Αναγνώστες

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Σκληρή στάση του ΣΥΝ απέναντι στα "διαφορετικά πολιτικά σχέδια"


Λίγα 24ωρα πριν αρχίσει το Συνέδριο του ΣΥΝ, η ηγεσία του κόμματος σκληραίνει τη στάση της απέναντι στα αποκλίνοντα πολιτικά σχέδια που, κατά την εκτίμησή της, αναπτύσσονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάζει για πρώτη φορά με τόσο καυστικό τρόπο στις δηλώσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο Αλέκος Αλαβάνος, χαρακτηρίζοντάς τες "αριστερές παραδοξότητες και γραφικότητες"! Την ίδια ώρα ο ΣΥΝ, με αφορμή τα όσα συκοφαντικά επανέλαβε (Κανάλι 1 Πειραιά) χθες ο Περικλής Κοροβέσης περί πολιτικών ευθυνών των Γ. Δραγασάκη και Φ. Κουβέλη για το σκάνδαλο της Siemens, αλλά και τα όσα είπε κατά της Ανανεωτικής Πτέρυγας, μίλησε για "τη βαθιά επιθυμία του να διασπαστεί ο ΣΥΝ", υπογραμμίζοντας ότι "το τι επιδιώκει ο κ. Κοροβέσης και σε ποιο σχέδιο εντάσσεται, είναι πλέον φανερό".

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" υπογράμμισε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ανοιχτό και ανεκτικό, ως αριστερό συμμαχικό μόρφωμα που θα εμπνέει και θα οργανώνει δυνάμεις από τη σοσιαλιστική αριστερά ώς τη ριζοσπαστική οικολογία, μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο ενός ενιαίου κοινά αποδεκτού πολιτικού σχεδίου". Στη βάση αυτή διαμήνυσε ότι "δεν θα δεχτούμε να ακυρωθεί αυτό το εγχείρημα από τη διαμόρφωση και ταυτόχρονη δημόσια εκφώνηση ριζικά διαφορετικών πολιτικών σχεδίων που μερικές φορές φτάνουν σε αριστερές παραδοξότητες και γραφικότητες, όπως, για παράδειγμα, η πρόταση για αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή ή για την αναδιαμόρφωση της σημερινής αριστεράς ως νέου ΕΑΜ, απέναντι σε δυνάμεις κατοχής που μας περιτριγυρίζουν και σε δοτούς δοσίλογους κυβερνήτες".

Παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΝ έχει "τις δικές του σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή εικόνα, που αδικεί τον πολιτικό και ακυρώνει τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που επανειλημμένα μας εμπιστεύτηκαν", καθώς "επιτρέψαμε φαινόμενα άγονων ανταγωνισμών και δεν προσπαθήσαμε όσο έπρεπε για την εξάπλωση και τη δυναμική του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο των μελών των συνιστωσών αλλά και των χιλιάδων ανένταχτων αριστερών, της σημερινής νεολαίας που δεν έλκει την καταγωγή της από τις παραδοσιακές πτέρυγες του κομμουνιστικού κινήματος".



Ο Π. Κοροβέσης επαναλαμβάνει τις συκοφαντίες περί Siemens

Εν τω μεταξύ, νέο συκοφαντικό χτύπημα κατά του ΣΥΝ, μετά την "καλοκαιρινή κοσσοβεσιάδα", εξαπέλυσε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χτύπημα που ερμηνεύτηκε από τον ΣΥΝ ως σχέδιο διάσπασης του χώρου. Ο κ. Κοροβέσης ερωτηθείς αν έχει ευθύνες η αριστερά για το σκάνδαλο της Siemens, απάντησε: "Έχουμε το επίσημο στοιχείο, την υπογραφή των Μητσοτάκη - Παπανδρέου - Φλωράκη. Αυτοί κάτι παραπάνω ξέρουν από εμάς, εννοώ ο ενιαίος τότε Συνασπισμός. Ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Κουβέλης ήταν τότε στην κυβέρνηση. Δεν πρέπει κάτι να μας πουν, έστω να υπερασπιστούν τη θέση τους; Αν ήμασταν στην Αμερική και γινόταν μια δίκη σκανδάλων, θα καθόντουσαν και αυτοί στο σκαμνί και ας είχα μια θριαμβευτική αθωωτική απόφαση. Αλλά η πολιτική ευθύνη είναι υπαρκτή. Πρέπει να μιλήσουν. Και υπάρχει ακόμη ένα στοιχείο, με όρους ψυχαναλυτικούς, τα επόμενα χρόνια έδειξαν μια ενοχική στάση. Απολογηθήκαν και είπαν ότι εμείς δεν κάναμε τίποτα. Δεν είπαν ότι εμείς μετείχαμε στην κυβέρνηση πήραμε αυτά τα μέτρα και να βγουν επιθετικά, ώστε να δείξουν ποια ήταν η θέση τους".

Επιπλέον ο κ. Κοροβέσης αναφέρθηκε και στην Ανανεωτική Πτέρυγα, λέγοντας ότι "δεν είναι κατά της δημιουργίας κόμματος από τον Φ. Κουβέλη", συμπληρώνοντας ότι "ο Φ. Κουβέλης είναι ένας έμπειρος πολιτικός και η τακτική του είναι να διαβρώνει την αριστερή πλειοψηφία του ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ".



ΣΥΝ: Σχέδιο υπονόμευσης της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ

Οργισμένη ήταν η αντίδραση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, σημειώνοντας ότι, "τρεις μέρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΝ, ο κ. Κοροβέσης μας έκανε γνωστή, για ακόμα μια φορά, τη βαθιά του επιθυμία να διασπαστεί ο ΣΥΝ. Οι σύνεδροι και τα μέλη του ΣΥΝ δεν θα του κάνουν τη χάρη". Ο ΣΥΝ εκτίμησε ότι "στην προσπάθειά του αυτή, ξαναθυμήθηκε τα όσα συκοφαντικά είχε υποστηρίξει στον ίδιο σταθμό πριν από ένα χρόνο. Ξαναζεσταμένο φαγητό. Άλλωστε, ο ΣΥΝ και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δώσει από τότε την πρέπουσα απάντηση". Ο ΣΥΝ μίλησε για σχέδιο υπονόμευσης της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι "το τι επιδιώκει ο κ. Κοροβέσης και σε ποιο σχέδιο εντάσσεται, είναι πλέον φανερό. Αποσκοπεί στην υπονόμευση της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΝ έχει κάνει ξεκάθαρο πως δεν θα πάψει να αγωνίζεται για την ενότητα της αριστεράς, παραγνωρίζοντας τις διχαστικές και προκλητικές φωνές".

Καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΣΥΝ σημείωσε ότι "είναι διπλά λυπηρό όταν τέτοιες φωνές προέρχονται από άτομα που με τη σημερινή τους στάση δεν σέβονται ούτε την ίδια τους την ιστορία".

Α.Π.
"Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: