Αναγνώστες

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ανακλήθηκαν οι απολύσεις των δυο δημοσιογράφων της εφημερίδας "Ελευθεροτυπίας''




Ανακλήθηκαν οι απολύσεις των δυο δημοσιογράφων της εφημερίδας "Ελευθεροτυπίας'', Στάθη και Γρηγόρη Ρουμπάνη. Την απόλυσή τους είχε αποφασίσει η ιδιοκτήτρια της εφημερίδας, Μάνια Τεγοπούλου λόγω της υποψηφιότητας τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για να ανανακληθούν οι απολύσεις και να αποσοβηθεί μια νέα κρίση στην εφημερίδα έγιναν διαβουλεύσεις που διακόπηκαν αργά χθες το βράδυ. Όπως δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό o πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Γρηγόρης Ρουμπάνης, "στις 01:15 το βράδυ της Τρίτης του τηλεφώνησε η Μάνια Τεγοπούλου και του ανακοίνωσε πως αν κατέβει με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα απολυθεί από την εφημερίδα", για να λάβει την απάντηση από το δημοσιογράφο πως "είναι συνταγματικό του δικαίωμα να είναι υποψήφιος".

Η ίδια σαφής προειδοποίηση απευθύνθηκε και προς το σκιτσογράφο Στάθη Σταυρόπουλο, ο οποίος -επίσης με τηλεφώνημα της εκδότριας- ενημερώθηκε πως αν εκλέγει βουλευτής θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη θέση του. Ο Στάθης έχει αποδεχθεί την θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην διάρκεια της ημέρας ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την εκδότρια της εφημερίδας, με την συμμετοχή του Δημήτρη Τρίμη, συνδικαλιστή και μέλους της ομάδας του "Ιού" της Ελευθεροτυπίας". Η κυρία Τεγοπούλου, που καταφέρθηκε εναντίον του... Αλέξη Τσίπρα, δέχθηκε αρχικά να ανακαλέσει τις απολύσεις και το στέλεχος της εφημερίδας Θ.Τεγόπουλος ανέλαβε να εκδώσει μια σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ ο Γ. Ρουμπάνης έβγαλε ανακοίνωση στην οποία ασκούσε δριμεία κριτική στην απόφαση της κ. Τεγοπούλου : "Της εξήγησα ότι το εκλέγεσθαι αποτελεί συνταγματικό μου δικαίωμα, και εξάλλου είχα ενημερώσει εγκαίρως τη Διεύθυνση. Αλλά ήταν αδιάφορη. Μου ξεκαθάρισε, και μάλιστα με αγοραίο τρόπο, ότι δεν θέλει στην εφημερίδα της βουλευτές ή υποψήφιους βουλευτές, δεν θέλει να την ταλαιπωρεί ο Αλέξης Τσίπρας. Προφανώς, στο δουκάτο της Μάνιας Τεγοπούλου δεν ισχύει το Σύνταγμα. Η ιδιοκτήτρια της «Ε» εισάγει την επιχείρησή της σε έναν καινούργιο μεσαίωνα, στον οποίο τα πολιτικά δικαιώματα είναι υπό περιορισμό. Δυστυχώς, κατά το σωτήριο έτος 2009, επιστρέφουμε στους αγώνες για τη Δημοκρατία.

Μετά απ αυτό οι διαπραγματεύσεις πάγωσαν μέχρι προ ολίγον που ανακοινώθηκε ότι ανακαλούνται οι απολύσεις, οι οποίες θα απομάκρυναν από την "Ελευθεροτυπία" ένα σημαντικό τμήμα του αναγνωστικού της κοινού και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τον Τύπο στην Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ που εργάζονται στην Ελευθεροτυπία ανακοίνωσαν χθές 15/9 ότι υποστηρίζουν στις διαπραγματεύσεις με την ιδιοκτησία της εφημερίδας τις ακόλουθες θέσεις :

"Εφόσον και οι δυο συνάδελφοί μας αποφάσισαν να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα θέτοντας υποψηφιότητα στα ψηφοδέλτια του αναγνωρισμενου πολιτικού σχηματισμού ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο θέμα που θα μπορούσε να υπάρξει είναι ηθικής και δεοντολογικής βάσης.

Δηλαδή κατά το διάστημα της προεκλογικής περιόδου οι υποψήφιοι βουλευτές, δημοσιογράφοι με τους συνδυασμούς ενός κόμματος, απλώς "παγώνουν" τη σχέση τους με το μέσο ενημέρωσης στο οποίο εργάζονται (εν προκειμένω δεν αρθρογραφούν στην Ελευθεροτυπία) και εν συνεχεία, εάν εκλεγούν, τότε εφόσον το επιθυμούν επαναδιαπραγματεύονται την εργασιακή τους σχέση με το μέσο ενημέρωσης ή την αναστέλλουν, δεδομένου ότι δεν υπάρχει τυπικό κώλυμα ή ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του βουλευτή με εκείνη του δημοσιογράφου (δείτε λόγου χάρη τη σχέση του Περικλή Κοροβέση, της Λιάνας Κανέλλη και άλλων βουλευτών δημοσιογράφων με διάφορα ΜΜΕ).

Ολα τα προηγούμενα οι ίδιοι οι συνάδελφοι μας Ρουμπάνης και Στάθης τα έθεσαν εγκαίρως τόσο προς τη διεύθυνση όσο και προς την ιδιοκτησία, ακολουθώντας πιστά τα τυπικά και ουσιαστικά προβλεπόμενα στην ελληνική δημόσια ζωή, την πολιτική και τη δημοσιογραφία. Συνεπώς είναι ακατανόητη (και καταστοφική για την ελευθεροτυπία και την "Ελευθεροτυπία") οποιαδήποτε απόπειρα της εφημερίδας να υποχρεώσει τους συντάκτες της να ...παραιτηθούν με πρόσχημα την πολιτική τους ιδιότητα.


Νωρίτερα χθες ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε για το ίδιο ζήτημα την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την απόλυση του δημοσιογράφου Γρηγόρη Ρουμπάνη από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» με το απροκάλυπτο επιχείρημα της ιδιοκτήτριας, ότι δεν θέλει τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του ενωτικού συνδυασμού της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Καλούμε τους δημοσιογράφους να αντισταθούν στην απόπειρα πολιτικής φίμωσής τους και την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι», που ισχύει για όλους τους πολίτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει την προσπάθεια των δημοσιογραφικών ενώσεων να επιβάλουν τα ασυμβίβαστα που επιτάσσει ο Κώδικας Δεοντολογίας. Όμως η περίπτωση του Γρηγόρη Ρουμπάνη δεν εντάσσεται σε κανένα από αυτά. Πέρα από τη γνωστή του διαδρομή και στάση, συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μέρος σε μια κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση, όπως έχει κάθε δικαίωμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για να μην επιστρέψουμε σε εποχές διώξεων, ποινών ή απολύσεων δημοσιογράφων -ή κάθε άλλου πολίτη- με βάση τα φρονήματα ή την πολιτική τοποθέτηση.

Καλούμε την εφημερίδα «Ε» να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση απόλυσης του Γρηγόρη Ρουμπάνη και να μην αμαυρώσει την ιστορία της με μια απολύτως αδικαιολόγητη πράξη.

To Γραφείο Τύπου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρώτη θέση στο Επικρατείας…… Δεν είναι κατάντια;