Αναγνώστες

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Διαδήλωση - γκάλοπ απέναντι στην ισοπέδωση


Γενική απεργία για τον λογαριασμό της κρίσης και, κυρίως, ποιος θα τον πληρώσει, διοργανώνουν αύριο οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η κινητοποίηση αποτελεί την πρώτη, ουσιαστικά, δοκιμασία της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και εν πολλοίς από τις κοινωνικές αντιδράσεις και τη μαζική συμμετοχή στην απεργία θα κριθεί εάν θα ενσωματωθεί, σαν εθνική πολιτική, αυτούσια η λίστα με τα αιτήματα της Κομισιόν και αν θα γίνουν αποδεκτά τα «θέλω» των αγορών.
"Διαβάστε περισσότερα".
Ή, εναλλακτικά, αν θα επιμεριστούν οι ευθύνες για τη σημερινή ταμειακή κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών, αν θα επιδιωχθεί η μείωση των ελλειμμάτων σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν ισοπεδωθεί τελικά το όποιο -εναπόμειναν- κοινωνικό κράτος.

Η αυριανή απεργιακή εκδήλωση αναμένεται να γίνει αισθητή κυρίως λόγω της ακινητοποίησης των μέσων μαζικής μεταφοράς και των δύο απεργιακών συγκεντρώσεων (των συνδικάτων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως στις 11.00 το πρωί . Ο φόβος και η ανασφάλεια για τις οικονομικές εξελίξεις και, κυρίως, το φάσμα της ανεργίας, η αίσθηση ότι το «παραγωγικό» μοντέλο που ακολούθησε η χώρα έχει εξαντληθεί και η εδραία πεποίθηση ότι ορισμένες αποφάσεις είναι αναπόφευκτες -έστω και αν υποδεικνύονται από μισητούς οργανισμούς- είναι στοιχεία που συνηγορούν σε ένα μούδιασμα μεταξύ των εργαζομένων παρά στην αγωνιστική έπαρση. Ετσι, ναι μεν εμφανίζεται μια δυστοκία ως προς την ενεργό ανάμιξη των ίδιων των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, αλλά ζητούν σκλήρυνση της θέσης της ΓΣΕΕ. «Απαιτούμε κοινωνική δικαιοσύνη, συμμετοχή των "εχόντων και κατεχόντων" στην προσπάθεια και σαφές χρονοδιάγραμμα εξόδου από το τούνελ» αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

Υπεράσπιση του 14ου

Πέραν της συγκυρίας, η οποία όντως επιβάλλει περισσότερη προσοχή για όσα θα ακολουθήσουν, από την αυριανή συμμετοχή στην απεργία θα κριθεί και το εάν η επίτευξη του στόχου της οικονομικής σταθεροποίησης επιδιωχθεί διά της ισοπέδωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων αδιάκριτα. Η διατήρηση του 14ου μισθού, η μη αύξηση των γενικών ορίων στο 67ο έτος, η εφάπαξ -και χωρίς μεταβατική περίοδο- προσαρμογή των ορίων ηλικίας των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων στα αντίστοιχα των ανδρών, η αναστολή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών αποτελούν τα νέα διακυβεύματα.

* Αύριο και για 24 ώρες οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα επιχειρούν μια συντονισμένη απάντηση για τη διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων. Ετσι οι δημόσιες υπηρεσίες και οι τράπεζες θα υπολειτουργούν, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, τα νοσοκομεία θα δέχονται μόνο έκτακτα περιστατικά. Παράλληλα δεν θα γίνουν πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ακινητοποιούνται τα τρένα και τα πλοία της ακτοπλοΐας, τραβούν χειρόφρενο τα μπλε λεωφορεία και ο «ηλεκτρικός» πρωί και απόγευμα, ακινητοποιούνται για 24 ώρες μετρό, τραμ και τρόλεϊ. *

* ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ


Η απεργία της ΑΔΕΔΥ και των πρωτοβάθμιων συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα στις 10/2 καθώς και η πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 24/2, πρέπει να κλιμακωθούν και να αποτελέσουν την αφετηρία για ακόμα πιο δυναμικές και μαζικές κοινωνικές αντιστάσεις, ώστε το σύνθημα των εργαζομένων «φτάνει πια» να φτάσει όχι μόνο στην κυβέρνηση, στους τραπεζίτες και στο κεφάλαιο, αλλά μέχρι τις Βρυξέλλες και την ΕΕ.

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τους αγώνες των εργαζομένων και εργάζονται σταθερά για τη διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για την ακύρωση του προγράμματος σταθερότητας και των πρόσθετων αντιλαϊκών των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση με τη συναίνεση της δεξιάς, της ακροδεξιάς, του ΣΕΒ και των τραπεζών.

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2010





Δεν υπάρχουν σχόλια: