Αναγνώστες

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ενωμένος ο ΣΥΝ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

>
Ζαγάρας Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/09/2009


Τη συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη συμμετοχή της στον ΣΥΝ αποφάσισε χθες η Ανανεωτική Πτέρυγα. Στην έκτακτη πανελλαδική συνεδρίασή της, η οποία ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους, η τάση του ΣΥΝ αποφάσισε ότι, με δεδομένες τις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις και το σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι την 4η Οκτωβρίου, πρέπει να δώσει συγκροτημένα την εκλογική μάχη ώστε να είναι παρούσα στις μετεκλογικές εξελίξεις.

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Imperial κυριαρχούσε η αγωνία για την πορεία του Συνασπισμού, ενώ φανερή ήταν η αντίθεση των παρευρισκομένων στην επιλογή του ΣΥΝ να κατέβει διά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Στην συνεδρίαση ακούστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το τι πρέπει να πράξει τώρα η Ανανεωτική Πτέρυγα, ενώ το φορτισμένο κλίμα ήταν ορατό σε αρκετές ομιλίες. Διάχυτη ήταν επίσης η αγανάκτηση, όπως τόνιζαν στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, για τις επιλογές της πλειοψηφίας του ΣΥΝ στην ΚΠΕ της Κυριακής, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι των ομιλητών ήταν υπέρμαχο της προοπτικής διαμόρφωσης φορέα της ανανεωτικής αριστεράς.

Στην τοποθέτησή του ο Φ. Κουβέλης υπογράμμισε την ανάγκη οι δυνάμεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας να είναι παρούσες στις μετεκλογικές εξελίξεις και πρότεινε να συμμετέχουν τα μέλη της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα πρόσθεσε ότι “τα στελέχη της θα εξακολουθούν να αγωνίζονται για την ανασυγκρότηση της ανανεωτικής αριστεράς”.

Από την πλευρά του ο Μιχ. Σαμπατακάκης κατέθεσε διαφορετική πρόταση από αυτή του Φ. Κουβέλη σημειώνοντας πως πρέπει είτε τώρα είτε στις επόμενες εκλογές -που όπως προέβλεψε θα γίνουν σύντομα- να εκφραστεί η ανανεωτική αριστερά με διαφορετικό φορέα. Πρότεινε μάλιστα να δημιουργηθεί κοινό εκλογικό σχήμα με τους Οικολόγους Πράσινους.

Φ. Κουβέλης: Με δεδομένα τα προβλήματα να συμμετάσχουμε στα ψηφοδέλτια


“Με δεδομένες τις αδυναμίες για μια σαφή πολιτική διέξοδο και την ανυπαρξία πολιτικού χρόνου, πρέπει να αποφασίσουμε τη συμμετοχή μας στο ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την συμμετοχή μας στον ΣΥΝ” τόνισε ο Φ. Κουβέλης, ενώ συμπλήρωσε ότι “η Ανανεωτική Πτέρυγα πρέπει να επιδιώξει με την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση να είναι παρούσα στις μετεκλογικές εξελίξεις".

Τονίζοντας πως “η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανέκοψε τον διάλογο για τη σημερινή κατάσταση στον ΣΥΝ, την γενικότερη κρίση του χώρου και τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες”, ο Φ. Κουβέλης υπογράμμισε πως “δεν έχουμε τη δυνατότητα χωριστής καθόδου” και κάλεσε όλους τους παρευρισκομένους “να δώσουν την μάχη, για τη διέξοδο της ανανεωτικής αριστεράς και για τη διέξοδο της χώρας”.

Την ίδια στιγμή άσκησε κριτική στην απόφαση της ΚΠΕ για να κατέλθει ο ΣΥΝ στις εκλογές με το συμμαχικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι με την απόφαση των 11 επικεφαλής δημιουργούνται ζητήματα. Διερωτήθηκε επίσης για το ποιος θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά κεντρικών εκδηλώσεων και δημοσίων εμφανίσεων, ενώ πρόσθεσε "τι άλλαξε από την ιδρυτική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ είχε αποφασιστεί να είναι και επικεφαλής του εγχειρήματος".

Επίσης τι άλλαξε μετά τις δύο διαδοχικές αποφάσεις της Π.Γ. που επισήμαναν ότι ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να είναι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές”. Ο Φ. Κουβέλης είπε ότι το όλο “ζήτημα είναι βαθύτατα πολιτικό”, ενώ συμπλήρωσε πως οι ίδιοι που πρότειναν αυτή τη λύση “γνωρίζουν την αναποτελεσματικότητά της”. Υπογραμμίζοντας πως “η υποβάθμιση του ΣΥΝ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ” αποτελεί “συνειδητή επιλογή” είπε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την πολιτική υποταγή του ΣΥΝ”.

Μιχ. Σαμπατακάκης: Να συγκροτήσουμε φορέα της ανανεωτικής αριστεράς


Από την πλευρά του ο Μιχ. Σαμπατακάκης επισήμανε ότι “στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ οριακά μπορεί να μπει ή όχι στη Βουλή. Εάν δεν μπει, δεν θα έχει βουλευτές και ως συνέπεια δεν θα έχει βουλευτές και η Ανανεωτική Πτέρυγα. Στην άλλη περίπτωση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ οριακά μπει στη Βουλή, τότε δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία στην πεντακομματική Βουλή και θα ξαναγίνουν εκλογές” και πρόσθεσε ότι “φυσικά σ' αυτές τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα συντριβεί και δεν θα έχει βουλευτές ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Ανανεωτική Πτέρυγα. Έτσι η ιδέα να 'χουμε βουλευτές ως Ανανεωτική Πτέρυγα, έστω και λίγους είναι εκτός τόπου και χρόνου”.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι "απλώς, διά της συμμετοχής στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε γίνει και εμείς μέρος του προβλήματος ενός θνησιγενούς μορφώματος". Διερωτήθηκε "ποιος πρέπει να είναι ο στόχος μας" και πρότεινε την ανασυγκρότηση του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς. Αυτή είναι η ευθύνη σήμερα απέναντι στη 40χρονη ιστορία της.

Να συγκροτήσουμε σήμερα φορέα της ανανεωτικής αριστεράς. Να έχουμε στις εκλογές ψηφοδέλτια της ανανεωτικής αριστεράς. Αν όμως κρίνουμε ότι δεν προλαβαίνουμε σε αυτές τις εκλογές, τότε να μην συμμετέχουμε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, να μην συμμετέχουμε δηλαδή στο βούλευμα.

Στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν ή τώρα άμεσα ή πάντως τον Μάρτιο, να εργαστούμε για κοινή κάθοδο της ανανεωτικής αριστεράς με τους Οικολόγους, δηλαδή σε ένα εκλογικό σχήμα που είναι προφανές ότι θα δημιουργεί πολιτικό ρεύμα από τη γονιμοποίηση των ιδεών της ανανεωτικής αριστεράς και της οικολογίας”.

Τέλος είπε πως “σε κάθε περίπτωση ό,τι και αν επιλέξουμε γι' αυτές τις εκλογές θα πρέπει από τη σημερινή συνάντηση με δημόσιο τρόπο, δηλαδή με ανακοίνωση να μιλήσουμε για την ανάγκη φορέα της ανανεωτικής αριστεράς σήμερα ή αύριο”.

Δημ. Παπαδημούλης: Δεν θα ηττηθεί μόνον η ηγεσία...


“Αν μείνει ο ΣΥΝ εκτός Βουλής, δεν θα είναι ήττα μόνο για την ηγεσία του ΣΥΝ”, τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε ότι “θα είναι ήττα για όλους μας, καθώς θα μας γυρίσει 20 χρόνια πίσω και μόνοι κερδισμένοι θα είναι το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ., ο ΛΑΟΣ και το σταλινικό ΚΚΕ”.

Στηρίζοντας την πρόταση Κουβέλη ο πρώην ευρωβουλευτής σημείωσε ότι “στις εκλογές πρέπει να είναι διακριτό το στίγμα της ανανεωτικής αριστεράς και να μην διευκολύνουμε με άστοχες επιλογές τους πολιτικούς μας αντιπάλους, εκτός και εντός του κόμματος”.

Ο Σπ. Λυκούδης είπε ότι “συμμερίζομαι την οργή των συντρόφων για όσα τραγελαφικά συνέβησαν αυτές τις ημέρες στο κόμμα μας και τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμερίζομαι επίσης την καθολική σχεδόν απαίτηση για την αυτονόμηση της δικής μας ανανεωτικής πορείας” και συμπλήρωσε πως “δυστυχώς ο χρόνος είναι αμείλικτος και δεν μας αφήνει τώρα τέτοια περιθώρια”.

Ο Γ. Μπαλάφας σημείωσε πως “η απόφαση της ΚΠΕ είναι βήμα απαξίωσης και υποβάθμισης του ρόλου του ΣΥΝ. Παρόλα αυτά και συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία συμφωνώ με την πρόταση του Φ. Κουβέλη για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για να προασπίσουμε και να ενισχύσουμε τις απόψεις της ανανεωτικής αριστεράς”.

Ο Δ. Μπίρμπας ανέφερε πως “η Ανανεωτική Πτέρυγα πρέπει να πάει στις εκλογές ενιαία και συγκροτημένα γιατί αλλιώς θα ακυρωθεί ο φορέας της ανανεωτικής αριστεράς” και πρόσθεσε ότι “πρέπει να συμμετάσχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να δηλώσουμε ότι είμαστε διακριτό ρεύμα”.

Παρουσίες


Στη συνεδρίαση της Ανανεωτικής Πτέρυγας ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων τους Σ. Χρυσοστομίδη, Θ. Λεβέντη, Α. Φιλίνη, Σ. Ανδριοπούλου, Αντ. Χρυσοστομίδη, Χρ. Μαυροκεφαλίδη, Κ. Κάρη, Γ. Νικολάου, Ελ. Παπαδάκη, Γ. Σαββίδη, Γ. Μπράμο, Αρ. Τσουκνίδα και άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: