Αναγνώστες

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Του Δ. Σ. της ΑΡ.ΣΗ. (ΑΡιστερα ΣΗμερα)

Μετέχουμε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της 27ης Ιουνίου της «Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατική και Ανανεωτική Αριστερά».Συνεπής με τις καταστατικές αρχές της για την υπεράσπιση των ιδεών της ανανεωτικής και διαρκώς ανανεούμενης αριστεράς, η ΑΡ.ΣΗ. χαιρετίζει την απόφαση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της ανανεωτικής και δημοκρατικής αριστεράς. Είχαμε από νωρίς επισημάνει την επικίνδυνη διολίσθηση του Συνασπισμού, κομματικού φορέα του χώρου, σε συμμαχίες και πολιτικές που αλλοίωναν τόσο το ιστορικό όσο και το σύγχρονο περιεχόμενο της ανανεωτικής αριστεράς, συρρικνώνοντας το συμβολικό της κύρος αλλά και την πολιτική απήχησή της, μέσα στη ελληνική κοινωνία.

Από την ίδρυση του ομίλου μας, παρουσιάζοντας μια δέσμη ιδεών και επεξεργασμένων προτάσεων, επικεντρώσαμε τις παρεμβάσεις μας, στην προσπάθεια επαναφοράς της δημοκρατικής αριστεράς στο πολιτικό προσκήνιο, μακριά από τον αδιέξοδο καταγγελτισμό και την ψευδεπίγραφη επαναστατική ρητορεία. Παράλληλα, ανοίγοντας συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα της ελληνικής κοινωνίας (παιδεία, ασφαλιστικό, εθνικά θέματα, Ευρώπη, βία, πολιτικό σύστημα κλπ) απευθυνθήκαμε σε ένα ευρύτερο ακροατήριο διανοουμένων, επιστημόνων και εν γένει προοδευτικών πολιτών που μοιραζόταν μαζί μας το προγραμματικό αίτημα του εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας με άξονα τις δομικές μεταρρυθμίσεις και γνώμονα την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

Σήμερα, και με δεδομένες τις συνθήκες της κρίσης, πιστεύουμε ότι οι διαδικασίες συγκρότησης του καινούργιου φορέα της ανανεωτικής αριστεράς, περνάνε υποχρεωτικά μέσα από νέες επεξεργασίες, νέες δομές και νέα προτάγματα, που επιβάλει η συγκυρία και τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Θεωρούμε επίσης ότι η πορεία προς την ανασυγκρότηση της ανανεωτικής αριστεράς δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει ένα συνολικότερο αναστοχασμό, που αφορά τις ιδεολογικές διαδρομές, τα διανοητικά εργαλεία, καθώς και τις κρίσιμες πολιτικές επιλογές του χώρου μας μέσα στη χρεοκοπημένη πια «μακρά μεταπολίτευση». Οργανικό στοιχείο αλλά και προϊόν αυτού του αναστοχασμού πρέπει να αποτελέσει και η διατύπωση ενός επίκαιρου πολιτικού σχεδίου, που θα διεκδικεί με ρεαλιστικό τρόπο την έξοδο από την κρίση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με αφετηρία αυτές τις εκτιμήσεις, ο όμιλός μας εκφράζει την πρόθεση να συμβάλει ουσιαστικά στη δημιουργία ενός νέου «δημόσιου χώρου» συζήτησης των ιδεών της ανανεωτικής αριστεράς αλλά και πολιτικής δράσης, στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση ανανεωτικού εγχειρήματος.

Συμμετέχουμε ενεργά στο συντονισμό των δυνάμεων που στηρίζουν αυτό το εγχείρημα και καλούμε τον κόσμο της ανανεωτικής αριστεράς να πάρει μέρος στην αναγέννηση των ιδεών της. Μετέχουμε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της 27ης Ιουνίου της «Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατική και Ανανεωτική Αριστερά». Έχουμε τη βούληση να αλλάξουμε την πορεία της ανανεωτικής αριστεράς, διεκδικώντας την αυτοτελή δυναμική της ως υπαρκτού και δοκιμασμένου νεωτερικού ρεύματος ιδεών στην κοινωνία.

Η ΑΡ.ΣΗ. καλεί τα μέλη και τους ανένταχτους φίλους της να συμβάλουν στην αποτελεσματικότητα αυτής της προσπάθειας.

Το Δ. Σ. της ΑΡ.ΣΗ.

"Διαβάστε περισσότερα".

2 σχόλια:

Unknown είπε...

'Παράλληλα, ανοίγοντας συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα της ελληνικής κοινωνίας (παιδεία, ασφαλιστικό, εθνικά θέματα, Ευρώπη, βία, πολιτικό σύστημα κλπ) απευθυνθήκαμε σε ένα ευρύτερο ακροατήριο διανοουμένων, επιστημόνων και εν γένει προοδευτικών πολιτών που μοιραζόταν μαζί μας το προγραμματικό αίτημα του εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας με άξονα τις δομικές μεταρρυθμίσεις και γνώμονα την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@.''
Φοβαμαι πως δεν ξεκινατε και τοσο καλα.......η εμμονη στα συγκεκριμμενα ακροατηρια ως θεματοφυλακων της Αριστερας δεν προκειται να προσφερει τιποτε περισσοτερο στο νεο εγχειρημα.
Περιμενα πως θα ξεκινουσαμε το πρωτο προσκλητηριο απο την βαση της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ,απο τον χωρο της εργασιας για την καθημερινη επιβιωση. Μεσα τον χωρο αυτο υπαρχουν και ανθρωποι των γραμματων μονο που δεν το δηλωνουν.
Κατι σαν συνεχεια της ΕΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ μου κανει.
Μηπως μπορουμε να μαθουμε ποια ειναι τα μελη πως εξελεγησαν η επελεγησαν;;;
Προσωπικα ως το μονο μελος της Νομαρχιακης της Περιοχης μου [ Λαμια] που ακολουθω και αγωνιζομαι χρονια για την απεμπλοκη απο το προηγουμενο σχημα, δεν εχω καμια πληροφορηση..................

Ανώνυμος είπε...

Τώρα γιατί, εγώ που είμαι καχύποπτος, βλέπω πίσω από τους αποχωρήσαντες βουλευτές του Συνασπισμού προοπτική συνεργασίας με το σκληρότερο νεοφιλελεύθερο κόμμα που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα δηλαδή το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές;;; Και να πως. Θα προτεθεί από τους αποχωρήσαντες βουλευτές συνεργασία σε τοπικό επίπεδο με τις "σοσιαλιστικές" δυνάμεις δήθεν της βάσης του ΠΑΣΟΚ για "αντιδεξιά" συσπείρωση στην αυτοδιοίκηση! Τώρα θα μου πει κάποιος περίεργος μα τι "αντιδεξιά" συσπείρωση με το ΠΑΣΟΚ το πιο δεξιό και αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό κόμμα της χώρας μετά την μεταπολίτευση; Σωστά! Σας πληροφορώ ότι σε ερώτηση στον κ Κουβέλη αν θα συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές απάντησε ότι αυτό είναι θέμα των τοπικών κοινωνιών! (sic) Αλλά πως οι κύριοι αυτοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εξουσία της αυτοδιοίκησης μόνοι τους; Σα δεν ντρπόμαστε λίγο!