Αναγνώστες

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Η Αριστερά να είναι παρούσα


Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Βσίλη Σκουρή, Realnews, 13/09/2009
1. Τι σηματοδοτεί η απόφαση του ΣΥΝ για συλλογική ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ;

- Δεν πρόκειται για συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για συλλογική εκπροσώπησή του στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Η απόφαση αυτή, με την οποία άλλωστε διαφώνησα, δεν προκαθορίζει και δεν πρέπει να αποτελεί πρόκριμα για την αντιμετώπιση και τον καθορισμό λειτουργίας και έκφρασης του συμμαχικού σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Η λύση των προβλημάτων, δηλαδή, μεταφέρεται για μετά τις εκλογές;

- Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανέκοψαν τον διάλογο για τη σημερινή κατάσταση στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τη γενικότερη κατάσταση του χώρου και τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και ενέργειες. Αναμφισβήτητα, τα υπαρκτά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και η λύση τους πρέπει να αντιμετωπισθούν μετά τις εκλογές.

3. Στο πλαίσιο αυτό μήπως είναι ρίσκο η απόφαση της Ανανεωτικής Πτέρυγας να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;

- Ρίσκο για ποιό ζήτημα; Με δεδομένες τις αδυναμίες για μια σαφή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολιτικών ζητημάτων, αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας στα ψηφοδέλτια και στον προεκλογικό αγώνα μέσα από τη θεσμική μας παρουσία στον Συνασπισμό. Κι΄ αυτό αποτελεί θέση και στάση ευθύνης. Σήμερα, ιδιαίτερα σήμερα, η παρουσία του δημόσιου χώρου της Αριστεράς στο εθνικό κοινοβούλιο και η σταθερή επιδίωξη για ένα αποφασιστικό ρόλο της, είναι αναγκαία. Αναγκαία για την κοινωνία, την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και τη διεκδίκηση διεξόδου από τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται ο τόπος.

4. Η απόφαση του κ. Αλαβάνου να μην είναι υποψήφιος, αποτελεί πλήγμα για το κόμμα σας;

- Υπερασπίσθηκα την ιδρυτική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε πρόεδρος του Συνασπισμού, ως βασικής συνιστώσας, είναι και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Την υπερασπίσθηκα με πολιτικούς όρους, μακριά από προσωποποιημένες αντιπαραθέσεις, που δεν έχουν και λόγο ύπαρξης στο χώρο της Αριστεράς. Ταυτόχρονα υποστήριξα ότι είναι χρήσιμη και αναγκαία η αξιοποίηση όλου του στελεχικού δυναμικού. Κανένας δεν περισσεύει.

5. Κάποιοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Ίσως για επάνοδο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ιδρύοντας νέο κόμμα…

- Απέχω συστηματικά από ερμηνεία -αγνώστων άλλωστε σε μένα - προθέσεων και αξιολόγηση σεναρίων.

6. Πώς μπορεί έως τις εκλογές να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος για τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουβέλη;

- Με την άμεση προβολή των προγραμματικών μας στόχων και πολιτικών διεκδικήσεων για την κοινωνία και τους πολίτες. Με την ανάδειξη των θέσεών μας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.



Η πρόωρη προκήρυξη των εκλογών είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: των αδιεξόδων της συντηρητικής και ανερμάτιστης διακυβέρνησης της Ν.Δ. και των πιέσεων ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων και άλλων εξωθεσμικών κέντρων που απαιτούν εδώ και τώρα «πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή πιο σκληρά για τους εργαζόμενους νεοφιλελεύθερα μέτρα, σε τέσσερα κυρίως μέτωπα:

Οφείλουμε να προβάλλουμε το συνεκτικό σύνολο των εναλλακτικών προτάσεών μας και διαρθρωτικών αλλαγών, που απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας και αμφισβητούν συγκεκριμένα το νεοφιλελεύθερο και δικομματικό πλαίσιο. Μια τέτοια πρόταση θα έχει πειστικότητα και ελκυστικότητα, γιατί ανταποκρίνεται συγκεκριμένα στις ανάγκες της κοινωνίας και στις επιδιώξεις των πολιτών. Μπορούμε να πείσουμε ότι η σύγχρονη ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά είναι η χρήσιμη δύναμη που μπορεί να επιβάλλει πολιτική της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής προστασίας. Οι πολίτες αναζητούν και επιδιώκουν αλλαγή της πολιτικής που σώρευσε τα προβλήματα και όχι δικομματική εναλλαγή. Σ΄ αυτή την επιδίωξη των πολιτών είμαστε παρόντες.

7. Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ μπει στη Βουλή, ποια θα πρέπει να είναι η στάση του κ. Κουβέλη;

- Ανήκω στην πολιτική συλλογικότητα του κόμματός μου. Από τις γραμμές του μάχομαι πολιτικά, με απόψεις, ιδέες και θέσεις, οι οποίες πιστεύω ότι στηρίζουν και υπηρετούν τη δυναμική παρουσία του στην κοινωνία.

Η σύγχρονη Αριστερά οφείλει να είναι παρούσα στις εξελίξεις, όχι για να εκχωρήσει την αυτονομία της, όχι για να προσχωρήσει σ΄ έναν ανούσιο και αδιάφορο για την κοινωνία κυβερνητισμό, αλλά για να επηρεάζει με το περιεχόμενο των προγραμματικών της θέσεων την ασκούμενη πολιτική προς όφελος της κοινωνίας.

8. Ο κ. Καραμανλής, πιστεύετε, ότι θα παραμείνει την επόμενη ημέρα των εκλογών στην ηγεσία της ΝΔ; Και ποιόν βλέπετε ως επικρατέστερο δελφίνο αν τεθεί θέμα διαδοχής;

- Εκτιμώ ότι θα παραμείνει. Εξακολουθεί να είναι, κατά την εκτίμησή μου, συνεκτικός δεσμός για τη Ν.Δ.

9. Ο κ. Παπανδρέου, πιστεύετε, ότι έχει τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες, εάν εκλεγεί πρωθυπουργός, να πετύχει;

-Εξαρτάται. Η πολιτική από το αποτέλεσμά της κρίνεται. Πολύ περισσότερο η κυβερνητική πολιτική. Θα εξαρτηθεί από το συγκεκριμένο περιεχόμενό της. Οι διακηρύξεις, οι υποσχέσεις, τα εκφωνούμενα προγράμματα κρίνονται και δοκιμάζονται στην υλοποίηση και εφαρμογή τους. Εκεί δηλαδή που αναδεικνύεται η ανάγκη ρήξεων και συγκρούσεων. Η οικονομία και η κοινωνία δεν είναι ουδέτερα μεγέθη. Υπάρχουν και εξελίσσονται με αντιθέσεις και αντιπαλότητες, οι οποίες σήμερα είναι ιδιαίτερα σφοδρές, με παρούσα την οικονομική κρίση και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που χρόνια τροφοδότησε ο νεοφιλελευθερισμός να επιμένουν στην πολιτική που τα εξυπηρετεί.

10. Η ηγεσία σας, πάντως, ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει ως στόχο να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός Βουλής, ώστε να διευκολυνθεί η αυτοδυναμία του. Αισθάνεσθε ως στόχος;

- Το ΠΑΣΟΚ διακηρυγμένα διεκδικεί όπως έχει δικαίωμα, την αυτοδυναμία του. Στο βαθμό όμως που την επιδιώκει με την ελπίδα και τον στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι εκτός βουλής, κάνει τεράστιο πολιτικό λάθος. Δεν αισθάνομαι στόχος. Προσδιορίζω τον δικό μου στόχο. Να είμαστε παρόντες και με ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

11. Πιστεύετε ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, όπως το γνωρίσαμε έως σήμερα;

- Ο ανακαθορισμός των κοινωνικών συσχετισμών αντανακλά και στο επίπεδο του πολιτικού σκηνικού. Αναδιατάξεις θα υπάρξουν. Το ζητούμενο όμως είναι προς ποιά κατεύθυνση. Ζητάμε την ψήφο των πολιτών με συναίσθηση της ευθύνης μας και την πεποίθηση ότι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που παράγει ο δικομματισμός, πρέπει να αντιπαρατεθούν οι μέγιστες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις, για την απόκρουσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: