Αναγνώστες

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ


ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-8833687

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Νο 81


Αθήνα, 10/6/2010


Με τη λήξη του 6ου Συνεδρίου του Συνασπισμού, βρισκόμαστε μπροστά σε μία καινούρια και δύσκολη περίοδο. Μια περίοδο όμως, ελπιδοφόρα, στην οποία όλα τα μέλη της Ανανεωτ. Πτέρυγας, καλούνται με αίσθημα ευθύνης, για την κρισιμότητα των αποφάσεων που πήραμε στο τελευταίο συνέδριο, να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία του νέου εγχειρήματος που αναλαμβάνουμε. Οι εξελίξεις που υπήρξαν πριν, κατά, και μετά το 6ο συνέδριο του ΣΥΝ είναι γνωστές σε όλους από τα ΜΜΕ. Είναι γνωστές επίσης σε εκατοντάδες συντρόφους και συντρόφισσες που, ως σύνεδροι του 6ου συνεδρίου, συμμετείχαν στη διαμόρφωση των αποφάσεων της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Παρόλα αυτά, είναι αναγκαίο να επισημανθούν ξανά ορισμένα σημεία, ιδιαίτερα για τους σ/φους και σ/φισσες που δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις διαδικασίες του συνεδρίου.

Ένα σύντομο χρονικό
Η γραμματεία της Ανανεωτικής Πτέρυγας την παραμονή του Συνεδρίου επιβεβαίωσε τη γενική πολιτική κατεύθυνση που ακολουθήσαμε στην προσυνεδριακή περίοδο και επιβεβαίωσε ότι το θέμα της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό με βάση τις αποφάσεις της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ είναι κομβικό σημείο για την πορεία του ΣΥΝ. Δεν πρόκειται για μία απόφαση ρουτίνας, στην οποία ενδεχομένως μικρή σημασία θα είχε η μειοψηφία της Ανανεωτικής Πτέρυγας στο Συνέδριο, αλλά για μία απόφαση-καμπή στην πορεία του κόμματος. Η ενδεχόμενη επικύρωσή της από το συνέδριο θα αποτελούσε μετάβαση σε άλλο πολιτικό σχήμα και διάρρηξη του «ιδρυτικού συμβολαίου» της συγκρότησης του ΣΥΝ. Αποφασίστηκε η σύγκλιση του σώματος των συνέδρων για το Σάββατο 5/6/10 το πρωί, εκμεταλλευόμενοι και τη διακοπή του Συνεδρίου, κατά την οποία η πρόταση της Γραμματείας της Πτέρυγας προς τους συνέδρους θα ήταν η μη συμμετοχή των συνέδρων της Ανανεωτικής Πτέρυγας στη διαδικασία εκλογής της ΚΠΕ στο βαθμό που η απόφαση του Συνεδρίου θα κινούταν στη λογική «ΣΥΡΙΖΑ – επιλογή μακράς πνοής – ναι στις αποφάσεις της 3ης Πανελλαδικής του ΣΥΡΙΖΑ»
Πράγματι, το Σάββατο έγινε η σύσκεψη των συνέδρων με εξαιρετική επιτυχία. Συμμετείχαν περίπου 320 σύνεδροι, ο Φώτης Κουβέλης στην εισηγητική του ομιλία αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και ταυτόχρονα παρουσίασε την πρόταση της γραμματείας της ανανεωτικής πτέρυγας προς τους συνέδρους. Η πρόταση εγκρίθηκε με 4 κατά και 2 λευκά. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι ευθύς εξ αρχής διατυπώθηκε από το σ/φο Δ. Παπαδημούλη η πρόταση της συμμετοχής στην εκλογή της ΚΠΕ και παράλληλα η διατύπωση εν είδη τελεσιγράφου προς την ηγεσία του ΣΥΝ ότι εάν δεν ξεκαθαριστεί η σχέση ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ στον επόμενο μήνα τότε η Ανανεωτική Πτέρυγα θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στα όργανα του ΣΥΝ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι σαφές ότι απέρριπτε με συντριπτική πλειοψηφία την εκδοχή αυτή.
Μετά την ψηφοφορία της πολιτικής απόφασης που παρουσίασε η πλειοψηφία του ΣΥΝ στο συνέδριο το Σάββατο το βράδυ, ύστερα από μία σύντομη δήλωση του σ. Φώτη Κουβέλη, το σύνολο σχεδόν των συνέδρων της Ανανεωτικής Πτέρυγας αποχώρησε.
Την επόμενη ημέρα, (Κυριακή 6/6/10) επανελήφθη η σύσκεψη των συνέδρων της Ανανεωτικής Πτέρυγας, με μεγαλύτερη επιτυχία από την προηγούμενη ημέρα. Συμμετείχαν και σύνεδροι που δεν ήταν παρόντες το Σάββατο, σύνεδροι που δεν γνωρίζαμε ότι ανήκαν στην Ανανεωτική Πτέρυγα, αλλά μέσα από το κλίμα που είχε διαμορφωθεί στο συνέδριο αποφάσισαν τη συμμετοχή τους, καθώς και αρκετοί άλλοι σύντροφοι μη σύνεδροι.
Η εισήγηση του σ/φου Φώτη Κουβέλη έθεσε ευθέως το θέμα της ανασυγκρότησης του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς. Προτάθηκε ακόμη, οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν σε πανελλαδική σύσκεψη στο τέλος του μήνα και ζητήθηκε από όλους να δεσμευτούν ότι οι όποιες κινήσεις θα γίνουν ταυτόχρονα από όλους, σε όλη την Ελλάδα. Η εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Το κλίμα και στις δύο συνεδριάσεις ήταν φορτισμένο συναισθηματικά αλλά με μια ταυτόχρονη αίσθηση αποφασιστικότητας και ανακούφισης.
Την Δευτέρα, 7/6/10, δεχτήκαμε πρόταση από την ηγεσία του Συνασπισμού να γίνει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών για να συζητηθεί η εσωκομματική κρίση. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8/6/10. Συμμετείχαν από την πλευρά της Ανανεωτικής Πτέρυγας οι σ. Μαργαρίτης, Μαυροκεφαλίδης, Μπαγεώργος, Χατζησωκράτης ενώ από την πλευρά της ηγεσίας οι Τσίπρας, Βίτσας, Λαφαζάνης, Λεουτσάκος, Κορωνάκης, Φλαμπουράρης, Πουλάκης.
Εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΝ ο Αλέξης Τσίπρας, είπε τα εξής:
• Σας καλούμε να μη βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις διότι θα υπάρξουν εξελίξεις
• Να μην αποχωρήσουν οι βουλευτές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κατανοώ την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να μην είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
• Να μην αποχωρήσετε από το κόμμα και να μην αποσυρθούν τα στελέχη της Αναν. Πτέρυγας από τις Νομαρχιακές Επιτροπές και τις Γραμματείες των Πολιτικών Κινήσεων. Να είναι όμως απολύτως σαφές, ότι ο ΣΥΝ θα κινηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συνεδρίου, δηλαδή επιμένουμε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη θεσμική λειτουργία του και τις αποφάσεις της νέας ΚΠΕ.
• Να συνεχίσετε να λειτουργείτε με έκδοση ανακοινώσεων κλπ., και να συνεχίστε την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του χώρου της Αναν. Αριστεράς μέσα από τον ΣΥΝ.

Στο πλαίσιο αυτό, κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και των υπόλοιπων 6 στελεχών της ηγεσίας του ΣΥΝ. Από την πλευρά της Ανανεωτικής Πτέρυγας και οι 4 που πήραν το λόγο τόνισαν τα εξής:
• Η συνάντηση αυτή γίνεται πολύ αργά και μάλιστα σε στιγμή που έχει διαμορφωθεί ένα ριζικά καινούριο τοπίο μετά την πολιτική απόφαση του 6ου συνεδρίου και την εκλογή της νέας κεντρικής επιτροπής.
• Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό και χωρίς να έχει προκηρυχθεί συνέδριο ότι για μας η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό οργανισμό είναι κομβικό σημείο. Ξέρατε την πρόθεσή μας, αλλά πολύ απλά είτε μας υποτιμήσατε είτε θεωρήσατε ότι μπλοφάρουμε.
• Το ρήγμα στο Συνασπισμό έγινε το Σάββατο το βράδυ του συνεδρίου. Είχατε τη δυνατότητα, πριν το συνέδριο, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ή ακόμα και τη στιγμή της αποχώρησής μας να βρείτε λύση έστω και διακόπτοντας προσωρινά τις διαδικασίες του Συνεδρίου. Δεν το κάνατε.
• Είναι προφανές ότι κάνατε τις επιλογές σας. Ανάμεσα στην ενότητα του κόμματος και την ανανεωτική πτέρυγα από τη μία και τον ΣΥΡΙΖΑ με τις συνιστώσες του από την άλλη, διαλέξατε τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες. Κάναμε κι εμείς τις δικές μας επιλογές. Προχωρούμε στην ανασυγκρότηση του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς με ό,τι αυτό σημαίνει. Η απόφαση αυτή δεν είναι απόφαση μιας ομάδας στελεχών, αλλά εντολή από τον κόσμο της Ανανεωτικής Πτέρυγας.

Στα χαρακτηριστικά της συνάντησης ήταν η ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος συμφώνησε μαζί μας για την καθυστερημένη συνάντηση επιρρίπτοντας έμμεσα την ευθύνη για τη διάσπαση στον Τσίπρα. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Τσίπρα στο τέλος της συνάντησης. Απαντώντας στην κριτική που ασκήσαμε ότι δεν πάρθηκαν υπόψη ή υποτιμήθηκαν οι προθέσεις μας, απάντησε επί λέξει τα εξής καταπληκτικά: «είχα πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας και των προθέσεών σας, αλλά πήρα το ρίσκο». Σε ελεύθερη μετάφραση, «ήξερα ότι μπορεί να γίνει διάσπαση, αλλά …στα παλιά μου τα παπούτσια!». Κατέληξε, προτείνοντας να μην έχουμε αντιπαράθεση στις δημοτικές εκλογές.
Η συνάντηση αυτή, όπως και οι συναντήσεις που είχαν προηγηθεί του Τσίπρα με τον Φώτη Κουβέλη και με τον Θανάση Λεβέντη, εκτιμούμε ότι εντάσσονται σε μία επικοινωνιακή πολιτική της ηγεσίας του ΣΥΝ με στόχο το εσωκομματικό ακροατήριο. Ήταν απολύτως σαφές κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ότι δεν πίστευαν πως μπορεί να υπάρξει αλλαγή της στάσης μας.
Στο περιθώριο της συνάντησης ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη καμία συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα προβλέπεται κύκλος διμερών επαφών του ΣΥΝ με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκλεγεί η νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ και προχωρήσει σε καταμερισμούς αρμοδιοτήτων. Στο τέλος του κύκλου των διμερών συναντήσεων, θα υπάρξει συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
"Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: