Αναγνώστες
Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΥΝ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Mε πρωτοβουλία του ΣΥΝ πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αλ. Τσίπρα και τους Δ.Βίτσα, Γραμματέα της ΚΠΕ και Δημ. Παπαδημούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεία των Οικολόγων-Πρασίνων, από τους Ν. Χρυσόγελο, Ιωάννα Κοντούλη, Γιάννη Παρασκευόπουλο και Δημήτρη Φουτάκη.
Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:
"Διαβάστε περισσότερα".
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση με την αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων. Είμαστε δύο διαφορετικά πολιτικά κόμματα από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρόλα αυτά δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί χώροι. Έχουμε διαφορές, αλλά έχουμε και συμπτώσεις σε μια σειρά από ζητήματα.
Ιδίως διαπιστώσαμε από τη συζήτηση αυτή ότι υπάρχουν κοινές διαπιστώσεις σε σχέση με την κρίσιμη κατάσταση που περνάει η χώρα, την οικονομική κρίση, την κοινωνική κρίση, μια κρίση η οποία δεν θα περιοριστεί μονάχα στο οικονομικό πεδίο, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το επόμενο διάστημα να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Υπ΄ αυτή την έννοια υπάρχει μια ανάγκη να υπάρξουν δράσεις για τη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας και για την κοινωνία και για το περιβάλλον από τις ασκούμενες πολιτικές.
Βρήκαμε επίσης σύμπτωση απόψεων σε σχέση με τους κινδύνους που εγκυμονεί το σχέδιο Καλλικράτης για τις τοπικές κοινωνίες, τους κινδύνους ενός μεγάλου ελλείμματος δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο. Και συμφωνήσαμε το επόμενο διάστημα να αναπτύξουμε κοινές δραστηριότητες σε τομείς που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, για τους υδάτινους πόρους, για τον Αχελώο, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για την προστασία των δασών, αλλά και να διευρύνουμε τη συζήτηση ακόμα και για κοινές παρεμβάσεις ώστε να προστατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες από την εφαρμογή ενός αντιδημοκρατικού σχεδίου, όπως αυτό το σχέδιο που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες.
Θα συνεχίσουμε να έχουμε μια επαφή και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ο καθένας από την πλευρά του προκειμένου να ανατρέψουμε πολιτικές που δημιουργούν τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής αλλά και να ανατρέψουμε πολιτικές που δημιουργούν πολύ μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Θα είμαστε ανοιχτοί και νομίζω ότι αυτή είναι μια συνάντηση που δεν είναι τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από το απαραίτητο που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα σε δύο χώρους που έχουν κοινές απόψεις αλλά και διαφορές στα πλαίσια ενός καλώς εννοούμενου πολιτικού πολιτισμού και μιας κουλτούρας διαλόγου και δημοκρατίας.
Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Είναι μια συνάντηση την οποία θα πρέπει να θεωρήσουμε αυτονόητη στα πλαίσια ενός πολιτικού πολιτισμού. Τα πολιτικά κόμματα έχουν διαφορές μεταξύ τους προφανώς, γι αυτό είναι και διαφορετικά πολιτικά κόμματα, αλλά μπορούν να συζητούν και να προωθούν σε όσα πράγματα υπάρχει η δυνατότητα λύσεις.
Στη σημερινή βαθιά κρίση οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουν μια συνεκτική πρόταση για αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Και σ΄ αυτή τη συζήτηση θέλουμε να έχουμε έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα, με όλα τα ρεύματα μέσα στην κοινωνία, αλλά ιδιαίτερα μ΄ αυτό που λέμε εμείς κοινωνία των πολιτών. Οι βαθιές αλλαγές που απαιτούνται δυστυχώς δεν προωθούνται σήμερα από την κυβέρνηση, γι αυτό πρέπει να υπάρξει ένα πολύ δυναμικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία που θα προωθήσει πραγματικά πράσινες αλλαγές και στην οικονομία, και στην κοινωνία και στο περιβάλλον.
Στα θέματα του Καλλικράτη και της μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση που προτείνει η κυβέρνηση, θέλουμε να πούμε ότι οι αναγκαστικές συνενώσεις με μόνο κριτήριο το πληθυσμιακό δεν αποτελούν καμία μεταρρύθμιση. Είναι ώριμο το αίτημα να αλλάξει ο διοικητικός χάρτης, να υπάρξουν βαθιές αλλαγές, αλλά αυτές οι αλλαγές δεν προωθούνται μέσω του Καλλικράτη. Η δικιά μας πρόταση ως Οικολόγοι Πράσινοι, την οποία θέλουμε να συζητήσουμε και με όλα τα πολιτικά κόμματα αλλά και με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, είναι μια ουσιαστική πρόταση μεταρρύθμιση των θεσμών έτσι ώστε πράγματι να είναι κοντά στον πολίτη, να διευκολύνουν τη συμμετοχή του πολίτη, των πολιτών στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων αλλά και να αλλάξουν τις τοπικές πολιτικές έτσι ώστε πράγματι να προστατεύουν το περιβάλλον, να αναπτύσσεται μια υπεύθυνη οικονομική δραστηριότητα και να υπάρχουν κοινωνικές πολιτικές που είναι κοντά και στον πολίτη εξειδικευμένα αλλά και στις σύγχρονες ανάγκες. Η αυτοδιοίκηση, μέσα από μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο και στην προστασία του κλίματος αλλά και στην ανάπτυξη κοινωνικότερων μορφών οικονομίας αλλά και να καλύψει το μεγάλο χάσμα και έλλειμμα που υπάρχει στις κοινωνικές πολιτικές.
Στα θέματα των εκλογών στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, το Νοέμβρη του 2010, οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά νομίζω και ο ΣΥΝ, δίνουν προτεραιότητα σε αποφάσεις που θα παρθούν σε τοπικό επίπεδο. Εμείς ενθαρρύνουμε ανεξάρτητα τοπικά σχήματα σε κάθε περιοχή, τα οποία θα συνδιαμορφώσουν μέσα από μια προγραμματική συζήτηση το πρόγραμμά τους αλλά και τον τρόπο που θα παρέμβουν. Θέλουμε, το επιδιώκουμε οι τοπικές πολιτικές και όλη η περίοδος των εκλογών να είναι μια βαθιά συζήτηση για τις αλλαγές που απαιτούνται στις τοπικές πολιτικές. Όλες τις πολιτικές εμείς θέλουμε να τις επανεξετάσουμε υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, υπό το πρίσμα ότι πρέπει να στραφούμε προς πράσινη κατεύθυνση της οικονομίας και θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης.
Άρα αυτά είναι τα καθοριστικά κριτήρια για τη διαμόρφωση των τοπικών σχημάτων, είτε αυτά αφορούν τις δημοτικές εκλογές, είτε τις περιφερειακές εκλογές. Και βέβαια θα πρέπει να συζητήσουμε και να επηρεάσουμε το κυβερνητικό σχέδιο του Καλλικράτη έτσι ώστε να μην αποκλειστεί η κοινωνία και περιοριστεί η διαδικασία των εκλογών σε μια υπόθεση μεταξύ δύο μεγάλων κομμάτων. Και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία. Γι αυτό και με τον ΣΥΝ συμφωνήσαμε μια κοινή πρωτοβουλία έτσι ώστε να συζητηθεί πραγματικά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στη δημοκρατική οργάνωση της κοινωνίας από τον Καλλικράτη. Θα πρέπει πράγματι να ευνοήσει μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας και όχι μια πιο αυταρχικής δημοκρατίας η μεταρρύθμιση που προτείνεται από την κυβέρνηση.
- Η συναίνεση, η σύμπτωση απόψεων που παρατηρήθηκε σήμερα προοιωνίζεται ενδεχομένως, μπορείτε να μας το πείτε από τώρα, και κάποια συνεργασία εν όψει των δημοτικών εκλογών;
Ν.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Απλώς να πω όπως και ο ΣΥΝ και εμείς αυτές οι αποφάσεις παίρνονται στο τοπικό επίπεδο. Δεν θα υπάρξει κεντρική συμφωνία με κανένα κόμμα. Νομίζω ότι αυτά είναι θέματα τα οποία πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε στην Ελλάδα ότι τα διαμορφώνουν οι τοπικές κοινωνίες. Προφανώς υπάρχει πολιτικός διάλογος, ιδιαίτερα στα θεσμικά θέματα πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των κομμάτων, γι αυτό είπαμε ότι στο επίπεδο του Καλλικράτη πρέπει να πάρουμε κεντρικές πρωτοβουλίες, αλλά στα θέματα των συνεργασιών, ποια θα είναι η μορφή κάθε σχήματος, θα πρέπει αυτό να αποφασιστεί από τα αντίστοιχα σχήματα σε τοπικό επίπεδο.
ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι και σε αυτό υπάρχει μια ταύτιση απόψεων. Κι εμείς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προγραμματικού πλαισίου σε τοπικό επίπεδο, και κυρίως θα θελήσουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία σημαντικότατων τοπικών κινημάτων, ενεργών πολιτών που σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσαν και την πραγματική αντιπολίτευση σε δημοτικές αρχές που με αυταρχισμό προσπάθησαν να επιβάλλουν μια νεοφιλελεύθερη και αντιπεριβαλλοντική πολιτική.
Και σ΄ αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι μπορούμε να δούμε το επόμενο διάστημα σε επίπεδο τοπικό πρωτοβουλίες, δραστηριότητες για να αναδειχθούν αυτές οι κινήσεις των ενεργών πολιτών αλλά και να διαμορφωθεί μια προγραμματική πλατφόρμα που θα δίνει εναλλακτική απάντηση στη σημερινή τοπική διακυβέρνηση των δύο κομμάτων εξουσίας.
19/1/2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ετικέτες
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου