Αναγνώστες
Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010
Δεν θα σιωπήσω...
.Θα σας ρωτήσω, όμως, κάτι διαφορετικό. Πρόσφατα, όταν ρωτηθήκατε τι θα πράξετε εάν το κόμμα σας αποφασίσει να μην ψηφίσει τον κ. Παπούλια, απαντήσατε «ίδωμεν». Μπορείτε δηλαδή να ψηφίσετε και διαφορετικά;
- Υποστήριξα τη συγκεκριμένη πρόταση, με συγκεκριμένο σκεπτικό. Η πρότασή μου σε καμμιά περίπτωση δεν αναδείκνυε πρόθεση ένταξής μας στο τόξο «εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης», όπως κάποιοι έσπευσαν να μας αποδώσουν. Το ζήτημα θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα και προφανώς και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Αν η πρόταση απορριφθεί, που είναι το πιθανότερο, η απόρριψή της θα αποτελεί τη συλλογική απόφαση. Εγώ θα έχω την ευθύνη της πρότασής μου που απορρίφθηκε και την κρίση της κοινωνίας αν ήταν σωστή ή λαθεμένη.
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Βσίλη Σκουρή, Realnews, 24/01/2010
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον σας-αλλά και εναντίον του κ. Σπύρου Λυκούδη;
- Η «επίθεση» εναντίον μου, αλλά και εναντίον του Σπύρου Λυκούδη, στελέχους του ΣΥΝ, της ανανεωτικής πτέρυγας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελεί το πρόσχημα επίθεσης εναντίον του Συνασπισμού, της βασικής και μεγαλύτερης συνιστώσας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α
"Διαβάστε περισσότερα".
Πρόσχημα όμως ουδόλως ευπρόσωπο και πειστικό. Πρόκειται για επιλεγμένη σύγκρουση, η οποία αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Αναζήτησαν τον «εσωτερικό εχθρό» του ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα των διαφορετικών απόψεών μας για το περιεχόμενο της πολιτικής του. Απόψεις, μάλιστα, που όπως δημόσια είπα, θα καταθέσω στη συλλογικότητα του κόμματός μου και του ΣΥΡΙΖΑ και θα διεκδικήσω να γίνουν απόφαση των αρμόδιων οργάνων. Ιδού λοιπόν το «έγκλημα» και μάλιστα στο πλαίσιο ενός κόμματος που καταστατικά και θετικά δεσμεύεται για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της Αριστεράς και το δικαίωμα του μέλους να διατυπώνει δημόσια την προσωπική του γνώμη. Δεν επιχειρώ συγκρίσεις με συμπεριφορές στελεχών άλλων συνιστωσών, για να καταδείξω το πρόσχημα της εναντίον μας «επίθεσης», τα οποία υποστήριξαν με δημόσιο προεκλογικό λόγο την αποδόμηση της ευρωπαϊκής ένωσης και του αριστερού ευρωπαϊσμού. Η ουσία της αντιπαράθεσης αφορά την πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχουν, πιστεύετε, όντως δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκουν τη διάσπαση του ΣΥΝ;
- Είναι υπαρκτές οι δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να μεταβάλλουν επί της ουσίας τον πολιτικό χαρακτήρα του συμμαχικού σχήματος και να επιβάλλουν την πολιτική που αυτές πιστεύουν. Σ΄ αυτή την προσπάθεια αναπτύσσονται διελκυστίνδες που, εξ΄ αντικειμένου τουλάχιστον, διαμορφώνουν συνθήκες διάσπασης.
Μήπως με την εναντίον σας επίθεση στόχος ήταν και η ηγεσία του ΣΥΝ; Ο κ. Τσίπρας;
- Ο Αλέξης Τσίπρας, βάλλεται ως πρόεδρος του Συνασπισμού, όποτε υπερασπίζεται το κόμμα του και την πολιτική του.
Την αντίδραση της ηγεσίας του ΣΥΝ στην εναντίον σας επίθεση πώς την κρίνετε;
- Υπήρξε συγκεκριμένη. Θεώρησε «αντιδεολογική και επικίνδυνη» τη θέση των είκοσιτριών μελών της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν την αντικατάστασή μου από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Εκτιμώ ότι κατανοεί ότι η εναντίον μου επίθεση θέλει να πλήξει και την ηγεσία του Συνασπισμού, τον ίδιο τον Συνασπισμό και την ενότητά του. Με συνείδηση αυτών των δεδομένων, οφείλει η ηγεσία του Συνασπισμού με σαφήνεια, χωρίς ταλαντεύσεις, να οριοθετήσει τη συμμετοχή του κόμματός μας και της πολιτικής του στο συμμαχικό πολιτικό σχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Κι΄ αυτό δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα. Είναι βαθύτατα πολιτικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως έχει, έχει μέλλον κ. Κουβέλη; Ή θα πρέπει να υπάρχει ένας επανακαθορισμός των σχέσεων ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και να πορευτείτε με όσες δυνάμεις συμφωνείτε σε προγραμματική βάση;
- Είναι αναγκαίος ο ανακαθορισμός των σχέσεων Συνασπισμού-ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικού σχήματος. Με ειλικρινή και απροσχημάτιστη συζήτηση. Η σημερινή του κατάσταση υπονομεύει την πορεία του και δεν πείθει την κοινωνία. Δεν μπορεί να πορευθεί ούτε με ψευδώνυμα, ούτε με προσχήματα, ούτε με εσωτερικούς ανταγωνισμούς, ομολογημένους ή ανομολόγητους. Η πολιτική ειλικρίνεια και σαφήνεια είναι πολιτικά οφειλόμενη -έναντι όλων- στάση.
Φαντάζομαι ότι θα ήταν αστείο να σας ρωτήσω εάν μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσετε να εκφράζετε τις απόψεις σας…
- Δεν επιλέγω να σιγήσουν οι απόψεις της σύγχρονης Αριστεράς. Δεν θα επιστρέψουμε στη σιωπή που επέβαλαν άλλες εποχές της Αριστεράς. Μέσα από τη συλλογικότητα του κόμματός μου, χωρίς καμμιά διάθεση στείρας αντιπαράθεσης και ανώφελου καταγγελτισμού, καταθέτω ιδέες και θέσεις, που, κατά τη γνώμη μου μπορούν, στο βαθμό που θα γίνονται δεκτές, να αναδείξουν την Αριστερά σε σημαντική πολιτική δύναμη που όχι μόνον θα αντιστέκεται, αλλά και θα συσπειρώνει, θα κινητοποιεί, θα εκφράζει την κοινωνία και θα ανακαθορίζει τους συσχετισμούς της στη διεκδίκηση και αναζήτηση λύσεων των μεγάλων προβλημάτων που την καθηλώνουν και την τεμαχίζουν.
…Θα σας ρωτήσω, όμως, κάτι διαφορετικό. Πρόσφατα, όταν ρωτηθήκατε τι θα πράξετε εάν το κόμμα σας αποφασίσει να μην ψηφίσει τον κ. Παπούλια, απαντήσατε «ίδωμεν». Μπορείτε δηλαδή να ψηφίσετε και διαφορετικά;
- Υποστήριξα τη συγκεκριμένη πρόταση, με συγκεκριμένο σκεπτικό. Η πρότασή μου σε καμμιά περίπτωση δεν αναδείκνυε πρόθεση ένταξής μας στο τόξο «εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης», όπως κάποιοι έσπευσαν να μας αποδώσουν. Το ζήτημα θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα και προφανώς και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Αν η πρόταση απορριφθεί, που είναι το πιθανότερο, η απόρριψή της θα αποτελεί τη συλλογική απόφαση. Εγώ θα έχω την ευθύνη της πρότασής μου που απορρίφθηκε και την κρίση της κοινωνίας αν ήταν σωστή ή λαθεμένη.
Ο κ. Τσίπρας, πάντως, επιμένει μέσω της προσφυγής στη βάση,-αφού δεν διαθέτει την πλειοψηφία στην ΚΠΕ- σε Έκτακτο Συνέδριο. Η ¨Ανανεωτική Πτέρυγα¨ εξακολουθεί να το αρνείται…
- Το συνέδριο δεν έχει κανένα νόημα. Παρά μόνον αν γίνει με μόνο ένα θέμα: σχέσεις ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Πρότεινα μάλιστα με το ερώτημα αυτό ότι μπορεί να γίνει και δημοψήφισμα των μελών του κόμματος. Και το δημοψήφισμα είναι μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία.
Κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν σκοπεύετε να πάρετε;
- Όχι και για τους λόγους που έχω εκθέσει. Η κάρτα μέλους αντιστοιχεί σε κόμμα και όχι σε συμμαχικό σχήμα.
Και για τις αυτοδιοικητικές συνεργασίες με ΠΑΣΟΚ και Οικολόγους, σε Δήμους πέραν της Θεσσαλονίκης, επιμένετε;
- Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και γι΄ αυτό υποστήριξα ότι οι κομματικές περιχαρακώσεις δεν εξυπηρετούν τη δημοκρατική αυτοδιοικητική έκφραση της περιοχής. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις πρέπει να αναπτυχθούν πλατειές αυτοδιοικητικές συμμαχίες, με προγραμματικές συμφωνίες, με σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες και στις κατά τόπους αυτοδιοικητικές κινήσεις.
Σε αυτούς που επιμένουν ότι η ¨Ανανεωτική Πτέρυγα¨ πρέπει να ακολουθήσει αυτόνομο δρόμο, τι απαντάτε; Ποια είναι η ¨κόκκινη γραμμή¨ με την ηγεσία του ΣΥΝ;
- Ο αγώνας μας είναι να ενισχυθεί και να αναδειχθεί ο σύγχρονος, ο ανανεωτικός χαρακτήρας του Συνασπισμού. Στο Συνασπισμό η ανανεωτική πτέρυγα δεν είναι ένοικος. Τα «δικαιώματά μας» αναφέρονται στο να μην εγκαταλειφθεί ο πολιτικός του χαρακτήρας και να μην εκχωρηθεί σε κανενός είδους αριστερισμό και αυτοεκτόπιση της σύγχρονης αριστεράς στο πολιτικό περιθώριο. Αυτό τον αγώνα τον δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Ετικέτες
Φ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Ωραία, αλλά όσο καθυστερεί τόσο το χειρότερο…
Δημοσίευση σχολίου