Αναγνώστες

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Αλ. Τσίπρας: Προγραμματική αντιπολίτευση με εναλλακτικές προτάσεις

Τη σταθερή επιλογή του ΣΥΝ για ουσιαστική και υπεύθυνη αντιπολίτευση με βάση τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και ο Φ. Κουβέλης, αναγνωρίζοντας ότι εξ αντικειμένου υπάρχει μια περίοδος χάριτος για τη νέα κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ διευκρίνισε (Mega) ότι τα παραπάνω "δεν είναι τίποτα διαφορετικό από το να καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα αλλά και να αντιπροτείνουμε, γιατί έχουμε προγραμματικό λόγο, το αποδείξαμε προεκλογικά, έχουμε εναλλακτική πρόταση για την οικονομική κρίση, την κοινωνική πολιτική, για την εργασία και την απασχόληση".

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Φ. Κουβέλης τόνισε (Κανάλι 1 Πειραιά) ότι εκείνο που πρέπει να καθορίζει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι "οι δικές μας προγραμματικές θέσεις", συμπληρώνοντας ότι "αυτές πρέπει να αποτελούν το κριτήριο αξιολόγησης των νομοσχεδίων, των θέσεων, των ρυθμίσεων αλλά και των μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση".

Εκτιμώντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει στο οικονομικό πεδίο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι σύντομα η κυβέρνηση "θα ρίξει τον πήχη των προσδοκιών που η ίδια είχε ανεβάσει προεκλογικά". Σχολιάζοντας τις πρώτες κυβερνητικές κινήσεις, ο Αλ. Τσίπρας διέκρινε σειρά αντιφάσεων. Μίλησε για "θετικές εξαγγελίες στόχων", συμπληρώνοντας ότι "είναι εύκολο να περιγράφεις στόχους, δύσκολο είναι να πεις με ποιον τρόπο θα πραγματοποιήσεις αυτούς τους στόχους". Για παράδειγμα, χαρακτήρισε πολύ θετικό το ότι έγινε Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι εξαγγέλλονται στόχοι σοβαροί για την προστασία του περιβάλλοντος και ότι μετονομάστηκε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Από την άλλη τόνισε ότι ήταν "πολύ αρνητικές οι πρώτες ενδείξεις οι οποίες "δεν ήταν ενδείξεις προστασίας, αλλά ήταν ενδείξεις ότι ακολουθούμε την ίδια και ίσως ακόμη πιο σκληρή πολιτική περιστολής, και μάλιστα προληπτικής, δημοκρατικών δικαιωμάτων".

Φ. Κουβέλης: Δεν έχουμε λόγο να μην ψηφίσουμε τον Κ. Παπούλια

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φ. Κουβέλης, ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε: "Η γνώμη μου είναι ότι ο Κάρολος Παπούλιας έχει ασκήσει τα καθήκοντά του με τον καλύτερο τρόπο, εξασφαλίζει την αναγκαία συνταγματική ουδετερότητα, και έχει ταυτόχρονα βαθύτατα δημοκρατικό λόγο. Δεν νομίζω ότι έχει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ να μην προσθέσει την ψήφο του για την επανεκλογή του κ. Παπούλια στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: