Αναγνώστες

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση Ανανεωτικής Πτέρυγας: Ευρεία αυτοδιοικητική σύσκεψη εν όψει Θεματικού Συνεδρίου Αυτοδιοίκησης

Εν όψει της σύγκλησης του Θεματικού Συνεδρίου Αυτοδιοίκησης, που έχει αποφασιστεί η οργάνωσή του από το κόμμα μας, η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ του ΣΥΝ συγκάλεσε την Κυριακή (10/01/10) στην Αθήνα, ευρεία Αυτοδιοικητική Σύσκεψη με την παρουσία δημάρχων, δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων, επικεφαλής δημοτικών κινήσεων για την επεξεργασία και διαμόρφωση των απόψεών της, οι οποίες επιδιώκει να συμβάλλουν στο συλλογικό προβληματισμό του ΣΥΝ και του ευρύτερου χώρου..


Οι θέσεις και οι κατευθύνσεις στις οποίες κατέληξε η σύσκεψη:

1. Η Ανανεωτική Αριστερά έχει με σταθερότητα υποστηρίξει και αγωνιστεί για την προώθηση στη χώρα μας μιας μεγάλης διοικητικής και αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, που θα περιλαμβάνει ισχυρές αιρετές περιφέρειες και λιγότερους και ισχυρότερους δήμους.

Το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της μεταρρύθμισης, οι μεταφορές αρμοδιοτήτων και πόρων, οι χωροταξικές και γεωγραφικές ρυθμίσεις, και το επιχειρησιακό και οργανωτικό σχέδιο ενός τέτοιου εγχειρήματος αποτελούν σοβαρότατους παράγοντες που θα κρίνουν την έκβασή του και γι΄ αυτό αυτά τα θέματα πρέπει να απασχολήσουν ουσιαστικά το σύνολο των πολιτικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

2. Το εκλογικό σύστημα δεν αποτελεί ένα παρεμπίπτον στοιχείο. Η απλή αναλογική, για την αυτοδιοίκηση έχει πρωτεύουσα σημασία. Η απλή αναλογική διασφαλίζει την συμβολή, την διαχείριση και τον έλεγχο των τοπικών και περιφερειακών δημοσίων υποθέσεων από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, διευκολύνει την συμμετοχή άξιων πολιτών, συχνά παροπλισμένων στα κοινά, και επιβάλλει την διαβούλευση και τον διάλογο στις αποφάσεις των οργάνων.

3. Με γνώμονα τις εκτιμήσεις και τις επιλογές των τοπικών κινήσεων στις οποίες συμμετέχει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, πρέπει να επιδιώξουμε μια ευέλικτη και αποκεντρωμένη εκλογική τακτική, τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή μας στο θεσμό, μέσα από φερέγγυους συνδυασμούς και πρόσωπα για την διεκδίκηση λύσεων στα τοπικά προβλήματα. Να απορριφθεί ο απομονωτισμός και η απλή κομματική καταγραφή που εκφράζεται από τη λογική:ή «ΣΥΡΙΖΑϊκά σχήματα παντού» και να αναζητήσουμε σχήματα που θα διασφαλίζουν τις πιο πλατιές συνεργασίες προσώπων, κινήσεων και πολιτικών δυνάμεων στη βάση συμφωνιών σε προγραμματικό λόγο και προτάσεις ή αν τελικώς επιλέξουμε «αυτόνομες» εκλογικές καθόδους, να διασφαλίζουν τα παραπάνω στοιχεία.

4. Ιδιαίτερη περίπτωση πρέπει να αποτελέσει η εκλογική τακτική μας στην Θεσσαλονίκη λόγω του «φαινομένου Παπαγεωργόπουλου –Ψωμιάδη - Άνθιμου» που προσωποποιεί και κορυφώνει τον υπερσυ

Δεν υπάρχουν σχόλια: