Αναγνώστες

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Η μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/06/2009
Όταν το δημοσκοπικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ άγγιζε πέρυσι το 18%, ένας Χανιώτης πολιτικός μού έθεσε το ερώτημα: "Πιστεύετε ότι ξαφνικά όλοι που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ έγιναν αριστεροί;". Πού οφείλεται λοιπόν αυτό το ποσοστό προς ένα μικρό κόμμα που αγωνιά μερικές εκλογικές αναμετρήσεις να πιάσει το 3% για να εκπροσωπηθεί στη Βουλή;
Θα συμφωνούσα περισσότερο με μια άποψη που είχε διατυπώσει ο δημοσιογράφος της "Ελευθεροτυπίας" Γιώργος Καρελιάς: "Ότι δυσαρεστήθηκαν πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ από το είδος και την ποιότητα της εσωτερικής εκλογικής διαμάχης μεταξύ Γιώργου και Ευάγγελου και δήλωσαν στα γκάλοπ ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ".

"Διαβάστε περισσότερα".
Για τα αίτια των χαμηλών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική και ο Νέστορας της ανανεωτικής αριστεράς, Λεωνίδας Κύρκος, λέγοντας: "Δεν έπρεπε ο Συνασπισμός να συνεργαστεί με τις μικρότερες ομάδες". Ο δημοσιογράφος Γιάννης Τριάντης γράφει στην "Ελευθεροτυπία" της 10.6.2009 για τα θηριώδη ποσοστά του ΛΑΟΣ στον Αγ. Παντελεήμονα, γειτονιά των μεταναστών. Και συνεχίζει:
"Πώς συμπεριφέρεται η αριστερά στα πεδία αυτά; Δυστυχώς, αυτοκτονικά. Και αντικοινωνικά. Μιλάει λες και δεν υπάρχει θέμα. Ενδιαφέρθηκε νωρίς για τα δικαιώματα των μεταναστών, πασχίζει συγκινητικά για την εξάλειψη του φρικώδους καθεστώτος που επικρατεί με τη νομιμοποίηση, αλλά περιφρονεί παντελώς υπαρκτά προβλήματα των Ελλήνων και ανάλογες ευαισθησίες. Αλλά από εκεί και πέρα κλείνει τα μάτια".
"Δεν υπάρχει απεριόριστος χώρος" έλεγε προ καιρού η αριστερή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ μιλώντας για τη μετανάστευση. Την ίδια άποψη είχε διατυπώσει και η αφεντιά μου προ καιρού στον "Αγώνα" και με χαρακτήρισαν ορισμένοι συνοδοιπόρο του Καρατζαφέρη.
Ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλης Καρδάσης γράφει στο τακτικό άρθρο του στην πίσω σελίδα της "Ελευθεροτυπίας" για την αλαζονεία του Συνασπισμού μετά το δημοσκοπικό ποσοστό 18%: "Αλαβάνος, Τσίπρας και άλλα στελέχη διαγκωνίσθηκαν να μετατρέψουν σε κομπασμό την παραδοσιακή συναίνεση που διέκρινε τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς. Η απαξίωση της πολιτικής παρουσίας των άλλων κομμάτων ('Καλώς τα παιδιά'), η απωθητική υποτίμηση άλλων πολιτικών χώρων ('Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ισοδυναμεί με κάθοδο στον Άδη'), η υπερφίαλη αδιαφορία για την κυβερνητική προοπτική της χώρας ('Ευλογία η ακυβερνησία') μεταβλήθηκαν σε χιονοστιβάδα από τον περασμένο Δεκέμβριο...".
Και συνεχίζει: Ως εάν επρόκειτο να βάλουμε στο σακούλι τους απονήρευτους, ο Τσίπρας ζητούσε "ψήφο στα 16". Βασίλης Καρδάσης, 10.6.2009.
Ένα ακόμη λάθος πολιτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η έκκληση προς το ΚΚΕ για τη δημιουργία "αριστερού πόλου". Ενός κόμματος που πρόσφατα στο συνέδριό του ύμνησε το σταλινικό ολοκληρωτικό μοντέλο που κατέρρευσε στη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη.
Η συνεργασία του Συνασπισμού με τα αριστερά κόμματα σφραγίδες αλλοίωσε τη φυσιογνωμία του Συνασπισμού ως κόμματος της ανανεωτικής και δημοκρατικής, αλλά και φιλελεύθερης αριστεράς. Η ανανεωτική αριστερά ιστορικά έχει την καταγωγή της από το αριστερό ρεύμα του ευρωκομμουνισμού (Κ.Κ. Ιταλίας, Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, Ιστορικός Συμβιβασμός).
Τελευταία προσπαθούν με τα λάθη και τις παραλείψεις τους οι σημερινές ηγεσίες να τη μετατρέψουν σε μια αριστερίστικη ομάδα διαμαρτυρίας, όπως αυτές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Έστω και την ύστατη ώρα πρέπει ορισμένοι "επαναστατικοί κύκλοι" του Συνασπισμού να κάνουν την αυτοκριτική τους για τη μελλοντική μετεξέλιξη ενός πρωτοποριακού κόμματος που έφερε τον άνεμο της ανανέωσης της κομμουνιστικής αριστεράς 30 χρόνια πριν από την κατάργηση και κατάρρευση των χωρών του υπαρκτού "σοσιαλισμού".
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Μέλος Συνασπισμού Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: