Αναγνώστες

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Αλ. Τσίπρας: Ενιαίος φορέας με δημοκρατική λειτουργία ή πολιτική συμμαχία

Παπαδόπουλος Α.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/11/2009

Τα πρώτα βήματα ουσιαστικού διαλόγου για την πορεία και τις προοπτικές του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με τον πρόεδρο του ΣΥΝ ν' αναπτύσσει εκτενώς τις θέσεις του γύρω από τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και να ασκεί κριτική σε μερίδα των συνιστωσών για την επιθετική στάση που έχουν απέναντι στον ΣΥΝ.

Στις 14 και 15 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ για το θέμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έως τότε θα διεξαχθεί διάλογος στις οργανώσεις του κόμματος με βάση τα 4 κείμενα (Φλαμπουράρη, Λυκούδη, Κοκκινοπράσινου Δικτύου και Πρωτοβουλίας) που έχουν κατατεθεί.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η βαρυσήμαντη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και τα πολιτικά και οργανωτικά διλήμματα-ερωτήματα που έθεσε. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη μετεκλογική παρουσία του συμμαχικού σχήματος και την απουσία ιδεολογικής συζήτησης, αλλά και την ενόχλησή του για τις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΝ από μερίδα των συνιστωσών, κάνοντας λόγο ακόμα και για “μίσος” και φέρνοντας το παράδειγμα των μετεκλογικών άρθρων του κ. Κοροβέση. "Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος από το γεγονός ότι μπαίνουμε σε μια πλατιά και μακρόχρονη διαδικασία ομφαλοσκόπησης, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει καμία συζήτηση για τον πολιτικό προσανατολισμό για τα κοινωνικά μέτωπα", τόνισε και την ίδια ώρα χαρακτήρισε αδιανότητο το γεγονός "η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να μη θέλει καν να συζητήσει τα πολιτικά μέτωπα, να μη θέλει καν να συζητήσει την απόφαση της ΚΠΕ και τον πολιτικό προσανατολισμό και να έχει μια εμμονή στο οργανωτικό, όπου εκεί έχουν δημιουργηθεί παρατάξεις".




"Οι σύμμαχοι θέλουν δημοκρατία στη βάση και συγκεντρωτισμό στην κορυφή"



Ο Αλ. Τσίπρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι ο ΣΥΝ έχει 4 κείμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που, όπως είπε, μπορεί να ερμηνευτεί ότι "είναι η δύναμη η οποία σταματάει μια προοπτική κινηματικής και δημοκρατικής εξέλιξης ενός εγχειρήματος". Δεν είναι έτσι, δήλωσε κατηγορηματικά υποστηρίζοντας ότι "αυτοί που πραγματικά θέλουν μια μετεξέλιξη η οποία δεν είναι καθόλου κινηματική και δεν είναι καθόλου δημοκρατική είναι οι σύμμαχοί μας, οι οποίοι απ' ό,τι έχω καταλάβει έχουν συμπαραταχθεί με την άποψη: 'Δημοκρατία στην βάση, συγκεντρωτισμός στην κορυφή'".

Στο πλαίσιο αυτό διαμήνυσε ότι ο ΣΥΝ δεν μπορεί να ανεχθεί "αυτό το παιχνιδάκι". Και εξήγησε τι εννοεί όταν λέει δημοκρατία στη βάση και συγκεντρωτισμός στην κορυφή: "Στο όνομα, ας πούμε, του αντισυστημικού κινηματικού μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρχει άπλετη δημοκρατία στη βάση". Και αναρωτήθηκε: "Δηλαδή τι; Θα καταργηθεί ο ΣΥΝ ως κόμμα για να έχει οργανώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ που δημοκρατικά θα συναποφασίζουν, αλλά στην κορυφή θα είναι οι 11 αρχηγοί;". Αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, ξεκαθάρισε.



Ευρωπαϊκός προσανατολισμός και δημοκρατικός δρόμος


Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν δημοκρατικό φορέα, αρκεί "να φτιάξουμε ένα κόμμα δημοκρατικό, που θα έχει δημοκρατία στη βάση και δημοκρατία στην κορυφή", προτείνοντας στους επόμενους μήνες να συζητηθεί και ο πολιτικός προσανατολισμός. Συν τοις άλλοις, έθεσε και το (ρητορικό) ερώτημα αν για τον ΣΥΝ αποτελεί επιλογή μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας η συμμετοχή στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) ή η συμμαχία στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι "μεγαλύτερη κλίμακα είναι η Ευρώπη και μετά είναι η χώρα μας", υπενθυμίζοντας ότι εγκρίθηκε η συνθήκη της Λισσαβώνας, κάτι που σημαίνει ότι "στις επόμενες ευρωεκλογές θα πάμε ως κόμμα ευρωπαϊκό". Γι' αυτό και εξέφρασε την απορία αν "θα δεχτούν όλοι μία ενιαία ομοσπονδία με τη συμμετοχή στο ΚΕΑ". Και συμπλήρωσε: "Στα στοιχειώδη, κρίσιμα, στρατηγικής σημασίας θα συμφωνήσουμε; Αν συμφωνήσουμε, εγώ δεν έχω αντίρρηση. Σε ένα χρόνο πάμε σε ένα ενιαίο σχήμα, ομοσπονδιακό θα το πείτε, όπως θέλετε να το πείτε, με μία προϋπόθεση όμως: δημοκρατία σε όλες τις δομές, όχι δημοκρατία στη βάση και στην κορυφή να είμαστε όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι που εκπροσωπούμε, ας πούμε, το κίνημα πενήντα χρόνια".

Επισημαίνοντας τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση λίστας, ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη της Π.Γ., είπε: "Αν δεν έχεις ένα θεσμικά νομιμοποιημένο δημοκρατικό πλαίσιο, αν δεν υπάρχει δηλαδή εσωκομματική δημοκρατία, ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Εκβιασμοί σημαίνει αυτό. Μέσα σε ένα τραπέζι, όπου ο καθένας, χωρίς να έχει καταθέσει πόσα μέλη έχει, θα λέει 'εγώ με όλους τους άλλους έχω συμφωνήσει και φεύγουμε αν δεν μας δώσετε 5 βουλευτές' και θα διαλυθεί πάλι στο παραπέντε το μαγαζί".



Οι δύο εκδοχές



Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ παρουσιάζοντας τη θέση που πρέπει να έχει το κόμμα του, υπογράμμισε: "Την προοπτική της επανίδρυσης εμείς τη βλέπουμε, αλλά με δημοκρατία με ξεκάθαρο προσανατολισμό, εμείς λέμε Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Εμείς λέμε έχουμε κάποια κεκτημένα, θα τα διεκδικήσουμε σε ένα δημοκρατικό σώμα να τα περάσουμε - που σημαίνει δημοκρατικός δρόμος. Αν αυτό δεν είναι αποδεκτό από τις συνιστώσες, εμείς αυτό που προτείνουμε είναι κάποια άμεσα βήματα τα οποία μπορεί να είναι αποδεκτά, δηλαδή να είναι κίνημα κοινωνικό ο ΣΥΡΙΖΑ. Κίνημα κοινωνικό με μέλη τα μέλη των συνιστωσών και τους ανένταχτους που πρέπει να τους καταγράψουμε. Με κινήσεις που θα παρεμβαίνουν στην κοινωνία, με Γραμματεία η οποία θα συνεδριάζει και θα αποφασίζει στο πλαίσιο της ομοφωνίας και με ανοιχτή όλη τη συζήτηση για τη μετεξέλιξή του σε ένα δημοκρατικό πράγμα".

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Αλ. Τσίπρας διαπίστωσε ότι υπάρχουν δύο εκδοχές για τον ΣΥΡΙΖΑ: "Η εκδοχή ότι μετεξελίσσεται σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα δημοκρατικό ή η εκδοχή ότι παραμένει συμμαχία, πολιτική συμμαχία,, η οποία αποφασίζει στη βάση της συναίνεσης και συζητά ανοιχτά τη διαδικασία της δημοκρατικής λειτουργίας της".

1 σχόλιο:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δημοκρατικός σοσιαλισμός.
Ευρωπαϊκός προσανατολισμός.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες της ανανεωτικής αριστεράς.