Αναγνώστες
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009
Δ. Παπαδημούλης: Ούτε ψήφος ανοχής ούτε στήριξη σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ
Παπαδόπουλος Α.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/09/2009
Συνέντευξη στον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
Αντίθετος ακόμη και με το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής ή και στήριξης σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δηλώνει ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών Δημήτρης Παπαδημούλης, εκτιμώντας ότι το ΠΑΣΟΚ, αν δεν έχει αυτοδυναμία θα πάει σε δεύτερες εκλογές ή, έστω και προσωρινά, θα αποδεχτεί μια φόρμουλα συναίνεσης με τη Ν.Δ. Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση και χαρακτηρίζει κακόπιστα και παραπλανητικά όσα λέγονται περί αποχώρησης της Ανανεωτικής Πτέρυγας μετά τις εκλογές.
* Οι πρόωρες εκλογές σχετίζονται με τον προσωπικό σχεδιασμό του Κ. Καραμανλή; Τι θα σημάνει μια βαριά ήττα για τη Ν.Δ.;
Ο Κ. Καραμανλής αποφάσισε εκλογές γιατί συνειδητοποίησε ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος του. Γιατί επιδιώκει και προτιμά μια διαχειρίσιμη ήττα τον Οκτώβριο από μια συντριβή την επόμενη άνοιξη. Γιατί, παρά την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης της Ν.Δ., νιώθει το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου ανέτοιμους να κυβερνήσουν και τους πετάει την «καυτή πατάτα». Όλα δείχνουν ότι ο Καραμανλής επιδιώκει να μείνει. Η έκταση της ήττας της Ν.Δ. θα καθορίσει τις εξελίξεις. Πάντως ο σκληρός πυρήνας των καραμανλικών προσπάθησε να αποτρέψει αυτές τις εκλογές, γιατί φοβάται αλλαγή των ισορροπιών και τελικά ηγεσίας.
* Αν το ΠΑΣΟΚ κατακτήσει την αυτοδυναμία, περιμένετε «μία από τα ίδια»;
Το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να εφαρμόσει, με τη βοήθεια και του εκλογικού νόμου, το πρόγραμμά του. Συνεκτιμώντας την κατεύθυνση και τη σαφήνεια αυτού του προγράμματος, την κυβερνητική του θητεία, την κατάσταση που θα κληρονομήσει αλλά και την ηγετική του επάρκεια, κρατάω μικρό καλάθι. Ο τόπος χρειάζεται επειγόντως μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, στη διοίκηση, στο περιβάλλον, στο πολιτικό σύστημα. Ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είναι εντελώς ανέτοιμοι και απρόθυμοι γι' αυτές. Θα έχουμε επανάληψη με μικροπαραλλαγές των ίδιων δεξιόστροφων επιλογών, που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Ακριβώς γι' αυτό θεωρώ επιτακτικά αναγκαία την ύπαρξη μιας όσο το δυνατόν ισχυρότερης σύγχρονης αριστεράς, ως δύναμης ελέγχου και προοδευτικών προτάσεων και στη νέα Βουλή και στην κοινωνία.
* Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Τι βλέπετε να γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση;
Όλα δείχνουν ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού ενδεχομένως επιδοθεί σε ορισμένους τακτικισμούς άνευ ουσίας, θα επιδιώξει νέες εκλογές για να την αποσπάσει ή θα αποδεχθεί υπό την πίεση ισχυρών κύκλων μια φόρμουλα συναίνεσης, έστω προσωρινά, με τη Ν.Δ. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και τα συλλογικά όργανα θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα με γνώμονα το πρόγραμμά μας και με απόλυτη συνέπεια στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
Προσωπικά, για πολιτικούς και προγραμματικούς λόγους, δεν συμφωνώ με σκέψεις για ψήφο ανοχής ή στήριξης σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτονόητο ότι θα σεβαστώ και θα στηρίξω τις συλλογικές μας αποφάσεις. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα πράξουν και όλοι ανεξαίρετα οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Όσοι ισχυρίζονται ή καλλιεργούν το αντίθετο για να υπηρετήσουν φθηνές και προφανείς κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες, είναι φανερό ότι αποσκοπούν να χτυπήσουν την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά.
* Μπορεί να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Παρά τα όσα αρνητικά έως και αυτοκαταστροφικά συνέβησαν τελευταία στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματός μας, ένας κόσμος θέλει την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες αυτοί είναι μαζοχιστές. Αντίθετα σημαίνει ότι πρέπει επειγόντως να αντιστοιχηθούμε με το κοινό αίσθημα αυτού του κόσμου. Να φύγουμε από τους εσωτερικούς μικρόκοσμους και ο καθένας να προσφέρει το θετικό του φορτίο. Να σταματήσει μια λογική εσωτερικής αντιπαλότητας.
Ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να πάψουν να επιτίθενται στον ΣΥΝ. Να μην θεωρούν ως κύριο «επαναστατικό» καθήκον την οργάνωση ενός εσωτερικού πολέμου απέναντι στις απόψεις, τους υποψηφίους, τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Οι πολίτες της αριστεράς σκέφτονται ευτυχώς πολύ διαφορετικά. Ας αφήσουμε τους πολίτες, χωρίς γραμμές, χωρίς εσωτερικούς εμφυλίους, να αξιολογήσουν απόψεις και πρόσωπα και να τα συνυπολογίσουμε και αυτά την επόμενη μέρα. Αρκεί να είμαστε ισχυροί, συλλογικοί και παρόντες στις μετεκλογικές εξελίξεις με μια δυνατή Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην οποία πιστεύω ότι θα είναι ισχυρή η παρουσία του Συνασπισμού αλλά και των ανανεωτικών ιδεών, τις οποίες είμαι υπερήφανος που υπηρετώ.
* Τι σημαίνει η τελευταία απόφαση της Ανανεωτικής Πτέρυγας; Ορισμένοι την ερμήνευσαν ως προαναγγελία αποχώρησής μετά τις εκλογές;...
Πρόκειται για κακόπιστη και παραπλανητική ερμηνεία. Μετά από έναν πλούσιο προβληματισμό, με πολλή αγωνία και διαφορετικές απόψεις για το μέλλον της ανανεωτικής αριστεράς, υπήρξε μια ομόφωνη απόφαση για εκλογική πανστρατιά, με το διακριτό στίγμα του ΣΥΝ και των ανανεωτικών ιδεών. Για να σιγουρέψουμε την παρουσία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς στη νέα Βουλή με το υψηλότερο δυνατό ποσοστό. Η χώρα χρειάζεται όχι μόνο κυβέρνηση αλλά και μια αριστερή αντιπολίτευση, ως δύναμη ελέγχου και προοδευτικών προτάσεων.
Μια Βουλή χωρίς τη φωνή της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς θα γυρίσει τον αγώνα για την ανανέωση της αριστεράς τουλάχιστον είκοσι χρόνια πίσω. Θα κερδίσουν όλοι οι άλλοι: Το ΠΑΣΟΚ την αυτοδυναμία, η Νέα Δημοκρατία κάποιους βουλευτές, ο σταλινισμός και η ακροδεξιά το μονοπώλιο της αντιπολίτευσης στον δικομματισμό. Και θα χάσουμε όλοι εμείς, ανεξάρτητα από διαφορές και απόψεις.
Είναι αλήθεια ότι ακούστηκαν και τέτοιες προτάσεις. Τις σέβομαι, αλλά προσωπικά δεν συμφωνώ. Είμαι ριζικά αντίθετος με τη διάσπαση και τη διάλυση του ΣΥΝ, που προωθείται μέσω της Συριζοποίησής του.
Μετά τις εκλογές, έτσι κι αλλιώς πρέπει να ξαναδούμε με ανοιχτή καρδιά, με ανοιχτά μυαλά τα πάντα από την αρχή. Να δούμε τι λάθη έγιναν, τι πρέπει να αλλάξουμε, έτσι ώστε ο Συνασπισμός, το κόμμα μας, να ξαναγίνει το ισχυρό κόμμα της ανανεωτικής και σύγχρονης αριστεράς. Και φυσικά να μην διαλυθεί, να μη διαχυθεί οριστικά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιδιώκουν οι δηλωμένοι αντίπαλοι της ενότητας του ΣΥΝ και των ανανεωτικών ιδεών.
* Πώς κρίνετε τη στάση του Αλέκου Αλαβάνου;
Πιστεύω ότι ο Αλέκος Αλαβάνος, μετά από τριάντα χρόνια σε κορυφαίες θέσεις, θα συνεχίσει να συμβάλλει στο αριστερό συλλογικό μας εγχείρημα, ανεξάρτητα από πόστα και αξιώματα.
* Γιατί ένας αριστερός πολίτης να ψηφίσει εσάς και όχι το ΚΚΕ;
Γιατί ο τόπος χρειάζεται μια σύγχρονη, μαχητική, δημοκρατική, ενωτική αριστερά και όχι την αναστήλωση του Στάλιν.
* Ισχύουν οι πληροφορίες που σας φέρνουν υποψήφιο στη Β' Αθηνών;
Θα είμαι, όπως και στις ευρωεκλογές, στην πρώτη γραμμή της μάχης για να πάμε όσο γίνεται καλύτερα. Μου έχει ζητηθεί να είμαι υποψήφιος στη Β' Αθηνών. Θα ανακοινώσουμε συλλογικά τους εκλογικούς μας συνδυασμούς.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου