Αναγνώστες

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΕΓΩ...


Πέμ 17/09/2009, SteliosKouloglou
Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου το βράδυ, λίγο μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα για τις πρόωρες εκλογές, ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε στον διευθυντή της «Αυγής», Ν. Φίλη, ότι δεν θα ήταν υποψήφιος. Μέχρι τότε δεν είχε τεθεί θέμα μη συμμετοχής του προέδρου της απερχόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό η πληροφορία είχε ιδιαίτερη σημασία. Πρόσθεσε ότι η εφημερίδα ήταν ελεύθερη να δημοσιεύσει την «τελική του απόφαση».
"Διαβάστε περισσότερα".
Τα πράγματα άλλαξαν δυο μέρες αργότερα, στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνιστώσες απέρριψαν την πρόταση του Συνασπισμού να ηγηθεί της εκστρατείας ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αλαβάνο σε ένα “διακριτό ρόλο” και ορισμένοι αντιπρότειναν ο τελευταίος να παραμείνει επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και το όλο θέμα να επαναξεταστεί στο εξάμηνο μετά τις εκλογές. Ο Αλ. Αλαβάνος συμφώνησε με την πρόταση και αργότερα εξήγησε ότι άλλαξε θέση επειδή του το ζήτησαν “οι σύντροφοι από τις συνιστώσες” στη συνεδρίαση.

Δεν ήταν η πρώτη φορά. Οταν σχεδόν δύο χρόνια πριν ο Αλ. Αλαβάνος πρότεινε στον Αλ. Τσίπρα την προεδρία του κόμματος, ο τελευταίος εξέφρασε επιφυλάξεις, επειδή δεν αισθανόταν απολύτως έτοιμος να αναλάβει την προεδρία ενός “δύσκολου οργανισμού” όπως είναι ο Συνασπισμός. Ο Τσίπρας αντιπρότεινε στον Αλαβάνο να παραμείνει πρόεδρος για ένα χρονο ακόμη και η αλλαγή σκυτάλης να γινόταν όχι το 2008 αλλά λίγο καιρό πριν από τις Ευρωεκλογές του 2009, οπότε θα είχε και μεγαλύτερο εκλογικό αντίκτυπο.

Ο Αλ. Αλαβάνος είπε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και θα έφευγε σε κάθε περίπτωση. “Αν δεν το πάρεις (το κόμμα) εσύ, θα το πάρει ο Χουντής” του είπε σε μια συνομιλία. “Ηταν ένας γλυκός πολιτικός εκβιασμός” λέει ένας γνώστης των εξελίξεων στην πλατεία Κουμουνδούρου. Τελικώς ο Τσίπρας ανέλαβε την προεδρία το 2008. Τα προβλήματα υγείας ποτέ δεν διευκρινίστηκαν και ο Αλαβάνος παρέμεινε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η συνύπαρξη συνεχίστηκε χωρίς προβλήματα τους επόμενους μήνες. Οι δύο άνδρες συναντιόνταν συχνά για να συζητήσουν τα προβλήματα του κόμματος ή την πολιτική κατάσταση, χωρίς να υπάρξουν ποτέ άξιες λόγου διαφωνίες. Ολα άλλαξαν στις 10 Μαΐου του 2009, το βράδυ που ο Τσίπρας παρουσίαζε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος σε ανοιχτή συγκέντρωση στον Πειραιά. Ο Αλαβάνος του τηλεφώνησε και του ζήτησε να συναντηθούν στο γραφείο του. Στη συνάντηση ζήτησε να ηγηθεί ο ίδιος της προεκλογικής εκστρατείας για τις Ευρωεκλογές.

Μετά την πρώτη έκπληξη, ο Τσίπρας είπε ότι ήταν ένα θέμα που δεν μπορούσαν να αποφασίσουν οι δύο τους και πρότεινε να αποφασιστεί από κάποιο κομματικό όργανο, του ΣΥΝασπισμού ή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλαβάνος επέμεινε στο αίτημά του και στο τέλος δήλωσε ότι, από τη στιγμή που δεν γίνεται δεκτό, δεν θα πάρει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία. Τις επόμενες ημέρες ρωτήθηκε αν θα έπαιρνε μέρος στο debate των πολιτικών αρχηγών και απάντησε αρνητικά.

Πράγματι, τις επόμενες μέρες ο Αλαβάνος δεν πήρε μέρος στην εκστρατεία. Ελάχιστοι προβληματίστηκαν από την απουσία του, οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι πρόκειται για ένα ακόμη στάδιο του... ειρηνικού πέρασματος της εξουσίας από τον ένα στον άλλο. Η ρήξη σημειώθηκε 10 μέρες αργότερα, όταν οι συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα διαπραγματεύονταν για λογαριασμό του προέδρου τους το debate των πολιτικών αρχηγών με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. Το γραφείο του Αλ. Αλαβάνου διαμήνυσε στη διακομματική επιτροπή ότι ήταν ο ίδιος που θα συμμετείχε στην αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών. Ηταν μια σαφής κίνηση υποβάθμισης του Τσίπρα στα μάτια των τρίτων και από τότε οι δύο πρόεδροι σταμάτησαν να μιλούν ο ένας στον άλλο.

Η μετεκλογική συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε εμμέσως ότι είχε μετανιώσει για την επιλογή Τσίπρα και στις 17 Ιουνίου παραιτήθηκε από την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς και από βουλευτής, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει απόφαση: “Δεν θέλω να είμαι με τον ΣΥΝ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλω να είμαι με τάσεις εναντίον άλλων τάσεων”. Λίγες μέρες αργότερα ανακάλεσε την απόφαση του.

Το καλοκαίρι κύλησε ήρεμα αλλά οι πρόωρες εκλογές αναζωπύρωσαν τη διαμάχη. Ο Αλ... Αλαβάνος ζήτησε να υποβάλει ο ίδιος το εκλογικό ψηφοδέλτιο του κόμματος στον Άρειο Πάγο, πράγμα που σύμφωνα με το Σύνταγμα θα του εξασφάλιζε την προεδρία και της επόμενης Κοιν. Ομάδας, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συμβιβαστική πρόταση. Η διαμάχη δεν άργησε να πάρει διαστάσεις αντιπαράθεσης ΣΥΝασπισμού- ΣΥΡΙΖΑ, με τις συνιστώσες του τελευταίου να προτείνουν από Αλαβάνο μέχρι συλλογική ηγεσία, χωρίς όμως τον Αλ. Τσίπρα.

“Ηταν ακριβώς αυτό που ήθελε ο Αλέκος”, λέει ένα έμπειρο στέλεχος του χώρου. Γι αυτό πρότεινε κάποια στιγμή ακόμη και την Νάντια Βαλαβάνη. Οποιοσδήποτε εκτός του Τσίπρα... Ο Αλέκος είναι ενας χαρισματικός άνθρωπος, αλλά στη συμπεριφορά τέτοιων ανθρώπων η ψυχολογία παίζει πολλές φορές μεγαλύτερο ρόλο απ' ό,τι η πολιτική. Για κάποιο λόγο τα έχει βάλει με τον Τσίπρα, παρότι ο τελευταίος κρατάει διαλλακτική στάση. Μονο με ψυχολογικούς όρους μπορεί να εξηγηθουν οι συνεχείς αλλαγές θέσεων και η συμπεριφορά του όλο το προηγούμενο διάστημα ”.

Οταν τελικά- σε έναν αποδυναμωμένο από μια διαμάχη χωρίς πολιτικό διακύβευμα- ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε ένα ειδος συλλογικής ηγεσίας αλλά με συμμετοχή Τσίπρα, ο Αλαβάνος επέλεξε να απέχει τελείως από τα ψηφοδέλτια και την εκλογική μάχη. Ενας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησε τις προηγούμενες μέρες γιατί δεν δέχεται να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο ή έστω σε κάποια τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα βοηθούσε τη μάχη του κόμματος να μπει στην Βουλή. “Του είπα ότι έχει και ο ίδιος ευθύνη για τη διαμάχη που έκανε τόσο μεγάλη ζημιά στο κόμμα και τώρα πρέπει να βοηθήσει, λέει ο βουλευτής. Μου απάντησε ότι αυτές οι εκλογές είναι των μηχανισμών… Του αντέτεινα ότι ο ίδιος από τους μηχανισμούς έβγαινε βουλευτής τόσα χρόνια αλλά επέμεινε”.

Το εκλογικό αποτέλεσμα των “μηχανισμών” θα κρινει και το πολιτικό μέλλον του Αλ. Αλαβάνου. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να μπει στην Βουλή, δεν αποκλείεται να αναλάβει δράση εν ονόματι των μαζών της αριστεράς. Σε διαφορετική περίπτωση, το στοίχημα θα έχει κερδίσει ο νεαρός αντίπαλος του, που ο ίδιος πίεσε να αναλάβει την προεδρία αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: