Αναγνώστες

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Του Ανδρέα Μιχαηλίδη


«Αγαπητοί μου συναθλητές συμπολίτες,
Επιτρέψτε μου με το σημερινό μου κείμενο να σας αφηγηθώ την εμπειρία μου από την παρουσία μου στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου.
Η σπουδαιότητα των δύο πρώτων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, αλλά και το προσωπικό μου ενδιαφέρον γι’ αυτά, με οδήγησαν το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Αφού δέχθηκα τις ευγενικές φιλοφρονήσεις του Προέδρου του, έλαβα τη θέση μου αναμένοντας την εξέλιξη της διαδικασίας. Πράγματι, μετά από λίγο, ήρθε η σειρά να συζητηθεί το πρώτο θέμα που ήταν το ζήτημα των δένδρων της οδού Αγ. Αποστόλων. Όπως γνωρίζετε, ο άσημος και ήσυχος κατά τα άλλα αυτός δρόμος της πόλης μας, απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα τελευταία, χάρη στην πρόθεση της δημοτικής μας αρχής να υλοτομήσει τα δένδρα που βρίσκονται σ’ αυτόν. Ο κύριος Δήμαρχος με μια σύντομη τοποθέτησή του τόνισε το γεγονός ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η διευθέτηση του ζητήματος, ότι τα δένδρα έχουν την κακή συνήθεια να φύονται άτακτα και όχι ευθυγραμμισμένα, γεγονός που εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση των πεζών και κυρίως των οχημάτων. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο αξιότιμος επί της καθαριότητος και πρασίνου Αντιδήμαρχος, ο οποίος εδήλωσε κατηγορηματικά προς τους παρευρισκόμενους περίοικους ότι υποκινούνται από εμφορούντας από ανατρεπτικάς ιδέας. Παράλληλα εδήλωσε κατηγορηματικά ότι τις ενέργειες για την αποψίλωση των δένδρων υποστηρίζει ικανός αριθμός υγιώς σκεπτόμενων συμπολιτών μας και ότι αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες και οι υπόλοιποι θα ανανήψουν και θα σπεύσουν να επιδοκιμάσουν την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία. Έφερε επίσης αδιάσειστα στοιχεία ότι μερικοί από τους μη υγιώς σκεπτόμενους συμπολίτες περιφέρονται τα βράδια και καταβρέχουν επιλεκτικά τα δένδρα που φύτεψε η παρούσα δημοτική αρχή με υδροχλωρικό οξύ (κοινώς aqua forte).
Δεν επεσήμανε τη μάρκα του οξέως, καθώς και τον τρόπο προμήθειάς του.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος αναφερόμενος στο διαδικαστικό μέρος της υπόθεσης δήλωσε ότι επί των ημερών της προηγουμένης δημοτικής αρχής υπήρχε σχολαστική τήρηση των τυπικών διαδικασιών, η νομιμότητα των έργων ετηρείτο απαρεγκλίτως και κάλεσε την παρούσα δημοτική αρχή να τους μιμηθεί. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε τη νομιμότητα και την πληρότητα των αδειοδοτήσεων του έργου του περιφερειακού δρόμου του Κάστρου, καθώς και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την κοπή του ενός εκ των δύο πλατάνων της αρχής του Φραγκομαχαλά. Ως γνωστόν, τότε, πριν αναλάβει δράση ο συμπαθής κύριος Ξηντάρης, η τότε δημοτική αρχή είχε συγκαλέσει διεθνές συνέδριο στη Χίο με αντικείμενο τη σωτηρία του γηραιού πλατάνου, είχαν μετακληθεί ειδικοί επιστήμονες από τα σπουδαιότερα Πανεπιστήμια της αλλοδαπής οι οποίοι αφού εξέτασαν τον ασθενούντα πλάτανο, απεφάνθησαν ότι η μόνη θεραπεία ήταν το βενζινοπρίονο του προαναφερθέντος κυρίου Ξηντάρη.
Όμως η συζήτηση έλαβε νέα τροπή, όταν ο κύριος Αντιδήμαρχος στην τοποθέτησή του κατηγόρησε τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας για πρωτοφανείς ενέργειες, με τις οποίες υπονόμευε εσκεμμένα την καθεστηκυία έννομο τάξη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο προαναφερθείς κατά την επίσκεψή του στον Ιερό Ναό της Αγίας Άννης Καπέλης συναγελάζετο με ομάδα συμπολιτών μας και τους προέτρεπε σε στάση κατά της δημοτικής μας αρχής. Όπως αντιλαμβάνεστε, η σοβαρή αυτή καταγγελία προκάλεσε αίσθηση στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι την αποκήρυξαν μετά της προσηκούσης βδελυγμίας. Ο κύριος Αντιδήμαρχος μάλιστα, εν μέσω επιδοκιμασιών του πλήθους, εδήλωσε ότι για τις αναρχικές αυτές κινήσεις του εγκαλουμένου επικεφαλής υπάρχουν και φωτογραφίες οι οποίες επιβεβαιώνουν την έκνομη δράση του!
Όπως αντιλαμβάνεστε αγαπητοί μου συμπολίτες, μετά από όλα αυτά και υπό το κράτος των έντονων συναισθημάτων τα οποία με συγκλόνισαν, εγκατέλειψα άρον - άρον την αίθουσα του Δημοτικού μας Συμβουλίου, χάνοντας μάλιστα την ευκαιρία να ακούσω τις δηλώσεις του κυρίου Δημάρχου μας για το έργο της αξιοποίησης του Λωβοκομείου της Χίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: