Αναγνώστες

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Μιχάλης Τρεμόπουλος: Η πολιτική οικολογία και η ανανεωτική αριστερά πρέπει να συμπορευτούν


Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/11/2009

Συνέντευξη στον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Άνοιχτή πρόσκληση προς την ηγεσία του ΣΥΝ απευθύνει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, υποστηρίζοντας ότι "η πολιτική οικολογία και η ανανεωτική αριστερά δεν μπορούν παρά να συνεργαστούν". Ο Μιχ. Τρεμόπουλος σχολιάζοντας τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης, θεωρεί ότι "δεν δείχνει να έχει συγκροτημένο σχέδιο διακυβέρνησης και πραγματικά εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση, περιβαλλοντική και οικονομική". Ο ευρωβουλευτής των Οικολογών Πράσινων μιλάει στην "Κ.Α" για τις σχέσεις με την κυβέρνηση, για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και την Κοπεγχάγη.

* Πέρασε ένας μήνας από την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματά σας; Διακρίνετε ανακολουθία σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις για τον ΟΤΕ, την Ο.Α., το λιμάνι κ.λπ;

Η κυβέρνηση πορεύεται με την ατζέντα των προκατόχων της στο μοτίβο της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα. Πήρε θετικές αποφάσεις από σπόντα, όπως η απόσυρση της απόσυρσης, αλλά δε δείχνει να έχει συγκροτημένο σχέδιο διακυβέρνησης και πραγματικά εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση, περιβαλλοντική και οικονομική. Η πράσινη ανάπτυξη έμεινε μέχρι στιγμής στα αζήτητα. Οι ανακολουθίες είναι εύλογες και φαίνονται, παρά το επικοινωνιακό μπαράζ που αρχικά δημιούργησε θετική εικόνα στην κοινωνία. Μάλλον υποσχέθηκαν περισσότερα από όσα τους χρειάζονταν για να κερδίσουν τις εκλογές και πορεύονται με την ευχέρεια που τους προσφέρει η έλλειψη αντιπολίτευσης. Αλλά η «γιορτή» θα τελειώσει και πολύ φοβάμαι ότι τα προβλήματα θα έχουν παραμείνει.

* Χαιρετίσατε την επιλογή της κ. Καραβασίλη. Τι διαφορά υπάρχει από την πρόταση για συμμετοχή στην κυβέρνηση που έκανε ο κ. Παπανδρέου προς την κ. Βασιλάκου και την αρνητική απάντηση που δώσατε;

Στην περίπτωση της κυρίας Καραβασίλη, υπήρξε μία ηθική και πολιτική αποκατάσταση. Η Μαργαρίτα είχε διωχθεί από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος γιατί αντιστάθηκε στις πιέσεις. Η επιστροφή της στην ίδια υπηρεσία, γεννά ελπίδες ότι η υπηρεσία θα δουλέψει. Κι έχω εμπιστοσύνη σε δύο πολιτικές αρετές της, οι οποίες μας έφεραν κοντά στις εκλογές του 2009, αν και η κυρία Καραβασίλη δεν έγινε μέλος μας. Στην ακεραιότητα της και στην ετοιμότητά της να συγκρουστεί με την πολιτική εξουσία.

Θέλω, λοιπόν, να καταστήσω σαφές ότι η περίπτωση είναι τελείως διαφορετική από την περίπτωση Βασιλάκου. Πώς ήταν δυνατόν να πάρουμε μέρος σε μία κυβέρνηση χωρίς προγραμματική συμφωνία; Και το γεγονός ότι η πρόταση έγινε προσωπικά στη Μαρία Βασιλάκου και όχι στους ΟΠ καταδεικνύει ότι και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τουλάχιστον, το κατανοεί. Όταν θέλεις κυβερνητικούς εταίρους, συζητάς μαζί τους. Αλλιώς περιορίζεσαι σε προσωπικούς φίλους και στην επικοινωνιακή διαχείριση των πολιτικών σχέσεων.

* Πώς οριοθετούνται οι σχέσεις σας με την κυβέρνηση;

Ένα κόμμα που δεν είναι στην κυβέρνηση, είναι αντιπολιτευόμενο κόμμα. Εμείς λοιπόν, είμαστε αντιπολίτευση με τις δικές μας αρχές, τις δικές μας θέσεις, τις δικές μας αξίες. Δεν διεκδικούμε copyright. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να δεχτεί και να εφαρμόσει κάποιες από αυτές, θα το επικροτήσουμε και θα βοηθήσουμε. Το κάναμε όταν ο κ. Βούγιας μας ζήτησε τις ιδέες και τις απόψεις μας για το trafficking. Αν ζητήσει τη βοήθεια μας για να εφαρμόσει κάποια από αυτά, θα του προσφέρουμε. Αν δεν το κάνει, εμείς πιστεύουμε στη δύναμη των ιδεών μας και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε την κοινωνία ότι η εφαρμογή τους θα είναι χρήσιμη, και αποδοτική. Θα λύσει προβλήματα.

* Πού εστιάζετε την κριτική που ασκείτε στο ΠΑΣΟΚ για το λιμάνι του Πειραιά;

Το λιμάνι είναι μία χαρακτηριστική τέτοια υπόθεση. Τα μεγάλα κόμματα ακροβατούν στην προσπάθεια τους να είναι πολυσυλλεκτικά και αναγκάζονται να «φτιάχνουν» αρχές για να ικανοποιήσουν όλες τις ομάδες συμφερόντων που θέλουν να εκπροσωπήσουν. Οι συμβιβασμοί παράγουν πολιτική, οι ακροβασίες δυσαρεστημένους και αδιέξοδα. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ ήξερε και πριν τις εκλογές ότι η χώρα έχει συνέχεια στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει.

-Η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τον χάρτη τον αυτοδιοικητικών εκλογών

* Ένας χρόνος μένει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποια τακτική θα ακολουθήσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε ν' αναλάβετε στην κατεύθυνση αυτή;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι μία πολιτική δύναμη με κουλτούρα συνεργασιών. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Θέλουμε να αλλάξει το τοπίο στην αυτοδιοίκηση, την εξουσία που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συνεργασίες με αρχές καθαρές και συμφωνημένες από τα πριν. Από τα πολιτικά κόμματα, τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις, την κοινωνία των πολιτών. Όλοι έχουμε ρόλο και λόγο στη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας μας. Δεν πιστεύουμε στην κομματοκρατία, αλλά ούτε και στην απαξίωση των κομμάτων. Εμείς νομίζουμε ότι κανένας προοδευτικός άνθρωπος δεν πρέπει να απουσιάσει από την προσπάθεια, αλλά και σε κανέναν δεν μπορεί να «επιβληθεί» η λύση.

Κι αυτό το κατανοούν στο ΠΑΣΟΚ ακόμη και εκείνοι που νομίζουν ότι με κομματικές υποψηφιότητες μπορούν να εξασφαλίσουν την υποταγή των άλλων πολιτικών δυνάμεων στον δεύτερο γύρο. Η αυτοδιοίκηση δε σηκώνει ούτε μικρομεγαλισμούς, ούτε αλαζονείες, αλλά σοβαρές συνεργασίες για να βγει από το τέλμα της ανυποληψίας που την έχει οδηγήσει η χρησιμοποίησή της από τα κόμματα ως καλάθι για να ξεφορτώνονται κάποια «αδηφάγα» στελέχη τους, όπως επισημαίνει και ο Συνήγορος του Πολίτη. Αλλά η συζήτηση για συνεργασίες, δεν είναι άσκηση επί χάρτου. Η κυβέρνηση πρέπει αμέσως να ξεκαθαρίσει σε ποιον αυτοδιοικητικό χάρτη θα γίνουν οι εκλογές.

* Έχετε εκφραστεί προσωπικά υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΝ. Σε τι φάση βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων;

Ακούω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΝ για τους Οικολόγους Πράσινους. Είδα με χαρά τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη, τον Νίκο Παυλίδη, να ανταποκρίνεται στην πρόσκλησή μας για διάλογο για το νέο πολιτικό τοπίο στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω δει το επόμενο βήμα από πλευράς του ΣΥΝ. Το περιμένω και ελπίζω ότι θα είναι πολιτικά γενναίο, όπως η ανανεωτική αριστερά έχει συνηθίσει την ελληνική κοινωνία. Η πολιτική οικολογία και η ανανεωτική αριστερά δεν μπορούν παρά να συμπορευθούν.

* Πόσο προετοιμασμένη είναι η χώρα μας για την Κοπεγχάγη;

Φοβάμαι πως ελάχιστα. Το ΠΑΣΟΚ με όλη την εμμονή του στην πράσινη ανάπτυξη, στο περιβάλλον έχει ως κυβερνητικό στόχο τα ελάχιστα που έχει συμφωνήσει η Ε.Ε. Οχυρωνόμαστε πίσω από τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή της Ε.Ε. Δε ξέρω πόσο γρήγορα μπορεί να αντιδράσει η νέα υπουργός αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει από τη μία να πιέσει για τη διεύρυνση των αρχών του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών και από την άλλη πρέπει να αναλάβει αυτοδεσμεύσεις που να καθιστούν κεντρική πολιτική λιγότερους ρύπους και καθαρότερο περιβάλλον. Πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής στην άλλη περιβαλλοντική πολιτική στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Και σε αυτήν την κατεύθυνση, εμείς θα είμαστε πρωταγωνιστές, είτε το θέλει η κυβέρνηση, είτε όχι.

* Θα βλέπατε θετικά την παραμονή του κ. Δήμα στη θέση του επιτρόπου;

Ασφαλώς και το έχω πει και δημόσια. Ο κ. Δήμας έχει ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της πολιτικής του καταγωγής και έχει εξελιχθεί σε έναν Ευρωπαίο πολιτικό που κατανοεί την ανάγκη για πολιτικές που θα προστατεύουν το περιβάλλον. Το απέδειξε με τη στάση του σε διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα που βιώνουμε στην Ελλάδα αλλά και με τις θαρραλέες θέσεις που έχει πάρει σε παγκόσμια ζητήματα. Έχει κερδίσει την εκτίμηση των Πράσινων και δεν έχουμε κανένα λόγο να το κρύψουμε.

2 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Η ανανεωτική αριστερά πρέπει να εστιάσει στο κυρίαρχο αυτό ζήτημα,
(της πολιτικής οικολογίας) και να αναζητηθούν κοινοί τόποι.

Ανώνυμος είπε...

αφηστε τον Τρεμοπουλο
να πουλησει μονος του την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΘΕΛΕΤΕ ΜΕΡΙΔΙΟ?