Αναγνώστες

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005


Η «Ιντιφάντα» των γκέτο
«
Τα προάστια εξεγείρονται». Χρειάστηκαν αρκετά εικοσιτετράωρα και άλλες τόσες νύχτες με τα προάστια να καίγονται στην κυριολεξία, για να αρχίσει ο γαλλικός Τύπος να αφιερώνει τα πρωτοσέλιδά του στα «οργισμένα παιδιά». Ενας γαλλικός Τύπος που, στην πλειοψηφία του, αποπειράθηκε τις πρώτες ημέρες, ακολουθώντας την πολιτική γραμμή της κεντρικής εξουσίας, να μη δώσει έκταση στο θέμα, λες και θα εξαφανιζόταν ως διά μαγείας, ή να παρασύρει το ενδιαφέρον των αναγνωστών στις ενδοκυβερνητικές κόντρες του υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί και του πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2007.
Οι φλόγες, όμως, δεν έσβησαν. Αντίθετα, φούντωσαν και παρέσυραν στη δίνη τους το ένα μετά το άλλο τα προάστια του Παρισιού, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων. Και μπορεί ο χαρακτηρισμός «απόβλητα», που απέδωσε ο Σαρκοζί στους εξοργισμένους νεαρούς, να όξυνε τα πνεύματα, όπως και το σύνολο των θέσεών του περί περισσότερης αστυνομικής καταστολής, όμως σαφέστατα δεν υπήρξε και δε θα μπορούσε να είναι η αιτία που πυροδότησε το ξέσπασμα.
Ολόκληρη η Γαλλία, πλέον, συγκλονίζεται από τις σφοδρές συγκρούσεις, και... η Ευρώπη ανησυχεί. Ανησυχεί ακριβώς γιατί αντιλαμβάνεται ότι η αιτία του αναβρασμού δεν είναι οι δηλώσεις του Σαρκοζί, αλλά πολύ βαθύτερη και σύμφυτη με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, στο οποίο η Ενωμένη Ευρώπη στηρίζεται. Οι διαβεβαιώσεις περί «λήψης μέτρων» δεν μπορούν παρά να προκαλούν ειρωνικά χαμόγελα στους κατοίκους των προαστίων και περαιτέρω αγανάκτηση στους νεαρούς που βρίσκονται στους δρόμους.
Ακριβώς αυτά τα «μέτρα» είναι που προκάλεσαν την έκρηξη. «Μέτρα και προγράμματα ενσωμάτωσης» για τους ίδιους τους Γάλλους πολίτες. Που είδαν τους γονείς τους και τους παππούδες τους να γίνονται τα «φτηνά εργατικά χέρια» της «μεγάλης βιομηχανικής» Γαλλίας και μετά να πετιούνται στα αζήτητα. Να στοιβάζονται σαν σκουπίδια στα κλειστοφοβικά υποβαθμισμένα προάστια, να στερούνται δικαιωμάτων, να βυθίζονται στην ανεργία και στη φτώχεια, να υπόκεινται στην αστυνομική τρομοκρατία και καταστολή, να είναι πολίτες αλλά και εργάτες β' κατηγορίας εδώ και πολλά χρόνια.
Γι' αυτό, και κανένας Σαρκοζί δε θα μπορούσε ποτέ να προκαλέσει τόση οργή, αν αυτή δεν ήταν, ήδη, συσσωρευμένη απέναντι στο οτιδήποτε «θυμίζει» το σύστημα που τους αποκλείει, τους περιφρονεί. Μια οργή που πλέον εκφράζεται τυφλά με πράξεις που είναι, ήδη, ξεκάθαρο ότι θα χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για ακόμη σκληρότερη καταστολή και αποκλεισμό εναντίον τους.
Τα προάστια δε θα ηρεμήσουν, ούτε θα ενσωματωθούν. Δεν μπορεί ποτέ να γίνει αυτό όσο το καπιταλιστικό σύστημα υπάρχει. Αυτό τα γέννησε, αυτό τα έθρεψε και τα αναπαρήγαγε. Και θα συνεχίσει να τα αναπαράγει όσο δεν ανατρέπεται. Η τωρινή εξέγερση, που ορισμένοι αναλυτές χαρακτήρισαν «Ιντιφάντα» των περιφρονημένων, αργά ή γρήγορα, θα σβήσει μέσα στα αποκαΐδια και τη σκληρή καταστολή. Η οργή, όμως, θα σιγοβράζει. Μέχρι την επόμενη φορά...
---------------------------------------------------------------------------
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
9 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2008

Δε φαίνεται αυθόρμητο
Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστέψει κανείς πως όλα όσα διαδραματίζονται από τους δήθεν αντιεξουσιαστές, όπως τους έχει βαφτίσει η αστική προπαγάνδα, με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου από τις δυνάμεις καταστολής, δηλαδή οι φωτιές, τα συντονισμένα και ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της χώρας τυφλά χτυπήματα, αποτελούν αυθόρμητη έκφραση αγανάκτησης απέναντι στην κρατική βία, ή κίνημα ενάντια στην κρατική καταστολή. Η οργανωμένη εκδήλωση αυτής της μορφής δράσης, από ομάδες που ευθέως εχθρεύονται και καταπολεμούν την οργανωμένη μαζική πάλη, και που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της εξουσίας των μονοπωλίων για ένταση της κρατικής βίας και καταστολής ενάντια στο οργανωμένο λαϊκό, κατά της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων, κίνημα, άλλο πράγμα δείχνει. Αλήθεια, ποιοι και πώς συντονίζουν αυτή τη δράση των δήθεν αγανακτισμένων που εκτονώνονται με τυφλή βία για να προκαλέσουν καθολική κρατική καταστολή ενάντια στο λαϊκό κίνημα; Ποιος ο ρόλος και ο σκοπός αυτών που τους ωθούν σ' αυτή τη δράση; Και ας μη μας δουλεύουν με το διαδίκτυο και τα SMS, γιατί αυτά δεν εκπέμπονται αυθόρμητα και χωρίς οργάνωση και επιτελεία εντός και εκτός επικράτειας για τη στήριξη της αστικής εξουσίας. Ενα ερώτημα επίσης είναι η σύμπραξη δυνάμεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μ' αυτούς. Πάντως αυτή η πραγματικότητα προβάλλει για άλλη μια φορά την ανάγκη οργανωμένης ταξικής πάλης λαού και νεολαίας και επαγρύπνηση σε τυχοδιωκτισμούς απ' όπου και αν προέρχονται, που βάζουν μπουρλότο στην ανάταση των λαϊκών αγώνων.
----------------------------------------------------------------------------
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΝΑ 12/12/2008

ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ

Τι άλλο θα σκεφτεί το ΚΚΕ να φοβίσει τα παιδιά;

1 σχόλιο:

αστυάνακτας είπε...

Πολύ καλό...αλλά μακάρι να είχαν μυαλό να κοιτούσαν τουλάχιστον τα ίδια γραπτά...ή αν παραδεχθούμε ότι μυαλό δεν τους λείπει τότε πρόκειται για τυχοδιωκτισμό και αποκλίνουσα συμπεριφορά...