Αναγνώστες

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Καισαριανή: οι πολίτες κινητοποιούνται, η αριστερά γυρίζει στον Στάλιν,του Σ.Κούλογλου


Μετά την πρωτότυπη κινητοποίηση πολιτών της Κατερίνης που μπλοκάρουν με τα καροτσάκια τα σούπερ μάρκετ διαμαρτυρόμενοι κατά της ακρίβειας, ήρθε η σειρά της Καισαριανής: καταστηματάρχες και εργαζόμενοι στην ιστορική συνοικία της Αθήνας, κλείνουν τα μαγαζιά και κάνουν στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη σε μια σιωπηλή διαμαρτυρία για την διαφύλαξη της αξιοπρέπειας τους.

Η ανακοίνωση της «ώρας για την αξιοπρέπεια» (δημοσιεύεται ολόκληρη στην συνέχεια) τα λέει όλα σε λίγες λέξεις : «.. είμαστε οργισμένοι αλλά θέλουμε να χαμογελάμε... τις γιορτές θέλουν δώρα τα εγγόνια μας .. και οι νέοι πρέπει να ονειρεύονται... Διαμαρτυρόμαστε και αγωνιζόμαστε προς το παρόν Σιωπηλοί. Γιατί η σιωπή κάνει τον κόσμο πιο μεγάλο».

Την πρωτοβουλία πήραν σκεπτόμενοι πολίτες οι οποίοι, ανεξάρτητα από κομματικές πεποιθήσεις, αποφάσισαν να αντιδράσουν σε όσα διαδραματίζονται τελευταία στην χώρα: την καταρράκωση της αξιοπρέπειας των απλών ανθρώπων που προκαλούν οι συνταγές του ΔΝΤ αλλά και την απάθεια που καλλιεργείται συστηματικά από το σύστημα εξουσίας και την προπαγάνδα περί μονόδρομου των ΜΜΕ.

Επιστροφή στον Στάλιν.

Την ώρα που ανεξάρτητοι πολίτες καταπολεμούν την στάση «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» αναλαμβάνοντας ανάλογες πρωτοβουλίες ,η αριστερά, ο κατ εξοχήν φορέας συλλογικής δράσης διυλίζει τον κώνωπα και κάνει βουτιές στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικές εδώ οι ανακοινώσεις δύο συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που εκδόθηκαν την Τετάρτη, αμέσως μετά την ανεξαρτοποίηση των 4 βουλευτών της ανανεωτικής πτέρυγας.

Στην ανακοίνωση του «Ξεκινήματος» μιας από τις 13 συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ( αρχικά ήταν 11 αλλά μετά την διάσπαση 2 εξ αυτών έχουν αυξηθεί σε 13!!) η πρόσφατη διάσπαση του ΣΥΝ αξιολογείται ως ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός καθώς τώρα « απαλλαγμένος από τα βαρίδια του παρελθόντος» ο ΣΥΡΙΖΑ « έχει μια σημαντική ευκαιρία μπροστά του... για να ν ξαναγίνει μαγνήτης για το κίνημα και την αριστερά»

Για να μην μείνει μάλιστα καμία αμφιβολία, η ανακοίνωση κατονομάζει και αυτούς που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν το «νέο ξεκίνημα» του λαϊκού κινήματος: αυτές είναι η «πλατφόρμα 2010(τάση Μπαλάφα κτλ.) και ο Παπαδημούλης» που θα μπορούσαν να είναι «το άλλοθι για να συνεχιστεί το γαϊτανάκι των ισορροπιών και των μέσων όρων που δεν προσφέρουν στο κίνημα παρά μόνο ασάφεια και θολούρα.». Στοχοποιούνται δηλαδή οι άνθρωποι δηλαδή που, παρ ότι συμφωνούν σε αρκετά θέματα με την ανανεωτική πτέρυγα επέλεξαν να παραμείνουν στον ΣΥΝ διαφυλάττοντας την ενότητα του κόμματος τους!!

Η δεύτερη ανακοίνωση, από την συνιστώσα του ΔΗΚΚΙ, θυμίζει τις πιο σκοτεινές εποχές του κομουνιστικού κινήματος. Στους αποχωρήσαντες βουλευτές αποδίδονται «ευρύτεροι σχεδιασμοί συντηρητικής αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού που έχουν σαν σκοπό να κάμψουν την επερχόμενη αντίσταση και το φρόνημα του λαού». Η αποχώρηση λοιπόν των βουλευτών βοηθά «στο πέρασμα των σκληρών, ταξικών και αδιέξοδων μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και η Τρόικα», Για αυτό ακριβώς «το εγχείρημα ενότητας της αριστεράς δεν αδυνατίζει αλλά αντίθετα ξεκαθαρίζει τα πλαίσια και τα όρια του», η με πιο απλά λόγια η αριστερά δυναμώνει όταν ...διασπάται, όπως άλλωστε το είχε ξεκαθαρίσει καμιά 80 χρόνια πριν ο μεγάλος Στάλιν : «Το κόμμα δυναμώνει όταν ξεκαθαρίζει από τα οπορτουνιστικά στοιχεία.».

Η επιστροφή στο παρελθόν μιας αριστεράς που βράζει στο ζουμί της, διευκολύνει την συντηρητική στροφή της ελληνικής κοινωνίας. Σε μια παράλληλη εξέλιξη οι ενέργειες στιλ «νόμος είναι το δίκιο του ΠΑΜΕ» στις οποίες πρωταγωνιστεί το ΚΚΕ, δημιουργούν ως αντίδραση το αίτημα για περισσότερο «νόμο και τάξη», επιταχύνοντας την στροφή προς τα δεξιά και την άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς. Σε συνδυασμό με την πολιτική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ο ΛΑΟΣ, που εμφανίζεται να μιλά την φωνή της λογικής και αποφεύγει τους εξτρεμισμούς, να είναι το μόνο κόμμα που θα βγει κερδισμένο από την βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος.

Στην Καισαριανή, η πρόταση για την διαμαρτυρία σιωπής αγκαλιάστηκε αμέσως από τους καταστηματάρχες και τους υπάλληλους της συνοικιας. Στις συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα, παρόμοιες πρωτότυπες, δυναμικές αλλά και μη βίαιες μορφές κινητοποίησης ανοίγουν ένα νέο πεδίο για την δράση όσων πολιτών αναζητούν μια προοδευτική διέξοδο.
"Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: