμούς της ΕΕ .
Αν αυτό φίλε δεν είναι υποκρισία και οπορτουνισμός τότε πιο είναι?