Αναγνώστες

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Θέσεις της Αυτοδιοικητικής Σύσκεψης της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ

Εν όψει της σύγκλισης του Θεματικού Συνεδρίου Αυτοδιοίκησης, που έχει αποφασιστεί η οργάνωσή του από το κόμμα μας, η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ του ΣΥΝ συγκάλεσε την Κυριακή (10/01/10) στην Αθήνα, ευρεία Αυτοδιοικητική Σύσκεψη με την παρουσία δημάρχων, δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων, επικεφαλής δημοτικών κινήσεων για την επεξεργασία και διαμόρφωση των απόψεών της, οι οποίες επιδιώκει να συμβάλλουν στο συλλογικό προβληματισμό του ΣΥΝ και του ευρύτερου χώρου.

Οι θέσεις και οι κατευθύνσεις στις οποίες κατέληξε η σύσκεψη:
"Διαβάστε περισσότερα".
1. Η Ανανεωτική Αριστερά έχει με σταθερότητα υποστηρίξει και αγωνιστεί για την προώθηση στη χώρα μας μιας μεγάλης διοικητικής και αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, που θα περιλαμβάνει ισχυρές αιρετές περιφέρειες και λιγότερους και ισχυρότερους δήμους.

Το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της μεταρρύθμισης, οι μεταφορές αρμοδιοτήτων και πόρων, οι χωροταξικές και γεωγραφικές ρυθμίσεις, και το επιχειρησιακό και οργανωτικό σχέδιο ενός τέτοιου εγχειρήματος αποτελούν σοβαρότατους παράγοντες που θα κρίνουν την έκβασή του και γι΄ αυτό αυτά τα θέματα πρέπει να απασχολήσουν ουσιαστικά το σύνολο των πολιτικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

2. Το εκλογικό σύστημα δεν αποτελεί ένα παρεμπίπτον στοιχείο. Η απλή αναλογική, για την αυτοδιοίκηση έχει πρωτεύουσα σημασία. Η απλή αναλογική διασφαλίζει την συμβολή, την διαχείριση και τον έλεγχο των τοπικών και περιφερειακών δημοσίων υποθέσεων από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, διευκολύνει την συμμετοχή άξιων πολιτών, συχνά παροπλισμένων στα κοινά, και επιβάλλει την διαβούλευση και τον διάλογο στις αποφάσεις των οργάνων.

3. Με γνώμονα τις εκτιμήσεις και τις επιλογές των τοπικών κινήσεων στις οποίες συμμετέχει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, πρέπει να επιδιώξουμε μια ευέλικτη και αποκεντρωμένη εκλογική τακτική, τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή μας στο θεσμό, μέσα από φερέγγυους συνδυασμούς και πρόσωπα για την διεκδίκηση λύσεων στα τοπικά προβλήματα. Να απορριφθεί ο απομονωτισμός και η απλή κομματική καταγραφή που εκφράζεται από τη λογική: «ΣΥΡΙΖΑϊκά σχήματα παντού» και να αναζητήσουμε σχήματα που θα διασφαλίζουν τις πιο πλατιές συνεργασίες προσώπων, κινήσεων και πολιτικών δυνάμεων στη βάση συμφωνιών σε προγραμματικό λόγο και προτάσεις ή αν τελικώς επιλέξουμε «αυτόνομες» εκλογικές καθόδους, να διασφαλίζουν τα παραπάνω στοιχεία.

4. Ιδιαίτερη περίπτωση πρέπει να αποτελέσει η εκλογική τακτική μας στην Θεσσαλονίκη λόγω του «φαινομένου Παπαγεωργόπουλου –Ψωμιάδη - Άνθιμου» που προσωποποιεί και κορυφώνει τον υπερσυντηρητισμό, τον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία, την πολύπλευρη έκπτωση των αξιών.

Εδώ ο ΣΥΝ οφείλει, υπερβαίνοντας τη μέχρι τώρα στάση κομματικής καταγραφής να ανταποκριθεί στο χρόνιο αίτημα για αλλαγή που εκφράζεται από πολίτες ευρέος κοινωνικοπολιτικού φάσματος.

Το κόμμα μας πρέπει να δώσει το παράδειγμα της παρακίνησης, του ανοίγματος διάπλατου χώρου και της διευκόλυνσης για τη δημιουργία ευρύτερης συσπείρωσης που θα διαμορφώνεται από τα κάτω με την πρωτοβουλία των Δημοτικών και Νομαρχιακών Κινήσεων και τη συμμετοχή κινήσεων πολιτών, ομάδων ειδικών ενδιαφερόντων, συλλόγων, συνδικάτων, νεανικών συσπειρώσεων, εθελοντικών οργανώσεων κ.λ.π . Επιδίωξη της διαδικασίας συσπείρωσης πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός μετωπικού ψηφοδελτίου νίκης του ευρύτερου προοδευτικού τμήματος της κοινωνίας των ενεργών πολιτών, ανοικτού και στην υποστήριξη πολιτών ακόμη και από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ανανεωτική Αριστερά στη Θεσσαλονίκη οφείλει ως σύγχρονη δύναμη να μπει στη συζήτηση και την αντιπαράθεση και να δώσει το κοινωνικό, οικολογικό, διεθνιστικό και δημοκρατικό της στίγμα για το περιεχόμενο και τα μέσα προώθησης αυτού του αιτήματος.

5. Ο ΣΥΝ οφείλει να επιδιώξει εν όψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών μια ευρεία πολιτική συμμαχία συμπόρευσης με τους Οικολόγους-Πράσινους στη βάση του κοινού προγραμματικού λόγου και προτάσεων για την αυτοδιοίκηση. Η πολιτική αυτή πρωτοβουλία οφείλει να προωθηθεί άμεσα και με ανοικτό πνεύμα.

6. Το Θεματικό Συνέδριο Αυτοδιοίκησης πρέπει να προγραμματιστεί και να πραγματοποιηθεί εγκαίρως, εντός του πρώτου τριμήνου του 2010. Όπως και στα προηγούμενα αντίστοιχα συνέδρια, σε αυτό πρέπει να συμμετέχουν τα μέλη της ΚΠΕ, τα μέλη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης, όλοι οι αυτοδιοικητικοί μας αιρετοί, οι υπεύθυνοι των αυτοδιοικητικών κινήσεων, οι γραμματείες των Νομαρχιακών μας Επιτροπών και οι ειδικοί επιστήμονες του χώρου μας.
Το σώμα αυτό αποτελεί, όπως και στο παρελθόν, το καταλληλότερο κομματικό επίπεδο συζήτησης και απόφασης των αυτοδιοικητικών μας κατευθύνσεων.

Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων έλαβαν μέρος, οι δήμαρχοι, Γ. Αμπατζόγλου, Γ. Ιωακειμίδης, Στ. Κόντος, Δ. Φωκιανός, ο αντιδήμαρχος Αντ. Φειδοπιάστης, οι δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής δημοτικών κινήσεων, Τ. Καφατζάκη, Αντρ. Κουράκης, Δ. Μπίρμπας, Χρ. Πολυκαλά, Ν. Σουμπασάκη, Ι. Σταθόπουλος, Δ. Τσικαρδάνη, , και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Ι. Κριμπάς, Σπ. Λυκούδης, Αντ. Σχετάκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: