Αναγνώστες

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Συνασπισμός της Αριστεράς και... του Νότου κόντρα στα ευρωμέτρα


Tον τίτλο του βιβλίου του Αμερικανού συγγραφέα Ερνεστ Χεμινγουέι «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» παράφρασαν Ισπανοί κομμουνιστές για να επισημάνουν στον Αλέξη Τσίπρα ότι «η καμπάνα χτυπά για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότο.


Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας με τον Λόταρ Μπίσκι. Ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα προεδρεύσει στη συνάντηση αριστερών κομμάτων της Νότιας Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.
Το ταξίδι του προέδρου του ΣΥΝ στη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη και οι συναντήσεις που είχε με τους επικεφαλής της πορτογαλικής και ισπανικής Αριστεράς επιβεβαίωσαν τη σύμπτωση απόψεων σχετικά με την οικονομική κρίση αλλά και τη συναντίληψη ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων του Νότου.


"Διαβάστε περισσότερα".
Στις διμερείς συναντήσεις του Α. Τσίπρα με τους Φρανσίσκο Λούσα (επικεφαλής του πορτογαλικού Μπλόκο της Αριστεράς), Λουίς Σεντέγια (Γ.Γ. του ΚΚ Ισπανίας) και Κάγιο Λάρα (Εθνικός Συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας) η πρώτη κοινή διαπίστωση ήταν πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό.



«Πειραματόζωα»
Ταυτόχρονα υπήρξε ταύτιση των εκτιμήσεων και ως προς το ότι στόχος των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ δεν είναι να γίνει μόνο η Ελλάδα «πειραματόζωο» σκληρών μέτρων, αλλά να επεκταθεί ο «πειραματισμός» και σε Ισπανία-Πορτογαλία.

Ο Φρανσίσκο Λούσα, επικεφαλής του πορτογαλικού «Μπλόκο της Αριστεράς», μετέφερε στον κ. Τσίπρα την επιτυχία του κόμματος να αποτρέψει την εφαρμογή σκληρών μέτρων στη χώρα του. Σημειώνεται ότι στην πορτογαλική Βουλή με πρωτοβουλία και του «Μπλόκο της Αριστεράς», απορρίφθηκε μια πρώτη δέσμη εφαρμογής σκληρότατων μεταρρυθμίσεων σε μισθούς-συντάξεις, ενώ εγκρίθηκε, έπειτα από πρόταση του κόμματος της Αριστεράς (ψήφισαν και σοσιαλιστές βουλευτές), πρόγραμμα ενισχύσεων των φτωχότερων περιφερειών της χώρας!

«Η κρίση κορυφώνεται και μαζί της κορυφώνεται η επίθεση Δεξιάς, Σοσιαλδημοκρατίας και μεγάλου κεφαλαίου στα κεκτημένα των εργαζομένων της Ν. Ευρώπης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν μαζικά και ενωτικά υπερβαίνοντας τα εθνικά σύνορα», ήταν το κοινό συμπέρασμα των συναντήσεων σε Λισσαβόνα-Μαδρίτη.




Στην Αθήνα το πρώτο «ραντεβού»

Το πρώτο ραντεβού των κομμάτων της Αριστεράς κλείστηκε για τις 27 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, καθώς θα τεθούν όλα τα θέματα που αφορούν την οικονομική κρίση και την απάντηση της Αριστεράς. Εκπρόσωποι των 4 κομμάτων (ΣΥΝ, Μπλόκο, ΚΚ Ισπανίας, Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας), καθώς και εκπρόσωποι της ιταλικής και λατινομαερικανικής Αριστεράς, θα συναντηθούν υπό την προεδρία του Γερμανού προέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκι, με στόχο την ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών τους επόμενους μήνες σε επαφή με τα κοινωνικά κινήματα και τα ριζοσπαστικά συνδικάτα της Ευρώπης.

Πρόσκληση θα σταλεί και στον Πέδρο Παέζ, επικεφαλής της Τράπεζας του Νότου (έχει δημιουργηθεί από τις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής), ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδει στη συνάντηση το Πορτογαλικό Μπλόκο της Αριστεράς καθώς θα εκπροσωπηθεί από τρία στελέχη του, ανάμεσά τους και δύο ευρωβουλευτές, η Μρίζα Ματίας και ο Μιγκέλ Πόρτας.

Απώτεροι στόχοι είναι η διοργάνωση κοινών ημερών δράσης στον ευρωπαϊκό Νότο, μέσω και της ενεργοποίησης των συνδικάτων, καθώς και σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αναδεικνύουν την κοινή παρουσία της Αριστεράς, μέσω κοινών διακηρύξεων-διεκδικήσεων-δηλώσεων των ηγετών της στον ευρωπαϊκό Τύπο κ.ά.



Τα συνδικάτα
Από τις συναντήσεις στη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη διαπιστώθηκε ότι είναι περίπου ίδια η κατάσταση στον χώρο των συνδικάτων. Σκληρά μέτρα από τη μία πλευρά και από τις τρεις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις και από την άλλη οι πλειοψηφίες των μεγαλύτερων εργατικών συνομοσπονδιών και στις 3 χώρες να διστάζουν να διαφοροποιηθούν επί της ουσίας και με πιο ριζοσπαστικό τρόπο έναντι των κυβερνητικών μέτρων. Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι σε συνθήκες κρίσης «η απάντηση είναι ενιαίος και αλληλέγγυος αγώνας των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου».

«Οι εργαζόμενοι, οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους. Και πρώτη ευκαιρία γι’ αυτήν την κατεύθυνση είναι ο συντονισμός της δράσης των εργαζομένων των χωρών του Νότου, των χωρών εκείνων που βρίσκονται πρώτες στη λίστα να γίνουν πειραματόζωα στις άγριες κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ στη Λισαβόνα. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Μπλόκο υπογράμμισε πως αυτοί που προκάλεσαν την κρίση προσπαθούν να μεταφέρουν τα βάρη στους πιο φτωχούς. «Αυτές οι θυσίες δεν μπορούν να είναι αποδεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Πορτογαλία, αλλά ούτε και από ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο Φ. Λούσα.

Στελέχη της Κουμουνδούρου τονίζουν ότι «η διέξοδος για τη χώρα μας, δεν βρίσκεται στην επιστροφή στο πριν από το ευρώ καθεστώς. Μια προοδευτική διέξοδος από την κρίση πρέπει να εντάσσεται σε ένα διεθνές πλαίσιο και να υπηρετεί ένα εθνικό σχέδιο ενταγμένο σε μια ευρύτερη διεθνή δυναμική». Τη θέση αυτή έχει εκφράσει και ο Γ. Δραγασάκης λέγοντας ότι «στην περίπτωσή μας, το διεθνές αυτό πλαίσιο είναι η Ευρώπη και το σχέδιο πρέπει να απαντά τόσο στην εσωτερική διάσταση του προβλήματος, τις ενδογενείς αιτίες του, όσο και στην ευρωπαϊκή του πτυχή. Πρέπει δηλαδή να εντάσσεται σε μια δυναμική αλλαγής της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ και της πολιτικής της ΕΕ».



Οι 'σύμμαχοι' στην Ευρώπη

Με την ομπρέλα του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο ΣΥΝ στήνει τις συμμαχίες καθώς θεωρεί ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα. «Δεν είναι μόνον η Ελλάδα» σημειώνουν στην Κουμουνδούρου προσθέτοντας ότι «όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και πολλές του Βορρά μπορεί να βρεθούν σε ανάλογη θέση. Θα απειληθούν από τον ''αργό θάνατο'' αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές και οι κανόνες της ΕΕ». Θέτουν δε το ερώτημα «για ποια αξιοπιστία του ευρώ μιλούν, όταν τα περισσότερα μέλη του θα έχουν πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας» στο προσεχές μέλλον.

Το προφίλ τους



ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΛΟΥΣΑ
Ο επικεφαλής του πορτογαλικού «Μπλόκο» είναι γνωστός οικονομολόγος -πανεπιστημιακός. Το κόμμα στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου έφθασε κοντά στο 10%.



ΚΑΓΙΟ ΛΑΡΑ
Ο εθνικός συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας προέρχεται από το ΚΚ. Συνδικαλιστής, έχει αναλάβει να επαναφέρει την ισπανική Αριστερά στο προσκήνιο.



ΛΟΤΑΡ ΜΠΙΣΚΙ
Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και συνιδρυτής του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς μαζί με τον Οσκαρ Λαφοντέν, το οποίο έφτασε κοντά στο 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: